Dodaj do ulubionych

List sprzed 3 tys. lat

03.11.08, 00:53

Hebrajski w tamtych czasach chyba nie był językiem Żydów lecz
Kananejczyków. Wydaje mi się, że Żydzi przejęli go od Kananejczyków
później.
Obserwuj wątek
    • honecker32 List sprzed 3 tys. lat 03.11.08, 12:37
      W tamtym czasie nie było hebrajskiego tylko kananejski to jakby mówić o polskim
      tuż po zakończeniu wędrówki Słowian
      Nacjonalizm w archeologi najgorsza rzecz, odkryli tekst jednego z ludów z
      tamtego terenu i od razu hebrajski no naprawdę zal
    • kijwoko List sprzed 3 tys. lat 03.11.08, 13:58
      "Stanowisko Khirbet Qeiyafa, na którym prof. Garfinkel prowadzi badania, leży
      około 20 km na południe od Jerozolimy. W pobliżu jest filistyńskie miasto Gath,
      z którego pochodził biblijny olbrzym Goliat. Z fortu na wzniesieniu rozciąga się
      widok na dolinę, z której - według starotestamentowej relacji - miały stanąć
      naprzeciw siebie wojska Filistynów i Izraelitów. Tam też Dawid - wówczas jeszcze
      pasterz, a późniejszy król Izraelitów - odważył się walczyć z Goliatem,
      filistyńskim wojownikiem. Powalił go jednym celnym strzałem z procy i wygrał
      pojedynek.

Starożytna forteca zajmuje powierzchnię około dwóch hektarów. Na zbudowanie jej
      murów obronnych potrzeba było 200 tys. ton kamieni. Jeszcze dziś mają prawie 3 m
      wysokości i 700 m długości. Do środka wiodła brama 10-metrowej szerokości.
      Zdaniem izraelskich archeologów tak potężnych konstrukcji nie było w stanie
      wznieść ok. 500 mieszkańców miasta. Potrzebne do tego było zaangażowanie króla.
      Według Garfinkela silne miasto jest dowodem na istnienie królestwa Izraelitów w
      czasach starotestamentowego króla Dawida."

A nie jest aby dowodem na istnienie krolestwa Filistynow, he? Bo kto niby to
      zbudowal? Zydzi? Oni przeciez nawet sami Jerozolimy nie zbudowali tylko podbili
      niosac zaglada tamtejszej ludnosci (jezeli ktos zginal w plomieniach, to warto
      tu uzyc dosc popularnego slowka "holokaust", nie?)

Mam tez pytanko: czy jak dajamy na to dwoch facetow postanawia rozstrzygnac
      swoje racje za pomoca piesci, po czym jeden z nich wyciaga pistolet i strzela do
      drugiego, to to tez jest "wygranie pojedynku"? To pewnie teraz tez idf toczy
      "pojedynki" z dzieciakami palestynskimi ubrojonymi w kamienie, tak?!? I "wygrywa"?!?

(podaje za wiki, bo nie chce mi sie szukac czegos innego)

"Historia narodu Izraela rozpoczyna się w momencie, gdy w krainie Kanaan nad
      Morzem Śródziemnym osiedliły się koczownicze plemiona Izraelitów, z których co
      najmniej część przybyła z Egiptu pod wodzą Mojżesza. Miało to miejsce w 2 poł.
      XIII wieku p.n.e.
      [...]
      Prawdopodobnie około 1405 p.n.e., jednak niektórzy historycy podają datę 1200
      p.n.e. Izraelici weszli do ziemi Kanaan, co miało miejsce na wschód od rzeki
      Jordan. Główna faza podboju Kanaanu trwała przez 6 lat (do około 1399 p.n.e.).
      Następnie podzielono ziemię pomiędzy wszystkie 12 plemion Izraela.
      [...]
      Plemiona te około 1030 p.n.e., zagrożone przez Filistynów zjednoczyły się,
      tworząc państwo, którego pierwszym królem został Saul. Tak powstało Starożytne
      Królestwo Izraela. Za panowania drugiego, Dawida (około 1006 p.n.e.-970 p.n.e.),
      Izraelici podporządkowali sobie zbrojnie inne plemiona zamieszkujące tereny
      Kanaanu (Filistynów, Moabitów i Aramejczyków), podbili znaczne terytoria na
      północy i południu oraz zdobyli Jerozolimę, ustanawiając ją swą państwową i
      religijną stolicą."

pl.wikipedia.org/wiki/Staro%C5%BCytny_Izrael
      • titta Re: List sprzed 3 tys. lat 04.11.08, 21:39
        To, ze ostatnio zapanowala moda na "poprawnosc polityczna" nie
        zmienia faktu, ze ak wlasnie wygladala historia ludzkosci:
        przezywalo to plemie, ktore skuteczniej sie bronilo i napadalo na
        inne plemiona. Pojedynek z Goliatem "nie byl rozstrzyganiem sporu na
        piesci", a pojedynkiem harcownikow przed bitwa. Czyli jeden z nich
        wlasciwie nie mial prawa wrocic. Od tego byly tez noze do dobijania
        rannych.
        Istotnie, prawdopodobienswo, ze twierdze wybudowali Izraelici jest
        nikle. chodzi tu jednak o to, kto w niej mieszkal w czasach
        powstania napisu. (Tu sugestja moze byc brak kosci swin i psow).
        • kijwoko Re: List sprzed 3 tys. lat 05.11.08, 13:45
          > Istotnie, prawdopodobienswo, ze twierdze wybudowali Izraelici jest
          > nikle. chodzi tu jednak o to, kto w niej mieszkal w czasach
          > powstania napisu. (Tu sugestja moze byc brak kosci swin i psow).

Brak czegos nie jest silna przeslanka. To ze w Polsce nie znaleziono kamiennej
          tabliczki zapisanej tekstem sprzed 3 tysiecy lat nie jest przeslanka, ze nasi
          przodkowie uzywali wtedy papieru lub - co sobie bedziemy zalowac - telegrafu bez
          drutu, zgodzisz sie?
          Taka drobna sugestIa ;)
    • madcio M'kay. 04.11.08, 17:49
      Debilku 13-letni, nie śmieć gadaniną bez zwiazku, sensu, ładu i składu, okay? Ciach.
    • titta Re: List sprzed 3 tys. lat 04.11.08, 21:40
      > Hebrajski w tamtych czasach chyba nie był językiem Żydów lecz
      > Kananejczyków. Wydaje mi się, że Żydzi przejęli go od
      Kananejczyków później.

Chyba pomyliles z aramejskim?
    • babaqba List sprzed 3 tys. lat 14.11.08, 13:13
      Cholera, a ja myślałem, że jest to wątek o opóźnienach na naszej
      poczcie i chciałem się wyżalić na moje przypadki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka