Gość: R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:11 Wszędzie te oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franki5 JA SIE NIE MARTWIE 28.06.05, 21:28 Mam 100 piratow wlasnej produkcji i mam problem z glowy,najwyzej nagram sobie plytke ponownie.Szczerze polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciaki Re: JA SIE NIE MARTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:13 Nie czytałem do końca bo artykuł zalatuje sponsoringiem,ale jak by ktoś wpadł na to kogo sponsoruje, to chętnie się dowiem-nie czytając do końca jak wcześniej wspomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: JA SIE NIE MARTWIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:19 Przeczytałem do końca i stwierdzam że nikt nie sponsoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialny Re: JA SIE NIE MARTWIE IP: *.speed.planet.nl 29.06.05, 03:10 tekst,nikogo nie sponoruje. nie wydaje mi sie ze reklamowalby jakas frme(chyba ze Philipsa) w sumie ciekawy artykul. ale autor troche amator. choc przyznaje ze pare rzeczy bylo ciekawych i zgadzam sie z nim w paru rzeczach dot. plyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: JA SIE NIE MARTWIE IP: *.technika.net.pl 29.06.05, 02:20 Hehe, ja podobnie jak kolega. Płytka się popsuje, to wrzucam do emula, 3 dni i mam z powrotem. Oczywiście wszystko wypalam na Esperanzach kupowanych po 100, co mnie wynosi 60gr. za płytę. To lepsze niż promocje w hipermarketach. Płacę 30 zł za internet/miesiąc, trochę za prąd, bo komp 24h/d chodzi, i mam dostęp do prawie wszystkich płyt, filmów i programów jakei powstały na świecie. A wy w tym czasie kupujecie filmy w Empiku za 100 zł i płyty za 50. Gratuluję pomysłowości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gipsiu Nie tylko filmy się nagrywa !!! IP: 195.117.158.* 29.06.05, 09:02 A co powiesz na to, że wetnie ci archiwum zdjęć z Twojego aparatu cyfrowego ?? Albo archiwum innych Twoich rzeczy (wordów, exceli, grafik, programów), które sam zrobiłeś ?? Odrobinę wyobraźni by sie przydało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie tylko filmy się nagrywa !!! IP: *.technika.net.pl 29.06.05, 10:19 Wyobrażni? Mam podwójne kopie zapasowe najważniejszych rzeczy nad którymi pracuję, tzn. kopie na dwóch dyskach i dotatkowo na płycie. Niektóre rzeczy dodatkowo trzymam na ftp. Zatem wyobrażni mam chyba aż za dużo, bo nie wiem co by się musiało stać, żebym postradał dane. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ProFun Re: JA SIE NIE MARTWIE IP: *.cm.umk.pl 29.06.05, 13:18 Gratuluje samozadowolenia. Ale to się niedługo skończy. Na własne oczy widziałem akta śledztwa przeciwko młodemu człowiekowi, który robił to samo co ty. Zarekwirowali kolesiowi kompa i ponad setkę CD-ków. Dlatego nic już nie piratuję. Po co mi problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b2vos Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:44 Czytając artykuł, znalazłem błąd (albo nie zrozumiałem treści).Może to pierdoła ale ma znaczenie jeśliby się okazala błedną informacją.Moja riposta dotyczy kodu przekazywanego za pomocą 'tam tamu' ...."Czyli na tam-tamie wybijemy bum- bumbum-bumbumbum. Jeśli teraz Kowalski usłyszy 1-1-3"....Otóż, jeśli na tam- tamie wybijemy 'bum-bumbum-bumbumbum' to Kowalski usłyszy 1-2-3 a nie 1-1- 2....czyż nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jejku:P Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.netcity.pl 28.06.05, 23:36 chyba niedokladnie czytasz;) chodzi wlasnie o przypadek co zrobi jak ZLE uslyszy 1-1-3 zamiast 1-2-3. pozdrowki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuwidzialny Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.speed.planet.nl 29.06.05, 03:13 tak zgadza sie ale autorowi chodzilo o to ze ktos moze zle uslyszec, dane po drodze znikna Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Naprawa CD-ków. 28.06.05, 22:49 Pomysł z pastą do zębów jest do kitu.Jedynym efektem będzie zastąpienie jednej,wielkiej rysy mnóstwem małych.Płyta polerowana pastą do zębów matowieje na amen.Nieco lepsze są zestawy do polerowania płyt jakie można kupić w niektórych sklepach ale niestety sporo kosztują (50 PLN za 6 jednorazowych pojemniczków z pastą polerską i 4 szmatki).Ja osobiście przetestowałem inny sposób,skuteczny i tani.Potrzeba do niego: -niebieskiego żelu AJAX do czyszczenia glazury, -jednorazowe chusteczki z ligniny, -ircha do czyszczenia okularów, -czysta woda. Robimy to tak: 1)Na porysowany krążek nalewamy warstwę żelu. 2)Płytę kładziemy na twardej,równej powierzchni,"lustrem" do góry. 3)Zmoczoną w wodzie ligninową chusteczką polerujemy zarysowane miejsce BARDZO MOCNO dociskając chustkę do płyty,tak jakbyśmy chcieli wtłoczyć ją w stół na którym leży. 4)Spłukujemy płytę wodą. 5)Teraz tylko 2-3 krople żelu na zmoczoną chustkę i dalej polerować silnie dociskając. 6)Znowu spłukujemy wodą. 7)Dokładnie wysuszamy płytę irchą do okularów. 8)Sprawdzamy czy poskutkowało. Jak nie to próbujemy jeszcze raz. UWAGA,STOSOWAĆ TYLKO AJAX BATCHROOM GEL NIEBIESKI.Inne tego typu środki rysują płytę.Orientacyjny czas polerowania 2x5min.. Ja tą metodą uratowałem kilka ciekawych "coverów" dołączanych do czasopism (są zazyczaj na kiepskich płytach),niemniej jak ktoś zechce spróbować to odpowiedzialność bierze na siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proyek Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 23:06 cytat: "CD potrzeba mikroskopu - spiralna ścieżka ma zaledwie 0,5 m i jest upakowana co 1,6 m." - autor ma najwyraźniej jakieś problemy z jednostkami fizycznymi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialny Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.speed.planet.nl 29.06.05, 03:17 raczej nie , autorowi chodzilo o mikrony, ale gdzies mu sie literka m-od mikrona znmienila w zwykla m. stad taki blad Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Zadbaj o swoją płytę 28.06.05, 23:39 Ja kupuję bardzo tanie płyty datex, które okazały się u mnie najbardziej trwałe (u mnie płyty często się obijają, szurają). Są stosunkowo grube. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.chello.pl 28.06.05, 23:42 co to za bzdety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucio Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.jutra.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 23:53 U mnie dziesięcioletnie płyty działają bez problemu, łapie je za krawędzie, trzymam w boxach i nie kładę do góry lustrem na długo. Mam już ok. 200 płyt i do tej pory zniszczyły mi się nie więcej niż 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theOne Ktos tu myli metry z milimetrami... Zenada,,, IP: *.knc.pl / 217.153.131.* 29.06.05, 00:02 Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Ktos wie ,że dzwonią tylko nie wie... 29.06.05, 00:09 Żenada ,tu nie o metry i nie o milimetry chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleanor Re: Ktos tu myli metry z milimetrami... Zenada,,, IP: *.interecho.com / *.interecho.com 29.06.05, 01:17 hehe, a moze mikrony (nie mylic z mikrobami ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo WAREZ TOOLZ MOVIEZ IP: *.adsl.alicedsl.de 29.06.05, 03:22 Oczywiście wszystko wypalam na Esperanzach kupowanych po 100, co mnie wynosi 60gr. za płytę. To lepsze niż promocje w hipermarketach. Płacę 30 zł za internet/miesiąc, trochę za prąd, bo komp 24h/d chodzi, i mam dostęp do prawie wszystkich płyt, filmów i programów jakei powstały na świecie. A wy w tym czasie kupujecie filmy w Empiku za 100 zł i płyty za 50. Gratuluję pomysłowości! LOL - TEXT JEST SUPER- RESPECT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Jestes zlodziejem IP: *.acn.waw.pl 29.06.05, 08:59 Nie ma sie czym chwalic ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ynzrin Matura i metry IP: *.chello.pl 29.06.05, 08:07 (...)spiralna ścieżka ma zaledwie 0,5 m i jest upakowana co 1,6 m (...) A potem się dziwić, że tyle osób nie zdaje matury z matematyki i fizyki. A nawet redaktor i korekta nie uznały za dziwne, że rowki na płycie są pół metrowe. No, ale oni pisali starą wersję, którą zdawał każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Matura i metry IP: *.stacje.agora.pl 29.06.05, 15:19 > redaktor i korekta nie uznały za dziwne, że rowki na płycie są pół metrowe. > No, ale oni pisali starą wersję, którą zdawał każdy. Trochę wyobraźni. Po prostu greckie 'mi', jakie zapewne było w papierowej wersji tekstu podczas stawiania go do internetu przekształciło się w lacinskie 'm'. Po co tyle krzyku? pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.crowley.pl 29.06.05, 08:41 To zapewne nie oszczędność producentów, ale celowe działanie. W żadnej dziedzinie gospodarki producent nie da konsumentowi towaru tak niezawodnego (nawet jeśli to technologicznie możliwe), że ten ostatni nie będzie już musiał przyjść do producenta ponownie (z pieniędzmi oczywiście). Wszystkim posiadającym legalne płyty, które uległy uszkodzeniu w jakikolwiek sposób polecam korzystanie z wersji pirackich z czystym sumieniem. Przecież sami wydawcy twierdzą, że nie sprzedają nośnika, lecz prawa autorskie, więc w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed zlamana plyta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.05, 09:33 a ja mialem opeknieta plyte- od srodka ku brzegom mnmiej wiecej na dwa centymetry...i jest jakis programik ktory zczytuje dane z porysowanych plyt i co bardzo mnmie zdziwiol odzyskalem wszystko co bylo na tej plytce...wiec nie wszystkie historie o peknietych plytach nalezy traktowac z przymruzeniem oka jak sugeruje autor artykulu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eF Re: Zadbaj o swoją płytę IP: 81.210.115.* 29.06.05, 09:43 A jak Wam sie widza verbatimy, spora czesc moich znajomych "jedzie" na wspomnianych tu esperanzach, a Verbatimy widuje sie nieczesto wsrod ich kolekcji. Znaczy to, ze sa gorsze? Kompletnie sie na tym nie znam wiec pytam. Bede wdzieczny info. pzdr z 3miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario d Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 10:27 espery sa przereklamowane - w zaleznosci od partii ich jakosc wacha sie od przecietnej do slabszej. Verbatimy sa troszke lepsze ale i drozsze. Jesli komus zalezy na zywotnosci nie polecam kupowania tanich plytek. Jakis czas temu kupilem partie titanum i wszystko pieknie sie palilo w cd czytalo no probs - do momentu... Pare dni temu chcialem na dysk pozgrywac muze z tych plytek i o zgrozo... na 27 plytek 2 mi nie przeczytal a z kilkoma mial niesamowity problem (nie tylko w 1 napedzie). A napomne ze cd titanum to nic innego jak przemalowana espera. Mam kilka basfow, tdk i verbatimow sprzed kilku lat - i po transferze widze ze sa w niezlym stanie pomimo wielu rys jakich sie dorobily owe plytki. Na prawde warto wydac wiecej na nosnik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin VERBATIMY is the BEST !!!! IP: *.chello.pl 29.06.05, 10:50 Moim zdaniem Verbatimy to najlepsze płytki jakie aktualnie są na rynku. Mam kilka sprzed 4-5 lat i mój napęd czyta je bez najmniejszego problemu. Jedyne które można porównać z Verbatimami to jedynie Emtec'ki chyba........... Odpowiedz Link Zgłoś
pankasztelan Re: Zadbaj o swoją płytę 29.06.05, 20:22 Ja uzywam plyt DVD Verbatim, bo moja wypalarka tylko na nich wypala przyzwoicie. Nie sa tanie, ale mam nadzieje ze dobrze sie sprawdza jezeli chodzi o czas. Do jakosci nie mam zadnych zastrzezen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwo007 Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:07 Ja myślę że niedługo będzie bardziej się opłacało kupować dyski hdd albo PenDrive niż CD. A pozatym dane są bezpieczniejsze i znacznie trwalsze jeśli będziemy się dobrze obchodzili. No chyba że ktoś sobie wyskoczy na boisko z hdd w kieszeni. A co do oszczędności to przesadzają po bani. Płyty CD były jeszcze 4, 5 lat temu. Teraz to są śmieci. Więc radzę nic poważniejszego nie przechowywać na CD. Mam płytkę która ma 8 lat i dziala bez najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paciutek Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 29.06.05, 11:07 Nienawidzę odpalać pozornie naukowych informacji gazety.pl, które w rzeczywistości są jak pole minowe bzdur, lapsusów, tytułów bez odpowiedzi (jak w Życiu na Gorąco), błędnie wyciąganych wniosków... Czy ktoś czyta te artykuły przed publikacją? Czy przegląda je tresowany szympans? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sajko Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.06.05, 12:57 tak jest to szympans, ale dopiero sie uczy, stad lapsusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.acn.waw.pl 29.06.05, 13:57 no to po to jest forum, zeby napisac jakie to sa bledy. chetnie sie dowiem, bo sam sie nie znam. nie ma sensu pisac, ze nienawidzi sie takich artykulow, jesli sie nie doda, o co chodzi (sorry, ale co mnie obchodzi, czy lubisz takie artykuly czy nie??) jesli Cie nie zrazilem, to z gory dzieki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:42 > Nienawidzę odpalać pozornie naukowych informacji gazety.pl To jest artykuł z "Wiedzy i Życia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor (ŁB) Re: Zadbaj o swoją płytę IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.07.05, 21:34 Witam. Dziękuję za wszystkie uwagi, na pewno wezmę je sobie do serca podczas pisania następnego artykułu (ewentualnego :). Niebieskiego Ajaksa nie polecam (proszę przetestować na jakiejś niepotrzebnej płycie), natomiast w przypadku pasty do zębów warto dobrać również miękką szmatkę - len i bawełna mieszana z syntetykami _zdecydowanie_ się nie nadają, bo pozostawiają - jak ktoś trafnie zauważył - masę drobnych rys. Jeśli chodzi o marki, to z czystym sercem mogę polecić te wymienione w tekście (nie, nie jestem opłacany przez żadną z tych firm ani przez Philipsa :). I nie jest to puste gadanie: kilka amerykańskich korporacji - mających swe filie również w Polsce - korzysta wyłącznie z wymienionych nośników. Niestety, z pewnych względów ich nazwy nie mogły się znaleźć w artykule. Pozdrawiam, ŁB (zbyfek@venus.ci.uw.edu.pl) Odpowiedz Link Zgłoś