tomek4000 09.12.02, 21:17 Czy aby na pewno poprawnie sformułowane jest pytanie o organizmy z więcej niż dwoma płciami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacekmk Re: Płeć trzecia - 09.12.02, 21:32 Jeżeli więcej niż dwie płcie nie istnieją, to odpowiedź jest oczywista. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anomalocaris Re: Płeć trzecia - IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.12.02, 21:47 JEŻELI. A jeżeli istnieją? A jeżeli nie wiadomo dokładnie, co to płeć? Śmieszne pytanie? A kto potrafi szybko podać definicję płci nie popadającą w błąd „błędnego koła”? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacekmk Re: Płeć trzecia - 09.12.02, 21:56 Nie ma potrzeby samemu wymyślać definicji płci. Można ją znaleźć w każdej encyklopedii. Wydaje się być jednoznaczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anomalocaris Re: Płeć trzecia - IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.12.02, 22:13 Właśnie: WYDAJE SIĘ - to jest to określenie. A konkretniej: „Płeć, zespół cech charakteryzujących i różniących osobniki żeńskie i męskie.” Ten cytat z WIEM jest typowy dla większości encyklopedycznych definicji. Gdy zapytamy: A co to są osobniki męskie i żeńskie? padnie zapewne odpowiedź odwołująca się (choćby pośrednio) do pojęcia płci i mamy gotowe kółeczko, czyli tak zwane masło maślane. Nie wspomnę już o tym, że wg tej tzw. definicji nie ma w ogóle problemu z odpowiedzią, bo przecież (ex definitione) istnieją tylko dwie płcie. Jeśli mamy dyskutować na poważniejszym poziomie, proszę o przytoczenie jutro jakiejś porządniejszej definicji (bo niestety są różne) jako punktu wyjścia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacekmk Re: Płeć trzecia - 09.12.02, 22:25 O ile dobrze pamiętam, to są trzy cechy warunkujące płeć (czyli pzwalające na odróżnienie płci męskiej i żeńskiej): pierwszorzędowe, drugorzędowe i trzeciorzędowe. Nie przypominam sobie, żeby przy określeniu tych cech powoływana się na definicji płci (jak 'przedmówca' raczył przyjąć, a następnie wyciągnąć daleko idące wnioski). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anomalocaris Re: Płeć trzecia - IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.12.02, 22:35 Szanowny Kolego, niestety po tej odpowiedzi trochę opadły mi rączki. Zróbmy może tak: proszę w miarę możności (ot, dla rozszerzenia wiadomości) spróbować poczytać nieco na wiadomy temat. Zastrzegam, że nie mówię o Encyklopedii PWN i tp. szacownych źródłach. Nie jestem niestety w stanie dyskutować, kiedy oponent nie rozumie w ogóle mojej wypowiedzi. Już tylko dla humoru wspomnę, że Kolega chce definiować PŁEĆ przy pomocy cech (n-cio rzędnych) PŁCIOWYCH? Znaczy, że jak mi rośnie broda, to jestem chłopem? A gdy jestem rybą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blubeks Re: Płeć trzecia - IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 09.12.02, 22:42 Zgadzam się, znalazłem bardziej rozbudowaną definicję płci. Pytanie zasadnicze czy obojnactwo to jest płeć. A tak na marginesie to JKMJACEK chce chyba nas wprowadzic w błąd (z premedytacją) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: met Re: Płeć trzecia - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.02, 00:59 No właśnie, co z definicją? niektórzy autorzy uważają typy koniugacyjne za płeć inni nie. BTW. ciekawe która wersja okaże się dziś jedynie słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
anomalocaris Re: Płeć trzecia 10.12.02, 12:17 Wciąż nie wiadomo (brak „Poprawnych Odpowiedzi”), ale za to nastąpiły nieliche obsunięcia w klasyfikacji :). Uprzejmie wnioskuję, żeby Redakcja lepiej od razu przedstawiła Źródło (źródła?), z których korzystała tym razem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobelski Re: Płeć trzecia 10.12.02, 12:35 Ja skorzystalem z poczciwej "Biologii" Villego... ale w internecie tez mozna bylo znalezc. Pozdrawiam MK Odpowiedz Link Zgłoś
anomalocaris Re: Płeć trzecia 10.12.02, 13:01 Można było, niewątpliwie, ale co? Problem w tym, że występowanie u orzęsków koniugacji (nie rozmnażania!) wcale nie przez wszystkich autorów uważany jest za przejaw istnienia u nich więcej niż jednej płci. Na marginesie: może ktoś napisze, ile w takim razie jest tych płci? Już nie wspomnę o tym, że wiele źródeł wiąże płciowość (z definicji) z rozmnażaniem. Jeśli mowa o źródłach typu podręczniki biologii (może te właśnie nie są „poczciwe"?), to można znaleźć też takie, które twierdzą, że tylko pewne gatunki grzybów są wielopłciowe. Jednym słowem problemem tu nie był wcale BRAK źródeł, jak wydaje się sugerować Kolega kobelski, ale ich nadmiar i to mówiących RÓŻNE rzeczy. Czy będziemy dyskutować na ilość i jakość linków do źródeł, czy też damy sobie spokój, bo i tak Redakcja locuta, causa finita?! A czuję, że w żadnym wypadku nie będzie ona skłonna do jakichkolwiek poprawek lub dyskusji, bo ostatnio miało miejsce tyle mało ciekawych zdarzeń, że naturalną reakcją psychologiczną jest trzymanie się za wszelką cenę swojego zdania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylweta Re: Płeć trzecia 10.12.02, 19:54 Typów koniugacyjbych u orzęsków ma jakoby być ponad 50. Pytanie jest jednak rzeczywiście niejednoznaczne, ponieważ część żródel podaje, że "typy koniugacyjne są podobne do plci, ale płcią nie są". Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: Płeć trzecia 10.12.02, 16:51 kobelski napisał: > Ja skorzystalem z poczciwej "Biologii" Villego... ale w internecie tez mozna > bylo znalezc. Pozdrawiam MK Tak, tam rzeczywiście jest mowa o wielu płciach u orzęsków: "Pantofelki i inne orzęski mogą mieć więcej niz dwie płci - nawet osiem." Cokolwiek to znaczy. Ja odpowiedziałem (i straciłem punkt), że nie ma takich organizmów, i ciekaw jestem, czy ktoś z Was rozumiał istnienie wielu płci tak, że do wyprodukowania potomstwa konieczne jest jednoczesne spotkanie/kopulacja więcej niż dwóch osobników. Jeśli dobrze pamiętam, tak właśnie jest na jednej z planet opisywanych przez Lema. Z takiego sposobu rozmnażania wynikają u niego ciekawe konsekwencje dla życia społecznego na tej planecie. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejek.bio Re: Płeć trzecia 10.12.02, 18:02 Popieram, w sprawie Lema też. Problem podstawowy w nauce to jednak kwestia własciwej definicji. Myślę, że autorzy po prostu pomylili dwie rzeczy. I nie chodzi tu wcale o popularne myślenie czym jest płeć, ale o istotę rozmnazania płciowego jako wymiany aparatu genetycznego. Wiele organizmów, szczególnie nizszych, ma w swoim rozwoju etapy pośrednie, i to takie, że na pierwszy rzut oka nie ma żadnego związku pomiedzy nimi (motyl-imago i gąsienica). Ciekawe, czy to też są różne rodzaje płci? Dalszej miłej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerfowy Re: Płeć trzecia IP: *.wro.pro 10.12.02, 12:55 Polecam: www.google.pl/search?num=100&hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22multiple+mating+types%22+ciliates&lr= Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
planetarium5 Re: Płeć trzecia - 10.12.02, 13:51 A na Uniwersytecie w moim mieście autorytatywnie powiadziano mi w katadrze biologii,ze nie ma czegoś takiego jak trzecia pleć. Trzeba bylo nie ufac autorytetom! Punktów mam mało,bo dołączyłam niedawno.Ale i tak świetnie się bawię. Odpowiedz Link Zgłoś
planetarium5 Re: Płeć trzecia - 10.12.02, 13:51 A na Uniwersytecie w moim mieście autorytatywnie powiadziano mi w katadrze biologii,ze nie ma czegoś takiego jak trzecia pleć. Trzeba bylo nie ufac autorytetom! Punktów mam mało,bo dołączyłam niedawno.Ale i tak świetnie się bawię. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejek.bio Re: Płeć trzecia - 10.12.02, 15:37 Po raz pierwszy zabieram głos pod własnym adresem, bo nie udało mi się jak dotąd dostać odpowiedzi od Redakcji na żadną z merytorycznych wątpliwości. Pytanie dotyczące płci orzęska jest bez sensu. Angielskie nazwy "mate" lub "mate tape" nie dotyczą pojęcia płci ("sex"), lecz mają związek z genetyką. Stan koniugacji jest bezpłciowy, zachowanie "płciowe" pojawia się dopiero po powstaniu kolejnych stanów pośrednich. Dlatego to pytanie jak żadne inne nadaje się do wycofania. Tak przy okazji kilka innych gaf było ostatnio: 1). zmieniając tylko jedną odpowiedź w pytaniu o liczby doskonałe Redakcja odpowiedziała za wszystkich (w liscie do obu zainteresowanych Redakcji sugerowałem co należy zrobić, bez reakcji); 2) intencja Redakcji w sprawie konematografu nie ma nic do rzeczy, odpowiedż "bracia Lumiere" była poprawna i nie widzę zadnego powodu wycofania tego pytania. Oczywiście pociągnie to za soba zmiany kolejności w klasyfikacji, ale mam nadzieje, że ta sprawa jest pod bieżącą kontrolą i Redakcja ma dostęp do wszystkich danych z całego konkursu. Z innymi wątpliwościami jeszcze poczekam. Wszystkim uczestnikom życzę dalszej świetnej zabawy, ja też się znakomicie bawię, choć ze względu na późny start nie mam szans na przyzwoite miejsce. Pozdrowienia także dla Redakcji za pomysł o wiele lepszy od tych, jakie serwuje nam ostatnio telewizja ("Big Brather" i jego klony). Oby tylko gaf było jak najmniej. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anomalocaris Re: Płeć trzecia - IP: 195.114.178.* 10.12.02, 15:56 Zgadzam się. I to zarówno z uwagami typu negatywnego, jak i pozytywnego. Pomysł był (jest?) doskonały, ale wykonanie... Bezbłędne być nie mogło, wszyscy przytomni zdają sobie z tego sprawę, ale moim zdaniem ilość gaf (tych łatwych do uniknięcia!) przekroczyła punkt krytyczny, kiedy części uczestników negatywy zaczynają przesłaniać pozytywy. Co do pytania o płeć: zgadza się, zresztą pisałem już o tym, więc nie będę się powtarzał, ale moim zdaniem i tak Redakcja nie anuluje pytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Płeć trzecia - 10.12.02, 19:01 > Czy aby na pewno poprawnie sformułowane jest pytanie o organizmy z więcej niż > dwoma płciami? Wątpliwości wyjaśnimy w środę. Redakcja Odpowiedz Link Zgłoś
pilna Re: Płeć trzecia - 10.12.02, 23:18 redakcja napisała: > Wątpliwości wyjaśnimy w środę. > Redakcja Nareszcie coś konkretnego – to rozumiem „będzie wyjaśnione” Dowiemy się ile i jakie występują płcie czym się różnią TO BĘDZIE PRAWDZIWY SZOK DLA NAUKI . ”….zgódźmy się mówić o rozmnażaniu płciowym, jeśli w jego efekcie następuje mieszanie genów, i o rozmnażaniu bezpłciowym, jeśli mieszanie genów nie występuje” „PO CO NAM PŁEĆ?” prof. dr hab. Jerzy Klag cytat z artykułu Wiedzy i Życia Zainteresowanym polecam konsultacje – Uniwersytet Śląski K-ce (mieszanie genów zawsze dwóch osobników – czy może ktoś coś wie o trzecim!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: Płeć trzecia - IP: *.acn.waw.pl 11.12.02, 00:55 > redakcja napisała: > > > Wątpliwości wyjaśnimy w środę. > > Redakcja tja.. a we srode pytanie zostanie uroczyscie uniewaznione, ze wzgledu na takie a nie inne "intencje" redakcji.. mi sie juz odechciewa. poczatkowo LN byla niezla zabawa, a teraz przy kazdym nowym pytaniu czlowiek zastanawia sie, jakie niesie ono ze soba potencjalne powody kolejnego skandalu. czy na prawde nie da sie zadawac jednoznacznych pytan z jednoznacznymi odpowiedziami? czy to jest az tak trudne? zeby czasem pomyslec, albo jesli sie samemu nie potrafi, skonsultowac pytanie z kims kompententnym??? po tylu wpadkach redakcja zamiast zastanowic sie nad tym co robi, zwrocic wieksza uwage na staranne formulowanie pytan i odpowiedzi, popelnia dalsze bledy i okazuje tym kompletne lekcewazenie wzgledem uczestnikow konkursu. poza nielicznymi przypadkami, wszystkich tych niedociagniec mozna bylo latwo uniknac, gdyby tylko komus rzeczywiscie zalezalo na dobrym imieniu konkursu oraz samej gazety. eh.. nie chce mi sie juz wiecej pisac. szkoda mojego i tak juz nienajlepszego humoru. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masero11 Re: Płeć trzecia - IP: *.grodzisk-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 20:32 Trudno mi szukać w internecie na stronach angielskojęzycznych,może to moja wina,że mnie w szkole uczono innego języka.Myślę że redakcja i pomysłodawca mogliby serwować pytania na,które można znależć odpowiedż na stronach z Polską wersją językową.Natomiast całkowicie kuriozalne jest oświadczenie redakcji o anulowaniu prawidłowych odpowiedzi.Dotyczy kinematograu oraz płci.Pytania były jasno sformułowane,w pierwszym odpowiedż prawidłowa to bracia Lumiere!!!, a w drugim nie ma takich organizmów,koniugacja to nie płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: Płeć trzecia - IP: *.eimg.pl 10.12.02, 22:47 przepraszam, albom ja jaka niedouczona ale o trzeciej płci nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Płeć trzecia - 11.12.02, 11:08 Więcej niż dwie płcie występują u orzęsków. Róźne źródła podają różną liczbę płci (zwanych też typami płciowymi) u tych organizmów, ale najczęściej wymienia się 8 lub 9. W czasie procesu płciowego (który u orzęsków podobnie jak u wielu innych organizmów jednokomórkowych wcale nie oznacza rozmnażania)łączą się ze sobą dwa organizmy różnych płci (a nie jak u Lema pięć osobników naraz). Zasada jest jedna: materiału genetycznego NIE mogą wymieniać ze sobą osobniki tej samej płci - ale mogą z przedstawicielem dowolnej spośród pozostałych siedmiu. Przypuszcza się, że ta nietypowa liczba płci u orzęsków wynika z tego, że podczas procesu płciowego NIE zachodzi wymiana organelli komórkowych (mitochondriów). Można też powiedzieć odwrotnie: to właśnie wymiana organelli (mitochondriów i/lub chloroplastów) podczas łączenia się komórek jest prawdopodobną przyczyną tego, że u większości pozostałych organizmów znane są wyłącznie dwie płcie. Więcej informacji na ten temat można poczytać w arcyciekawej książce dwóch wybitnych ewolucjonistów Johna Maynarda Smitha i Eorsa Szathmary'ego przetłumaczonej na polski pod tytułem „Tajemnice przełomów w ewolucji” (PWN 2000). Skrótowo na temat typów płciowych u orzęsków można też przeczytac np. w popularnej „Biologii Villego” (Multico 2000). Pozdrawiam Wojciech Mikołuszko Dział Nauki „GW” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz193 Re: Płeć trzecia - IP: *.man.polbox.pl 11.12.02, 11:50 Odpowiedź nie wyjaśnia czy są to płcie (bo nazywane też typami płciowymi a w przypadku innych zwierząt i roślin mówimy o płciach a nie o typach płciowych) Zresztą pytanie dotyczyło trzech płci a nie ośmiu lub dziewięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
olga55 Re: Płeć trzecia - 11.12.02, 11:52 Otóż w pytaniu było "więcej niż dwie", a nie padła liczba trzy.Ale rozumiem wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
anomalocaris Re: Płeć trzecia - 11.12.02, 12:08 Daję sobie spokój z dalszą dyskusją. Reakcja Redakcji dokładnie wg moich przewidywań w tym wątku i innych, tzn. zacytowanie dwóch ARCYCIEKAWYCH źródeł i całkowite pominięcie istnienia wszystkich, które mówią coś innego. Po co ja i inne osoby tracimy czas na wypisywanie argumentów, jeśli i tak są one - nie, nie po prostu odpierane - tylko olewane? Pozdrawiam Tych, Którym się Chce Odpowiedz Link Zgłoś
malki13 Re: Płeć trzecia - 11.12.02, 13:52 Jeszcze chce mi się grać, ale już nie tak bardzo. Nawet GW przestałam kupować. Nie ma sensu zbyt długo myśleć nad odpowiedzią, bo i tak prawidłowa odpowiedź zależy od źródła jakim dysponuje Redakcja, a nie grający. Pytanie o płcie było niefortunnie sformułowane. Nikt by się nie czepiał, gdyby pytano o "typy płciowe", a nie o płcie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nula4000 Re: Płeć trzecia - 11.12.02, 14:01 Rozumiem że utrata szansy na zwycięstwo jest frustrująca ale po co takie zacietrzewienie i zjadliwość (także w innych wypowiedziach) Na pytania trzeba odpowiadać czasami na drodze eliminacji i często domyślać się o co chodzi pytającemu, tak jest ze wszystkimi pytaniami nie tylko z tymi z Ligi. Zrozumienie pytania to część zadania - jak mawiał mój wykładowca. Więcej pogody ducha a nie złości życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puciek2 Re: Płeć trzecia - IP: *.centrala.kbsa / 10.1.7.* 11.12.02, 15:22 To bardzo ciekawe podejście do nauki. Czyżby wg. Ciebie należało najpierw zrozumieć ignorancję rozmówcy a następnie niezależnie od faktów odpowiedzieć na jego pytanie zgodnie z jego oczekiwaniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy10 Re: Płeć trzecia - 13.12.02, 10:56 Tak, właśnie. Jeżeli twoim celem jest wygrana to tak. Lepiej chyba zdobyć punkt niż odpowiedzieć nie tak jak oczekuje pytający by potem się o to z nim kłócić. Tak nakazuje spryt życiowy, idealiści prędzej czy później zawsze odchodzą do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: Płeć trzecia - 13.12.02, 11:20 pierwszy10 napisał: > Tak, właśnie. Jeżeli twoim celem jest wygrana to tak. Lepiej chyba zdobyć punkt > niż odpowiedzieć nie tak jak oczekuje > pytający by potem się o to z nim kłócić. Tak nakazuje spryt życiowy, idealiści > prędzej czy później zawsze odchodzą > do lamusa. Niby tak, ale jednak w tak szczególnym (na tle różnych audiotele itp.) konkursie jak liga NAUKOWA powinno się zakładać, że pytający oczekuje PRAWDY. Spotkałem się kiedyś z takim cytatem "Nauka stała się możliwa dzięki jednej tylko zasadzie moralnej: należy zawsze mówić prawdę". Pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
asen Re: Płeć trzecia - 11.12.02, 16:45 nula4000 napisała: > Rozumiem że utrata szansy na zwycięstwo jest frustrująca > ale po co takie zacietrzewienie i zjadliwość (także w > innych wypowiedziach) Na pytania trzeba odpowiadać > czasami na drodze eliminacji i często domyślać się o > co chodzi pytającemu, tak jest ze wszystkimi pytaniami > nie tylko z tymi z Ligi. Zrozumienie pytania to część > zadania - jak mawiał mój wykładowca. Więcej pogody > ducha a nie złości życzę. Przyłączam się. Asen dostał ZERO punktów za orzęski a mimo to wcale nie jęczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p-m Re: Płeć trzecia - IP: *.pl / 10.0.2.* 13.12.02, 10:41 Uczestniczę w Lidze Naukowej na zasadzie zabawy, ale taka zabawa przestaje bawić gdy reguły po fakcie ustalane są przez autorów Ligi. Niejednoznaczne pytania nie dotyczą tylko płci. To samo dotyczy łódki i kamienia - czy pumeks to kamień? a jesli tak to odpowiedzi dobra są dwie. Ale to nikogo z Redakcji nie martwi. A na pytania lub zastrzeżenia i tak nikt nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś