madcio 04.07.06, 20:47 Choć co do samych schuttle i iss mam powazne wątpliwosci dotyczące sensu i opłacalnosci, teraz odstawmy to an bok. POLECIELI! Jeszcze się nie skończyło, oj nie. :) Ale nie było jak na razie żadnych nadplanowych fajerwerków. :> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robak Re: Polecieli! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 04.07.06, 20:53 fajnie byla widoczna separacja glownego zbiornika juz na orbicie - nigdy poprzednio na zywo sie tego nie widzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
mister.x God Speed :)) 04.07.06, 21:04 Nareszcie. Transmisja ze startu trzyma w napięciu jak dobry mecz ;)) Oby wszystko poszło Lindsey'owi i jego załodzie zgodnie z planem. Może wtedy uda się dokończyć budowę ISS... Choć TAK WIELKA stacja ( a nie stacja kosmiczna w ogóle ) to strata kasy. Ale cóż... Trzymajmy kciuki za eksplorację Kosmosu, nie tylko misje na LEO ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2k Re: God Speed :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 21:11 Zgadzam się co do tego, że TAK WIELKA stacja to strata kasy, i że JAKAŚ stacja by się przydała. Cóż, wystarczyłaby klasy "Salut" (1 start rakiety "Proton"), no ewentualnie 2 razy większa, by badać wpływ nieważkości na organizm. Bo inne zastosowania stacji to dorabianie ideologii do powziętych już decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: God Speed :)) 04.07.06, 21:23 Jeszcze jednym zastosowaniem ejst turystyka kosmiczna, ale to wymaga czegoś a la kosmiczne hotele bigelowa, a nie hałaśliwej stacji kosmicznej, która tak na dobrą sprawę to zaraz po skompletowaniu idzie do zwodowania.... jakbym pomyślał, jakie bezzałogowe misje kosmiczne albo SENSOWNE załogowe misje kosmiczne można by za to odstrzelić, ustroić w falbanki, lampasy i kutasy, to mi się serce kraje... ;( USA na Europę! Mars/Venus Sample Return! Misja do Neptuna klasy Cassini z wszelkimi bajerami, łącznie z ladownikiem na Trytona i próbnikami w sam niebieski glob! Kepler & TPF right NOW! I tak dalej... echhhhh... Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: God Speed :)) 04.07.06, 21:43 nie zapominajmy o fascynujacych misjach ktore sa w tym momencie w toku. MRO wlasnie konczy za pare miesiecy zmieniac orbite wokol Marsa. Juz masz przeslal zdjecia kolorowe z Marsa ze zdolnoscia rozdzielcza 2.5 m a za 3 miesiace beda zdjecia z rozdzielczoscia 30 cm (!!!). Cala planeta bedzie obfotografowana ze obiekty wielkosci malego biurka beda widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: God Speed :)) 04.07.06, 21:50 Wiem o MRO doskonale. :) Myślę, że dla przeciętnego człowieka będa najciekaqwsze meijsca, gdzie nieudane misje zrobiły nadprogramowe i kosztowne marsjańskie kratery. Chciałbym tez nieco bliżej przyjrzeć się okolicom, gdzie łażą bliźniaczki MERy. Dla paranormalniakół beda jak zawsze jeszcze bardziej rozczarowywujące foty z Cydonii. Dla naukowców z NASA przydatne będa fotografie potencjalnych miejsc lądowania Phoenixa i MSLa. No a poza tym zawsze zostaje ta rzesza marsjańskich geologów (areologów?), chcących uzyskać jeszcze dokłądniejsze fotki, jak to tylko możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: God Speed :)) IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.07.06, 04:49 > meijsca, gdzie nieudane misje zrobiły nadprogramowe i kosztowne marsjańskie > kratery. wlasnie, ma zrobic zdjecia ze bedzie widoczny zarowno amerykanski Polar Lander jak i europejski Beagle - obie nieudane misje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: God Speed :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 22:02 Enceladus Sample Return! Łazik na Trytonie! Deep Space Seven (orbiter Pluton/Charon i przelot koło Xeny, a potem...) narobiłes mi apetytu :) Odpowiedz Link Zgłoś