Gość: łunnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 10:35 Nareszcie pogodne noce. Napiszcie, co udało się dostrzec przez nowo kupione teleskopy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki3 Re: teleskop astronomiczny (po raz 3) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 10:54 ja oglądałem (w pogodny dzień) Słońce przez specjalną folię słoneczną i lunetkę 20 X. Widać tylko jedną plamę, bo Słońce teraz nie jest aktywne. Jedna plama koło brzegu, reszta tarczy czyściutka.Szczyt aktywności ma być w latach 2011-2012. (UWAGA: nie próbujcie patrzeć w Słońce przez lunetę !). Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: teleskop astronomiczny (po raz 3) 25.04.06, 10:57 a ja oglądam gwiazdozbiory nieuzbrojonym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łunnik Dzisiaj polecam Jowisza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:42 i jego Księzyce! Spróbujcie je znależć przez zwykłą lornetkę. Jowisz to ta jasna "gwiazda" na południowym wschodzie, przed północa na południu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łunnik księżyce, nie Księżyce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:43 Odpowiedz Link Zgłoś