Dodaj do ulubionych

Najcieplej od 227 lat

06.12.06, 00:26
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Najcieplej od 227 lat IP: 203.194.225.* 06.12.06, 00:45
      To właśnie wtedy, za panowania króla Stasia, rozpoczęto w Warszawie [...]

Król Staś!?
      • Gość: Prudent Tabela miesieczna Instytutu - ciekawe ! IP: 212.160.172.* 06.12.06, 10:24
        Link do dokładnych danych miesięcznych

www.imgw.pl/wl/internet/zz/zz_xpages/klimat/klimat_pliki/termika.html
        • Gość: dd ale jazda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:34
          aż chce się żyć
          --------------------------
          allegro.pl/item147015110_poezja_z_samotnosc_w_sieci_tomik_d_kiersztejn.html

filatelista.blox.pl/html
      • Gość: grg Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:06
        Król Staś jest tytularnym imieniem Sasów nadawanych przez Swięte Towarzystwo
        Edytora Tekstowego z Offica, a włąściwie przez Jego Eminęcję Automatycznego
        Korektora.

materiały budowlane
        ogniwa peltiera
        analiza techniczna, forex

• Gość: Juri Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 14:21
          No cóż niestety musze Ci przekazać że w historiografi mianem "króla Stasia"
          określa się Stanisława Augusta Poniatowskiego zwłaszcza jeszcze gdybyś
          popatrzył/ła na date 1779 a już troche wtedy Staś panował od 1764 a na
          potwierdzenie cytat z wikipedi:"Współcześni mówili o królu Stanisławie – król
          Staś, co było w równej mierze określeniem pieszczotliwym, jak i lekceważącym."
          Pozdrawiam :)
      • Gość: król Ptaś wtedy rozpoczęto budowę metra.... IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 06.12.06, 15:01
        jw
      • Gość: Horror Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.hers.adsl.virgin.net 06.12.06, 17:22
        Horror Horror Horrorrrrr
      • Gość: winIO Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 17:55
        Król Staś i królowa Nel.
    • Gość: M Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.12.06, 09:19
      Brawa dla Gazetki za "5,9 st., ponad dwa razy więcej niż zwykle". Co by zatem
      było dla -5,9 st? Ponad minus dwa razy więcej? Minus dwa razy mniej? Bo rozumiem
      że 'ponad dwa razy mniej' by było jakoś 1,4 st.
      Skala Celsjusza ma to do siebie, że jest względna i nie można mówić 'ileś razy
      więcej' albo mniej. Można co najwyżej powiedzieć 'o ileś stopni więcej'. Bo np.
      skoro wczoraj było 0 st., dzisiaj jest 2, to co: jest nieskończenie wiele razy
      więcej??
      Myśleć, to nie boli!
      • ryba_82 Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? 06.12.06, 10:28
        Panie dziennikarzu, polecam kurs podstawowy z fizyki, szkoła średnia, tematy: co
        to jest temperatura, o skalach temperatur i skali bezwzględnej
        (termodynamicznej). Chętnie udzielę korepetycji bo jestem bezrobotny...
      • Gość: cyberpunk Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.cable.satra.pl 06.12.06, 14:20
        wezcie sobie na wstrzymanie. dowiedzieliscie sie czego trzeba?myslec tez
        umiesz?no to o co chodzi?:D
        • Gość: ja Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.toya.net.pl 07.12.06, 21:38
          agresja i dowalanie ludziom to cos normalnego na forum gazety? Frustraci tu
          wchodzą czy jak?
      • Gość: :) Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 15:11
        Myślę, że autor niekoniecznie zna różnice w skalach interwałowych,
        przedziałowych, porządkowych, czy nominalnych, ale my je znamy, więc można
        zignorować błąd :)
        • Gość: kaakaa To już zaczęła się zima??? IP: *.aster.pl 06.12.06, 16:26
          "W tym roku ciepłą jesień, a teraz już zimę widać świetnie na... trawnikach."
          Mnie w szkole uczyli, że zima zaczyna się jakoś ok. 22 grudnia. Czy coś w tej
          kwestii sie ostatnio zmieniło?
    • Gość: Aga Przerazające IP: 86.62.225.* 06.12.06, 10:18
      Strach pomyslec co bedzie za kilka lat.....
      • Gość: toksol Re: Przerazające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:49
        JUż teraz jest przerażająco. A jak nie będzie warto jeździc do ciepych krajów,
        bo u mnie będą rosnąć palmy, to bedzie horror!!!
        • Gość: ziewogolny Re: Przerazające IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 14:01
          u mnie ostatnio jedna obumarla :(
          trzymala sie swietnie ale nie przetrzymala jednej jedynej nocy kiedy mroz
          przyszedl :(
    • fraglesi67 Własna winnica 06.12.06, 10:23
      Ja tam się ciesze bo już zbierałem na własną winnicę na południu Francji a tak
      będę mógł hodować winorośl u mnie w ogrodzie
      • Gość: ja_sam Re: Własna winnica IP: *.aster.pl 06.12.06, 11:25
        Ludzkosc jest w tej chwili jak ta zaba w garnku w ktorym powoli podgrzewa sie
        wode. W tej chwili sie wszyscy jaraja, ze woda jest ciepla, ale juz za pare lat
        sie zacznie i u nas to co u sasiadow (probke mielismy w 1997).
        Spijcie dalej i rozwalajcie klimat, niech sie tym martwia ci co przyjda po nas...
      • Gość: Jacekm Re: Własna winnica IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 12:23
        Nie ciesz sie zawczas gdyz ocieplenie moze spowodowac zmiane kierunku
        Golfsztromu ktoremu Europa zawdziecza lagodny klimat i nastapi u nas epoka
        lodowcowa :(
        • Gość: ziewogolny Re: Własna winnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:38
          nie znasz sie :)
          nie zmianie kierunku tylko zanik
          nie epoke lodowcowa tylko masakryczne ochlodzenie szczegolnie w norwegii
          na dobra sprawe polska niewiele zawdziecza golfsztromowi wiec u nas za wiele sie
          nie zmieni - ot najwyzej zamienimy sie w kraj stepowy/polpustynny (taki klimacik
          poludniowej ukrainy) :)

• Gość: ziewogolny Re: Własna winnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:41
        po pierwsze nie bedziesz mogl tak latwo bo musialbys spelnic wszystkie chore
        wymagania polskiego i europejskiego prawa
        1. zalozyc sklad celny
        2. poprosic o przyznanie limitu na zbiory winogron i wyrob wina (a polska ma
        baaaardzo niski limit na ten cel - co w polaczeniu z 1. praktycznie uniemozliwia
        zalozenie duzej komercyjnej winnicy)
        3. zainwestowac duzo kasy w niezle nawodnienie bo zmieniajacy sie klimat sprawi
        ze u nas bedzie baaardzo sucho i twoja winnica moze nie wyrosnac (wszak polska
        ma zasoby wody na poziomie egiptu albo i gorzej i ratuje nas tylko to ze jeszcze
        narazie klimat u nas troszke lepszy jest)
        • Gość: greg0,75 Re: Własna winnica IP: *.ceramika.agh.edu.pl 06.12.06, 15:22
          o, to jednak znieśli wymóg prowadzenia profesjonalnego laboratorium? bo kiedyś każda legalna produkcja 'wina' takiego wymagała
    • Gość: ciekawa Najcieplej od 227 lat IP: *.aster.pl 06.12.06, 10:24
      Ciekawa jestem Twojego poziomu kultury H u r a l d k u. Z komentarza ktory
      zostawileś nie wynika, ze jest on wysoki. Nic madrzejszego nie umiales napisac?
      Mam dobra rade dla ciebie. Powstrzymaj sie od dalszych komentarzy. Jak widac
      nie jestes w stanie stworzyc niczego konstruktywnego. Nie komentuj, bo sie
      tylko osmieszasz.
    • Gość: xx Najcieplej od 227 lat IP: 80.54.171.* 06.12.06, 10:27
      Cieszymy się z ciepłej jesieni, ale gdy tak dalej będzie -drzewa puszczą soki-
      a mróz na pewno nie odpuści i zaczną pękać drzewa.
    • Gość: harwas Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:28
      'Mamy teraz początek grudnia, a więc kalendarzowej zimy, a temperatury są
      wrześniowe.....'

Jak żyję nie wiedziałem że KALENDARZOWA zima zaczyna sie na początku grudnia...
      Brawo panie metereolog...

• smalltownboy Re: Najcieplej od 227 lat 06.12.06, 10:34
        W klimatologii w Polsce grudzień, styczeń i luty jako całe zaliczają się do
        zimy. Pozostałe miesiące odpowiednio do innych pór roku. Trzeba odróżnić
        klimatyczną, kalendarzową i astronomiczną porę roku. Te dwie ostatnie są
        zazwyczaj punktualne. Z tą pierwszą różnie bywa.
        • Gość: al. Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.dyn.iinet.net.au 06.12.06, 11:40
          Polecam Panstwu strone www.climatecrisis.com (angielski). Strona ta jest
          przedluzeniem dokumentalnego filmu autorstwa AL GORE (byly wiceprezydent USA)
          p.t. "Niewygodna Prawda" (An Incovenient Truth). Film opowiada o zjawisku
          'globalnego ocieplania', obecnie wyswietlany jest w wielu krajach na swiecie i w
          Europie, ale chyba nie w Polsce (?). Film powinni obejrzec wszyscy myslacy
          ludzie. Pozdrawiam.
    • buj_w_chutach Najcieplej od 227 lat 06.12.06, 10:31
      "A kto z kolei odpowiada za ocieplenie klimatu? Oczywiście Słońce, które obecnie
      jest bardzo aktywne, ale także człowiek."
      Gadanie. nie jest to do końca udowodnione. Zobaczymy zresztą jaka będzie zima,
      bo o ile pamiętam, to grudnie poprzednich dwóch lat tez były ciepłe, a potem lód
      trzymał do kwietnia.
    • Gość: asd Najcieplej od 227 lat IP: *.crowley.pl 06.12.06, 10:35
      W samym listopadzie średnia temperatura w Warszawie wyniosła aż 5,9 st., ponad
      dwa razy więcej niż zwykle.

to wedlug moich szybkich obliczen wynika, ze przecietna temperatura wynosi ok
      -139,45 st.C.*

*wyjaśnienie: o czyms, ze jest dwa razy wieksze, mozemy mowic jedynie w
      przypadku skal posiadajacych zero absolutne (a taka jest skala Kelvina). Bo w
      takim razie co autor by powiedzial, gdyby w tym roku bylo +2, a przecietna
      wynosila -2 st. C?
      • Gość: pajac Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.ds.pg.gda.pl 06.12.06, 10:45
        też chciałem się do tego przyczepić ;)
      • Gość: M Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.12.06, 10:48
        Patrz też mój wpis forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=53443712&a=53449994
        :-)
        • Gość: asd Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.crowley.pl 06.12.06, 15:03
          no coz... zawsze jako drugi:(

:>
        • Gość: ja Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.toya.net.pl 07.12.06, 21:41
          jesteś zwykłym megalomanem
      • Gość: c. Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.ncac.torun.pl 06.12.06, 10:52
        Powiało chłodem emocjonalnym z tj warszawy :D
    • Gość: Przemek Chrońcie klimat - petycja w/s Białowieży IP: *.mrr.gov.pl 06.12.06, 10:35
      Chcecie chronić klimat - podpiszcie petycje w sprawie ochrony Puszczy
      Białowieskiej:

www.wwf.pl/projekty/bialowieski_pn_petycja.php
      • Gość: KK Re: Chrońcie klimat - petycja w/s Białowieży IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.06, 10:43
        Nature podaje, że jest najcieplej od 500 lat.
        www.nature.com/news/2006/061204/full/061204-2.html
        Kto da więcej? ;)

• Gość: Przemek Re: Chrońcie klimat - petycja w/s Białowieży IP: *.mrr.gov.pl 06.12.06, 11:01
          Alpy najcieplejsze od 1300 lat!!!

abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=2701694
          • Gość: wododo Achtung! Romek Edukator czuwa nad wiekiem Ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:51
            Gdy tak czytam o ociepleniach i (jak sądzę) alarmujących doniesieniach, że w
            takim a takim miejscu jest najcieplej od X czasu, nasuwa mi się: "cóż to 1300
            lat do stu tysięcy / milionów (nie wiem - strzelam) które liczą sobie Alpy, do
            miliardów lat jakie liczy sobie Ziemia?"

Zaraz jednak ripostuję sobie, że sprawa jest jednak poważna, gdyż przewodnik
            oświaty w IV RP, tudzież jego familia, stoi na stanowisku prezentowanym przez
            kreacjonizm wg którego Ziemia liczy sobie (w zależności od "badacza") kilka do
            kilkunastu tysięcy lat i ani dnia dłużej...
    • Gość: asiaq piekna jesien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:47
      a mi sie taka pogoda podoba.ludzie sie tak bardzo nie przeziebiaja, w tramwjau
      nie ma szans,zeby zlapac od kogos grype.niech swieci slonko i niech jest cieplo :)

kolorowe szalenstwo na www.asiaq.pl
    • Gość: przegląd Kto pragnie mrożnej zimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:05
      Jak pragniecie zimy to wyjeżdżajcie na północ a nie by dobiła naszą tak
      okradzoną i biedną gospodarkę
    • Gość: Tomasz Becket IMGW Kilka uwag do artykułu IP: *.imgw.pl 06.12.06, 11:06
      Zazwyczaj nie komentuję artykułów (szczególnie Gazety Wyborczej) ani nie
      wypowiadam się na forum, gdyż najczęściej nie ma tam poważnej rozmowy czy
      dyskusji. Jednak tu postąpię inaczej. Generalnie artykuł jest poprawny, ale
      nasuwa mi się kilka uwag (które nie pretendują do miana recenzji):

1) zdecydowanie mylący jest tytuł: "...od 227 lat", który sugeruje, że jakby
      wtedy (227 lat temu)zdarzyła się cieplejsza jesień. Należało napisać "...od
      początku obserwacji" lub "...w historii"

2)zgodzę się z jedną z opinii na forum, że określenie "dwa razy więcej" jest
      bardzo nieprecyzyjne i nie powinno się znaleźć w artykule.

3) zupełnie nieprawdziwy jest ostatni akapit artykułu, który mówi,
      że "prawdopodobnie rok 2006 okaże się najcieplejszym w historii pomiarów w
      Polsce"; jest to - podkreślam - nieprawda. Prawdą jest, że rok 2000 był
      najcieplejszy w historii pomiarów w naszym kraju (np. Warszawa 9,6 st., Poznań
      10,0), ale 2006 na pewno nie będzie cieplejszy, gdyż żeby tak się stało (w
      Warszawie średnia temperatura co najmniej 9,6 st.) średnia temperatura grudnia
      musiałaby wynieść na tej stacji więcej niż 11,0 st., a to jest absolutnie
      niemożliwe. Według moich przypuszczeń średnia roczna temp. w Warszawie osiągnie
      w tym roku wartość między 8,4 a 9,0 st.

Tomasz Kasprowicz, IMGW Poznań
      • Gość: wododo Re: Kilka uwag do artykułu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:37
        Przytoczę jeden z punktów:

2)zgodzę się z jedną z opinii na forum, że określenie "dwa razy więcej" jest
        > bardzo nieprecyzyjne i nie powinno się znaleźć w artykule.

Określenie "dwa razy więcej" nie jest "bardzo nieprecyzyjne", lecz błędne;
        piszący artykuł po prostu nie ma pojęcia o skalach pomiarowych i każdy kto wie
        w czym rzecz może to z pełnym przekonaniem powiedzieć. Po co ta asekuracja?
    • Gość: totalizm Prof. Jan Pająk przewidział te anomalie! IP: *.qwe.streamcn.pl 06.12.06, 11:14
      Profesor Jan Pająk już wiele lat temu przewidział wszystkie anomalie pogodowe, wywołane poruszaniem się w atmosferze magnetycznych i telekinetycznych wehikułów latających obcych, pasożytniczych cywilizacji.

jan-pajak.com/ufo_pl.htm
      • Gość: tjaaa Re: Prof. Jan Pająk przewidział te anomalie! IP: *.seudo.net 06.12.06, 13:16
        Czy tak trudno zrozumieć, że w przypadku podniesienia się temperatury na świecie
        o zaledwie kilka stopni Polska ma jak największe predyspozycje do tego żeby stać
        się pustynią? Właśnie to się dzieje. Szczęśliwie dla nas zimą napływają masy
        powietrza z południa i zachodu (czyli trochę inaczej niż zazwyczaj) bo tak byśmy
        byli środkowoazjatycką pustynią czyli piekło latem i antarktyda zimą.
        Nie mieszaj więc proszę do tych zmian kosmitów bo żeby sobie wytłumaczyć
        niektóre zmiany na świecie nie potrzeba kosmitów - to my ludzie sami popsuliśmy
        tę planetę.

Co do prof Pająka to ponoć fajny facet ale lekko nawiedzony. Idąc jego tokiem
        rozumowania to ja jestem rasowym kosmitą zakonspirowanym na ziemi (ROTFL), a
        przecie nie jestem :). Implantu w nodze też nie mam. A ta zaawansowana
        technologia obcych? boże ratuj - przecież my ludzie potrafimy już od dobrych
        kilkudziesięciu lat budować takie same urządzenia tylko nie są wykorzystywane w
        praktyce - założę się że wejdą do użytku po 2030 gdy ropa się skończy - narazie
        dużym firmą się rewolucja w napędach nie opłaca i nie ma w tym żadnego działania
        kosmitów.
        • madcio Re: Prof. Jan Pająk przewidział te anomalie! 26.12.06, 20:18
          > Co do prof Pająka to ponoć fajny facet ale lekko nawiedzony.
          Lekko?? On ma kliniczną paranoję. Jest popie..ny jak kilo gwoździ bez łbów.

> A ta zaawansowana
          > technologia obcych? boże ratuj - przecież my ludzie potrafimy już od dobrych
          > kilkudziesięciu lat budować takie same urządzenia tylko nie są wykorzystywane
          > w praktyce
          Taaa.... jak to czytam, pryzpomina mi się historyjka, w której gdzieś zaginęło
          dwóch turystów w Himalajach, krążą plotki, że porwali ich kosmici, a rzecznik
          policji wytacza następujące oświadczenie: "prawdą jest, ze zaginęło dwóch ludzi,
          ale nie ma sensu do prostej historii zjedzenia przez Yeti wtryniać tych
          bzdurnych kosmitów!"

:)))) Łoj, jak ja lubię patrzeć, jak wyznawcy jednej bzdury naparzają się z
          wyznawcami innej bzdury... :D
      • martino Jan Pająk na Prezydenta!!!!! 07.12.06, 00:16
        Krzysztof Kononowicz na premiera.

Fantastyczna strona!
    • Gość: jan 32 Jesień IP: *.195.am.szczecin.pl 06.12.06, 11:17
      A w Szczecinie na targu są jeszcze podgrzybki i kanie.
    • Gość: Iksa wspaniała jesień IP: *.ma.krakow.pl 06.12.06, 11:29
      a ja każdego dnia cieszę się jak dziecko, że jest tak cudownie pięknie i ciepło!
      Żeby to każda zima mogła być taka :)
    • mike-great Będzie -20*C lub -30*C w styczniu, lutym 2007 ??? 06.12.06, 11:31
      Będzie -20*C lub -30*C w styczniu, lutym 2007 ???
      • aarionne Błagam - tylko nie powtórka z rozrywki! 06.12.06, 11:58
        Otóż to - wolałabym chłody, ale równomiernie rozłozone, a nie takie skoki
        temperaturowe!
      • Gość: ziewogolny Re: Będzie -20*C lub -30*C w styczniu, lutym 2007 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:20
        w teorii tak powinno byc ale to zalezy czy wschod przyatakuje czy moze afryka
        nas obroni :D
        • Gość: ZygZag oj może być gorzej IP: *.umcs.lublin.pl 06.12.06, 13:26
          W 1940 roku w zimie było poniżę -40 C. Ciekawe jak będzie funkcjonować kacza
          gospodarka w tej temperaturze.
          • Gość: ziewogolny Re: oj może być gorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:30
            no ale pytanie brzmi nie ile bedzie na minusie tylko czy masy powietrza ze
            wschodu sobie do nas naplyna i sie dlugo utrzymaja bo co jest bardzo dziwne
            narazie nie maja ochoty.
    • Gość: piotrek "..początek grudnia, a więc kalendarzowej zimy.." IP: *.gprspla.plusgsm.pl 06.12.06, 13:06
      "- Mamy teraz początek grudnia, a więc kalendarzowej zimy..." tak uważa prof.
      Lorenc, a mnie uczyli w szkole, że kalendarzowa zima zaczyna się chyba 22.12,
      coś się zmieniło?
    • patka377 a ja tak lubie, jak jest cieplo 06.12.06, 13:08
      i mam nadzieje,ze bedzie jeszcze cieplej
    • Gość: hhji to przez Koree IP: *.csk.pl 06.12.06, 13:11
      Korea przeprowadziła próby jądrowe i to ocieplenie to skutek tego:)
    • avatary 2012 i bye bye 06.12.06, 13:28
      • Gość: ziewogolny Re: 2012 i bye bye IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:32
        nawet jak nie 2012 to bez zadnego kataklizmu bye bye czeka nas za kilkadziesiat lat.
        w sumie nawet lepiej zeby sie wszystko popsulo w 2012 albo nawet i szybciej bo
        po co odwlekac nieuniknione
    • Gość: kamilek Mamy najcieplejszą jesień od 227 lat IP: *.wroclaw.mm.pl 06.12.06, 13:32
      Chrobry? O co chodzi?
    • Gość: . . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:44
      O rany! a co on takiego mógł napisać o pogodzie!?
    • Gość: Kodem_PL Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! IP: *.hor.brad.ac.uk 06.12.06, 13:47
      Czlowiek emituje do atmosfery wg. roznych badan od 2 do 5 procent CO2!
      Pozostale ~97% to CO2 emitowane niezaleznie od nas: podwodne wulkany, zwierzeta
      etc. Caly czas wmawia sie nam, ze to wina ludzi, ze musimy ograniczac emisje
      CO2. Dlaczego? Bo juz sa plany wprowadzenia nowych podatkow w calej EU!
      Ostatnio w financial times byla ankieta: czy zgodzilbys sie na nowe podatki w
      celu ograniczenia emisji CO2? I wiekszosc Anglikow byla za... TRAGEDIA!
      • alpepe Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! 06.12.06, 13:54
        dobra, dobra, a te zwierzęta, to tak ogólnie, czy masz dostęp do badań, ile %
        przypada na zwierzęta hodowlane?
        (nie czepiam się, jestem zainteresowana)
      • Gość: ziewogolny Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:59
        zwierzeta to niezaleznie od nas?
        a dziesiatki miliardow sztuk bydla to pikus?
        kazde przez cala dobe zre trawe i sadzi bąki :)
        widzisz tu sie naklada wiele czynnikow
        zamiast puszczy mamy pola i łąki - nie ma już tak duzo roslij ktoremoglyby
        absorbowac co2 i produkowac tlen.
        z drugiej strony mamy miliony samochodow, setki tysiecy fabryk, dziesiatki
        miliardow zwierzat hodowlanych, i miliardy ludzi i miliardy ich domostw -
        wszystko to produkuje cholernie duzo gazow cieplarnianych

oczywiscie wprowadzanie w europie podatku od co2 to bzdura bo u nas sie tak nie
        zanieczyszcza powietrza jak np w usa :)
        my to co najwyzej mozemy robic za wzor dla innych :D
        • Gość: Kodem_PL Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! IP: *.hor.brad.ac.uk 06.12.06, 14:15
          Czesc zwierzat jest niezalezna od nas. Nie mam jednak zamiaru przestac jesc
          schabowe, bo swinia za duzo pierdzi. Problem jest taki, ze mowisz o miliardach
          samochodow, fabrykach itp bo to dobrze brzmi. Pobudza wyobraznie, kazdy widzi
          zdjecia NYC w godzinach szczytu itp. A wybuch wulkanu wywala w powietrze 1/100
          calej rocznej emisji CO2 przez czlowieka...

Nie mam zamiaru mowic, ze klimat sie nie zmienia. Nie mam zamiaru mowic, ze nie
          powinnismy nic z tym robic. Powinnismy ograniczac zuzycie paliw, ale w sposob
          madry, tak jak ma to miejsce teraz. Jak wyczerpia sie zasoby paliw kopalnych
          przejdziemy na cos innego - nie bedziemy mieli wyjscia. Juz teraz w szwecji
          mozna kupic benzyne zawierajaca 85% alkoholu i tylko 15% benzyny. To jest
          wlasnie rozwiazanie: emisja CO2 ze spalania takiej mieszanki jest niewiele
          wieksza nic to co pochlona rosliny potrzebne do stworzenia jej.

Co wiec powinnismy robic? Starac sie myslec jak ludzie inteligentni, nie
          zwierzeta. Jak mamy za duzo CO2 to trzeba jego czesc 'usunac'. Metodami
          chemicznymi czy jakimikolwiek innymi, naukowcy na pewno nad tym pracuja. Mozemy
          wyslac to poza atmosfere Ziemska, zeby sie tego pozbyc. Cokolwiek, co ma sens.

A w chwili obecnej UE chce po prostu chwycic za gebe obywateli. I to maskujac
          to wszystko naszym dobrem... Tak, malo kogo bedzie stac na jazde autem na
          wakacje, na lot do innego kraju itp. Biurokraci beda mieli coraz wieksza
          kontrole nad nami...
          • madcio Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! 26.12.06, 20:21
            > Mozemy wyslac to poza atmosfere Ziemska, zeby sie tego pozbyc.
            :)))) To było najlepsze... :))
        • bopin Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! 06.12.06, 14:16
          A czy dziura ozonowa nie działa przypadkiem jak przeciwwaga dla efektu
          cieplarnianego? Możę, a może nie? bo nie wiemy, bo klimat na ziemi trwa dłużej
          niż my. A jak pod Zieloną Górą były winnice to był efekt cieplarniany czy nie?
          Woje Chrobrego te bąki puszczali? A to słonko przygrzewa i wszycho i tego
          jesteśmy pewni. A może to jednak jądro ziemi się niebezpiecznie nagrzewa wskutek
          nadmiernego ruchu samolotów ? O świetna nowa teoria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka