Dodaj do ulubionych

iPhone, platforma.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 23:36
wojny nigdy sie nie koncza. od dawna istnieje podziemny sposob dystrybucji oprogramowania na iphone. bez wsparcia producenta, narzedzi i dokumentacji powstalo w 9 miesiecy kilkaset aplikacji. po upublicznieniu dokumentacji bedzie jeszcze latwiej. to znacznie bardziej wymagajaca konkurencja niz producenci przegladarek...

komputery pracuja w internecie ktory zniesie wiele - telefony takze w sieciach gsm ktorych nie projektowano z mysla o tym ze kazdy bedzie sobie mogl w nich uruchomic jakis program. nic dziwnego za apple jest ostrozne.

Obserwuj wątek
    • Gość: Ropa Re: iPhone, platforma. IP: 80.51.233.* 14.03.08, 00:17
      Jestem pod wrażeniem wyjątkowości spostrzeżeń autorów TB. Użytkownicy i prasa w US i UK pisze o tym jakie aplikacje chcieliby mieć na iPhone'a w pierwszej kolejności. Są to: manager zadań, klient AIM, edytor dokumentów, SlingPlayer, notatki głosowe, klient VNC, czytnik RSS, czytnik komiksów, itd, itd. Nikt nie mówi o 3 innych przeglądarkach, nikt też nie wspomina VOIP. Ludzie chcą tego co im się może przydać. Druga i trzecia przeglądarka nikomu nie wpadła do głowy. Przynajmniej w tym Technoblog jest wyjątkowy.
      Ilość ściągniętych przez developerów SDK przekroczyła 100,000 (zostało udostępnione 3 dni temu). Ciekawe ilu z nich śni po nocach o napisaniu swojej przeglądarki?
    • Gość: Michał Szota Re: iPhone, platforma. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 15:00
      Po pierwsze uważaj na kwantyfikatory. Jesteś mocno niedoinformowany (nawet na link w artykule nie kliknąłeś) pisząc "nikt" i "VOIP" w jednym zdaniu.

Po drugie, nie rozumiem zarzutu - chciałeś przeczytać tutaj coś, co już przeczytałeś gdzieś indziej? Po co?
    • Gość: gość Re: iPhone, platforma. IP: *.com 19.03.08, 12:01
      "Wiele zabroniono" - ale nie z wyłuszczonych wyżej powodów. Jobs nie chce zamienić iPhone w wiecznie zawieszającego się smartfona, jak te z Windows Mobile. Wygląda na to, że pierwszym pomysłem było niedopuszczenie programistów do iPhone a tylko zezwolenie na produkowanie "webapps". To ograniczało zastosowania biznesowe, stąd wolta i wypuszczenie SDK. Jako iPhone developer powiem: ocena SDK jako narzędzia z wbudowanymi ograniczeniami przeciwko konkurencji jest nieprawdziwa. Ograniczenia mają zminimalizować ewentualne kłopoty spowodowane niestabilnymi aplikacjami 3rd party, m.in. zbytnio obciążającymi system (wielowątkowość) czy zagrażającymi podstawowym funkcjom. To w końcu ma być telefon. Głównie telefon.

Jeszcze co do "zakazu" VOIP - właśnie piszę klienta VOIP. Będzie działał (już działa). Wiem, chodzi o to, że nasz klient działa przez WiFi, nie przez BTSy. No cóż, w Polsce, pustyni na mapie darmowych WiFi (rynek we Wrocku i co jeszcze?) to jest problem. Dla mojego klienta - nie :)
    • Gość: Michał Szota Re: iPhone, platforma. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.08, 12:40
      Dzięki za ten głos. Oczywiście rozwiązanie przyjęte przez Apple działa na korzyść stabilności, ale przecież istnieją w uniksie mechanizmy limitow i można wyobrazić sobie sandboksa na aplikacje 3rd party, który broniłby "w końcu telefon".

Natomiast co do wolty z SDK, to wydaje mi się, że ta platforma była w przyogtowaniu już w momencie premiery telefonu. Po prostu jej wykonanie musiało potrwać - co zresztą wiesz, znając jej złożoność i możliwości.
    • Gość: Error 404 Re: iPhone, platforma. IP: 80.51.233.* 25.03.08, 23:01
      Sandbox to horror dla użytkowników. Ręka do góry kto chciałby ustawiać uprawnienia dla każdej aplikacji. Druga ręka kto potrafi ocenić co aplikacji wolno a czego nie. Można opuścić ręce. Teraz proszę o zgłaszanie się osób, które ustawiły uprawnienia inne niż default dla uruchamianych pod Windows aplikacji .Net i Java. A teraz wnioski - kto chciałby mieć taki mechanizm w iPhone?
    • Gość: Error 404 Re: iPhone, platforma. IP: 80.51.233.* 25.03.08, 23:10
      Istnieje też wariant radykalny. Gdzieś widziałem informację o próbach uruchomienia Linuxa na iPhone. Takie rozwiązanie pozwoliłoby wszystkich pragnącym wolności i swobody na uruchamianie dowolnych aplikacji. Wprawdzie dzwonić by się z tego przez następne 3 lata (optymistycznie) nie dało, ale wolności się nie poświęca dla takich drobiazgów.

Kudos dla Apple za zmianę polityki. Żeby w innych dziedzinach byli tak elastyczni...
    • Gość: varciasz Re: iPhone, platforma. IP: *.wro.vectranet.pl 30.03.08, 20:28
      iPhone poszło na łatwiznę. Zamiast rozwiązać to tak jak Symbian przez wielostopniowe uprawnienia wydawane przez firmę to poszli na łatwiznę i zakazali wszystkiego. Dlaczego poważne firmy robiące poważny soft nie miałyby mieć dostępu to systenu plikow ??? Z drugiej strony to nie wiem co oznacza "całego" systemu plików bo naturalne wydaje się zablokowanie dostępu do katalogów systemowych.
      W każdym razie widać jak wielkie niedoróbki w softwarze tego telefonu jeszcze istnieją skoro nie wykorzystują wsadzonego tam sprzętu. Już przed wypuszczeniem iPhona głośno było w środowisku programistów urządzeń mobilnych o problemach jakie iPhone ma z softem
    • Gość: marysia Re: iPhone, platforma. IP: *.171.91.241.crowley.pl 04.04.08, 12:28
      coś na weekend???

www.zlemiasto.pl
    • Gość: be Re: iPhone, platforma. IP: 89.248.169.* 20.05.08, 20:11
      moga sobie zabraniac. apliakcje bedzie mozna zaladowac z obejsciem itunes. poza tym te idiotyzmy nie maja racji bytu w Europie. tutaj nikogo nie obchodzi jakies syfiaste AT&T.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka