Dodaj do ulubionych

Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było

IP: *.range86-129.btcentralplus.com 28.12.06, 18:03
Tylko w USA ukazuje sie co roku 500-1000 pozycji ksiazkowych z fizyki.Autor
pisze o swoich wyobrazeniach,a nie o faktach,ze to jedyna taka ksiazka na
swiecie...
Obserwuj wątek
    • junk92508 Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 28.12.06, 18:03
      Milion? To o 900000 za dużo ...

Jeszcze gorzej jest kierunkami humanistycznymi - miliony "naukowcow" -
      znikoma ilosc przydatnych odkryc ...

Kolejna forma biurokracji ...
      • Gość: eptesicus odkrycia nie muszą być "przydatne", wystarczy IP: *.chello.pl 28.12.06, 23:25
        że są ciekawe. Bo naukę uprawia się dla zaspokajania ciekawości rodzaju
        ludzkiego, ciekawości świata.

junk92508 napisała:
        > Milion? To o 900000 za dużo ...

bzdura - do zbadania jest wielokrotnie więcej, niż ludzi, którzy byliby w
        stanie to zrobić. Fakt, że prawdopodobnie wśród tego miliona tylko kilku jest w
        stanie pchnąć naukę naprawdę do przodu, ale wielkich przełomów nie byłoby bez
        przyczynków, kierownicy wielkich projektow niewiele by zrobili bez tlumu
        asystentow i technicznych, etc. etc. etc.

> Jeszcze gorzej jest kierunkami humanistycznymi - miliony "naukowcow" -
        > znikoma ilosc przydatnych odkryc ...
        > Kolejna forma biurokracji ...

co powiesz o takich "kierunkach humanistycznych" jak archeologia?
      • rymatl Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 29.12.06, 11:30
        Nie dziwi mnie atrakcyjność książki.Pamiętam wykłady, wówczas doktora fizyki,
        Pana Andrzeja K. Wróblewskiego prowadzone dla studentów wydziału chemii UW w
        latach sześćdziesiątych - nikt ich nie opuszczał. A jeszcze ciekawsze były
        pytania egzaminacyjne.Odpowiedź na nie wymagała nie tylko znajomości praw
        fizyki ale także ich praktycznego zastosowania, oto przykład:
        "na kontakcie wtykowym zamontowanym w ścianie jest zapis - 220V,10A - po co?"
        Poprawna odpowiedź: "nie można podłączyć urządzeń o mocy większej niż 2200W".
        Za znakomite wykłady, w trakcie których celowo popełniał błędy oczekując na
        reakcje korygujące z sali oraz wymagania egzaminacyjne {nie wiedzy
        encyklopedycznej a praktycznej} był bardzo lubiany i szanowany.

• Gość: zawisza ciemny Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.rochd3.qld.optusnet.com.au 29.12.06, 13:12
          O przesunieciu fazowym nic nie wspomniano?
          • Gość: RAFAL Re: HistoriaPrzesuniecie fazowe IP: *.bb.online.no 30.12.06, 12:16
            Oczywiscie jestes w momencie nowego POZNANIA

Niestey nie moge tego komentowac a sam fakt pierwszego zdania powiniem wielu
            madrych zainspirowac sprawdzenia nauki od podobnych absencji...

Nauka III Millenium to nie je bajka i czas sie wziac do rewizji wielu
            konserwatynych Katerdr.

Sam przynalezalem kiedys do pragmatyki/tradycyjnego nurtu jak kazdy inne
            student PW..ale zainspirowany brakim ROZWIAZAN gruntonych problemow ludzkosci
            nie wiel potrzeba aby sie zreedukowac.(3 lata 15 godz na dobe plus 2
            lata "filozofii tego calego ksztalcenia / odn tej klasycznej dezinfornacji/
            Kazdy Instytut Naukowy czyli po dyplomowy ma setki tajemnic i nowych spojrzen
            na swa przeszosc MNOSTWO INWESTOROW z ogrona KASSA
            Czyli nie mozna gadac otwarcie o rzeczach nalezacych do rangi tajemnic
            naukowych. To jest bardzo trudne zeby pisac otwarcie bez humoru czy ironii czy
            arogancji jak sie stwierdza wyjatkowosc sytuacji i efekty nad ktorymi inni
            RYCZA.. z bolu.

Lepiej informowac poprzez dezinformoacje i nie grac naukowca dla
            nietajemniczonych niz narazac sibie i wspolpracownikow /jacy by oni nie byli/
            na zdrad stanu rzeczy -

OK jezyk jezykiem ale 3o lat zagranica i 4 jezyki robi swoje przy checi
            zatrzymania jasnych wypowiedzi bez kontraktu z kimkolwiek.
            Moje 4 lata to drobne 8 mill koron /teoretycznie/
            Sygnaly analizy i reinformacji myslenie badan..reform w przemysle w zyciu..
            oddanie nowych indykacji dla naukowcow popraostu jest dla naukowca
            nieobliczlne.. JAko marketingowiec moglen zliczyc efeekty
            do 8 ministerstw na srednie 1 MLD doll w kazdym cywilizowanym wyksztalconym
            Kraju of entire planet.
            PO CO TE UWAGI JAK NIKT NIE PISZE OTWARCIE O SWYCH INVESTYCJACH i nie naraza na
            straty swych wspolprcownikow

po co ten belkot a nie dyplomatyczna a przedewszystkim naukowo/finansowa
            kommunikacja nawet jak to na wstepie trundo uchwycic.
            liczy sie efekt praktyczny bo nauka nie daje sie posiasc..
            to jest jej wieli plus..
            Pieniadze tak..

• Gość: Michał Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.chello.pl 28.12.06, 18:35
      O rety. Przecież to tylko reklama - artykuł napisany przez wydawcę żeby
      dziennikarz nie musiał się wysilać. Nie ma co się dziwić że trochę koloryzuje.
      • ferrment Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 28.12.06, 18:46
        Myślę, że nie koloryzuje. Pamiętam prof Wróblewskiego z wykładów na studiach - jeden z najlepszych wykładowców i to nie tylko w Polsce. A to oznacza, że nie tylko wiedzę ma, ale i talent narracyjny. Dobry fizyk, erudyta, to i książka może być dobra.

Gość portalu: Michał napisał(a):

> O rety. Przecież to tylko reklama - artykuł napisany przez wydawcę żeby
        > dziennikarz nie musiał się wysilać. Nie ma co się dziwić że trochę koloryzuje.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 29.12.06, 12:36
          Ta książka chyba będzie dobra. Koniecznie przeczytam. AKW kojarzę najbardziej z
          książki Wróblewski-Zakrzewski. Był to bardzo miły wstęp do fizyki. Dzięki niemu
          zrozumiałam, o co chodzi w termodynamice. Znalazłam też parę błędów w książce,
          co było dodatkowo pouczające.

Przy okazji chciałabym zareklamować coś a propos:
    • nessie-jp Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 28.12.06, 20:38
      > Tylko w USA ukazuje sie co roku 500-1000 pozycji ksiazkowych z fizyki.Autor
      > pisze o swoich wyobrazeniach,a nie o faktach,ze to jedyna taka ksiazka na
      > swiecie...

I corocznie 1000 książek traktuje humorystycznie o historii fizyki? Hm... Cuś ci
      się chyba pomyliło...

A Wróblewskiego pamiętam, tak z wykładów z UW, jak i z felietonów w Wiedzy i
      Zyciu. Szkoda, że nie przeczytałam tej recenzji przed świętami, byłby super
      prezent. A tak - kupię tylko dla siebie ;)
      • Gość: heb Uszaszowski A cos myslal ?... IP: 61.68.169.* 29.12.06, 00:27
        Nie ma nic smieszniejszego od fizyki,ale 'JAJ'z artystow prosze sobie nie
        robic , TO ZBYT WAZNE DLA LUDZKOSCI.Przyklad:Gdyby Hitler zostal artysta
        malarzem , to nie byloby II W.S.
        • Gość: Rafael Re: A cos myslal ?... IP: *.bb.online.no 02.01.07, 11:13
          Wiedza to marketing
          Marketing to prowadzenie bitew
          Prowadzenie bitew to sztuka
          Marketing to sztuka
          Znaczna wiedza to sztuka
          Dobra Laska nebeska to piekna sztuka
          Prawdziwa wiedza to laska nebeska
          Prawdziwa laska jest zlota sztuka a nie lajdactwo..!
          Skupmy badaczy i ludzi prawdziwego poznania a nie "..lajdakow"

Mylisz sie on wiedzial co go czeka dlatego sie nie dostal na Akademie sztuki.
    • rs_gazeta_forum Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 28.12.06, 21:48
      Ja cieszę się posiadaniem swojego egzemplarza "Historii fizyki" już od tygodnia,
      ale jeszcze nie miałem czasu zacząć czytać, ech, życie.
      A recenzja jest może trochę w tonie i tytule entuzjastyczna, ale prof.
      Wróblewski na pewno się poziomem publikacji do poziomu entuzjazmu p.
      Cieślińskiego dostosuje :).
      • Gość: tojaa Re: Ile ta książka kosztuje? IP: 156.17.201.* 29.12.06, 12:55
        jak w temacie
        • Gość: uosiu Re: Ile ta książka kosztuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:22
          Zob.:
          ksiegarnia.pwn.pl/5243_pozycja.html
    • Gość: Stanisław Remuszko Wróbel jest wielki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:48
      Miałem przyjemność wielokrotnie oglądać "Kajetan Show" w SDD na Hożej pod
      koniec lat sześćdziesiątych, gdy zaczynałem studia. Był to jedyny wykład, na
      który trzeba było przyjść kwadrans wcześniej, jeśli chciało się widzieć z
      bliska. Ćwierć wieku później przyprowadziłem tam swoje dzieci. Były
      zachwycone :-)
      Stanisław Remuszko
      • Gość: humanista zaprawdę wielki Wróbel jest ! IP: *.ksknet.pl 28.12.06, 23:26
        i mowie to jako humanista (nic nie odkrywajacy - w naukach humanistycznych sie nie "odkrywa" tylko sie bada i analizuje w celu rozumienia) ale pdo wielkim wrazeniem fizyki
        • Gość: hrb Uszaszowski Anegdoty o wielkich fizykach nie sa zadna wiedza, IP: 61.68.166.* 29.12.06, 06:06
          CZESTO SA ZMYSLONE I POZA OSMIESZENIEM TYCH LUDZI nic 'maluczkim' nie daja.
          • Gość: Autor Re: Anegdoty o wielkich fizykach nie sa zadna wie IP: *.fuw.edu.pl 29.12.06, 12:50
            > CZESTO SA ZMYSLONE I POZA OSMIESZENIEM TYCH LUDZI nic 'maluczkim' nie daja.

Owszem, tak jest. Ale prof. AKW dba o wszystkie szczegóły oraz autentyczność
            historii, więc możesz mieć pewność ze nie są zmyślone.
          • Gość: uosiu Książka jest mądra, tylko recenzja bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:46
            Oczywiście, że anegdoty o uczonych to nie historia nauki.
            Tyle że w książce te anegdoty stanowią mało istotny dodatek,
            a zasadniczą treścią jest przedstawienie długotrwałego rozwoju
            idei fizycznych. Tylko żeby to zauważyć, nie można czytać książki
            na wyrywki...
            Dziennikarzowi z GW pewnie się wydaje, że zachęci łatwiej ludzi do kupienia
            zbioru ciekawostek, niż podręcznika historii nauki. Jest wręcz przeciwnie
            - nikt nie kupi kilkuset stron ciekawostek, bo ileż można czytać
            anegdot! A ludzi zainteresowanych na serio ta entuzjastyczna recenzja
            może tylko zniechęcić - pomyślą, że to płytka książka. A to tylko
            recenzja jest płytka.
    • Gość: Radecki Rafal Oslo Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.bb.online.no 29.12.06, 00:18
      Zycze sobie aby osoby czytajace to "zjawisko" posluzyly sie rozsadkiem zjakim
      mnie sie przytrafil..
      otoz wszedlem w New American Science alternatywne universytety USA..
      Malo w kraju wie ze w USA prywatne "Alternatywnej Nauki" Universytety maja
      oborty parudziesieciu milliardow dollarow rocznie Alternative science.

Bogaci ludzie w stanach maja tyle rozsadku ze widza co nas czeka a
      ortodoxistami nauki;
      Zaglada..

te zjawisko badawcze z IT
      o badczach obecnie streujacych Swiatem wpadlo mnie w rece 3 lata temu dlatego
      ze bylem sceptyczny do rzeczonawcow na pensjach millionowych w dollarach
      rocznie.
      Dlaczego nie ma rozwiazan na powazne problemy swiata gdy ja posiadma po 5 latac
      hzmuznej reedukacji..ogrona informacje o zlach nagminnych.

Jesli ja potrafiew wyleczyc hydrobiologie jeziora 50.000.000 ton w 3 mieice
      kwicien lioec i dodatkowo nastepny sezin przejmuje ama hydrobiologia to
      dlaczego nie USA czy Japonia czy Szwedzi i inni ekologowie

Jak by umieli to buy bylo w BBC czy CNN itp.

Jesli ja lecze spiaxzke i malarie i tyfus zwyczajnie applied
      medicine.przygodowo na 100% to dlaczego Billy Gates dal 500 NLD dll na jakies
      badania i itp.

Jesli wody w kranie nie smierdza po 3 tyg GRANDRA to dlaczego powazni
      naukowcy tego nie tlumacza swickim itd itd

Dlaczego lekarz czy biolog nie ma pojecia dlaczego zabijam agresywne bacterie w
      mych procesach z pozostawiam te zycionosn na 100% ??

Czy sie roznia lekarze od bilogow w swej niewiedzy..o podstawowych regulach
      tworzeniei zabezpieczanai podstaw budowy tegoi zycia..rekreacji komorek i
      zdrowia itp

co widza na ten temat hydrobiogowie..?
      Co wie na ten temat zwyczajny technik inzynier od hydro-chemii (idiota? czy
      zniedbanmy czy zaebany..? ten od wody)

wody gina nam nagminnie co my robimy z glowami do tych spraw..
      na co stawiamy
      USA ma 80 MLD na nowe patenty do spraw ratowna wod w USA
      nie maj na co wydac!!! nie ma PATs nie ma profesorow z nowosciami nie ma
      doktortow co rewolucjonuje te procesy.. TRAGEDIA!!
      OK
      Dlaczego mnie si e przytrafilo..bo byelm bez przcy i mielem wiare w czlowieka
      zwyczajan uczciwisc geniusz i troch szczescia za mjalem czas na myslenie a
      odwage aby sie poswiecic czemus co nie "jest innym wskazane"

Pozdrawiam
      BIOLOGOW
      IMMUNOLOGOW
      HYDROBIOLOGOW
      ONKOLOGOW
      CYTOLOGOW
      CARDIOLOGOW
      URYNOLOGOW
      CHEMOLOGOW
      LABORANTOW
      ROLNIKOW
      ICHTIOLOGOW RYBAKOW
      PRZEMYSL SPOZYWCZY
      ENERGETYKOW
      ATOMISTKOW
      ASTRONOMOW ORAZ
      STARYCH DIESLOWCOW
      z nowom godom!
      Zoliborz 1974

0047 986 738 00
      bez uzywanie chemii lamp UV (smugowe-cholerstvo!)oczywiscie !!!
      • Gość: RAFAL Dalej Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.bb.online.no 29.12.06, 00:24
        Zjawisko o ktorym pisze wiaze sie powaznym faktem ze WODA POSIADA
        tzw TAJEMNICE QUATUM PHYSICS pochodzace
        ze strony ORGANIZMU Homo sapiens
        OUR NATURE as a STRUCTURES OF THE HISTORY of GENESIS of The UNIVERS
        WATER cares
        THE LIFE ELIXIRIUM which carse particles OF LIGHT OF THE ETERNITY LGHT
        • Gość: RAFAL Sumarum Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.bb.online.no 29.12.06, 00:30
          Proch tzw.. (z prochu powstales w proch sie obrucisz)tzw bez wody to chemia..
          pierwiastki i zwiazki OK
          dodasz pikenej prawdziwej wody do prochu TO JEST WTEDY BEDZIE
          PRAWDZIWE ZYCIE
          mowie o tzw archaicznej "terrestrial water" primordial water MATRIX WATER
          to nie tylko H2O to cos wiecej niz tzw CZARNA MATERIA
          to wlasnie nie daje jeszcze calosci

CALOSC lezy na pograniczu TEOLOGII
          Pytanie
          ktp tu komu cos skradl kiedy i dla czego??
          • Gość: RAFAL wazne!! Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.bb.online.no 29.12.06, 00:37
            Jestem WIERZACYMw jednego Boga!
            praktykujacym katolikiem i ten znanynam skas inons Pan Bog
            stal sie dla mnie jeszcze wspanielszy wiekszy i o wiele dalszy niz sie
            pragmatykom ogolnie wydaje..

Liczylem na Jana Pawla II ze nas rowno oswieci..
            OK mnie sie udalo inni sa nadal pograzeni w ciemnosci UE
            atakuje UE bo si e glupocie ugina bo sprobowalem z pania Margot Wahlstrøm

Ona odeszla z fotela po konfrontacji z tego rodzaju pogladami.. i dobrze
            zrobila.

Wod nie uratuja klasycy inzynierii chemii wod nie maja sznas
            w hydrobilogi zaczynaja wietrzyc mnie i innych (applied )dowody mam
            (hydrobiology)
            zycze nowych snow..
            Dobranoc!
            • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.12.06, 05:02
              "Rafale" - polecam PROZAC oraz zimne oklady
              na czolo... Oczywiscie, dobry lekarz tez
              sie przydac moze!
              • Gość: Rafal Prozak? Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było... IP: *.bb.online.no 30.12.06, 12:20
                ty juz nie nalezysz do Naukowcow od spraw III Milenium.
                Efata!
                Klasycy jedza prozak aby miec pensje...
                Przeciez widza ten beznadziej jak na dloni i nic nie moga wskorac.
                Trzeba sie puknac w glowe jak pare naszych spanialych Profesorow
                aby do czegos dotrzec przed zalamaniem sie tych scislych " rozwiazan
                Swiat sie stacza z funcji orbitalnie..samoistnie ale robi to z nami.(WAMI)
            • Gość: wooooow!!!!! Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.tosa.pl 29.12.06, 12:59
              ech......czasem czlowiek zapomina ze tacy ludzie tez istnieją...
            • fg2002 Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 10.01.07, 15:59
              ale poza tym dobrze sie czujesz?
              • Gość: RAFAL Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.bb.online.no 11.01.07, 11:30
                Ja sie zle czuje bo reedukacja doktorantow..nie nastepuje w odpowoednim tepie..
      • Gość: materac Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.mybigcity.net 29.12.06, 10:53
        ...czytam i trace wątek. niezły bełkot...
    • Gość: gregory701 Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:14
      Andrzej K. Wróblewski jest nie tylko znakomitym dydaktykiem , fizykiem , byl
      madrym Rektorem U.W. Jest z nim zwiĄzany jeszcze ważniejszy fakt : jest
      WYCHOWANKIEM ZNANEGO W WARSZAWIE LICEUM IMIENIA KRÓLA WŁADYSŁAWA IV NA PRADZE
      PRZY ULICY JAGIELLOŃSKIEJ 38. CHWAŁA SZKOLE ,KTORA TAKICH ABSOLWENTÓW JAK
      PROF.WRÓBLEWSKI CZY JANUSZ KORCZAK SIĘ DOCHOWAŁA !
    • Gość: gregory701 Re: Nareszcie wiemy dlaczego deesbekizacja kuleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:18
      Co ma , na miłośc Boska , "wykształciuch " Dorn z fizyka . Czy to nie jest
      raczej domena Kazia Krzywosustego ?
    • Gość: milseog precz z malkontentami! IP: 217.153.159.* 29.12.06, 14:44
      niedobrze mi sie robi, kiedy czytam te posty malkontentow, w ktorych cos tam
      bazgrza o tym, ze "w USA to tyle a tyle wychodzi rocznie ksiazek o fizyce", "ze
      prof. Wroblewski jest taki a taki", "ze szczegoly i anegdoty wymyslone i nic
      nie wnosza"... doprawdy zalosny to pokaz zakompleksienia i zawisci! nikt tu
      jeszcze tej ksiazki nie czytal a opinii jak, za przeproszeniem, psow. a kazdy
      szczeka w swoja strone.
      jesli jestescie tacy fantastyczni i taka wiedze macie tajemno-przeogromna to
      moze sami napiszcie lepsza ksiazke! bo cos mi podpowiada, ze wiekszosc z tych,
      co tu narzekaja to fizycy-nudziarze, na wykladach ktorych sale swieca pustkami
      i ktorym sie wydaje, ze tyle maja do powiedzenia tylko jeszcze nikt sie nie
      poznal na ich geniuszu. do diabla z wami!
      nie rozumiem dlaczego choc raz nie mozemy pocieszyc sie z tego, ze kolo nas
      zyje i tworzy ktos madry i interesujacy, tylko wiecznie musimy narzekac. zal mi
      was.
      • fizyk_1989 Re: precz z malkontentami! 29.12.06, 15:46
        Profesora Wróblewskiego można tylko cenić, cenić, cenić! Przeczytajcie
        jego ”Prawda i mity w fizyce”. Wyborne, doskonałe. Przypuszczam tylko, że już
        nie ma tego w księgarniach, a szkoda.

były fizyk
        • Gość: Ufka Re: precz z malkontentami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:09
          Chodziłam na wykłady Profesora,to było widowisko co się zowie !Wiem,że książka
          jest droga,ale na pewno kupię
          • Gość: equus Re: precz z malkontentami! IP: *.eranet.pl 29.12.06, 17:56
            Czytam Widzę i Zycie, kupuję książkę bo lepszych artykułów nie ma w tym i w
            innych czasopismach. Żałuję że nie mogłem słuchać wykładów "na Żywo".
      • Gość: RAFAL NUDZIARZE Re: precz z malkontentami! IP: *.bb.online.no 30.12.06, 12:42
        Kazdy madry facet wie ze bez humoru i ironii / tryskajacej z serca
        wyksztalconego na wlasna maksyme intelektu nukowca ...z tradycyjnego naukowca /
        eszystko bedzie falcetem..
        Nie mozemy nic tworczago powielac..
        czy to jest takie trunde
        po 5 latach tak ale bez humoru to ta refleksja umiera i Swiat stoi w miejscu..
        i nauka ma problem
        ekologia sie ztacza a wybitnie oplacani czyli odpowedzialnie naukowcy nie maja
        rozwiazan.
        Jak ktos ma to jest w zlym miejscu w zlym czsie i nie chodzi w atlasie..
        " Tylko Swieze/go/..myslenie dawalo piekne zjawisko spostrzegania"
        abstrachujac do Wilanowa bienalle lat 70 tyh

Przpraszam za te ekstrawagancje ale wlasnie tak dochodzi sie do naukowych
        rewolucji..NAUKOWYCH RACJI...i POSTEPU ii o tym chyba mowi tak ksiazeczka..
        • Gość: RAFAL Ksiazeczka Re: precz z malkontentami! IP: *.bb.online.no 30.12.06, 12:55
          Wazne jest tu zaznaczyc ze uzycie skowa ksziazaczka jest wylacznie sposobem
          wizualizaji calej problematyki:
          poprostu jest jedna pierwsza? moze fajna ale za malo ich jest i tu akcentuje
          poprostu slowem ksiazeczka aby zrozumiec waznosc paru innych oczekiwanych
          publikacji. dla mnie bardzo wazne aby ich bylo wiecej!
          • Gość: Rafal Re: precz z malkontentami! IP: *.bb.online.no 30.12.06, 22:10
            Jak na przyklad facet ma 53 lata a dziewczyna w lozku... ma 23 to kto ma racje..

Pomyslec prosze nad tym zdarzeniem a wszystko / w tym "naukowym zyciu / sie
            zacznie ukladac.."
            • Gość: Rafal Re: precz z malkontentami! IP: *.bb.online.no 30.12.06, 22:31
              No wlasnie jak to sie wpada na takie fajne ...dowody pracy na swym
              cientific "ego.."

Albo jest sie cudownym zdrowym i energicznym kochnakiem z powodzeniem wsrod
              mlodziezy i ma sie cos nadobnie wzuszajacego a la 23" na przescieradle.. co
              inni tez moga miewac..
              Stare Chiny maja tzw "zlote zdanie"
              " listing to the youngs ..they know..."
              tylko za to scinano glowy! hmmm?
              • Gość: RAFAL Re: precz z malkontbledami korrektura. SPOKO: IP: *.bb.online.no 31.12.06, 10:59
                Zycze sobie aby osoby czytajace to "zjawisko" posluzyly sie rozsadkiem , ktory
                sie przytrafil..poprostu z poczatku nigdy nie wiesz wjak sie to skonczy ale
                czujesz.
                Otoz wszedlem naukowo w "New American Science" i IT nett

Znalazlem n adrodze badan i oczytania,ze sa tzw alternatywne universytety w
                USA..
                Malo w kraju wie, ze w USA prywatne "Alternatywnej Nauki" Universytety maja
                obroty parudziesieciu milliardow dollarow rocznie w tzw.Alternative Science.
                Tam wykladaja moze nie geniusze ale najzdolniejsi ludzie nauki mlodym nie
                geniuszom..ale badzo lotnym ludziom z intuicja i moznoscia poznania grubo ponad
                norme. (Wykladowcy byli dr w wieku 20/26 lat i Proff. wieku 25 30 lat

Bogaci ludzie w stanach maja tyle rozsadku. ze widza co nas czeka a
                ortodoxistami nauki;
                Zaglada..

te zjawisko badawcze REEDUKACJA z wielu dziezin nauki z IT i czasopism naukowych
                swiadcza mi , wiele krytycznych zdan o badczach obecnie streujacych Swiatem a
                wpadlo mnie w rece pewne naukowe zdarzenie 4 lata temu..i tylko dlatego
                ze bylem sceptyczny do niekonkretnych!! rzeczonawcow co byli na siwcie na
                milionowych pensjach rocznie...bez wplywu na eco-system na
                woda powietrze i samo nasze zdrowie..mniej wiecej zaglada i opuznieni 30 lat w
                rozwiazaniach..to jest ZGUBA:
                Dlaczego nie ma rozwiazan na powazne problemy zdrowia i Swiata gdy ja posiadam
                po 5 latach zmuznej ale odwaznej reedukacji..posiadm nie tylko ogrona
                informacje o zlach i przyczynach nagminnych.

Jesli ja /my z wlasnym systemem EWR 350 potrafie wyleczyc hydrobiologie jeziora
                50 TON lub zatoke zlych wod i..to w 3 / 4 miesiace kwiecien - lipiec i
                natudodatkowo nastepny sezon /i natura wody w tym miejscu/tez to poprawia..
                przejmuje to sama hydrobiologia to
                dlaczego nie USA czy Japonia czy Szwedzi i inni ekologowie

Jak by umieli to by byly reportaze w BBC czy CNN itp.

Jesli ja lecze spiaczke i malarie i tyfus zwyczajnie applied w Sierra Leone i
                Guiness..ze swiadkami w biednej klinice w Conacry! 2004 kwiecien lipiec!
                medicine.przygodowo na 100%!!!
                to dlaczego Billy Gates dal 500 MLD doll na jakies bardzo wazne
                badania w rece ludzi co tego nie potrafia..i itp.mam naprawde wiele takich
                pytan..

Jesli wody w kranie nie smierdza po 3 tyg GRANDERA to dlaczego powazni
                naukowcy tego nie wytlumacza mam swickim itd itd JA... TLUMACZE NAUKOWO!!

Dlaczego lekarz czy biolog nie ma pojecia dlaczego zabijam agresywne bacterie w
                mych procesach z pozostawiam te zycionosne na 100% ??

Czy sie roznia lekarze od bilogow w swej niewiedzy..o podstawowych regulach
                tworzeniei zabezpieczanai podstaw budowy tegoi zycia..rekreacji komorek i
                zdrowia itp

co widza na ten temat hydrobiogowie..?
                Co wie na ten temat zwyczajny technik inzynier od hydro-chemii (idiota? czy
                zniedbanmy specjalista tzn. ten od wody w kranie)
                Innym sie nie chce??

Wody gina nam nagminnie co my robimy z naszymi glowami do tych spraw..
                na co stawiamy ??

USA ma 80 MLD na nowe patenty do spraw ratowania wod w USA
                nie maja na co wydac!!! nie ma PATs nie ma profesorow z nowosciami nie ma
                doktortow co rewolucjonuje te procesy.. TRAGEDIA!! czytaj Dep Water for USA!
                OK??
                Dlaczego mnie si e przytrafilo..bo byelm bez przcy i mielem wiare w czlowieka
                zwyczajan uczciwisc geniusz i troch szczescia za mjalem czas na myslenie a
                odwage aby sie poswiecic czemus co nie "jest innym wskazane"

Pozdrawiam
                BIOLOGOW
                IMMUNOLOGOW
                HYDROBIOLOGOW
                ONKOLOGOW
                CYTOLOGOW
                CARDIOLOGOW
                URYNOLOGOW
                CHEMOLOGOW
                LABORANTOW
                ROLNIKOW
                ICHTIOLOGOW RYBAKOW
                PRZEMYSL SPOZYWCZY
                ENERGETYKOW
                ATOMISTKOW
                ASTRONOMOW ORAZ
                STARYCH DIESLOWCOW
                z nowom godom!
                Zoliborz 1974

0047 986 738 00
                bez uzywanie chemii lamp UV (smugowe-cholerstvo!)oczywiscie !!!
    • Gość: gdaniec Och jak zaluje,ze nigdy nie mialam takiego belfra IP: *.onlink.net 29.12.06, 17:57
      z fizyki i z matematyki.Po dzis dzien te dwa przedmioty znam tylko z widzenia.
      Zmora uczniow sa nauczyciele matematyki,ktorzy ja naprawde znaja ale wiedzy w
      zaden sposob nie potrafia przekazac.
      • Gość: Rafal Re: Och jak zaluje,ze nigdy nie mialam takiego be IP: *.bb.online.no 30.12.06, 12:31
        NO BO jak moga przekazac DOROSLYM DIZECIOM
        ...that flat Pi

piaty wymiar itp
        teorie kolorow a resonans DNA
        rozmowy teleportacyjne DNA z RNA

"..co za ludki prosytutki" zawsze tak sobie wzdycham nad tym pragmatyzmem
        zanikajacych w swym itelekcie umyslow..

Jak naprzyklad facet ma 53 lata a dziwczyna w lozku ma 23 to kto ma racje..

Pomyslec prosze nad tym zdarzeniem a wszystko / w tym "naukowym zyciu / sie
        zacznie ukladac.."

Znam wybitnego profesora "Pan swej wybitnej kariery i czterech tylnych siedzen..
        i 4 reedukacji (cztery zony dotychczas)
        Musze sie przyznac, ze lepszego intelektu nie spotkalem..naprawde
        (..sluchajEinstein..!) fantastyczny facet do posuniecia w przod nas i wielu na
        swiecie.
        adr.UK. nie UTK aczkolwiek rozumiemy sie w tych warkoczach universum
        • Gość: hrb Uszaszowski Ja tobie wszystko wyjasnie... IP: 61.68.164.* 01.01.07, 22:50
          Facio (53) spieprzyl SOBIE MLODOSC i POSZUKUJE STRACONEGO CZASU,a dziewczyna
          (23) zwyczajnie sie puszcza albo ku...
          • Gość: Rafal Re: Ja tobie wszystko wyjasnie... IP: *.bb.online.no 02.01.07, 00:42
            Hrabiowie maj piekna mlodosc jak nie ma wojen..
            Takie slicznoty ma sie tylko z pod Jasnej Gwiazdy..

Kazdy hrb wie to z domu..Ja skasuje to
            Nauka nie czeka trzeba ja ujac jak piekna dziewcze..
            • Gość: Rafal Re: Ja tobie wszystko wyjasnie... IP: *.bb.online.no 02.01.07, 02:07
              i wtedy (ta Nauka przez duze D...pardon monsieur -duze N)Hrabiemu nie ucieknie
    • Gość: Rafal Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było IP: *.bb.online.no 01.01.07, 01:45
      Czego gwaracja sa tzw sparowane elektrony??
    • Gość: Rafal Historia bogactwa ludzkiego umyslu IP: *.bb.online.no 02.01.07, 11:15
      Wiedza to marketing
      Marketing to prowadzenie bitew
      Prowadzenie bitew to sztuka
      Marketing to sztuka
      Znaczna wiedza to sztuka
      Dobra Laska nebeska to piekna sztuka
      Prawdziwa wiedza to laska nebeska
      Prawdziwa laska jest zlota sztuka a nie lajdactwo..!
      Skupmy badaczy i ludzi prawdziwego poznania a nie "..lajdakow"
      • Gość: Rafal Re: Historia bogactwa ludzkiego umyslu IP: *.bb.online.no 02.01.07, 11:18
        Czyli ludzie prawdziwego poznanie to lask nebeska ...
        Wtedy zagwarantujemy pare polskich Nobli.
        • Gość: Piotr Cieslinski Re: IP: *.bb.online.no 04.01.07, 20:37
          Szanowny Panie Piotrze

Czy moglby Pan byc tak laskawy i po paru latach prob tel. z mej strony
          juz 3 x Pana szukalem..
          zadzwonic do mnie b krotko odnosnie sensacji naukowej.. zresta skonsultowanej
          z Univ Kopernika - wstepnie a dobrze.

Historia jakiej jeszcze nie bylo prosze zadzwonic pod 0047 986 736 00
          • Gość: Rafal /Pan Piotr Re: my right tel.number IP: *.bb.online.no 04.01.07, 23:10
            Szanowny Panie Piotrze
            pod 0047 986 738 00 a nie 6 przepraszam.
            > Historia, ze prosze zadzwonic ...
    • Gość: robak gdzie mozna kupic??????? IP: *.arc.nasa.gov 05.01.07, 03:18
      Tylko ciekawe dlaczego ta ksiazka jest nie do dostania w ksiegarniach?????.
      Powiedzieli mojej mamie (ja jestem za granica) ze tylko przez Internet.
      • Gość: RAFAL Re: gdzie mozna kupic??????? IP: *.bb.online.no 05.01.07, 09:38
        Wiekszosc bardzo ciekawych publikacji istnieje na necie bo focus na grupe
        zaintersowanych jest...i target: revenue (zysk)
        ceny produkcji wyzszy OK tak moze jest w malych najbogatszych krajach W Polsce
        w tym "bezrobiciu" jest (idea swietnej obslugi klienta w ksiegarni) The Client
        Strategy/Kottler? jako program ekonomiczny cierpiacego kraju..
        tak, ze tez sie dziwie, ze taka exclusyvnosc naprawde
      • fg2002 Re: gdzie mozna kupic??????? 10.01.07, 16:14
        w Polsce nie ma już księgarń naukowych czy technicznych - np. na Śląsku i w
        Zagłębiu jest tylko jedna, w Katowicach, ale z fizyki mają dosłownie kilka
        marnych książek. Teraz pozostał tylko Internet albo antykwariaty (ale naukowe
        też już padły).
    • fg2002 Re: Historia fizyki, jakiej jeszcze nie było 10.01.07, 15:46
      takiej historii fizyki jeszcze nie było. - "Podręcznik fizyki" to niekoniecznie
      historia fizyki. A np. Max von Laue niezbyt sie do historii przyłożył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka