Gość: przypadkowy Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.wsm.gdynia.pl 29.08.03, 09:33 Podejrzewam, że w „Gazecie” pracują absolwenci uniwersyteckiej psychologii, szkoda, że pani Sawicka nie zapytała ich o opinię na temat badań Nyborga. Dowiedziałaby się, że wyważa on .... otwarte drzwi. „Odkryte” przez niego fakty są dobrze znane specjalistom i to od dawna. Jedyne co nowego u Nyborga (u pani Sawickiej ?) to ich interpretacja. Nie tyle „niepoprawna politycznie” ile nieuprawniona. Otóż kobiety wcale NIE mają mniejszego IQ od mężczyzn! Więcej! Testy stosowane do badania IQ są CELOWO tak konstruowane by były „niewrażliwe na płeć” (zresztą nie tylko na płeć). Średni wynik dla mężczyzn musi być taki sam jak dla kobiet (inny wynik dyskwalifikowałby test). I, oczywiście, jest. To znaczy, że połowa kobiet jest bardziej inteligentna od połowy mężczyzn, że co druga kobieta ma IQ wyższy od 50% mężczyzn (i, rzecz jasna, na odwrót). Skąd zatem wyniki Nyborga? Rzecz w tym, że inna jest u poszczególnych płci tzw. „dyspersja”, to jest rozrzut wokół średniego IQ. U pań jest ona znacznie mniejsza niż u panów. IQ u pań jest na ogół zbliżony do średniego, u panów wyniki są znacznie bardziej „rozrzucone”. To oznacza, że gdy stykamy się z kobietą to możemy mieć dużą ufność, że jest ona średnio inteligentna, u mężczyzn natomiast musimy liczyć się z tym, że dużo częściej natkniemy się albo na geniusza albo na całkowitego bałwana. To widać w codziennych kontaktach. Rzadko się trafia na zupełnie „niekumatą” panią, a spotkanie takiego pana to żaden ewenement . Także na tych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivianer Ojej, no i co z tego, że faceci są inteligentniejsi? IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.5.* 29.08.03, 09:56 Wiele szumu o nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyziek Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 10:02 Nie mowilbym od razu, ze kobiety sa mniej inteligentne od mezczyzn. Testy na inteligencje zostaly stworzone po to aby badac rodzaj inteligencji, ktora posiadaja w wiekszosci mezczyzni. Przeciez kazdy wie, ze jest wiele roznych rodzajow inteligencji a IQ nie jest az tak wazna. Odpowiedz Link Zgłoś
damik76 Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską 29.08.03, 10:10 Wg tych wilekich profesorów to inteligentny jest ten kto szybko rozwiązuje ich zadania, tęsciki itp. za to przyznają punkty. Inteligencja nic nie znaczy bez madrości. Po za tym nie mozna jej zmierzyć w obiektywny, miarodajny sposób. Ja należę do ludzi , którzy średnio szybko sie ucza nowych rzeczy, umiejetnosci - swoj sukces buduje raczej na wytrwałości, mądrości, sukcesywnej, konsekwentnej pracy. Jestem inzynierem budownictwa, uważnay jestmn za inteligentnego, bystrego człowieka. lecz uważam ,ze sama inteligencja ( nawet gdyby dało się ją zmierzyc jak temperaturę) jest mało pozyteczna. Można ( znam takich) rewelacyjnie rozwiązywać te głupie teściki a w zyciu byc skończonym niedorajdą, warzywem. Inteligencja nie poprata harówka, madrością nie ma szans w konfrontacji z człwiekiem o srednim IQ, mądrym i ambitnym. A płeć nie ma większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata A co z najmniej inteligentymi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 10:28 Zgodnie z teza, ze wsrod mezczyzn jest wiecej dziwadel (wieksze odchylenie standartowe), to pewnie wsrod najglupszych 5% populacji tez beda gorowac mezczyzni. I to by bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.crowley.pl 29.08.03, 10:40 No własnie. Jak widać po ostatnim zdaniu notki, facet ma rację. Nie wiem z jakiego powodu autorka kwestionuje badania nie dając żadnych argumentów. Może własnie ze względu na różnice w inteligencji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Hurra, nareszcie mam powod... IP: *.ifn-magdeburg.de 29.08.03, 13:42 Aby dzieki Panom (niektorym) w spokoju uprawiac ogrodek i malowac kwiatki (no bo dzieci uczyc tez nie moge).... Tudziez robic ulubione salatki.. Nie dla facetow bo ci musza jesc co innego aby mogli byc wydajni w tej pracy zarobkowej i polityce.. Co za ulga :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadziorek Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 12:12 I tak zostanie po wsze czasy bez względu na pokwikiwanie feministek. Mądre kobiety kochają mądrzejszych od siebie facetów, te drugie niech sobie dopowiedzą, jeśli dadzą radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nel Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.in.tarnow.pl 29.08.03, 13:22 W Irlandii"rządzą" kobiety, a kraj kwitnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DzejLo Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.de.deuba.com 29.08.03, 13:34 Pani Redaktor, prawdopodobienstwo przeprowadzenia takich badan przez kobiete jest z definicji znikome; zeby dorobic sie tytulu naukowego, trzeba miec raczej IQ wyzszy niz temperatura pokojowa, a - jak wykazano -z tym u pan gorzej, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jak wykazano zrobiono, przedstawiono, zrozumiano.. IP: *.ifn-magdeburg.de 29.08.03, 13:39 O 22 drugiej nam klasc spac sie kazano... Buziaczki :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kvinnen Skąd wiesz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 21:38 Skąd wiesz, że Pani Redaktor nie ma właśnie tytułu naukowego, i to w dziedzinie, o której Ty nawet nie wiesz, że istnieje? Mógłbyś się zdziwić... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: 62.233.195.* 29.08.03, 13:39 może i wyniki badań wskazują na większą inteligencję wśród mężczyzn, ale moim zdaniem to tylko dlatego że zawsze otrzymują większe szanse na starcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOlka Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.08.03, 22:05 Gość portalu: marta napisał(a): > może i wyniki badań wskazują na większą inteligencję wśród > mężczyzn, ale moim zdaniem to tylko dlatego że zawsze otrzymują > większe szanse na starcie a ja chyba jestem bardzo mało inteligentna, bo ni w ząb nie rozumiem o co chodziło Pani Marcie. Co z wynikami badań (mniej czy bardziej wiarygodnymi) mają wspólnego "szanse na starcie"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: 80.51.240.* 01.09.03, 13:18 > "szanse na starcie"?? Wychowanie, środowisko, traktowanie w dzieciństwie, standardy życia - to wsyzstko może obniżyć, lub podwyższyć IQ. Z dowolnym przymiotnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.08.03, 14:02 Od dzisiaj kobiety do garów i do rodzenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okm Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: 62.233.148.* 29.08.03, 14:26 w psychologii od lat dominuja mezczyzni i to oni tworzyli zasady wg. ktorych ukladane sa testy mierzace rozne aspekty inteligencji w zwiazku z tym nic dziwnego ze w testach takich lepiej wypadaja wlasnie mezczyzni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.11-200-80.adsl.skynet.be 29.08.03, 15:03 No, a jeśli ja mam IQ = 145 (a mam), to spokojnie mogę założyć - zgodnie z tym co napisano w powyższym artykule, że 122 panów wypowiadających się na tym forum (więc jak narazie wszyscy) mają IQ niższe od mojego... :)) A tak pewnie nie jest. Mam więc prośbę panowie, żeby nie generalizować, i nie zakładać z góry, że ta kobieta, z którą akurat rozmawiacie nadaje się tylko do garów i pieluch... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babka Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.krakow.pl 29.08.03, 15:06 A nie badano grupy najmniej inteligentnych? Może tam też przodują faceci? Bardziej rozciągnieta krzywa Gaussa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babka Najmniej inteligentni też mają płeć męską IP: *.krakow.pl 29.08.03, 15:07 A nie badano grupy najmniej inteligentnych? Może tam też przodują faceci? Bardziej rozciągnieta krzywa Gaussa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druidess Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: serwer:* / 192.168.2.* 29.08.03, 15:41 400 uczniów to jest zdecydowanie za mała próba, by sądzić całe płcie. poza tym nie jest określone czy odsetek płci w badaniach był taki sam, a ma to znaczenie zasadnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: szafa:* 29.08.03, 16:48 jesli gosc zbadal 400 osob i 5% mialo iq 145 to bylo ich 20. jak w takim razie na jedna kobiete moglo przypadac 122 mezczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiro Re: inteligencja i dowcip IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 16:51 głupie gadanie: jaka jest definicja inteligencji? czym jest inteligencja? kto ustalił JAKIEGO RODZAJU zadania należy pozytywnie wykonać żeby zostać zakwalifikowany do nainteligentniejszych? najpierw wypadałoby stworzyć obiektywne kryteria dotyczące ustalania czyjejś inteligencji. znam ludzi którzy są świetnymi matematykami albo mają doskonałe pióro a nie jarzą najprostszych dowcipów. albo takich którzy kończą studia z wyróżnieniem a nie potrafią kupić dobrych pomidorów na placu. to nie takie proste proszę państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLEK Re: Nie obyłoby się bez ostatniego zdania... IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 29.08.03, 17:08 Jakby inaczej mogło być przecież to kobieta podsumowała artykuł i musiała swoje 2 grosze dorzucić na koniec, ale FAKTY SĄ JEDNE i KONIEC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.attu.pl / 192.168.1.* 30.08.03, 01:37 może porozmawiamy o równouprawnieniu, ja o jako prawdziwa baba nie mam zamiaru mówic o ruwnouprawnieniu. Ohyda, wywyższać sie i zrobić przy tym takiego byka - przodownika stada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helga Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.03, 12:27 Jak wiadomo, stwierdzenie korelacji nie oznacza stwierdzenia zwiazku przyczynowo-skutkowego. Zamiast wyciagac pochopne wnioski w stylu kobiety sa glupsze, nalezaloby odpiewiedziec na kilka pytan: 1/czy na przyklad w wychowaniu dziewczynek nie kladzie sie mniejszego nacisku na rozwoj inteligencji i zdolonosci tworczych (a iloraz inteligencji nie jest constans...) - i czy to nie moze byc przyczyna takiego a nie innego wyniku badan 2/ czy rodzaj testow zastosowanych w tych badaniach nie promowal zdolnosci intelektualnych okreslanych jako meskie etc Poza tym najwieksza tragedia polega na tym, ze czesto naprawde wybitna kobieta natyka sie na szklany sufit (wyzej nie podskoczysz) wlasnie z racji swojej plci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helga Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.03, 12:28 Gość portalu: lama napisał(a): > Moze baby wreszcie przestana bredzic o ruwnouprawnieniu i zabiora > sie za pieluchy... A pan moze przestanie bredzic o pieluchach i zabierze sie za ortografie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Cos mi tu nie pasuje z matematyka ... IP: *.dyn.optonline.net 30.08.03, 15:25 ... jezeli przeprowadzono test na 400 uczniach to tych najinteligentniejszych bylo 20 (5%). Jest niemozliwe wyliczenie ze "Wśród np. osób o IQ 130 było sześć razy więcej panów niż pań" a tym bardziej ze "podczas gdy w grupie o IQ 145 na jedną kobietę przypadało aż 122 mężczyzn" bo probka jest zdecydowanie za mala!!! A na dodatek blad jest bardzo duzy. No ale coz. Psychologowie nie sa najlepszymi statystykami. Wiem bo pomagalem mojej zonie i jej kolezanka z praca magisterska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedna na 122:P Re: Najinteligentniejsi mają płeć męską IP: *.olfinow.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 18:13 Moje stanowisko w tej sprawie przedstawia sie tak: otoz kobiety sa mniej inteligentne, poniewaz od zarania dziejow mezczyzni byli wyrozniani piastowaniem urzedow, ktore wymagaly wysokiego IQ, stad tez "zmysl" ten u nich ewoluowal, a u kobiet byl uspiony, analogicznie do artykulu dotyczacego wzroku, im dluzej ktos jest niewidomy, tym trudniej bedzie u niego wskrzesic takie widzenie, jakie posiada od poczatku zdrowa osoba. Za to u kobiet rozwinela sie inteligencja emocjonalna, panowie natomiast nabyli ta racjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Pojęcie inteligencji to archeologiczne wykopalisko IP: *.chelmnet.pl 30.08.03, 20:41 Cały problem z inteligencją, tak jak bywa zwykle pojmowana (i mierzona) przez większość eksperymentatorów, polega na tym, że nie pozwala ona na predykcję niczego poza - ewentualnie - karierą akademicką. Oznacza to, iż jej poziom wskazuje li tylko na uzdolnienia w zakresie przedmiotów szkolnych. Na podstawie IQ w żaden sposób nie można natomiast przewidzieć sukcesów w życiu zawodowym, czy osobistym. W innych badaniach odnotowano wręcz, że im więcej profesorów w rządzie, tym rząd mniej skuteczny. Stąd bardzo na wyrost szacowny Duńczyk stwierdza, iż kobiety zajmują niższe stanowiska, ponieważ są mniej inteligentne. Panie profesorze, proszę jeszcze raz uważnie przestudiować literaturę - znaleziono naprawdę wiele czynników bardziej od inteligencji znaczących dla zajmowanej przez jednostkę pozycji społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś