Gość: @@@ IP: 193.95.186.* 14.11.03, 17:34 ale na czym ta sztuczna selekcja polegala???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KUL-wa Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat IP: *.CMBRMAOR.covad.net 14.11.03, 18:02 Gość portalu: @@@ napisał(a): > ale na czym ta sztuczna selekcja polegala???? Ten kto tlumaczyl ten artykol z angielskiego popelnil blad. Nie chodzi tu o sztuczna selekcje. Facet zle przetlumaczyl i z "selective breeding" wyszla mu sztuczna selekcja. Zupelny absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bol.chro Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat IP: *.chelmnet.pl 16.11.03, 11:24 Taki jest poziom naukowy GAZECINY. Nie potrafia nawet poprawnie przetlumaczyc cudzego tekstu. A moze to jest ich "polski" wklad w nauke swiatowa? I jak tu oczekiwac, ze ktos w dziale naukowym tej gazety rozrozni pojecia: manipulacja genetyczna i sztuczna selekcja? Czy praktyki biblijnego Onana to wg Gazety tez byla manipulacja genetyczna? W takim razie Zydzi biblijni byli tworcami inzynierii genetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamma A TOKSYCZNY SZLAM JEST ZDROWY... IP: 203.160.182.* 17.11.03, 03:24 Gość portalu: KUL-wa napisał(a): > Gość portalu: @@@ napisał(a): > > > ale na czym ta sztuczna selekcja polegala???? > > Ten kto tlumaczyl ten artykol z angielskiego popelnil blad. Nie > chodzi tu o sztuczna selekcje. Facet zle przetlumaczyl i > z "selective breeding" wyszla mu sztuczna selekcja. Zupelny > absurd. To jest typowa falszywka Public Relations. Czy przecietny zjadacz chleba uwierzyliby w te brednie gdyby ukazaly sie pod ich wlasnym naglowkiem? Oczywiscie ze nie. Wiec uzywa sie dzialu "naukowego"? Patrz artykul Gosi Zalogi "Papierosy dobre na pamiec". tajnedokumenty.com/zagroski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Czy genetycznie modyfikowana żywność z USA też IP: *.magusz.net / 192.168.17.* 14.11.03, 18:18 ma poczatek 4 tys. lat temu? I czy ten artykuł nie jest próbą przyzwyczajania nas do myśli, że obecność na naszym rynku takiej zywności to szczyt naszych marzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzrokowiec obrazki prababci kukurydzy IP: 82.139.15.* 14.11.03, 20:16 www.wisc.edu/teosinte/parvi-photos.htm www.wisc.edu/teosinte/Images_to_download/Z_diplo_ear.jpg tu mozna ogladac ta babcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat IP: *.smrw.lodz.pl 15.11.03, 15:55 My też jesteśmy owocem manipulacji genetycznej naszych Stwórców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jantsp manipulacje wyrafinowane IP: *.ibch.poznan.pl 16.11.03, 19:37 a cos wiecej o tych wyrafinowanych metodach stosowanych przy hodowli kukurydzy nie dalo by rady napisac - zwlaszcza na czym polega to wyrafinowanie ? czy roznilo sie bardzo od metod stosowanych przy udomowienu pszenicy ? gdzie glownym czynnikiem selekcyjnym bylo wyluskiwanie ziaren z klosow w rekach - zapewne te rosliny ktore nie wysypywaly ziaren na "polu" ale tez i latwo pozwalaly je wyluskac w rekach po zebraniu ( a potem i przy pomocy innych metod) byly brane do dalszych hodowli. no i chyba to losowo uzyskany mutant, byc moze 1 roslina, dala poczatek "nowoczesnej" heksaploidalnej pszenicy - jak by ktos chcial sie tym argumentem wspierac przy dyskusji o GMO to pszenica ktora sie teraz uprawia (poza prymitywnymi uprawami w jakims Kurdystanie pewnie) to samoistna (spontaniczna) hybryda 3 roznych genomow jadrowych, 3 roznych organizmow (gatunkow) , ludzie byli czynnikiem selekcjonujacym a nie znali jeszcze metod hybrdyzowania gatunkow. Ale czy warto tym sie wspierac przy okazji GMO - czy truskawka tez nie jest hybryda, a rzepak i moc innych roslin , ktore jemy. No tytul - manipulace genetyczne stare jak Swiat - nalezy rozwiac - od ponad 3 miliardow lat sa prowadzone manipulacje genetyczne - rezulaty widac jak sie rozejrzec, to co sie w ciagu tych 3 miliardow lat dzialo bylo znacznie smielsze niz nasze obecne eksperymenty. Problem, i moze konflikty pomiedzy zwolennikami i przeciwnikami GMO, to "tylko" skala czasowa - czy mozna takie eksperymenty robic "szybciej" nz natura np. 1000 trnsformacji pomiedzy odleglymi gatunakio na rok, i czy to co juz zostalo zrobione w ciagu tych ponad 3 miliardow lat nie jest tak mile naszemu sercu ze nie chcemy na to miejsce wprowadzic innych jesiestw. Czy warto sie bawic i w razie jak sie cos schrzani to poczekamy (ale kto to my ?) z 1 miliard lat i z jakiegos chaosu znow wyloni sie ladny i mily biotop ze sliczna flora i fauna ? Ja, mam inne pytanie - czy ja sie robi GMO np. jablka takie zeby byly tanie w hodowli, i w trasporcie, i daly sie dlugo magazynowac i zeby ladnie wygladaly, to beda jeszcze smaczne ? czy to mozliwe ? Wazne jest nie jak sie robi nowe odmiany np. jablek ale kto je robi i po co ? A moze martwie sie niepotrzebnie - bo ludzie sa bardzo plstyczni - widzialem juz dzieci (sa spontaniczne) ktore wolaly zielone jablak ze supermarketu (chyba argentynskie, do kupiena przez caly rok) od wszelkich innych - bo sa takie kwasne i dobrze smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Stratenwerth Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 22:44 A kuku(rydza) Manipulacje genetyczne nie są stare jak świat, jak to sugeruje Gazeta Wyborcza z dnia 15-16 listopada 2003 roku. Wszystkie udomowione rośliny i zwierzęta zawdzięczają swoje udoskonalenie świadomej hodowli i selekcji prowadzonej przez człowieka. O tym, że proces ten rozpoczął się wiele tysięcy lat temu, wie dziś prawie każde dziecko. Przez wieki rośliny i zwierzęta dopasowywały się do potrzeb człowieka i do środowiska, w którym razem z człowiekiem żyły. Natomiast manipulacje genetyczne nie są stare jak świat, mimo że sugeruje to autor artykułu w dziale Nauka, Gazety Wyborczej z 15-16 listopada 2003r. Są to kontrowersyjne transplantacje genów pomiędzy obcymi sobie organizmami. Do dziś w ten sposób nie udało się wyhodować żadnego zwierzęcia ani rośliny. Jestem rozczarowany, że „Gazeta” na stronie Nauki tak lekceważąco manipuluje słowami. Reklamujecie się ostatnio hasłem: „Nam nie jest wszystko jedno”. Chciałbym dalej w to wierzyć. Peter Stratenwerth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmita Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat IP: 80.50.5.* 17.11.03, 10:46 żydzi są wyniekim manipulacji genetycznej przeprowdzonej przez obcych w celu zniszczenia ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lykos Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat? IP: 150.254.85.* 17.11.03, 14:01 Powstanie kukurydzy uprawnej jest rzeczywiście owiane tajemnicą. Myślę, że było wynikiem jakiejś istotnej spontanicznej zmiany genetycznej. Ale pragnę zwrócić uwagę na to, że kukurydza jest rośliną szczególnie trudno poddającą się selekcji. Nie jestem rolnikiem, botanikiem ani genetykiem. Wiadomości na ten temat zaczerpnąłem z książki Paula de Cruifa (tego od słynnych "Łowców mikrobów") o polskim tytule chyba "Pogromcy głodu" (ja przeczytałem to w amerykańskim oryginale, zdaje się "Hunger Hunters"), szkoda, że od kilkudziesięciu lat u nas nie wznawianej (widziałem kiedyś w antykwariacie wydanie chyba jeszcze przedwojenne). Książkę czytałem około 20 lat temu, więc może coś pokręcę, za co przepraszam. Ale sprawa jest na tyle ciekawa, ze nie mogę odmówić sobie przyjemności zabrania głosu. Na każdym osobniku znajdują sie kwiatostan żeński (zawiązki kolby; niekiedy dwóch)i kwiatostan męski (wiecha?). Każdy słupek może być zapylone pyłkiem innego osobnika. W kolbie liczącej kilkaset ziaren każde może mieć innego ojca, mówi się czasem: 500 ojców, matka jedna. W takich warunkach trudno jest selekcjonować jednolite rody osobników. Badacze, którzy już prawie sto lat temu rozwiązali ten dylemat, spróbowali uzyskać ziarna pochodzące z męskiego kwiatostanu tego samego osobnika, co kwatostan żeński - przez izolację od innych osobników. Okazało się, że z ziaren otrzymanych przez takie zapylenie uzyskano prawie wyłącznie roślinki rachityczne, które nie dotrwały do okresu dojrzałości. Tylko nieliczne dotrwały do okresu kwitnienia. Wtedy zapylono je w sposób kontrolowany pyłkiem jednej rośliny (innej) i uzyskano ziarno o rewelacyjnej wydajności w następnym pokoleniu. W kolejnym pokoleniu wydajność spadała i na skutek kontaktu z obcymi pyłkami dryfowała czystość genetyczna linii (fenotypu?). Otrzymanie plennych odmian kukurydzy wymagało każdorazowo dwuletniego cyklu: wyodrębnienia silnych linii i ich krzyżowania w drugim pokoleniu. Jak to zrobili Indianie mezoamerykańscy? Quien sabe? Nie wiem też, jak w tej chwili otrzymuje się ziarno siewne kukurydzy. Może ktoś nas oświeci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Manipulacje genetyczne są stare jak świat IP: 80.51.247.* 09.02.04, 14:41 no przynajmniej wegetarianie sie ciesza:P Czego o rzeźniach zdaje sie powiedziec nie mozna:P Odpowiedz Link Zgłoś