Dodaj do ulubionych

Nie ma maka dla Polaka

• Gość: lukaszbaj Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 21:00
      Hmmm... a czy dodałem że mój macbook za prawie 4000 zł działa na baterii przez prawie 5 godzin. A gdy wyłączę ekran i zostawię włączone iTunes z moją ulubioną muzyką, to mimo braku zasilacza mogę się nią rozkoszować przez 8 godzin. Hmmm... pewnie powiecie, że to gejowskie. Całe szczęście, że mam żonę :D
    • Gość: KrzyK Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.dslgb.com 07.03.08, 22:11
      @Afrika

Już mówię, jakie cudowne oprogramowanie jest na Maka: przede wszystkim uniksowy rdzeń systemu. Na tym właściwie można poprzestać, ale pewnie warto też dodać, że na intelowych makach można uruchomić praktycznie każdy system operacyjny, w tym Windows i Linux, jest to więc jedyna platforma, na której działają wszystkie trzy główne OSy. Szybsze maszyny porafią nawet odpalić te systemy jednocześnie, np. z użyciem oprogramowania VMware :-)

Cudowne, naprawdę polecam.
    • Gość: pequ Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 22:40
      Sądzę, źe dyskusję można podsumować w prosty sposób - kupując produkt Appla kupujemy pewną ideologię i naturalnie styl życia. Chociaż z drugiej strony większość makuserów ten styl życia reprentowało przed zakupem Maka i ich komputer stanowi jego przedłużenie. Dla użytkowników PC-ów liczą się megaherce, diody i wszelkie udziwnienia stanowiące przerost formy nad treścią. W PC forma nie definuje funkcji. W Maku mamy sens i prostote. Mamy jasny dizajn, który określa funkcję i daje intuicyjną użyteczność. Druga kwestia awaryjność? Cóż - przez lata z różnych przyczyn używałem Windowsów. W Viście ciekawym doświadczeniem był fakt zawieszania systemu, lub znikania paska menu podczas przenoszenia folderów. Dzisiaj próbowałem skonfigurować router wi-fi ze współlokatorem. Po trzech godzinach zadzwoniliśmy po informatyka. Mak OSa natomiast nie udało mi się zawiesić, choć nie neguje, iż to jest możliwe - to system jak każdy inny tyle że został napisany dokładnie pod jedną platformę sprzętową, cytując Apple "system zaprojektowali ci sami ludzie co komputer". Inna zastanawiającą rzeczą jest fakt, dlaczego Microsoft tak usilnie skopiował większość funkcjonalności z Mac OSa...
      I na koniec prównanie. jedni wolą zbierać pieniądze na Jaguara, inni kupują 10-letnie BMW, instalują niebieskie diody w podwoziu i tapicerkę w motyw pantery. Wszystko zależy od doboru pewnej ideologii - i nie znaczy to, że ktokolwiek jest lepszy lub gorszy od drugiego.

• Gość: Chirurżka Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 80.51.233.* 11.03.08, 00:15
      A ja jestem programistą od 15 lat i od piętnastu lat babram się w sofcie dla DOS, potem Windows, teraz także Linux. Wszystkie te systemy miały, niektóre nadal mają, jakieś zalety i każdy z nich świetnie nadaje się do pewnych zastosowań. Ale po 8 godzinach w pracy, przy pececie, wracam do domu w którym mam iMaka G5 i dopiero wtedy czuję się jak... w domu. Mac OS i oprogramowanie dla niego to zupełnie inny świat. To jest te 1000 drobnych różnic które sprawiają, że Windows męczy i irytuje a Mac OS nie (albo dużo rzadziej). Mam też w domu laptopa z Windows i służy on tylko za terminal do Internetu w salonie - mając do dyspozycji Maka jakoś nie widzę powodów by gimnastykować się z Windowsem. Kiedyś próbowałam ale się zniechęciłem. Nawet porządnego odtwarzacza MP3 dla Windows nie znalazłem.
    • Gość: Sz Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 80.51.233.* 11.03.08, 00:26
      Mój Mak nie daje się policzyć Gemiusowi bo ma blokadę na jakikolwiek ruch na ich serwery. Podobnie jak i na stat.pl i kilkanaście innych podobnych.
      Poza tym, czy Apple ma jakikolwiek produkt przeznaczony dla użytkowników z krajów rozwijających się? Nie. Apple robi hardware dla USA (50% sprzedaży), Japonii (25%) sprzedaży, Europy Zachodniej i Australii (20%). Pozostałe 5% to przypadkowi ludzie nie wiadomo skąd. Apple nawet Polski nie zalicza do krajów Europejskich - dla niego Polska jest w strefie Europa Wschodnia i Afryka. Nie ma, i chyba nie planuje, w Polsce przedstawicielstwa lub chociażby biura handlowego. Więc jaki Mak dla Polaka? Chyba taki: Paper Mac's "Make your own Mac"- www.theapplecollection.com/Collection/PaperMac/ albo taki: www.kamigei.com/ibook2.html
    • Gość: Afrika Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.comarch.com 11.03.08, 11:07
      "kupując produkt Appla kupujemy pewną ideologię i naturalnie styl życia." no nie w wmówiecie mi że to nie jest odbicie strategii marketingowej firmy Apple :)

Kreując taki a nie inny wizerunek tworzą sobie klientów, a może raczej wyznawców, co dobrze widać w powyższych komentarzach. A ci wyznawcy skłonni są wybaczyć wiele swojemu produktowi: od wad technicznych (dawałem nawet linak) po ubogość oprogramowania (napiszcie w nowe gry da sie pograć na Macu). Staja sie "adwokatami marki", "elitą" (znowu cytat: "Moim zdaniem takie stwierdzenia tworzą osoby, których po prostu na maca nie stać"). I o to własnie firmie Apple chodzi: o konsumentów kupujacych niedopracowane produkty po zawyżonych cenach i jeszcze sie z tego cieszących. Amen
    • Gość: mustafa Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 212.244.185.* 11.03.08, 12:01
      Pracuje na Makach od 14 lat. W czasach swietnosci Win95, mak imponowal mi: szybkoscia, latwoscia, estetyka. Ale kiedy dluugo nie bylo nastepcy OS 9, zaczynal mnie irytowac ciaglymi zwisami i bombami na ekranie. Jakby tego bylo malo, Apple oszczedzal na sprzecie ladowanym w swoje sliczne obudowy - bardzo czesto byly to odrzuty produkcyjne po okazyjnych cenach. Dzisiaj system jest wspanialy, ale bebechami mak nie rozni sie od zwyklego PC (made in China). Jezeli ktos chce, moze sie wysilic i sprobowac zainstalowac OS X na zwyklym pececie i poczuc sie jak prawdziwy "makowiec".
      wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page
    • Gość: chmjel Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.magma-net.pl 11.03.08, 17:52
      kocham maki. bezgraniczną miłością idioty. kocham zamienione żź, pedalski design, jabłko zamiast zasranego okienka, lewy alt zamiast prawego. klawiaturę świecącą kocham. widgety uwielbiam. ten magnetyczny zatrzask cudny, leopardzik nadobny... mogę tak w nieskończoność. i szczęśliwy jestem z powodu braku ms office w mym maku.
    • Gość: tsander Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.ap.krakow.pl 11.03.08, 19:17
      @chmjel
      Jak byś kiedyś Maczka trzymał w łapach a nie tylko widział na zdjęciach, wiedział byś, że w Leopardzie ż i ź są w położeniu znanym z Windowsa. Wiedział byś, że nie stanowi żadnego problemu przemapowanie pomocniczego entera na prawego alta. Docenił byś np. widget który pokaże Ci pogodę w Twojej miejscowości, zanim ściągniesz tyłek z łóżka i podniesiesz roletę w oknie. No ale nie, wymagam zbyt dużo, niektórzy potrafią tylko pluć jadem miast zadać sobie trud pogooglania przez głupie pięć minut w celu sfalsyfikowania zasłyszanych opinii.
      Też kocham Maki, ale dojrzałą miłością człowieka który znalazł to czego wiele lat szukał.
    • Gość: KaPPa Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 80.51.233.* 11.03.08, 23:04
      @chmjel - "idiota", też mi się tak skojarzyło po przeczytaniu twojego komentarza.
    • Gość: Tomasz Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 80.51.233.* 11.03.08, 23:18
      @mustafa - jednak iMac wyznacza pewien standard konstrukcji o estetyce i użyteczności nieosiągalnej dla 99% pecetów. Miałem iMac G5 17', ostatnio wymieniłem go na iMac C2D 20'. Za wyjątkiem drukarki, wszystkie pozostałe urządzenia mam bezprzewodowe. W efekcie do komputera podłączony są tylko dwa kable - zasilający i USB do drukarki. To jest coś co się dla mnie liczy - estetyka i wygoda. Świadomie wybrałem, wiem za co zapłaciłem.
      Co do OS 9 - trudno się nie zgodzić. Ważne, że OS X jest dojrzałym systemem.
    • Gość: Wujoko Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.net.autocom.pl 12.03.08, 02:05
      "kupując produkt Appla kupujemy pewną ideologię i naturalnie styl życia"
      100% marketingu
      "Dla użytkowników PC-ów liczą się megaherce, diody i wszelkie udziwnienia stanowiące przerost formy nad treścią"
      dobre hehe ale niestety jest na odwrót (ładny wygląd marne wnętrze"

"Moim zdaniem takie stwierdzenia tworzą osoby, których po prostu na maca nie stać"
      snobizm + 100% marketingu Coś łatwo dajemy się manipulować reklamie ? chyba tak
      "na zastanawiającą rzeczą jest fakt, dlaczego Microsoft tak usilnie skopiował większość funkcjonalności z Mac OSa"
      Nie będę wymieniał skąd fajerwerki w OS X zostały skopiowane
      Taki wygląd oraz te funkcje z obecnego os X czy visty miałem już na linuxie pod koniec 2004 roku

"I na koniec prównanie. jedni wolą zbierać pieniądze na Jaguara, inni kupują 10-letnie BMW"
      aż poplułem monitor ze śmiechu BUAHAHAAH niechcący właśnie pokazałeś jak wygląda Mac
      czyli ładny wygląd na płycie podłogowej z mondeo, przyciskami z fiesty, silnikami pamiętającymi lata 70te (bez większych modernizacji) a wszystko sprzedane w ładnym ( i tu sprawa gustu) opakowania za 3 krotnie wyższą cenę niż btw świetne mondeo + 100392% marketingu i product placement
      Tak się składa że używałem maca przez dobre 3 lata Nie twierdze że są to komputery złe, One są po prostu za drogie w stosunku do możliwości jakie oferują. OS X to b dobry system i tu się z "makowcami" całkowicie zgadzam. Jest dobry głównie dlatego że jest opary na BSD
      Problemem jest wnętrze maców tak samo jak ww jaguara.
      Swietny interfejs marna reszta. Za przykład niech posłuży chociaż iPhone, Świetny interfejs, a reszta ??? hmmm telefony z tymi parametrami to były 3 lata temu brak umts dyskwalifikuje telefon w moich oczach Za często z tego korzystam

W macach płaci się przede wszystkim za wygląd i mi to nie przeszkadza. Dla mnie osobiści nie ma większego znaczenia, ale zdaję sobie sprawę że są ludzie płacący extra za wygląd i lubiący po prostu gadżety
      Ktoś wspomniał o "TimeMachine" Po pierwsze nazywa się to Time Capsule więc skoro niewiesz co masz to pewnie tego nie
      masz Po drugie ten sam efekt można mieć za 1/2 tej ceny wykorzystując zwykły dysk zewnętrzny na usb lub po prostu flasha lub kupić peceta za 1000 zł służącego jako backup i postawić gdzieś w szafie ALE PO CO ??? Dlaczego mam wydawać podatkowo 500 $ Nie łatwiej było od razu zamieścić pojemny dysk w komputerze ?
      "Za wyjątkiem drukarki, wszystkie pozostałe urządzenia mam bezprzewodowe" Fajnie szkoda tylko że to w prawie każdym sprzęcie droższym niż 3000pl jest normalne
      "widget który pokaże Ci pogodę w Twojej miejscowości, zanim ściągniesz tyłek z łóżka i podniesiesz roletę w oknie" człowieku Raporty pogodowe to były juz na win 98 !!! 10 lat temu!!!!

"Co do głosów, w sprawie specyfikacji technicznej. Naprawdę bawi mnie takie podejście. Hmmm... to prawda, że mój macbook ma tylko dwa porty USB, to prawda, że nie ma nagrywarki DVD, i taki mały 80 GB dysk... ale ludzie, zastanówcie się ile tak naprawdę wam jest potrzebna"
      Mam 2 dyski po 160gb każdy i planuje dokupić 3ci Jak widać innym potrzeba więcej Same zdjęcia z cyfrówki zajmują mi ponad 40gb Więc jak widzisz mnie bawi to 80 gb I to bardzo

Co do braku napędu DVD w MacBook Air to bdobre posunięci Producenci laptopów już dawno powinni zauważyć że flash za 80 zł ma większą pojemność niż dvd
      Generalnie MacBook Air to dobry produkt Byłby bdobry gdyby miał przyzwoity dysk i więcej usb Wtedy sam bym go kupił, a tak "kupa"
      Każdy kupuje co lubi i przeważnie świadomie. Stać mnie na maca Ale świadomie i z premedytacją nie dam tyle za ładny wygląd
      Inna sprawa to MacBook Air Jak go doposażą w jakiś sensowny dysk i ze 4 usb to będzie świetny.
      A to co pokazuje najnowszy leopard czy vista mam na linuchu od dawna
      co do iPod Taka mała anegdota Kolega swego czasu kupił ipoda nano za prawie 600 zł jakiś miesiąc później porzyczył mi go na 2 dni ( też chciałem sobie kupić mp3ke) coś mi nie pasowało z dźwiękiem więc finalnie kupiłem irivera Jak kolega posłuchał jak brzmi iriver na pudełkowych słuchawkach ( robionych przez Sennheisera) po 5 dniach sprzedał ipoda i kupił irivera I konkluzja
      On wydał prawie 600 zł a ja 400zł
      iPod to najbardziej przereklamowany produkt appla

• Gość: tsander Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.ap.krakow.pl 12.03.08, 04:07
      @Wujoko, napisałeś:
      "Stać mnie na maca Ale świadomie i z premedytacją nie dam tyle za ładny wygląd"
      A mnie stać na ładny wózek, ale z premedytacją kupię Fiata Pandę. Bo tak. Mogę mieć fajną i mądrą laskę, ale postanowiłem się prowadzać z głupim pasztetem. Bo tak.
      A dalej piszesz:
      "W macach płaci się przede wszystkim za wygląd i mi to nie przeszkadza."
      No widać jednak przeszkadza, inaczej nie toczył byś tak piany.

A dalej już tylko widzimy Twoją niekompetencję, mieszanie pojęć i nazw. Chciałeś zaszpanować że wiesz co to Time Capsule? Sorry Jack, kolega lukaszbaj napisał:
      "Od czasu do czasu na 20 minut podłączam do niego dysk zewnętrzny a rewelacyjny TimeMachine zajmuje się archiwizacją w taki sposób, że nawet nie wiem o tym że pracuje"
      Taaa, chodzi jednakowoż dokładnie o to, co kolega lukaszbaj napisał. Przywołany przez Ciebie Time Capsule to hardware, a mowa jest o software, jakim jest Time Machine...

Gratuluję też zacięcia do robienia kopii zapasowej Internetu i również gratuluję świetnych transferów na torrentach, których to owoce zapewne zapełniają dzikie gigabajty powierzchni dyskowej, zakupionej za owoce Twojej pracy wykonywanej w pocie czoła. Też tak kiedyś miałem, pacholęciem będąc. Na szczęście z tego wyrosłem.

BTW, o iPhone: "Świetny interfejs, a reszta ?". A reszta to Ty i jak to wykorzystasz. Dając małpie siekierę nie spodziewaj się cudów, nie w jej naturze leży korzystać z niej z celowym zamysłem.

I na koniec małe P.S.
      W mojej poprzedniej wypowiedzi, szanowny kolego, nie zauważyłeś dwóch liter i znaku przestankowego. Abyś nie trudził się szukaniem, napiszę o co mi chodzi: "np.".
      Baj de łej, nie znam żadnego użytkownika Windows, który używał by gadgetów z Visty, czy też widgetów Yahoo. Dlaczego? Wykorzystaj swoją inteligencję, i sam odpowiedz sobie na to pytanie.
    • Gość: chmjel Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.magma-net.pl 12.03.08, 07:13
      trzeba być idiotą aby kochać maka w polsce. czekałem 3 miesiące na nowy zasilacz do powermaka g4 silver. nie doczekałem się. za dołożenie 1 gb pamięci do maka mini serwis krzyknął 800 pln. kupiłem sobie szpachelkę i jakoś sobie poradziłem. boje się pomyśleć co będzie jak padnie mi dysk czy coś w makbooku. na makach pracuję od blisko 10 lat, nikt nie musi mnie przekonywać o genialności tego sprzętu. jednakowoż kiedy stykam się z sadową obsługą posprzedażną - czuje się jak idiota.
    • Gość: Wujoko Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.net.autocom.pl 12.03.08, 11:02
      "Mogę mieć fajną i mądrą laskę, ale postanowiłem się prowadzać z głupim pasztetem" idiotycznie porównujesz człowieka do rzeczy Gratulacje
      "Chciałeś zaszpanować że wiesz co to Time Capsule"
      Faktycznie się pomyliłem i za to przepraszam A co do szpanowania to nie bądź dzieckiem Szpanowanie m na forach internetowych to może Ty się zajmujesz nie ja.
      Nie masz zielonego pojęcia do czego potrzebna mi jest duża powierzchnia dyskowa i nie są to torrenty więc jak wcześniej powiedziałem Nie bądź dzieckiem.
      "A reszta to Ty i jak to wykorzystasz. Dając małpie siekierę nie spodziewaj się cudów, nie w jej naturze leży korzystać z niej z celowym zamysłem."
      Naucz się kultury osobistej. Poważnych wad iPhone ma dużo i to go dyskwalifikuje jako dobrego smartphona. W usa wifi jest praktycznie wszędzie ( wmiastach) W europie wi-fi jest tylko w ścisłych centrach miast ( są oczywiście wyjątki) a z gsm2100 mogę skorzystać np na obrzeżach NH w Krakowie czyli kilka km od centrum.
      "Baj de łej, nie znam żadnego użytkownika Windows, który używał by gadgetów z Visty, czy też widgetów Yahoo. Dlaczego? Wykorzystaj swoją inteligencję, i sam odpowiedz sobie na to pytanie." Jesteś niesamowitym człowiekiem Ty wiesz wszystko WOW Wystartuj w milionerach albo 1z10. Jak pięknie wszystko uogólniłeś na podstawie może 2-3 kolegów . Postawa godna prawdziwego Polaka.
      PS. Na co dzień nie używam windowsa tylko linuxa Winde odpalam tylko jak potrzebuje skorzystac z hec-ras'a, idris'a czy autocada.

• Gość: Fi Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 12:01
      Ja za każdym razem, gdy wymieniam laptopa, najpierw zaglądam do Apple'a (amerykańskiego), potem z nadzieją do polskiego dystrybutora tej marki i po stwierdzeniu, że czułbym się, że tak powiem, "orżnięty" płacąc 2x więcej niż w USA wybieram się do mojego ulubionego sklepu z laptopami i biorę to, co w danym momencie mają z pecetów najlepszego w cenie do 8000 zł. I tak już od kilku lat. I nie ukrywam, kupiłbym Maca bez wahania, gdyby nie wiązało się to z takim niesmakiem i poczuciem, że jest się głupkiem przepłacającym za sprzęt.
    • Gość: tsander Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.ap.krakow.pl 12.03.08, 13:07
      @Wujoko
      Pies nie jest pogrzebany w miejscu rozgraniczenia ludzi od przedmiotów. Pies jest pogrzebany przy pytaniu "dlaczego mam mieć mniej, skoro mogę mieć więcej?" Na złość babci odmrozimy sobie uszy, co? I stawianie takich pytań w prowokujący do myślenia sposób, moim skromnym zdaniem nie nosi znamion idiotyzmu.
      Nie mam zielonego pojęcia do czego potrzebna jest Ci taka przestrzeń dyskowa. Poważnie. Po prostu nie wiem... chociaż, może skoro nie są to torrenty, to może DC++ lub e-mule? ;) Oczywiście żartuję, ale po prostu nie wiem do czego taka przestrzeń musi być potrzebna do ciągłego użytku. Jeśli nie są to tajne sprawy organizacji z trzema literkami w nazwie, to może się tym z nami podzielisz i ostatecznie rozwiejesz spekulacje? (I nigdzie w Twoich wcześniejszych wypowiedziach nie znalazłem nic o "niebyciu dzieckiem", widać pomyliły ci się dyskusje).
      Dalej, o iPhone... zaraz, szanowny panie, gdzież bym śmiał porównywać pana do małpy! Przecież one są niepiśmienne i zdolnościami intelektualnymi sporo od nas, homo sapiens, odstają. A jak widać, piszesz, tworzysz całkiem zgrabne notki, i choć może pozbawione głębszego sensu, to jednak napisane zgodnie z zasadami języka polskiego. A ta nieszczęsna małpa z siekierą? To była jedynie alegoria end-usera do którego skierowano niewłaściwy produkt. Nie traktuj wszystkiego personalnie, jak nie przymierzając pan Prezydent.
      I o to rozbija się cały problem - zamiast psioczyć że iPhone jest kijowy i tak właściwie to do żopy, po prostu przyjmij że nie jest to produkt skierowany do Ciebie, oszczędzisz sobie nerwów.

Dziękuję ślicznie za komplement, widać rzeczywiście jestem niesamowity, skoro jako mój adwersarz w tej rozmowie to przyznałeś ;) Skoro nie chciałeś odpowiedzieć dlaczego, to może ja to zrobię: bo są nieefektywne z punktu widzenia użytkownika. I to tyle na ten temat.
      P.S. Dwóm czy trzem kolegom, to ja w ciągu tygodnia pomagam z ich awaryjnymi Windowsami. Uogólnienia dokonałem na podstawie kilku dziesiątek komputerów które naprawiałem i pewnie ze dwóch setek przy których siedziałem.
    • Gość: zeen Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.171.80.227.crowley.pl 12.03.08, 16:58
      przecie u nas drożej niz w Niemczech... a pensje 2 razy niższe:)
    • Gość: Agesandros Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 19:30
      Hmm nie wiem po co ta cała dyskusja o porządnych produktach z górnej półki się nie dyskutuje tak jak się nie dyskutuje o Mercedesie : > jak ktoś nie wie o czym pisze to niech kupi Mackintosha i użyję go w miejscu publicznym ...zapewniam zę spotka sie z taką samą reakcją otoczenia jak na widok Merca s klasa : > wszystkie komenty po prostu są pisane z zawiści i tyle ....porównując ceny PCetów do iMac -ka w Polsce to za markę dopłaca się chyba tylko 500 zł(iMac posada również wbudowane urządzenia peryferyjne z kamerkom włącznie) ....co do laptopów to nie wiem bo chyba nei ma konkurentów dla tej klasy i Mackintosh wszystkich zostawia w tyle.
      Na wolnym rynku każdy subiektywnie podejmuje decyzje znam ludzi co lubią renówki bo są tanie i maja wypasione osiągi.... sam wole merce nie wiem dlaczego ;)
    • Gość: Afrika Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 12.03.08, 21:05
      Mercedesy sa dla starych dziadków, nie ma to jak BMW :)

Smieszy mnie ta oburzona sekta uzytkowników Apple. Oburzona że ktokolwiek śmie krytykować ich nabyty za grubszą kasę sprzęt (ho ho, stać mnie). Ale pisanie że laptopy Apple nie maja sobie równych świadczy o calkowitej ignorancji i calkowitym braku orientacji w rynku. Komputer moze byc ładny ale przede wszytskim powinien byc funkcjonalny. Liczy się wnetrze i jego możliwości, reszta jest kwestą esetetyki. Ładny design to nie wszystko, liczą sie możliwości.

PS: Czekam az ktoś napisze w jakie nowe gry można pograc na Macu? Moze Wiedzmin, moze Crysis? ;)
    • Gość: Człowieczek Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 21:33
      No ja Crisisa nie mam, ale w Wiedzmina na iMacu pykam... fakt ze musze wtedy odpalic Winde a nie Leosia... :D

I zgadzam sie - TAK MacBooki nie maja najlepszych bebechow - TAK placi sie wiecej - ale nie rozumiem calej tej kłótni i plucia jadem - Ktoś pracuje na Macu - bo lubi, a kto inny na PC z linuxem - bo lubi - i o co się tutaj rozbiega:/?
    • Gość: A ja mam Maka i so Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 80.51.233.* 12.03.08, 22:52
      Jak to ktoś już wcześniej wspomniał, ludzie kupują to do czego są przekonani i na co ich stać. Ktoś te Jaguary, Bentleye, ale także Alfy Romeo czy Saaby kupuje. A przecież po co przepłacać, skoro w Fiacie jest to samo a za ułamek ceny. I jeszcze bagażnik ma większy i uchwyt na kubek z lampką w standardzie (a w Jaguarze za dopłatą).
      Porównania z przemysłem samochodowym są głupie, ale jakże kuszące :)
      Prawdopodobnie największymi przeciwnikami produktów Apple są ci, którzy nigdy nie mieli okazji ich dotknąć. Pozwólcie ludziom wybierać. Według ich potrzeb, gustów i zasobności portfela.
    • Gość: dfx Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.aster.pl 13.03.08, 09:09
      Mam teraz MacBooka Pro 17" FullHD, sprzet jest super, ale niestety maki lubia sie psuc, mialem poprzednio 2 PowerBooki 15" i oba sie zepsuly, w jednym padla matryca a w drugim plyta zaczela palic zasilacze. Ktos zapyta czemu kupuje nastepnego koro poprzednie sie psuly - ano dlatego ze przez 1/2 roku moj mac sie ani razu nie zawiesil, nie zwolnil ani o milisekunde, nie musi miec antywira, ma zaje...scie swiecaca klawiature co umozliwia komfortowa prace w nocy bez swiatla, ni o jest to BSD :)
      Pozdrawiam wszystkich MacUserow :)
    • Gość: Agesandros Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 11:07
      Meśki też się psują..BMki też.... ale należą do towarów luksusowych tak jak Mackintoshe
    • Gość: szymon Re: Nie ma maka dla Polaka IP: 87.204.12.* 13.03.08, 14:03
      Moje zdanie: nie chodzi tylko na kupno komputera do domu, ale weźmy takie firym... Słyszeliście o komputerach Dell? ano właśnie firma Dell sprzedaje komputery firmom i choć sa sporo droższe to jednak firmy często je wybierają. Tak samo mogło by być z Makami, ale... a no właśnie tu jest klucz do sukcesów Maków - otóż obsługa i serwis!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka