latarnick 26.07.08, 09:20 albo inzynierem, albo moze artysta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kala.fior który ? 26.07.08, 10:04 ancienthistory.about.com/library/bl/bl_myth_gods_index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Moze byc tylko jeden Bog nieskonczony 26.07.08, 10:24 Nieskonczonosc+Nieskonczonosc+Nieskonczonosc=Nieskonczonosc Jahwe+Allah+Bog w Trojcy Swietej Jedyny=Bog Nieskonczony Moze istniec i istnieje tylko Jeden Bog Nieskonczony monoteistow. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Moze byc tylko jeden Bog nieskonczony 26.07.08, 10:33 tygrys6789 napisał: > Jahwe+Allah+Bog w Trojcy Swietej Czytam i przecieram oczy. Czy ja widzę to co widzę? Tu jeden Z. w szybkim kroku podąża od lewoskrętnych aminokwasów do Stalina i Czarnych Panter a Leoś w jednym zadaniu tworzy nowe neskonczonosci, przepraszam, nicosci. No nic, żona ma racje, na słońcu koniecznie trzeba nosić panamę. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior panama 26.07.08, 10:36 www.luxemode.fr/wp-content/uploads/2007/06/panama.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: panama 26.07.08, 10:57 Nie śmiej się Kalafiorze z leonarda z powodu jego wiary w Boga. Czy chciałbyś aby się z ciebie naśmiewano z powodu twojej niewiary? Tolerancja dla tych co się od nas różnią to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: panama 26.07.08, 11:17 Ależ droga Vaciu, zadziwił mnie tylko nowy pomysł na definicje Sw. Trójcy. Ze mnie proszę się nie nabijać, sam to najlepiej robię i nie znoszę fuszerki .-)) pozdrowienia Kala Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: panama 26.07.08, 11:46 kala.fior napisał: > Ze mnie proszę się nie nabijać, sam to najlepiej robię i nie znoszę fuszerki .- )) Masz na imię Kala? Tez bym chciała się z siebie pośmiać ale nie wiem jak to zrobić :) A wogóle potrafisz jak chcesz być taki miły i inteligentny więc cierpliwie czekam na twój Teizm, bo przecież dla takich osób jak ty musi być miejsce w przyszłym Raju. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: panama 26.07.08, 12:12 > cierpliwie czekam na twój Teizm, bo przecież dla takich osób jak ty > musi być miejsce w przyszłym Raju. no właśnie ,to wasz słaby punkt (wierzących) nawet gdyby bóg istniał to przecież nieznane są jego wyroki ( wyroki boskie ;)) wiec skąd wiecie że do raju nie pujdą ci którzy byli dość sceptyczni by w to wszystko niewierzyć ?;) Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Przyzwoita propozycja. 26.07.08, 14:52 vacia napisała: > czekam na twój Teizm, bo przecież dla takich osób jak ty > musi być miejsce w przyszłym Raju. > Droga Vaciu, nie wątpię przez chwile szczerości ani serdeczności Pani zaproszenia, lecz niestety nie mogę go przyjąć, z paru przyczyn: 1. Nie ma żadnej pewności o jego realności, nawet dla Pani, bo niezbadane sa drogi..Wiec jest to tylko możliwość, bilet na loterie ze wspaniałą (nie dla wszystkich zastrzegam) pierwsza nagrodą. Wiec trzeba zdać się na Wielkie Widzimisię, nie żeby przeszkadzało mi to bardzo, cena nie jest za duża, no bo nie stałbym się złym mężem, ojcem a gdyby nawet, moja energiczna żona szybko poprawiłaby kurs. Ale wieczności nie chce mi się, ty bardziej ze jestem klasyczny homo pracuś. 2. Nawet gdyby pokazała mi się płonąca komórka i tubalny głos rzekł "KAAALAAA kup los a ja ci załatwię wygrana!" to musiałbym grzecznie odmówić. Dlaczego ? jeżeli ta możliwość nie została dana sierotkom Korczaka ani murzynkom z Darfuru to przyzwoity człowiek nie ma moralnego prawa zaakceptowania takiej oferty. To są złe nowiny ale ma również dobre ! Kiedy nareszcie inteligenta i dobra Pani Vacia nie przejrzy na oczy i odrzuci to lekkie religijne opętanie? W pięknym ogrodzie humanistów jest dla Pani miejsce, tu i teraz. I nikt nie straszy to widłami i smolą i nie ma co się niepokoić ze WW będzie w złym humorze. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Kto do raju nie pojdzie? 26.07.08, 15:33 Sieroty Korczaka i sieroty Darfuru sa po prawej rece Jezusa Chrystusa w Raju. Lawiej wielbladowi przejsc przez ucho igielne niz bogaczowi dostac sie do raju. Blogoslawieni cisi i pokornego serca. Innowiercy beda w raju. Wiecej radosci w Niebie z nawroconego grzesznika niz z tysiaca sprawiedliwych. Dla jedynej kategorii niebo jest zamkniete - dla ateistow. Ateisci swiadomie wybrali szatana i jako jego dozgonni sludzy-gorszyciele beda trwali w toturach piekla. Odpowiedz Link Zgłoś
charioteer Re: Kto do raju nie pojdzie? 26.07.08, 22:44 Nie strasz wasc. Ateisci nikogo nie wybrali. Szatana wybrali satanisci. Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: Przyzwoita propozycja. 26.07.08, 15:56 Kala, w wieczności będzie dopiero dużo czasu na ulubioną pracę. Teraz nie ma czasu na pełne rozwinięcie zawodowe, na rozkoszowanie się pracą bo życie jest za krótkie. Sieroty Korczaka, z Korczakiem na czele i dzieci z Darfuru oraz miliony innych prawych ludzi ma nadzieję na zmartwychwstanie , tego wymaga nasza ludzka a co dopiero boska sprawiedliwość a w nowym systemie nie będzie więcej cierpienia. Jesli wiarę w Boga nazwiemy zniewoleniem ( wolę to słowo od słowa "opetanie") to bardzo przyjemne niewolnictwo. Mimo różnych przepowiedzianych w Biblii kar ,motywem do pobożności jest jedynie miłość do Boga a nie strach przed karą. Bo w prawdziewj miłości nie ma miejsca na lęk. Pomyśl ile w wieczności będzie czasu na wszystko. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Przyzwoita propozycja. 26.07.08, 17:27 Droga Vaciu, muszę Cie niestety rozczarować, rzeczywistość tu i teraz i ludzie naokoło mnie są mi niesłychanie bardziej istotni niż jakieś przyszłe bajkowe raje. Czasem trudno żyć z tragicznym wymiarem tego padołu ale wole to niż fikcyjne pocieszenia. A te pomysly Leosia no to kto i gdzie ma siedzieć to są niesmaczne manipulacje emocjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Przyzwoita propozycja. 26.07.08, 18:44 > Pomyśl ile w wieczności będzie czasu na wszystko. O tak. Na kompletny, nieodwracalny obłęd i całkowitą atrofię umysłu na pewno. Ten tak zwany raj w ostatecznym rozrachunku jest tym samym, co tak zwane piekło. Nie ma wyjścia: człowiek nie jest skonstruowany, by wytrzymać wieczność, tylko by przetrwać te kilkadziesiąt lat, zanim go robaki zeżrą, z niepewną nadzieją pozostawienia potomstwa. Zaś jakaś cudowna zmiana ludzkiego umysłu, by przynajmniej teoretycznie był stabilny w obliczu wieczności sprawiłaby, że przestałby być człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Czym jest raj? 26.07.08, 21:36 Raj jest stanem calkowitej wiedzy i calkowitej swiadomosci wynikajacej z naszego polaczenia z Nieskonczonym Potencjalem Nicosci. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Czym jest raj? 27.07.08, 00:08 > Raj jest stanem calkowitej wiedzy i calkowitej swiadomosci > wynikajacej z naszego polaczenia z Nieskonczonym Potencjalem > Nicosci. I uważasz, ze człowiek jest z swoim małym rozumkiem w stanie wytrzymać owo "połączenie z NPN", czymkolwiek by ono nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: Czym jest raj? 27.07.08, 12:55 Mozg to naczynie dla duszy. Nie naczynie ale jego zawartosc(dusza) laczy sie z Nieskonczonym Potencjalem Nicosci. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Czym jest raj? 27.07.08, 17:29 Nie sądzisz, że kształt naczynia wpływa na kształt zawartości? Poza tym, jaka by ta zawartośc nie była, dalej jest skończona i ograniczona. Dlatego twierdzę, że ewentualne zetknięcie się z czymś nieskończonym skutkuje obłędem. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Czym jest raj? 27.07.08, 17:52 > Poza tym, jaka by ta zawartośc nie była, dalej jest skończona i ograniczona. > Dlatego twierdzę, że ewentualne zetknięcie się z czymś nieskończonym skutkuje > obłędem. Zależy jakie zetknięcie. Co noc patrząc w niebo masz przed oczami (potencjalnie) nieskończony Wszechświat. Jeśli chcesz coś łatwiej dostępnego - pooglądaj sobie zbiór Mandelbrota z nieskończenie wieloma różnymi kształtami. Obłędu się od tego nie dostaje. Po jakimś czasie po prostu przestaje być to ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Czym jest raj? 27.07.08, 19:51 > Co noc patrząc w niebo masz przed oczami (potencjalnie) > nieskończony Wszechświat. Ale recepcja tego Wszechświata jest i tak skończona przez nasze ograniczone zmysły. :) A w wypadku raju i wieczności mówimy o nieskończonym czasie istnienia ludzkiego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: Czym jest raj? 27.07.08, 20:36 Nikt nie mowi o nieskonczonym czasie ludzkiego umyslu. Twoj umysl po twej smierci zostanie w ciagu tygodnia zjedzony przez robaki. Mozna tylko przyjac semi-rational possibility stopienia sie calkowitej calo-zyciowej aktywnosci mozgu (awareness, soul) z Nieskonczonym Potencjalem Nicosci. Raj wiec, to wszechwiedza wynikajaca z takiego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: Czym jest raj? 27.07.08, 18:01 Nieskonczonosc + c = Nieskonczonosc Jest Bog i tylko Bog Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist Re: Czym jest raj? 06.08.08, 13:33 tygrys6789 napisał: > Mozg to naczynie dla duszy. Nie naczynie ale jego zawartosc(dusza) > laczy sie z Nieskonczonym Potencjalem Nicosci. nie dziwota, ze elektrody sie roztapiaja przy twoich elektrowstrzasach Leos. Prawdziwie pod wrazeniem, Napoleon, Cesarz Odpowiedz Link Zgłoś
mrskaganowa Re: Czym jest raj? 06.08.08, 17:53 A jak nam Ziutek wytlumaczy po co tworowi niematerialnemu (duszy) jakiekolwiek materialne naczynie (mozg) i w jaki sposob owa niematerialna przeciez dusza moze sie porozumiewac z jak najbardziej materialnym mozgiem? Po co wprowadzac taki zbedny dualizm? Albo nasza rzeczywistosc jest w 100% materialna, albo tez materia jest tylko zludzeniem i istnieje tylko duch (idea) - tertium non datum. Wszelaki dualizm to tworzenie zbytecznych bytow wbrew Zasadzie Ockhama... I podstawowy problem dualizmu, czyli lacznosc miedzy duchem a materia jest nie do rozwiazania, a poza tym to po co duchowi materia? Wiec odpada stworzenie materii przez ducha, a z kolei jak materia mogla by wytworzyc ducha? Pozdr. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior a co na to poeta ? 27.07.08, 19:05 madcio napisał: > > Pomyśl ile w wieczności będzie czasu na wszystko. > O tak. Na kompletny, nieodwracalny obłęd i całkowitą atrofię umysłu na pewno. "Wieczność bardzo się dłuży, szczególnie pod koniec" (Woody Allen). Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist brawa dla pani Vaci 06.08.08, 13:27 ..ja osobiscie przydzilam jej Niderlandy. vacia napisała: > A wogóle potrafisz jak chcesz być taki miły i inteligentny więc > cierpliwie czekam na twój Teizm, bo przecież dla takich osób jak ty > musi być miejsce w przyszłym Raju. > > Odpowiedz Link Zgłoś
mrskaganowa Re: brawa dla pani Vaci 06.08.08, 17:46 Tez sie do braw przylaczam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jotde2 Re: panama 26.07.08, 12:10 > Nie śmiej się Kalafiorze z leonarda z powodu jego wiary w Boga. a ja moge ? ;) wkońcu moglibyśmy sie śmiać z ludzi którzy wierzyli by np. w krasnoludki czyli byty hipotetyczne .jak narazie nic niedowodzi istnienia boga bardziej niż istnienia krasnoludka . Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: panama 26.07.08, 12:14 > Tolerancja dla tych co się od nas różnią to podstawa. To jest właśnie brednia promowana przez różne wirusy umysłu: że bycie zarażonym to jest świadomy wybór i należy go uszanować. Jedynym celem wirusa jest powielenie się w jak największej liczbie kopii. Dlatego zachęca swoich nosicieli do zarażania innych, straszy straszliwymi karami za próby leczenia i każe ignorować wszelkie fakty które mogłyby mu zagrozić. No i oczywiście przekonuje swoich nosicieli, że sami wybrali bycie zarażonym i że inni powinni to uszanować. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Zawsze roj mozdzkow sie wyraja... 26.07.08, 14:45 ....jak ateistyczna szarancza. Drogie atolki, chcialbym uslyszec od was adpowiedz na dwa pytania: 1) Jak SAMO-powstalo zycie biologiczne ze zwiazkow chemicznych? 2) Jak SAMO-powstal kosmos? Poniewaz Nauka trwa w permanentnej ignorancji na temat powstania zycia i kosmosu - wiec moj teizm jest rownouprawniony z waszym ateizmem. Ja wierze i wy wierzycie. Ja nie wie i wy nie wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Zawsze roj mozdzkow sie wyraja... 26.07.08, 15:25 > Poniewaz Nauka trwa w permanentnej ignorancji na temat powstania zycia > i kosmosu - wiec moj teizm jest rownouprawniony z waszym ateizmem. Ależ masz tutaj całkowitą rację. Nie obawiaj się, twój teizm jest równouprawniony z ich ateizmem. Możesz jednak łatwo wykryć zaczątki problemu - to wtedy gdy zaczynasz czuć dumę z tego że wyznajesz takie a nie inne zasady, połączoną z lekceważeniem dla tych którzy ich nie wyznają. I gdy czujesz nieprzepartą chęć rozgłoszenia tego w co wierzysz jak największej liczbie osób (np. przekazując to dzieciom lub wypisując to na forum w internecie). Wtedy wiesz, że padłeś ofiarą wirusa umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: Zawsze roj mozdzkow sie wyraja... 26.07.08, 15:39 alez rownie grozny jest virus ateizmu , ktory przy calkowitej ignorancji nauki uzurpuje sobie status "jedynej prawdy" w telewizji, gazetach,internecie, forach dyskusyjnych, w wychowaniu dzieci i mlodziezy. Fanatycy wiary ateistycznej - wy tylko wierzycie a nie wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Zawsze roj mozdzkow sie wyraja... 26.07.08, 16:08 A są jakieś niegroźne wirusy? Ateizm może i ostatnio jest modny, ale podobno 90% Polaków to katolicy. Więc to wygląda na zaledwie próby przełamania monopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Moze byc tylko jeden Bog nieskonczony 04.08.08, 09:32 masz coś do l-aminokwasów i ich przewagi w żyjących stworach? Czy pijesz do doświadczenia bodajże Millera? i lewych wniosków z niego? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Moze byc tylko jeden Bog nieskonczony 04.08.08, 11:07 łosiu, to była tylko czkawka do epizodu maniakalnego [1] w innym wątku Pana Z. a szczególni "gonitwy myśli". Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: Moze byc tylko jeden Bog nieskonczony 06.08.08, 09:16 > Jahwe+Allah+Bog Raczej Jahwe=Allah=Bóg. Różnic nie ma, a jeśli są, to kosmetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Czyngis, zauwaz , ze to wlasciwosc nieskonczonosci 06.08.08, 11:05 nieskonczonosc=nieskonczonsc=nieskonczonosc Oraz: nieskonczonosc + nieskonczonosc + nieskonczonsc= nieskonczonosc Stad: a) Nieskonczony Bog Ojciec + Nieskonczony Syn Bozy + Nieskonczony Duch Swiety = Nieskonczony Bog Monoteistow Rownoprawne jest: Nieskonczony Jahwe + Nieskonczony Allah + Nieskonczony Bog w Trojcy Swietej Jedyny = Nieskonczony Bog Monoteistow Rownoprawne jest: Nieskonczony Jahwe = Nieskonczony Allah = Bog w Trojcy Swietej Jedyny = Nieskonczony Bog Monoteistow. MUSI BYC TYLKO JEDEN BOG NIESKONCZONY Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: Czyngis, zauwaz , ze to wlasciwosc nieskonczo 06.08.08, 11:15 Jezeli nadasz jakiekolwiek imie Bogu Nieskonczonemu - MUSI to byc ten sam Nieskonczony Bog. oraz Nieskonczonosc + c = Nieskonczonosc Nieskonczony Bog + Kosmos = Nieskonczony Bog JEST BOG I TYLKO BOG Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Czym jest Bog? 26.07.08, 15:20 Bog to Niekonczony Potencjal Nicosci. Jest to naukowo-filozoficzno-teologiczna definicja Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnick co tam definicje, wiadomo ze Bog pomaga bogatym 27.07.08, 02:33 nieprzypadkowa zbieznosc slow bog-bogaty, a wiec to ludzie sukcesu sa bogoslawieni, a nie biedni jak twierdzi ksiadz Pogrozka...to po anielsku bo po angielsku bog znaczy tyle co bagno Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: co tam definicje, wiadomo ze Bog pomaga bogat 27.07.08, 13:00 Blogoslawieni cisi i pokornego serca. Pokorni posiada ziemie. Latwiej wielbladowi przejsc przez ucho igielne niz bogaczowi dostac sie do nieba. Tak nauczal Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: co tam definicje, wiadomo ze Bog pomaga bogat 27.07.08, 13:04 Leos, masz zatem przechlapane z tymi cichymi i pokornego serca nie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: co tam definicje, wiadomo ze Bog pomaga bogat 27.07.08, 17:59 Tak, nie mam latwo. Mam cholerny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: co tam definicje, wiadomo ze Bog pomaga bogat 27.07.08, 20:58 Leonardzie, ja też mam trudny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: co tam definicje, wiadomo ze Bog pomaga bogat 27.07.08, 21:22 Wspolczuje Waciu, bo wiem jak to utrudnia zycie. Tym bardziej jestem wdzieczny Bogu, ze daje mi szanse po szansy i po kazdym updku wstaje coraz mniej ublocony. Spowiadam sie Boze w skrzywdzonym czlowieku ,to moja wina jest. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: czy B.g jest naukowcem? 27.07.08, 20:31 Pytanie brzmi: czy jest katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Czy Bog jest katolikiem? 27.07.08, 20:43 Odpowiedz brzmi: Moze byc tylko jeden Nieskonczony Bog monoteistow. Nieskonczonosc + Nieskonczonosc + Nieskoncznosc = Nieskonczonosc Jahwe + Allah + Bog w Trojcy Swietej Jedyny = Nieskonczony Bog Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Czy Bog jest katolikiem? 27.07.08, 20:54 O jak ładnie i fajnie! No to jeszcze zmieść w tym tłoku Szatana i będzie gut ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Re: Czy Bog jest katolikiem? 27.07.08, 20:59 Od szatana to ty jestes ekspert. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Czy Bog jest katolikiem? 27.07.08, 21:01 Nie filozuj, tylko zmieść, pajacu ;) Przecież w niego wierzysz, nespa? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys6789 Higher Awareness 27.07.08, 20:55 Higher Awareness to stan czesciowego stopienia sie ludzkiej swiadomosci z Nieskonczonym Potencjalem Nicosci za zycia. Wykluczone jest uzywanie jakichkolwiek halucynogenow , glodowek, deprawacji ruchowej czy sensorycznej. Hassidic Sage, Katoliccy Mistycy i Niektorzy Buddyjscy Mnisi, twierdza , ze potrafia osiagnac stan of Higher Awareness. Ken Weber ktory porownywal takie stany w roznych kulturach twierdzil, ze cecha ich wspolna jest odzczucie tak glebokiego spokoju i ukojenia, ze nie da sie to porownac z zadnym stanem fizjogicznym Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Wściekły lis? 02.08.08, 19:27 snrkagana chyba wściekły lis pogryzł. Zamieścił 18 postów w ciągu ostatnich 42 minut. Samotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Wściekły lis? 02.08.08, 19:58 Ciąć to wszystko, czy nie ciąć, oto jest pytanie... Werdykt: ciąć! Wróć, jak wytrzeźwiejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
snrkagan Re: Wściekły lis? 02.08.08, 20:29 Skad ten wciekly atak cenzury na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Wściekły lis? 02.08.08, 21:01 Bo nie lubię postowania pod wpływem "higher awarness"? Nie zaprzeczysz, że ostatnimi godzinami piszesz inaczej (czyli jeszcze gorzej), niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
mrskaganovva Re: Wściekły lis? 06.08.08, 21:20 Myslalem, ze pisze lepiej! ;) DE GUSTIBUS... Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Jednemu, wszechmogącemu, niewidzialnemu 06.08.08, 06:18 Kain brat Abla Owned by God. Not for sale. (C) God. Made during day 1. Odpowiedz Link Zgłoś