heraldek 06.12.06, 00:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s Re: Najcieplej od 227 lat IP: 203.194.225.* 06.12.06, 00:45 To właśnie wtedy, za panowania króla Stasia, rozpoczęto w Warszawie [...] Król Staś!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Tabela miesieczna Instytutu - ciekawe ! IP: 212.160.172.* 06.12.06, 10:24 Link do dokładnych danych miesięcznych www.imgw.pl/wl/internet/zz/zz_xpages/klimat/klimat_pliki/termika.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd ale jazda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:34 aż chce się żyć -------------------------- allegro.pl/item147015110_poezja_z_samotnosc_w_sieci_tomik_d_kiersztejn.html filatelista.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grg Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:06 Król Staś jest tytularnym imieniem Sasów nadawanych przez Swięte Towarzystwo Edytora Tekstowego z Offica, a włąściwie przez Jego Eminęcję Automatycznego Korektora. materiały budowlane ogniwa peltiera analiza techniczna, forex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juri Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 14:21 No cóż niestety musze Ci przekazać że w historiografi mianem "króla Stasia" określa się Stanisława Augusta Poniatowskiego zwłaszcza jeszcze gdybyś popatrzył/ła na date 1779 a już troche wtedy Staś panował od 1764 a na potwierdzenie cytat z wikipedi:"Współcześni mówili o królu Stanisławie – król Staś, co było w równej mierze określeniem pieszczotliwym, jak i lekceważącym." Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król Ptaś wtedy rozpoczęto budowę metra.... IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 06.12.06, 15:01 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horror Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.hers.adsl.virgin.net 06.12.06, 17:22 Horror Horror Horrorrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winIO Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 17:55 Król Staś i królowa Nel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.12.06, 09:19 Brawa dla Gazetki za "5,9 st., ponad dwa razy więcej niż zwykle". Co by zatem było dla -5,9 st? Ponad minus dwa razy więcej? Minus dwa razy mniej? Bo rozumiem że 'ponad dwa razy mniej' by było jakoś 1,4 st. Skala Celsjusza ma to do siebie, że jest względna i nie można mówić 'ileś razy więcej' albo mniej. Można co najwyżej powiedzieć 'o ileś stopni więcej'. Bo np. skoro wczoraj było 0 st., dzisiaj jest 2, to co: jest nieskończenie wiele razy więcej?? Myśleć, to nie boli! Odpowiedz Link Zgłoś
ryba_82 Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? 06.12.06, 10:28 Panie dziennikarzu, polecam kurs podstawowy z fizyki, szkoła średnia, tematy: co to jest temperatura, o skalach temperatur i skali bezwzględnej (termodynamicznej). Chętnie udzielę korepetycji bo jestem bezrobotny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyberpunk Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.cable.satra.pl 06.12.06, 14:20 wezcie sobie na wstrzymanie. dowiedzieliscie sie czego trzeba?myslec tez umiesz?no to o co chodzi?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.toya.net.pl 07.12.06, 21:38 agresja i dowalanie ludziom to cos normalnego na forum gazety? Frustraci tu wchodzą czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Ponad dwa razy głupiej niż zwykle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 15:11 Myślę, że autor niekoniecznie zna różnice w skalach interwałowych, przedziałowych, porządkowych, czy nominalnych, ale my je znamy, więc można zignorować błąd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaakaa To już zaczęła się zima??? IP: *.aster.pl 06.12.06, 16:26 "W tym roku ciepłą jesień, a teraz już zimę widać świetnie na... trawnikach." Mnie w szkole uczyli, że zima zaczyna się jakoś ok. 22 grudnia. Czy coś w tej kwestii sie ostatnio zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Przerazające IP: 86.62.225.* 06.12.06, 10:18 Strach pomyslec co bedzie za kilka lat..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toksol Re: Przerazające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:49 JUż teraz jest przerażająco. A jak nie będzie warto jeździc do ciepych krajów, bo u mnie będą rosnąć palmy, to bedzie horror!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: Przerazające IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 14:01 u mnie ostatnio jedna obumarla :( trzymala sie swietnie ale nie przetrzymala jednej jedynej nocy kiedy mroz przyszedl :( Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Własna winnica 06.12.06, 10:23 Ja tam się ciesze bo już zbierałem na własną winnicę na południu Francji a tak będę mógł hodować winorośl u mnie w ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_sam Re: Własna winnica IP: *.aster.pl 06.12.06, 11:25 Ludzkosc jest w tej chwili jak ta zaba w garnku w ktorym powoli podgrzewa sie wode. W tej chwili sie wszyscy jaraja, ze woda jest ciepla, ale juz za pare lat sie zacznie i u nas to co u sasiadow (probke mielismy w 1997). Spijcie dalej i rozwalajcie klimat, niech sie tym martwia ci co przyjda po nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacekm Re: Własna winnica IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.06, 12:23 Nie ciesz sie zawczas gdyz ocieplenie moze spowodowac zmiane kierunku Golfsztromu ktoremu Europa zawdziecza lagodny klimat i nastapi u nas epoka lodowcowa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: Własna winnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:38 nie znasz sie :) nie zmianie kierunku tylko zanik nie epoke lodowcowa tylko masakryczne ochlodzenie szczegolnie w norwegii na dobra sprawe polska niewiele zawdziecza golfsztromowi wiec u nas za wiele sie nie zmieni - ot najwyzej zamienimy sie w kraj stepowy/polpustynny (taki klimacik poludniowej ukrainy) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: Własna winnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:41 po pierwsze nie bedziesz mogl tak latwo bo musialbys spelnic wszystkie chore wymagania polskiego i europejskiego prawa 1. zalozyc sklad celny 2. poprosic o przyznanie limitu na zbiory winogron i wyrob wina (a polska ma baaaardzo niski limit na ten cel - co w polaczeniu z 1. praktycznie uniemozliwia zalozenie duzej komercyjnej winnicy) 3. zainwestowac duzo kasy w niezle nawodnienie bo zmieniajacy sie klimat sprawi ze u nas bedzie baaardzo sucho i twoja winnica moze nie wyrosnac (wszak polska ma zasoby wody na poziomie egiptu albo i gorzej i ratuje nas tylko to ze jeszcze narazie klimat u nas troszke lepszy jest) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Własna winnica IP: *.ceramika.agh.edu.pl 06.12.06, 15:22 o, to jednak znieśli wymóg prowadzenia profesjonalnego laboratorium? bo kiedyś każda legalna produkcja 'wina' takiego wymagała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Najcieplej od 227 lat IP: *.aster.pl 06.12.06, 10:24 Ciekawa jestem Twojego poziomu kultury H u r a l d k u. Z komentarza ktory zostawileś nie wynika, ze jest on wysoki. Nic madrzejszego nie umiales napisac? Mam dobra rade dla ciebie. Powstrzymaj sie od dalszych komentarzy. Jak widac nie jestes w stanie stworzyc niczego konstruktywnego. Nie komentuj, bo sie tylko osmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Najcieplej od 227 lat IP: 80.54.171.* 06.12.06, 10:27 Cieszymy się z ciepłej jesieni, ale gdy tak dalej będzie -drzewa puszczą soki- a mróz na pewno nie odpuści i zaczną pękać drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harwas Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:28 'Mamy teraz początek grudnia, a więc kalendarzowej zimy, a temperatury są wrześniowe.....' Jak żyję nie wiedziałem że KALENDARZOWA zima zaczyna sie na początku grudnia... Brawo panie metereolog... Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Najcieplej od 227 lat 06.12.06, 10:34 W klimatologii w Polsce grudzień, styczeń i luty jako całe zaliczają się do zimy. Pozostałe miesiące odpowiednio do innych pór roku. Trzeba odróżnić klimatyczną, kalendarzową i astronomiczną porę roku. Te dwie ostatnie są zazwyczaj punktualne. Z tą pierwszą różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al. Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.dyn.iinet.net.au 06.12.06, 11:40 Polecam Panstwu strone www.climatecrisis.com (angielski). Strona ta jest przedluzeniem dokumentalnego filmu autorstwa AL GORE (byly wiceprezydent USA) p.t. "Niewygodna Prawda" (An Incovenient Truth). Film opowiada o zjawisku 'globalnego ocieplania', obecnie wyswietlany jest w wielu krajach na swiecie i w Europie, ale chyba nie w Polsce (?). Film powinni obejrzec wszyscy myslacy ludzie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chutach Najcieplej od 227 lat 06.12.06, 10:31 "A kto z kolei odpowiada za ocieplenie klimatu? Oczywiście Słońce, które obecnie jest bardzo aktywne, ale także człowiek." Gadanie. nie jest to do końca udowodnione. Zobaczymy zresztą jaka będzie zima, bo o ile pamiętam, to grudnie poprzednich dwóch lat tez były ciepłe, a potem lód trzymał do kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Najcieplej od 227 lat IP: *.crowley.pl 06.12.06, 10:35 W samym listopadzie średnia temperatura w Warszawie wyniosła aż 5,9 st., ponad dwa razy więcej niż zwykle. to wedlug moich szybkich obliczen wynika, ze przecietna temperatura wynosi ok -139,45 st.C.* *wyjaśnienie: o czyms, ze jest dwa razy wieksze, mozemy mowic jedynie w przypadku skal posiadajacych zero absolutne (a taka jest skala Kelvina). Bo w takim razie co autor by powiedzial, gdyby w tym roku bylo +2, a przecietna wynosila -2 st. C? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajac Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.ds.pg.gda.pl 06.12.06, 10:45 też chciałem się do tego przyczepić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.12.06, 10:48 Patrz też mój wpis forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=53443712&a=53449994 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.crowley.pl 06.12.06, 15:03 no coz... zawsze jako drugi:( :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.toya.net.pl 07.12.06, 21:41 jesteś zwykłym megalomanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c. Re: Najcieplej od 227 lat IP: *.ncac.torun.pl 06.12.06, 10:52 Powiało chłodem emocjonalnym z tj warszawy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Chrońcie klimat - petycja w/s Białowieży IP: *.mrr.gov.pl 06.12.06, 10:35 Chcecie chronić klimat - podpiszcie petycje w sprawie ochrony Puszczy Białowieskiej: www.wwf.pl/projekty/bialowieski_pn_petycja.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Chrońcie klimat - petycja w/s Białowieży IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.06, 10:43 Nature podaje, że jest najcieplej od 500 lat. www.nature.com/news/2006/061204/full/061204-2.html Kto da więcej? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Chrońcie klimat - petycja w/s Białowieży IP: *.mrr.gov.pl 06.12.06, 11:01 Alpy najcieplejsze od 1300 lat!!! abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=2701694 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wododo Achtung! Romek Edukator czuwa nad wiekiem Ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:51 Gdy tak czytam o ociepleniach i (jak sądzę) alarmujących doniesieniach, że w takim a takim miejscu jest najcieplej od X czasu, nasuwa mi się: "cóż to 1300 lat do stu tysięcy / milionów (nie wiem - strzelam) które liczą sobie Alpy, do miliardów lat jakie liczy sobie Ziemia?" Zaraz jednak ripostuję sobie, że sprawa jest jednak poważna, gdyż przewodnik oświaty w IV RP, tudzież jego familia, stoi na stanowisku prezentowanym przez kreacjonizm wg którego Ziemia liczy sobie (w zależności od "badacza") kilka do kilkunastu tysięcy lat i ani dnia dłużej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaq piekna jesien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:47 a mi sie taka pogoda podoba.ludzie sie tak bardzo nie przeziebiaja, w tramwjau nie ma szans,zeby zlapac od kogos grype.niech swieci slonko i niech jest cieplo :) kolorowe szalenstwo na www.asiaq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przegląd Kto pragnie mrożnej zimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:05 Jak pragniecie zimy to wyjeżdżajcie na północ a nie by dobiła naszą tak okradzoną i biedną gospodarkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Becket IMGW Kilka uwag do artykułu IP: *.imgw.pl 06.12.06, 11:06 Zazwyczaj nie komentuję artykułów (szczególnie Gazety Wyborczej) ani nie wypowiadam się na forum, gdyż najczęściej nie ma tam poważnej rozmowy czy dyskusji. Jednak tu postąpię inaczej. Generalnie artykuł jest poprawny, ale nasuwa mi się kilka uwag (które nie pretendują do miana recenzji): 1) zdecydowanie mylący jest tytuł: "...od 227 lat", który sugeruje, że jakby wtedy (227 lat temu)zdarzyła się cieplejsza jesień. Należało napisać "...od początku obserwacji" lub "...w historii" 2)zgodzę się z jedną z opinii na forum, że określenie "dwa razy więcej" jest bardzo nieprecyzyjne i nie powinno się znaleźć w artykule. 3) zupełnie nieprawdziwy jest ostatni akapit artykułu, który mówi, że "prawdopodobnie rok 2006 okaże się najcieplejszym w historii pomiarów w Polsce"; jest to - podkreślam - nieprawda. Prawdą jest, że rok 2000 był najcieplejszy w historii pomiarów w naszym kraju (np. Warszawa 9,6 st., Poznań 10,0), ale 2006 na pewno nie będzie cieplejszy, gdyż żeby tak się stało (w Warszawie średnia temperatura co najmniej 9,6 st.) średnia temperatura grudnia musiałaby wynieść na tej stacji więcej niż 11,0 st., a to jest absolutnie niemożliwe. Według moich przypuszczeń średnia roczna temp. w Warszawie osiągnie w tym roku wartość między 8,4 a 9,0 st. Tomasz Kasprowicz, IMGW Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wododo Re: Kilka uwag do artykułu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:37 Przytoczę jeden z punktów: 2)zgodzę się z jedną z opinii na forum, że określenie "dwa razy więcej" jest > bardzo nieprecyzyjne i nie powinno się znaleźć w artykule. Określenie "dwa razy więcej" nie jest "bardzo nieprecyzyjne", lecz błędne; piszący artykuł po prostu nie ma pojęcia o skalach pomiarowych i każdy kto wie w czym rzecz może to z pełnym przekonaniem powiedzieć. Po co ta asekuracja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalizm Prof. Jan Pająk przewidział te anomalie! IP: *.qwe.streamcn.pl 06.12.06, 11:14 Profesor Jan Pająk już wiele lat temu przewidział wszystkie anomalie pogodowe, wywołane poruszaniem się w atmosferze magnetycznych i telekinetycznych wehikułów latających obcych, pasożytniczych cywilizacji. jan-pajak.com/ufo_pl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tjaaa Re: Prof. Jan Pająk przewidział te anomalie! IP: *.seudo.net 06.12.06, 13:16 Czy tak trudno zrozumieć, że w przypadku podniesienia się temperatury na świecie o zaledwie kilka stopni Polska ma jak największe predyspozycje do tego żeby stać się pustynią? Właśnie to się dzieje. Szczęśliwie dla nas zimą napływają masy powietrza z południa i zachodu (czyli trochę inaczej niż zazwyczaj) bo tak byśmy byli środkowoazjatycką pustynią czyli piekło latem i antarktyda zimą. Nie mieszaj więc proszę do tych zmian kosmitów bo żeby sobie wytłumaczyć niektóre zmiany na świecie nie potrzeba kosmitów - to my ludzie sami popsuliśmy tę planetę. Co do prof Pająka to ponoć fajny facet ale lekko nawiedzony. Idąc jego tokiem rozumowania to ja jestem rasowym kosmitą zakonspirowanym na ziemi (ROTFL), a przecie nie jestem :). Implantu w nodze też nie mam. A ta zaawansowana technologia obcych? boże ratuj - przecież my ludzie potrafimy już od dobrych kilkudziesięciu lat budować takie same urządzenia tylko nie są wykorzystywane w praktyce - założę się że wejdą do użytku po 2030 gdy ropa się skończy - narazie dużym firmą się rewolucja w napędach nie opłaca i nie ma w tym żadnego działania kosmitów. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Prof. Jan Pająk przewidział te anomalie! 26.12.06, 20:18 > Co do prof Pająka to ponoć fajny facet ale lekko nawiedzony. Lekko?? On ma kliniczną paranoję. Jest popie..ny jak kilo gwoździ bez łbów. > A ta zaawansowana > technologia obcych? boże ratuj - przecież my ludzie potrafimy już od dobrych > kilkudziesięciu lat budować takie same urządzenia tylko nie są wykorzystywane > w praktyce Taaa.... jak to czytam, pryzpomina mi się historyjka, w której gdzieś zaginęło dwóch turystów w Himalajach, krążą plotki, że porwali ich kosmici, a rzecznik policji wytacza następujące oświadczenie: "prawdą jest, ze zaginęło dwóch ludzi, ale nie ma sensu do prostej historii zjedzenia przez Yeti wtryniać tych bzdurnych kosmitów!" :)))) Łoj, jak ja lubię patrzeć, jak wyznawcy jednej bzdury naparzają się z wyznawcami innej bzdury... :D Odpowiedz Link Zgłoś
martino Jan Pająk na Prezydenta!!!!! 07.12.06, 00:16 Krzysztof Kononowicz na premiera. Fantastyczna strona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan 32 Jesień IP: *.195.am.szczecin.pl 06.12.06, 11:17 A w Szczecinie na targu są jeszcze podgrzybki i kanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iksa wspaniała jesień IP: *.ma.krakow.pl 06.12.06, 11:29 a ja każdego dnia cieszę się jak dziecko, że jest tak cudownie pięknie i ciepło! Żeby to każda zima mogła być taka :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Będzie -20*C lub -30*C w styczniu, lutym 2007 ??? 06.12.06, 11:31 Będzie -20*C lub -30*C w styczniu, lutym 2007 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
aarionne Błagam - tylko nie powtórka z rozrywki! 06.12.06, 11:58 Otóż to - wolałabym chłody, ale równomiernie rozłozone, a nie takie skoki temperaturowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: Będzie -20*C lub -30*C w styczniu, lutym 2007 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:20 w teorii tak powinno byc ale to zalezy czy wschod przyatakuje czy moze afryka nas obroni :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZygZag oj może być gorzej IP: *.umcs.lublin.pl 06.12.06, 13:26 W 1940 roku w zimie było poniżę -40 C. Ciekawe jak będzie funkcjonować kacza gospodarka w tej temperaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: oj może być gorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:30 no ale pytanie brzmi nie ile bedzie na minusie tylko czy masy powietrza ze wschodu sobie do nas naplyna i sie dlugo utrzymaja bo co jest bardzo dziwne narazie nie maja ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek "..początek grudnia, a więc kalendarzowej zimy.." IP: *.gprspla.plusgsm.pl 06.12.06, 13:06 "- Mamy teraz początek grudnia, a więc kalendarzowej zimy..." tak uważa prof. Lorenc, a mnie uczyli w szkole, że kalendarzowa zima zaczyna się chyba 22.12, coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
patka377 a ja tak lubie, jak jest cieplo 06.12.06, 13:08 i mam nadzieje,ze bedzie jeszcze cieplej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhji to przez Koree IP: *.csk.pl 06.12.06, 13:11 Korea przeprowadziła próby jądrowe i to ocieplenie to skutek tego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: 2012 i bye bye IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:32 nawet jak nie 2012 to bez zadnego kataklizmu bye bye czeka nas za kilkadziesiat lat. w sumie nawet lepiej zeby sie wszystko popsulo w 2012 albo nawet i szybciej bo po co odwlekac nieuniknione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilek Mamy najcieplejszą jesień od 227 lat IP: *.wroclaw.mm.pl 06.12.06, 13:32 Chrobry? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:44 O rany! a co on takiego mógł napisać o pogodzie!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kodem_PL Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! IP: *.hor.brad.ac.uk 06.12.06, 13:47 Czlowiek emituje do atmosfery wg. roznych badan od 2 do 5 procent CO2! Pozostale ~97% to CO2 emitowane niezaleznie od nas: podwodne wulkany, zwierzeta etc. Caly czas wmawia sie nam, ze to wina ludzi, ze musimy ograniczac emisje CO2. Dlaczego? Bo juz sa plany wprowadzenia nowych podatkow w calej EU! Ostatnio w financial times byla ankieta: czy zgodzilbys sie na nowe podatki w celu ograniczenia emisji CO2? I wiekszosc Anglikow byla za... TRAGEDIA! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! 06.12.06, 13:54 dobra, dobra, a te zwierzęta, to tak ogólnie, czy masz dostęp do badań, ile % przypada na zwierzęta hodowlane? (nie czepiam się, jestem zainteresowana) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziewogolny Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:59 zwierzeta to niezaleznie od nas? a dziesiatki miliardow sztuk bydla to pikus? kazde przez cala dobe zre trawe i sadzi bąki :) widzisz tu sie naklada wiele czynnikow zamiast puszczy mamy pola i łąki - nie ma już tak duzo roslij ktoremoglyby absorbowac co2 i produkowac tlen. z drugiej strony mamy miliony samochodow, setki tysiecy fabryk, dziesiatki miliardow zwierzat hodowlanych, i miliardy ludzi i miliardy ich domostw - wszystko to produkuje cholernie duzo gazow cieplarnianych oczywiscie wprowadzanie w europie podatku od co2 to bzdura bo u nas sie tak nie zanieczyszcza powietrza jak np w usa :) my to co najwyzej mozemy robic za wzor dla innych :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kodem_PL Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! IP: *.hor.brad.ac.uk 06.12.06, 14:15 Czesc zwierzat jest niezalezna od nas. Nie mam jednak zamiaru przestac jesc schabowe, bo swinia za duzo pierdzi. Problem jest taki, ze mowisz o miliardach samochodow, fabrykach itp bo to dobrze brzmi. Pobudza wyobraznie, kazdy widzi zdjecia NYC w godzinach szczytu itp. A wybuch wulkanu wywala w powietrze 1/100 calej rocznej emisji CO2 przez czlowieka... Nie mam zamiaru mowic, ze klimat sie nie zmienia. Nie mam zamiaru mowic, ze nie powinnismy nic z tym robic. Powinnismy ograniczac zuzycie paliw, ale w sposob madry, tak jak ma to miejsce teraz. Jak wyczerpia sie zasoby paliw kopalnych przejdziemy na cos innego - nie bedziemy mieli wyjscia. Juz teraz w szwecji mozna kupic benzyne zawierajaca 85% alkoholu i tylko 15% benzyny. To jest wlasnie rozwiazanie: emisja CO2 ze spalania takiej mieszanki jest niewiele wieksza nic to co pochlona rosliny potrzebne do stworzenia jej. Co wiec powinnismy robic? Starac sie myslec jak ludzie inteligentni, nie zwierzeta. Jak mamy za duzo CO2 to trzeba jego czesc 'usunac'. Metodami chemicznymi czy jakimikolwiek innymi, naukowcy na pewno nad tym pracuja. Mozemy wyslac to poza atmosfere Ziemska, zeby sie tego pozbyc. Cokolwiek, co ma sens. A w chwili obecnej UE chce po prostu chwycic za gebe obywateli. I to maskujac to wszystko naszym dobrem... Tak, malo kogo bedzie stac na jazde autem na wakacje, na lot do innego kraju itp. Biurokraci beda mieli coraz wieksza kontrole nad nami... Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! 26.12.06, 20:21 > Mozemy wyslac to poza atmosfere Ziemska, zeby sie tego pozbyc. :)))) To było najlepsze... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Dajemy soba manipulowac! Propaganda CO2!!!!! 06.12.06, 14:16 A czy dziura ozonowa nie działa przypadkiem jak przeciwwaga dla efektu cieplarnianego? Możę, a może nie? bo nie wiemy, bo klimat na ziemi trwa dłużej niż my. A jak pod Zieloną Górą były winnice to był efekt cieplarniany czy nie? Woje Chrobrego te bąki puszczali? A to słonko przygrzewa i wszycho i tego jesteśmy pewni. A może to jednak jądro ziemi się niebezpiecznie nagrzewa wskutek nadmiernego ruchu samolotów ? O świetna nowa teoria Odpowiedz Link Zgłoś