i-love-2-bike 19.08.06, 03:45 w miesiacu sierpniu mozna obserwowac na bezchmurnym niebie:) en.wikipedia.org/wiki/Meteor_shower czy ktos wie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
superspec Superspec z googli odpowiada 19.08.06, 11:21 Nie czytaj tego bo ja sam nie czytałem.:) astrofun.republika.pl/pliki/meteory.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śrubka Re: Superspec z googli odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:51 Rzutkie te ruje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:27 W tym czasie orbita Ziemi przecina się z orbitą komety Swift-Tuttle, która "wyrzuca" kosmiczne kamyki, widoczne potem jako meteory. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 15:59 Gość portalu: pomruk napisał(a): > W tym czasie orbita Ziemi przecina się z orbitą komety Swift-Tuttle, która > "wyrzuca" kosmiczne kamyki, widoczne potem jako meteory. a z czego te kamyki swift sa zrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:14 podobne do ziemskich, niestety - głównie krzemiany - a więc krzem, tlen i jakiś metal związane ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:03 Gość portalu: pomruk napisał(a): > podobne do ziemskich, niestety - głównie krzemiany - a więc krzem, tlen i jakiś > metal związane ze sobą. podobne :i tak i nie,maja pare zupelnie odmiennych i w ziemskich stronach niespotykanych mineralow. www.amonline.net.au/geoscience/meteors/types.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:23 zgadza się:) ja miałem na myśli tylko najczęściej spotykane meteoryty kamienne. A te niespotykane na Ziemi minerały, to związane z meteorytami żelazo-niklowymi (sam mam kawałek takowego w domu). Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:32 Gość portalu: pomruk napisał(a): > zgadza się:) ja miałem na myśli tylko najczęściej spotykane meteoryty kamienne. > A te niespotykane na Ziemi minerały, to związane z meteorytami żelazo-niklowymi > (sam mam kawałek takowego w domu). hm,czy jestes w grupie obserwatorow nadchodzacych zapewnie w krotkim czasie na ziemie astroidow? neat.jpl.nasa.gov/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:37 nie, nie jestem. Obserwuję czesto niebo, ale raczej planety, mgławice, ostatnio kometę...(Schwassmana-Wachmana 3). Inna rzecz, że niekt. twierdzili, że jej spore odłamki trafia w Ziemie - nie trafiły. A ten kawałek meteorytu dostałem na urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:47 Gość portalu: pomruk napisał(a): > nie, nie jestem. Obserwuję czesto niebo, ale raczej planety, mgławice, ostatnio > kometę...(Schwassmana-Wachmana 3). Inna rzecz, że niekt. twierdzili, że jej > spore odłamki trafia w Ziemie - nie trafiły. A ten kawałek meteorytu dostałem n > a > urodziny. no ja tez obserwuje,czasem nawet pare godzin i robie zdjecia ruszajacych sie gwiazd,ale czasem ciezko odroznic te rozne konstelacje bo jest taka mnogosc gwiazd,ze obraz bywa zaklucony. na roznych kontynentach niebo wyglada roznie,czasem gwiazdy sa bardziej widoczne,czasem mniej w zaleznosci od szerokosci geograficznej,wilgotnosci powietrza etc.jesli chodzi o meteoryty to pare wielkich jest wystawionych w roznych muzeach swiata i sa wspaniale i imponujacej wielkosci;) www.astro-services.com/astronomy/meteors/meteors.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:53 tfu mialam na mysli: "zaklocony",aby poprawnosci stalo sie zadosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Przepraszam, a ktore gwiazdy sa "ruszajace sie"? 19.08.06, 19:33 Oraz dlaczego mnogosc konstelacji "zakluca" obraz? i-love-2-bike napisala: > no ja tez obserwuje,czasem nawet pare godzin i robie zdjecia ruszajacych sie > gwiazd,ale czasem ciezko odroznic te rozne konstelacje bo jest taka mnogosc > gwiazd,ze obraz bywa zaklucony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: picard5 Re: Przepraszam, a ktore gwiazdy sa "ruszajace si IP: *.w86-192.abo.wanadoo.fr 19.08.06, 21:25 Nie udawaj ze nie wiesz o co chodzi mila pani Aj. ci powiedziala ze widac gwiazdy ktore sie ruszajom to zupelnie normalne nigdy nie widziales aeroplanow? tûg. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Re: Przepraszam, a ktore gwiazdy sa "ruszajace si 19.08.06, 21:53 No tak, pozostaje tylko watpliwosc dlaczego mnogosc konstelacji gwiezdnych podlug Aj-low-tu-man "psuje" obserwacje aeroplanow? Moze Wielce Szlachetna odpowie, pozostal mi jeszcze cien nadziei:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: superspec Czy wszechswiat spiewa? IP: *.lublin.mm.pl 19.08.06, 15:41 Na pytanie postawione w tytule można odpowiedzieć tak: dowodzą tego liczne poezje i - nie tak częste - kompozycje muzyczne; astronomia muzyką sfer niebieskich zajmować się nie kwapi. www.wiw.pl/astronomia/eseje/historia/spiew/c1.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t0g Re: Nie meteorytow, tylko meteorow. IP: 12.45.62.* 19.08.06, 20:53 W sierpniu obserwujemy desz METEOROW, a nie meteorytow. Meteor i meteoryt to nie jest to samo, choc te dwa pojecia sa bardzo czesto mylone. Wiecej o tym tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Meteoryt Meteorytow nie oglada sie na niebie, tylko najczesciej w muzeum. Przecietny czlowiek ma raczej mala szanse zobaczyc meteoryt gdziekolwiek indziej. Czytalem w gazecie, ze niedawno jedna pania nastaszyl meteoryt - spadl na szose, ktora akurat jechala, tuz przed jej autem. Ale takie wydarzenia sa niezwykle rzadkie. Jak czlowiek natknie sie na meteoryt, to naogol nie wie, ze zobaczyl meteoryt, bo taki nie rozni sie za bardzo na oko od zwyklych kamieni. Tylko w pewnych miejscach na ziemi, jak sie zobaczy cos podobnego do kamienia, to od razu wiadomo, ze to meteoryt: na przyklad, na rozleglych plaskowyzach lodowcowych na Grenlandii lub na Antarktydzie. Tam kamien nie moze sie inaczej dostac, niz spadajac z nieba (no, chyba ze go jakis dowcipnis podrzuci). Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 panowie zostawcie ten wątek 20.08.06, 10:08 tu nie o naukę chodzi ale o wojnę z cezem. rowerzystka została oskarżona (na co były dowody) o prowadzenie walki personalnej na FN. Ponieważ groźba bana dla tej pani na FN stała siebardzo realna postanowiła ona "udowodnić" że nie tylko magiel ale także nauką ją interesuje. Dlatego napisała to co napisała. Nie ma sensu tego prostować. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
felicia Re: panowie zostawcie ten wątek 20.08.06, 12:37 > Dlatego napisała to co napisała. Nie ma sensu tego prostować. Ale pośmiać się można:))) F. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 20.08.06, 16:17 pomijajac te 5 trolli,ktore usiluje bezskutecznie wszczac awanture ze mna,dla zainteresowanych atronomia podaje link do muzeuw na swiecie,ktore maja w swych kolecjach meteoryty,ja osobiscie widzialam je w Smithsonian i NYC w National History Museums,sa imponujaco wielkie i godne uwagi. members.aol.com/gca7sky/planets/meteors.htm Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 20.08.06, 16:18 i-love-2-bike napisała: > pomijajac te 5 trolli,ktore usiluje bezskutecznie wszczac awanture ze mna,dla > zainteresowanych atronomia podaje link do muzeuw na swiecie,ktore maja w swych > kolecjach meteoryty,ja osobiscie widzialam je w Smithsonian i NYC w National > History Museums,sa imponujaco wielkie i godne uwagi. > members.aol.com/gca7sky/planets/meteors.htm sorry za liteUFke mialo byc muzeow:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder Od kiedy blad ortograficzny to literowka? 20.08.06, 17:44 No i ta piekna "gigantomania" w doborze eksponatow muzealnych na co juz Danka zwracala uwage: tylko co "imponujaco wielkie" jest 'godne uwagi":)) Odpowiedz Link Zgłoś