Dodaj do ulubionych

List Otwarty Emigrantow

28.11.06, 11:47
Uprzejmie zapraszam zainteresowanych do podpisywania sie:

www.gopetition.com/signatures.php?petid=10263
Obserwuj wątek
    • akawill Re: List Otwarty Emigrantow 28.11.06, 18:43
      A czy nie lepiej byłoby zmienić trochę formę i adresata? Bo nie bardzo
      potrafię sobie wyobrazić co Rzecznik Praw Obywatelskich miałby zrobić. A
      jeżeli chodzi o publiczne wyrażenie opinii, to może lepiej wysłać to edytorów
      wszystkich ważniejszych polskich gazet? Co więcej, ja nie z Wysp więc nie
      wypada mi się podpisywać, ale jako polski emigrant chętnie podpisałbym się pod
      innym podobnym listem wyrażającym oburzenie słowami Prezydenta (choć
      niekoniecznie z powodu łamania moich Praw Obywatelskich).
    • kot.behemot A ja się z treścią listu nie zgadzam 29.11.06, 10:15
      Wstyd nam przynosi nie ktoś, kto opisuje sytuację, zgodnie z prawdą mówiąc, że
      są RÓWNIEŻ ludzie bezradni wśród emigrantów, tylko właśnie owi bezradni. Wstyd
      przemieszany z litością.

Kilka lat temu była słynna (w USA) sprawa "studentów" na Work&Travel z Polski,
      którym, niebożętom, nie załatwiono wszystkiego tak, żeby mogli przyjechać na
      gotowe. Zarabiali więc na powrót oddawaniem krwi (wk... się wtedy i napisałem na
      paru forach, że student W OGÓLE nie musi jechać zmywać garów, bo ma inne opcje,
      tylko trzeba nad nimi nieco popracować, zamiast zdawać się na podejrzanego
      pośrednika). Co było po otwarciu brytyjskiego rynku pracy - dokładnie wiadomo
      (choć za tych ludzi było mi wstyd nieco mniej - przynajmniej nie mienili się
      studentami).

Taku już jest ten nasz kraj, że ucieka z niego, kto może. Nie tylko ludzie
      wykształceni i zaradni, ale i Judymowa wraz z góralem, któremu żal.
      To są, Kochani, fakty, a Wasz list jest wyłącznie odpowiednikiem wnoszenia
      pretensji do posłańca przynoszącego złe wieści.
      • eeela Re: A ja się z treścią listu nie zgadzam 29.11.06, 15:01
        Prezydentura jest urzedem reprezentacyjnym. Od wzajemnego rozliczania sie krajow
        z oszustow i nieudacznikow sa odpowiednie dzialy ministerstw, a nie prezydent,
        ktorego zadaniem jest godnie i w jak najlepszym swietle nas reprezentowac.
        • ex-rak Re: A ja się z treścią listu nie zgadzam 29.11.06, 16:42
          Ja co prawda nie palam wielka polityczna miloscia do Jasnie Nam Panujacego Pana
          Prezydenta Rzeczpospolitej, ale w przytoczonej wypowiedzi nie widze nic, co
          dawalo by mi bodziec do wiekszych protestow. Jak sobie wybralismy, tak mamy.

Z logicznego punktu widzenia trudno sie do zacytowanej wypowiedzi przyczepic.
          Po pierwsze, prezydent wierzy w to co mowi, a wierzyc kazdemu mozna.

Wierzy, ze ‘’pewna liczba ludzi, nie tylko z Polski, lecz z innych krajów Unii
          Europejskiej, którzy są w sposób naturalny nieporadni, nieudaczni, (helpless,
          feckless) ale w poszukiwaniu lepszego życia wyjeżdżają za granicę’’, co jest
          pewnie w jakims stopniu prawda.

Na przyklad taki ex-rak. Pewnie nie poradzilby sobie z habilitacja, wiec ze
          strachu I w calkowitym zalamaniu zostal w UK I robi pseudonauke stosowana.
        • ex-rak Re: A ja się z treścią listu nie zgadzam 29.11.06, 16:49
          eeela napisała:

> Prezydentura jest urzedem reprezentacyjnym. Od wzajemnego rozliczania sie
          krajo
          > w
          > z oszustow i nieudacznikow sa odpowiednie dzialy ministerstw, a nie prezydent,
          > ktorego zadaniem jest godnie i w jak najlepszym swietle nas reprezentowac.
          >

Powinien dobrze reprezentowac. Ale my tez powinnismy Polske godnie
          reprezentowac, a to nie zwasze ma miejsce. Na to wlasnie zwracal uwage nasz
          Pierwszy Obywatel.

Tak na marginesie przypomne, abstrahujac od prezydenckich wypowiedzi, ze rzad
          PiS pod wplywem opinni publicznej zmienil umowe o unikaniu podwojnego
          opodatkowania pracujacych w UK Polakow, co bylo dosc korzystne dla pracujacych
          tutaj osob. I dla tych genialnych i beznadziejnych. Inne ekipy jakos na to nie
          poszly. Wiec z jednej strony slowa, a z drugiej konkretne rozwiazania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka