Dodaj do ulubionych

Ślady człowieka na niebie

IP: *.stacje.agora.pl 24.10.08, 15:30
serio?? nie wiedziałem, że te smugi to zostają. Nieźle
Obserwuj wątek
    • Gość: 1410 Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 24.10.08, 18:57
      Ja mieszkam w okolicy lotniska i musze przyznac, ze czasami to niebo cale jest zasnute tymi smugami jak pajeczyna.
    • Gość: 22lipca Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 24.10.08, 18:58
      Widzialem kiedys zdjecie orla, ktory produkowal smugi kondensacyjne, ale nie moge tego znalezc w Google.
    • Gość: 1410 Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 24.10.08, 18:59
      A to nie byl przypadkiem Adam Malysz?
    • Gość: 22lipca Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 24.10.08, 19:37
      Skakanie na poczte przyczyna globalnego ocieplenia :)?
    • Gość: misza Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 24.10.08, 22:37
      "Przeradzaja"? To jest jakas granica, przy ktorej mowimy, ze to juz nie smuga tylko chmura?
    • aiczka Re: Ślady człowieka na niebie 24.10.08, 22:39
      To pewnie kwestia umowna raczej. PEwnie sie przyjmuje, ze jak znika w ciagu kilku minut czy godziny to to bylo chwilowe zjawisko a jak pozostaje dluzej, to trudno mowic, ze to lekkie zaburzenie i mozna spokojnie nazwac chmura.
    • Gość: kl Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.fuw.edu.pl 25.10.08, 10:35
      Są jeszcze takie chmury co powstają na powierzchni fali uderzeniowej samolotów naddźwiękowych, ale chyba one zaraz znikają.
    • Gość: 22lipca Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 26.10.08, 02:26
      Takie?
      www.airspacemag.com/flight-today/boom.html
    • Gość: Gość Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.ss.shawcable.net 26.10.08, 05:04
      Te smugi chronia nas przed globalnym ociepleniem. Inaczej mielibysmy o 10 stopni cieplej na dole. Moze niezle zima, ale latem bysmy sie zaparzyli.
      Chwala samolotom wiec!
    • Gość: 1410 Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 26.10.08, 20:03
      A nie przeczytales w tekscie, ze te chmury sumarycznie podgrzewaja atmosfere?
    • Gość: Wacław Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.aster.pl 26.10.08, 21:34
      autorka nie ma bladego pojecia o ilosciowych aspektach tego zjawiska.
      samoloty wynosz w powietrze tak znikoma ilosc wody, ze zajmowanie sie tym zjawiskiem zakrawa na wyludzenie pieniedzy na badania albo zwykla glupote.
    • makalaka Re: Ślady człowieka na niebie 26.10.08, 22:28
      osoba ktora to pisala nie zna urzadzenia zwane "internet",. smugi po samolotach (utzrymujace sie pare minut) nazywaja sie Contrails.. condensation trails.. to co my wydzimy na niebie prawie co dziennie, to CHEMTRAILS. szlaki utrzymujace sie na niebie na stosunkowo niskich pulapach przez caly dzien, stopniowo pokrywajac cale niebo.
      w swiecie zbadano chemtrails, i z wielu skladow chemicznych wykrytych, barium byl najpopularniejszy.
      google:chemtrails

nikt nie widzi oczywistego..
    • Gość: popłoch Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.chello.pl 26.10.08, 22:52
      Samoloty wynoszą wodę w postaci moczu załogi i pasażerów, a w artykule jest mowa o wodzie jako produkcie spalania paliwa. Panie Wacław, to raczej pana poród był wyłudzeniem, edukacja też. Panie Makalaka - ja widzę oczywiste - pan jesteś gbur i w dodatku po polsku pisać Pan nie umiesz
    • Gość: pio Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.08, 23:21
      autorka ma wiedzę na ten temat, mam nadzieję że większą niż podzieliła się w tym artykule, ponieważ tyle to i ja wiem dzięki Discovery Chanel
    • Gość: Gość Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.ists.pl 27.10.08, 00:16
      Przyimijmy, że p. "makalaka" sobie żartuje. Ok. Ale białe nieduże samolociki latające na niskim pułapie, które tworzą gęste siatki szachownic są faktem i można je obserwować zarówno gołym okiem jak przez lunety i lornetki. To, co mnie najbardziej dziwi, to fakt, że te samolociki latają wielokrotnie w tę i nazad oraz wzdłuż i w poprzek. Nie wiedziałem, że pasażerski odrzutowiec zanim wyląduje lata co najmniej kilkanaście razy od horyzontu po horyzont wszerz w poprzek oraz lata po trasach w ogóle nie mających niczego wspólnego z tzw. korytarzami. To o czym tu piszę każdy może sobie sam na własne oczy ujrzeć gołym okiem lub przez lornetkę. Dlaczego zatem to mydlenie oczu??

No cóż w internecie można poczytać całkiem oficjalne dane oficjalnych instytucji rzadowych Stanów Zjednoczonych o tej sprawie, w skrócie chodzi o dość kosztowny program regulowania klimatu na ziemi. Polska dość dużo płaci na ten cel i opinia publiczna zapewne wolałaby przeznaczyć te środki np. na podwyżki w budżetówce i emerytury...

AS jakie sa skutki zasypywania nas dziwnym biało-metalicznym proszkiem? Ano dziwne zjawiska, traby powietrzne w Polsce oraz choroby roślin w tym drzew. Ponadto na zdrowie populacji ludzi, zwierząt i np. wymieranie pszczół też to zapewne jakoś wpływa.
      W Niemczech rolnicy całkiem oficjalnie protestują przeciwko sypaniu proszku do stratosfery. Podobnie w USA.
      A u nas pożyteczni idioci i inne ciołki piszą pseudonaukowe artykuły dla uśpienia i tak wyjątkowo nieineligentnego społeczeństwa.
    • Gość: jd Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.chello.pl 27.10.08, 07:21
      "Sunąc przez atmosferę skrzydła "rozpychają" powietrze - ich kształt jest dobrany tak, aby pod nimi powstawało zwiększone a nad nimi obniżone ciśnienie (dzięki temu samolot lata). "

pani fizyk moglaby wiedziec, ze na tej zasadzie lataly samoloty braci wright, czy szybowce. w odrzutowcach pasazerskich samolot 'lata', bo jest nachylony - nos jest wyzej niz ogon.
    • le.chujarek Re: Ślady człowieka na niebie 27.10.08, 08:36
      @ jd -> do latania nie wystarczy mieć nos wyżej niż ogon.
      ja na przykład tak mam, i co?
      nie latam :/
    • Gość: wojtek Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 10:00
      "pani fizyk moglaby wiedziec, ze na tej zasadzie lataly samoloty braci wright, czy szybowce. w odrzutowcach pasazerskich samolot 'lata', bo jest nachylony - nos jest wyzej niz ogon."

Mistrz ciętej riposty mógłby wiedzieć, że to że nos jest wyżej ma jedynie związek z kątem natarcia skrzydła, a tym samym zmienia ilość tego rozpychanego powietrza. Nic w tym względzie nie zmieniło się od Braci Wright czy Lilienthala
      • drugie_wcielenie Re: Ślady człowieka na niebie 27.10.08, 11:02
        hehe.. miszcz pewnie nie zdarzyl sprawdzic kto zacz niejaki bernoulli i jak obcuje z nami w praktyce.

dla zainteresowanych np. pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_no%C5%9Bna
    • Gość: 1410 Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.pnl.gov 27.10.08, 17:58
      Najwyrazniej jednak naukowcy dosc powaznie: www.pa.op.dlr.de/quantify/
      zajmuja sie miedzy innymi tym tematem. Na tej stronie od spalin (www.atmosphere.mpg.de/enid/60abe683b01258efb18f422653321bd2,0/quantify/-_Aircrafts_4w9.html) jest bardzo fajnie opisane, jesli kogos to bardziej interesuje.
    • Gość: steskniony dżin Re: Ślady człowieka na niebie IP: *.zb.osi.pl 11.11.08, 13:07
      czy alladyna na latającym dywanie tez tam widziano? ponoc to on zostawia najwiecej sladow....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka