Gość: V.C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.03, 10:23 Jaka była dokładna data najbardziej znanego wybuchu Wezuwiusza w 79 r. p.n.e. ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
archeo_gda Re: Wybuch Wezuwiusza 10.05.03, 13:08 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Jaka była dokładna data najbardziej znanego wybuchu Wezuwiusza w 79 r. > p.n.e. ? O wybuchu w 79 r. p.n.e. moje źródła milczą. Chyba że chodzi o 79 r. NASZEJ ERY, w takim razie rózni autorzy wymieniają 24 albo 25 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felusiak Re: Wybuch Wezuwiusza IP: *.nyc.rr.com 11.05.03, 23:44 Zapytaj amerykanow bo to oni som winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant A nie w nocy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.03, 02:05 archeo_gda napisał: > Gość portalu: V.C. napisał(a): > > > Jaka była dokładna data najbardziej znanego wybuchu Wezuwiusza w 79 r. > > p.n.e. ? > > O wybuchu w 79 r. p.n.e. moje źródła milczą. Chyba że chodzi o 79 r. NASZEJ > ERY, w takim razie rózni autorzy wymieniają 24 albo 25 sierpnia. Sława! Erupcje wulkaniczne sa na ogół dłuższe niż niż wybuchy nuklearne... Zatem może oba dni wchodzą w grę..? Zreszta w międzyczesie znalazłem link, gdzie jest relacja Pliniusza, naocznego swiatka.. pompeje.w.interia.pl/basic/katastrofa.htm Zatem obie daty wchodza w grę, poczatek 24 VIII Pozdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: A nie w nocy? 04.06.03, 20:12 w Pompejach widać że mieszkańcy zdawali sobie sprawe z zagrożenia. wiele bogatych willi było opuszczonych przez prawowitych włąścicieli któych zastapili ludzie ubozsi którzy je zajeli na swoje nieszczeście. Tak więc Wezuwiósz dawał o sobie znać wcześniej.. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś