Dodaj do ulubionych

coś o proszkach do prania

IP: *.aster.pl 25.05.05, 20:00
Jak należy zaproponować procedurę enzymatycznego proszku do prania, który
będzie działał w temp. 100 stopni ??????
Jeśli ktoś wie coś na ten temat to właśnie tego szukam.
Obserwuj wątek
    • Gość: scept89 enzymy 100stC i 4stC IP: *.ljcrf.edu 26.05.05, 06:44
      bardzo metnie piszesz -> co to jest "procedura proszku"?

      Jesli chodzi Ci o enzymy (glownie lipazy i proteazy) tnace w wysokich
      temperaturach to oczywisci musisz pogrezbac w extremophiles organizmow zyjacych
      w super-wysokich temperaturach.
      Wrzuc "extremophiles hot-vent" na google albo
      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed
      i czytaj...

      Tyle ze sam projekt jest cokolwiek niepraktyczny -> lepiej znalesc enzymy co to
      w zimnej wodzie dzialaja jak trzeba. Tyle ze ktos juz opatentowal enzymy z
      bakterii rozkladajacych tluszcz z kosci zdechlych wielorybow ;-)

      • Gość: zuza Re: enzymy 100stC i 4stC IP: *.aster.pl 26.05.05, 10:18
        Pisząc "procecura" mam na myśli kolejne etapy by taki proszek powstał. Juz
        troche szukałam i trzeba zacząć od wyizolowania enzymu. Mnie interesują
        działaące w temp. 100 stopni więc są one wyizolowane z hypertermofili. Potem
        chyba trzeba bakterie ???odwirować???. A teraz to juz nie wiem co dalej...
        • scept89 przepis na proszek 26.05.05, 10:50
          Najpierw to trzeba takowe bakterie znalesc... Tak jak pisalem poprzednio, nie
          jest to proste (hydrotermal vents zwykle wystepuja w glebokich wodach i aby je
          badac potrzeba batyskafow/podwodnych robotow etc.). Gejzery zwykle maja nieco
          nizsza temperature niz 100stC (mowie o temp. w ktorych zyja bakterie a nie temp.
          zbiornika gejzeru pod cisnieniem).

          Zalozmy ze ATCC (bank bakterii i tkanek zawiera takowe):
          - zakup szczepu
          - hodowla (diablo trudne dla takowych gatunkow)
          - wyizolowanie DNA (lub jego zakup)
          - proba wyszukania odcinka DNA kodujacego np. lipaze (hybrydyzacja albo PCR)
          - sklonowanie w/w odcinka DNA w plazmid i wstawienie go w cos co rosnie w
          przystepniejszych warunkach, zwykle E.coli
          - plazmid powinien byc indukowalny, to znaczy np po IPTG produkowac bialko
          wklonowane w plamid oraz zawierac starter pozwalajacy oczyscic bialko na
          kolumnie chromatograficznej

          - hodujemy bakterie, zamrazamy fiolke w glicerynie (stock)
          - powielenie plazmidu/preparacja -> odkladamy DNA na bok
          - hodujemy bakterie na bialko,
          - preparujemy bialko (mieszanina)
          - przepuszczamy to przez kolumne z Ni, sprawdzamy na 2D protein gel ze istotnie
          intersujace nas bialko/enzym jest produkowane przez E.coli (dodatkowy
          pasek/plama na zelu

          - obmyslamy jakis test pokazujacy iz produkowane przez nas bialko dalej jest
          funkcjonalne (np. gotujemy nasze bialko sprawdzamy czy takowa zupa dalej
          wlasnosci lipazy zachowuje choc zapewne jest to bardziej wyrafinowane)

          Tym wszystkim (z pewnymi dodatkowymi modyfikacjami) zajmuje sie firma tuz obok:
          Diversa. Oni zamiast jednej termofilnej bakterii pakuja genomy setek
          gatunkow/enviromental samples w plazmidy po czym wychwytuja wszystkie kolonie
          wykazujace wlasnosci lipazy. dalej sekwencjonowanie, porownywanie aktywnosci,
          modyfikacjie, wszczepianie w E.coli albo inne laboratoryjne bydelko, produkcja
          enzymu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka