kapitalizm 04.07.05, 17:58 ..bulka kosztowala piec (5) centow, tez popelnilem blad myslac, ze 10 centow, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i-love-2-bike Re: Zagadka - odpowiedz 04.07.05, 18:21 kapitalizm napisał: > ..bulka kosztowala piec (5) centow, > > tez popelnilem blad myslac, ze 10 centow, juz to rozwiazalismy,przeciez to proste zadanie na jedna niewiadoma,sprawdz FS:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Zagadka - odpowiedz 04.07.05, 18:23 moje pytanie bylo dlaczego popelniamy tez blad? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Zagadka - odpowiedz 04.07.05, 18:29 kapitalizm napisał: > moje pytanie bylo dlaczego popelniamy tez blad? bo malo znamy matematyke Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: Zagadka - odpowiedz 04.07.05, 21:15 bo jak cuś się wydaje b. proste, to się nie wysilamy na dokładne liczenie... i decyduje już nawet nie znajomość matematyki, ale zwykła intuicja... ...też się na takie chwyty łapałem parę lat temu, teraz zabawy z cenami "promocyjnymi" itp. ćwiczonka obliczeniowe już mnie odpowiednio wytresowały ;) Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: Zagadka - odpowiedz 05.07.05, 07:32 > moje pytanie bylo dlaczego popelniamy tez blad? do odpowiedzi zbliżymy się rozwiązując nieco inną zagadkę: jesli za jeden chleb i jedna bulke zaplacilismy razem $10.10, a chleb byl drozszy od bylki o 1 dolara, to ile kosztowala bulka? tu intuicja podpowiada nam też i to że bułka nie może przecież kosztować 9.10 bo wtedy chleb kosztuje 1.00, co stoi w sprzeczności z codziennymi zakupami. Odpowiedz Link Zgłoś