petrucchio 05.02.09, 10:24 Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarzdo wielki dusiciel z paleocenu: Titanoboa I cała rodzina (samiec, samica, rozwinięty płód) eoceńskich prawaleni, spędzających część życia na lądzie. Maiacetus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.niekoszerny Re: Parę nowinek kopalnych 05.02.09, 10:56 Myslalem, ze bedzie to o nowych technologiach wydobywania wegla, a tu ciagle ta sama nuda o przedpotopowych potworach... Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Ja jestem zainteresowany. 05.02.09, 15:30 Jakie jest znaczenie tego znaleziska? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.niekoszerny Re: Ja jestem zainteresowany. 05.02.09, 16:32 Praktycznie ZADNE... Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Ja jestem zainteresowany. 05.02.09, 22:02 marksistowski napisał: > Jakie jest znaczenie tego znaleziska? Po pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 Re: Ja jestem zainteresowany. 06.02.09, 02:03 petrucchio napisał: > marksistowski napisał: > > > Jakie jest znaczenie tego znaleziska? > > Po pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 Re: Parę nowinek kopalnych 06.02.09, 01:59 petrucchio napisał: > I cała rodzina (samiec, samica, rozwinięty płód) eoceńskich prawaleni, > spędzających część życia na lądzie. > > Maiacetus Szkoda,ze dzisiaj nie istnieja te rozne ziemno--wodne walenie. Dzisiaj tez istnieja zolwie typowo ladowe i wodno-ladowe czy pletwonogie. Odkryto szczatki typowo wodnych waranow ,a dzisiaj zyja tylko ladowe,choc plywac potrafia.....ej szkoda gadac:0 www.hmnh.org/archives/2009/02/04/maiacetus-innus/ > Odpowiedz Link Zgłoś
noveyy777 zyly sobie wodne walenie i tyle. 06.02.09, 16:17 Oczywiste jest,ze mogły zyc w rzekach ziemnowodne walenie (dzisiaj zyja w wodzie hipopotamy i laza tez poladzie i pletwy im nie rosna,dzisiejsze warany sa z reguly ladowe,ale dawno temu zyly morskie warany i rzeczne,ktorych konczyny byly przeksztalcone w pletwy,dzisiaj zyja krokodyle,ktore spedzaja wiele czasu w wodzie i naladzie,kiedys zyly krokodyle typowo wodne i co z tego? Dzisiaj zyja zolwie ladowe,ladowo wodne i takie, ktore spedzja wiekszosc czasu w wodzie i co z tego? A pingwin to moze forma przejsciowa pomiedzy ptakiem a fokami? A dziobak to forma przejsciowa pomiedzy kaczkami i bobrami? Kolczatka pomiedzy jezami i jaszczurkami?). Facet na swiecie zyło i zyje wiele dziwnych zwierzat i wcale nie musza byc one formami przejsciowymi (i nie sa!). Swego czasuprzeprowadzilem na pl.soc.religia z Enzo Salviatim kilomentrowa dyskusje na ten temat z dokladnymi analizami argumentow Thewissena-- poszukaj sobie Enzo to biolog--gadałem tez duzo z maynardem,który sie tak podniecał 'dowodami" na ewolucje waleni (post,naktóry dałem namiar jest jednaz odpowiedzi maynardowi,bo z Lewandowskim tez duzo gadał na ten temat www.trinitarians.info/forum/viewtopic.php?t=101 ),wiec jak widzisz temat jest przewalkowany i stal sie nudny,a bynajmniej nie niesie zadnych istotnych roztrzygniec w sporze ewolucja--kreacja. Nie ma zadnych dowodów ,ze te zemno-wodne walenie byly spokrewnione (polaczone formami przejsciowymi) z typowo wodnymi prawaleniami i jesli byly do nich nieco podobne,to te ostatnie prawie wcale nie sapodobne do waleni dzisiaj zyjacych,to juz bardziej byly do siebie podobne typowo wodne krokodyle,zolwie i krokodyle wodno-ladowe (choc istnialy tez typowo ladowe,a nawet takie,ktore sie poruszaly na dwoch nogach) czy zolwie wodno- ladowe. Thewissen to paleontolog, ktory jest ewolucjonista i zawsze bedzie tak interpretowal znaleziska aby poprzec swoje wnioski i zdobyc slAWE (BO KTO SRA WE WLASNE GNIAZDO?) Ty natomiast podniecasz sie wszystkim,jak małpkablaszką. Trochę pomyślunku petrucchio--nie wszystko złoto co sie swieci,na swiecie--jak wspomnialem jest i bylo tyle dziwnych stworzen,ze zawsze mozna niektore zinterpretowac,jako te o posrednim/mozaikowym planie budowy i interpretowac,jako formy potwierdzajace ewolucje. Musisz zrozumieć co to jest wnioskowanie indukcyjne w nauce,co hipoteza,a co fakt i rzeczywistosc (jak w przypadku tych dinozaurów,u których się okazalo ,ze wystepowala jakas powloka termiczna czy jakies pioropodobne ozdoby godowe-- no i co w tym dziwnego? Zwierze łuskowiec nie gad tylko ssak,a ma łuski www.racjonalista.pl/kk.php/s,6329 Wiesz,zeby takie szczatki posrednie byly nagminne w zapisie kopalnym,istnialy zywe formy o cechach przejsciowych (istnieje tyle ml. gatunkow owadow i ani jednego przejsciowca ) i do tego,zeby kladystyka korelowala z filogenetyka,zeby mozna bylo w zapisie kopalnym widziec narastajace stopniowo zmiany ewolucyjne,jakprzewidywal gradualizm (ktory sfalsyfikowala empiria i albo narzuca sie jej interpretacje odwolujac sie do punktualizmu i evo--devo albo przechodzi na IP), to moznaby sie powaznie puszyc odnosnie obrony ewolucjonizmu. W przeciwnym razie bronisz swojej wiary, ktora w dodatku jest w sprzecznosci z empiria i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś