Dodaj do ulubionych

Susz ekologicznie

03.01.09, 08:07
Z niecierpliwością oczekuję na tekst: Gdzie robienie kupy jest bardziej ekologiczne - pod drzewem, czy na sedesie? Albo: Czy pijąc piwo skazujesz ziemię na katastrofę ekologiczną. Itd itp.

Pisząca o obsesjach klimatycznych absolwentka biotechnologii, interesująca się genetyką? To może trzeba było jakiegoś weterynarza poprosić? Albo historyka sztuki (zgłaszam się!)
Obserwuj wątek
    • Gość: kamila Re: Susz ekologicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 09:07
      a co z alergikami? po suszeniu rączek w przedszkolu moja córcia miała dłonie jak poparzone, takie plamy suche - nosiła ręczniki
    • Gość: Tata-Dyrektor Re: Susz ekologicznie IP: *.aster.pl 03.01.09, 09:17
      Mam egzystencjalny problem! Czy myć ręce przed siusianiem, czy po? A jeżeli dwa razy, to czy to nie jest ekologiczna przesada...
    • Gość: Grzes Re: Susz ekologicznie IP: *.telpol.net.pl 03.01.09, 09:58
      Tekst w stylu co bylo pierwsze jajko czy kura? Jesli sie juz zadaje takie pytania to trzeba odpowiadac JEDNOZNACZNIE. Nie wiem kto publikuje takie wypociny!
    • Gość: ja Re: Susz ekologicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 10:07
      czepiacie się, tekst może nie zmieni mojego życia, ale zły też nie jest.
    • Gość: asdf Re: Susz ekologicznie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.09, 10:10
      najekologiczniej jest poczekać aż wyschną same :)
    • Gość: as Re: Susz ekologicznie IP: *.jmdi.pl 03.01.09, 10:24
      Odp. na pytanie brzmi - ręcznik taki zwykły jak to kiedyś się używało nie... :)
    • alicja.t3 Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 10:42
      Z wielka radoscia przeczytalam tez artykul, gdyz za kazdym razem, gdy w restauracji mam wybor - recznik czy suszarka zastanawiam sie co jest bardziej ekologiczne - naprawde. Ciesze sie, ze ktos wreszcie zrozumial ze szare ludki nie wiedza :)
    • Gość: Coda Re: Susz ekologicznie IP: *.19.165.25.osk.enformatic.pl 03.01.09, 10:48
      ...A co jest bardziej higieniczne? ;-)
    • Gość: Gość Re: Susz ekologicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 10:51
      90% Polaków i tak nie myje rąk, więc problem ma z głowy...
    • Gość: nk Re: Susz ekologicznie IP: *.aster.pl 03.01.09, 11:06
      najekologiczniej jest wytrzeć ręce w swoje ubranie :)
    • Gość: HH Re: Susz ekologicznie IP: *.silesiamultimedia.com.pl 03.01.09, 11:12
      Eureka! Najekologiczniej będzie nie myć rąk! Albo jak już ktos musi, to niech suszy machając rękami ;-P
    • mejlmi Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 11:18
      Ludzie dzielą się na tych, którzy myśla o ekologii i na tych którzy nie myśla i się z niej naśmiewają. Ja staram się myśleć, choć rozumiem tych co nie mogą ogarnąc rzeczy w skali makro i nie myślą, szydząc. Prawda jest jednak taka, że ten problem nas dotyczy wszystkich. Mieszkałem przez trzy lata w Australii i dwa w Szwecji. W tych krajach wydawałoby się wręcz przesadnie dba się o ekologię. Z drugiej strony to tam lasy czy morza zadziwiają bogactwem fauny, nie ma wyrzuconych puszek ani reklamówek przy drogach a wszyscy, gdy myją zęby zakręcają wodę, żeby nie lała się na darmo. W końcu wszyscy zaczniemy myśleć o ekologii, bo zmusi nas do tego klimat i zanieczyszczenia. Niestety obawiam sie, że może być wtedy za późno. Zostawimy naszym dzieciom kupę śmieci a zwierzęta beda tylko w zoo.
    • Gość: mnietek Re: Susz ekologicznie IP: 195.90.102.* 03.01.09, 11:21
      o w morde.Marta, a slyszalas o recznikach z materialu? takie ma 99,9% ludzi w domach. w firmach , barach i instytucjach tylko suszarki- mniej syfu
    • Gość: dodosdontquack Re: Susz ekologicznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 11:28
      Fajny artykuł, dzięki za info. Niejednokrotnie na co dzień zastanawiałam się nad takimi "trywialnymi" sprawami. Tylko trzeba rozcierać tę wodę na łapach, żeby nie suszyć w nieskończoność :-)
    • zigzaur Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 11:45
      Włączanie się suszarek, z reguły o mocy 1 albo 2 kW, powoduje przepięcia w sieci, które są szkodliwe dla komputerów np. obsługujących kasy fiskalne i programy księgowe w restauracjach. Powoduje to konieczność instalacji UPS, które też są nieekologiczne bo zużywają dodatkową energię.
      A ze zużytych ręczników papierowych można wyprodukować ser dla ZSRR.
    • Gość: 4litery Re: Susz ekologicznie IP: *.acn.waw.pl 03.01.09, 11:48
      Mnie uczono, żeby nie sikać po rękach...

Artykuł z d*py. Łazienki w lokalach mają na wyposażeniu albo ręczniki, albo suszarki, bardzo rzadko toito. Rozważania czysto akademickie.

Zresztą kolejny przykład "oszczędności"

- ile prądu zużywają biurowce oświetlone 24/7? Rozliczane pwenie ryczałtem, więc nie zależy na oszczędności.
      - ile prądu zużywają wspaniałe, podświetlane reklamy?
      - ile prądu zużywają śliczne oświetlone 20-metrowe choinki świąteczne?

A ty człowieku zastanawiaj się, czy suszarka, czy ręczniki. I miej poczucie winy, że zapomniałeś monitor wyłączyć. I kupuj żarówki "oszczędne" za 30zł/szt.
    • lactum Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 12:13
      Pomachac troche i w spodnie. Zle pisze?
    • Gość: zewsząd i znikąd Re: Susz ekologicznie IP: *.aster.pl 03.01.09, 12:59
      Też jestem alergiczką i od suszarek pieką mnie ręce, podobnie zresztą, jak od zbyt ciepłej wody. W warunkach domowych z powodu żądań mojej biednej skóry przestałam suszyć włosy (zawijam w ręcznik, potem go zdejmuję i czekam, aż same wyschną), ale co zrobić poza domem, jeżeli jest tylko suszarka? W spodnie, w których siedziałam w autobusie, jakoś się brzydzę wycierać... Dodam jeszcze, że najgorsze są suszarki automatyczne - jeżeli trzymać ręce zbyt daleko, same się wyłączają, a ja nie mogę wytrzymać gorącego powietrza tuż pod dmuchawą.
    • wj_2000 Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 13:31
      Skłonny jestem solidaryzować się z Gościem "4 litery". Jednak co do żarówek "oszczędnych" to nie ma on racji.
      Po pierwsze takie ceny to osiągają "żarówki" (to nie są żarówki tylko jarzeniówki) najwyższych mocy. Ja w dość dużym mieszkaniu nie mam żadnej takiej. Typowa cena to kilkanaście złotych.
      Już na samej ŻYWOTNOŚCI tych jarzeniówek człowiek wychodzi na swoje! A PIĘCIOKROTNIE mniejsze zużycie prądu to czysty ZYSK. One są naprawdę OSZCZĘDNE - nie tylko energetycznie ale i FINANSOWO.

Wobec głębokiej niewiedzy szerokiej publiczności (przez co działającej sobie na szkodę!!!!) jestem za tym by zwyczajnie ZAPRZESTAĆ produkcji żarówek. Od jutra! A biedakom, których by nie było stać na kupno jarzeniówki w miejsce przepalonej żarówki, zrobić prezent od gminy i wręczyć takową za darmo. Akcja nie musiałaby być ciągła, bo na następną jarzeniówkę byłyby oszczędności na rachunku za elektryczność. Nikt nie mógłby narzekać, że zmusza się go do niespodziewanych wydatków.
      A tak przy okazji. Badam sprawę od co najmniej 10 lat. Sklepy z oświetleniem NIE MAJĄ praktycznie żadnych żyrandoli zaprojektowanych pod kątem jarzeniówek. Dopiero ostatnio znalazłem żyrandol, który w połączeniu z kulistymi jarzeniówkami dość zgrabnych rozmiarów daje satysfakcjonujący efekt estetyczny.
      Moja córka dwa lata szuka odpowiednich kinkietów - ostatnio skontaktowała się z producentem podobających się jej lamp, który obiecał (bez dopłaty) modyfikację modelu taką, by zmieścić w środku jarzeniówkę.
      Tu jest pole do działań dla ekologów. Oszczędności na rachunku sa OLBRZYMIE.
    • rilian Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 13:51
      wj_2000 - a słyszałeś o radykalnie zmniejszającej się żywotności jarzeniówek przy ich częstym włączaniu / wyłączaniu? ja ostatnio zrobiłem rachunek i wychodzi, że w większości pomieszczeń (garderoby, wiatrołap, kotłownia, wc, korytarz, klatka schodowa, przedpokój) jarzeniówka nie ma sensu, bo włączam w nich światło kilka razy dziennie, ale na 3-5 minut. z doświadczeń teściów wiem, że po kilku miesiącach - roku jarzeniówki byłyby do wymiany. więc koszt kolejnych i "recyclingu" wyrzuconych. może więc żarówka nie jest taka zła? wydaje mi się, że zjadasz swój własny ogon.
      • wj_2000 Re: Susz ekologicznie 08.01.09, 00:09
        rilian napisał:

> wj_2000 - a słyszałeś o radykalnie zmniejszającej się żywotności jarzeniówek pr

Oczywiście, że słyszałem! W ubikacji mam jeszcze żarówkę. Gdyby zaprzestać ich
        produkcji (i przejść na jarzeniówki tam, gdzie nie włącza i wyłącza się je co
        chwila) to wykręconych żarówek na wymiaę do szafy w garderobie miałbyś je na 50
        lat. SaM MAM W DOMU Z 10 żarówek z okresu, gdy wprowadziłem przed laty jarzeniówki.
        Dożo wcześniej niż Ci się skończą żarówki (już teraz!) możesz kupić lampy
        diodowe jeszcze bardziej energooszczędne i nie wykazujące efektu starzenia.
    • Gość: ja Re: Susz ekologicznie IP: *.ols.vectranet.pl 03.01.09, 14:36
      wj_2000: unia doszla do tego samego wniosku i juz za kilka lat produkcja i sprzedaz zwyklych zarowek bedzie zakazana. a jesli juz o tym mowa to zainteresuj sie zarowkami diodowymi - jeszcze wieksza oszczednosc energii i dlugowiecznosc.
    • Gość: Toni Re: Susz ekologicznie IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 03.01.09, 14:52
      Srodowisko piekna sprawa, ale suszarki produkuja strumienie powietrza zawierajace i naskorek i mase bakteri, ktore nastepnie wdychamy. Szczegolnie w kiblu jest to niepokojaca alternatywa. Mozna rece osuszyc samemu po chwili machania tez, najlepiej juz poza kibelkiem.
    • mis22 Re: Susz ekologicznie 03.01.09, 15:06
      Mam dość długie wlosy i w nie wycieram swoje ręce po umyciu. Wiatr potem suszy moje włosy. Nie zużywam ani energii elektrycznej, ani papieru, ani detergentów.
    • Gość: Gość Re: Susz ekologicznie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.09, 15:38
      Z żarówkami "energooszczędnymi" jest taki problem, że energetycznie to one są lepsze od zwykłych gdy świecą co najmniej 5-6 minut. Więc zakaz Unii nie ma nic z ekologią, jest tylko kolejnym wymysłem ego-głupków, przez których mało kto bierze ich na poważnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka