Dodaj do ulubionych

Co by się przydało?

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 14:40
Czego w Cieszynie brakuje wam najbardziej?
( mnie na przykład brakuje w sklepach Okocimia mocnego w puszce z lodówki )
Obserwuj wątek
    • bebokk Re: Co by się przydało? 03.07.03, 20:41
      Normalne centrum handlowe ( nie hipermarket ) z pasażami, dziesiątkami fajnych
      sklepów, DARMOWYM parkingiem.
      A z piwa to jedynie koło UŚ mają duży wybór ( widziałem "Okocim Mocne" )
      • Gość: cieszyniok Re: Co by się przydało? IP: *.cieszyn.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 22:07
        Tramwajow....
      • Gość: Stoik Re: Co by się przydało? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.07.03, 02:14
        bebokk napisał:

> Normalne centrum handlowe ( nie hipermarket ) z pasażami, dziesiątkami
        fajnych
        > sklepów, DARMOWYM parkingiem.
        > A z piwa to jedynie koło UŚ mają duży wybór ( widziałem "Okocim Mocne" )

No coś ty, zimne???
        • bebokk Re: Co by się przydało? 04.07.03, 13:17
          Sprawdziłem ! Faktycznie zimnego "Okocimia mocnego" nie ma.
          Pomyliło mi się to z zimnym "Lechem", który jest.
          • Gość: Stoik Re: Co by się przydało? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 14:30
            bebokk napisał:

> Sprawdziłem ! Faktycznie zimnego "Okocimia mocnego" nie ma.
            > Pomyliło mi się to z zimnym "Lechem", który jest.

Tak właśnie przypuszczałem...
    • mirek79 Re: Co by się przydało? 04.07.03, 12:14
      A po co Ci Okocim,kiedy jest Brackie,najlepsze piwo w Unii Europejskiej.Mi
      brakuje imprez,imprez i imprez,tylko tych trzech rzeczy i jeszcze
      jedna...imprez!!!A po co Ci parkingi,skoro po pijaku nie mozna jezdzic?
      I chce zeby bylo blizej z ZORU na Moniuszki,bo jest za daleko!
      • Gość: alex Re: Co by się przydało? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 11:23
        Brackie nie wszystkim smakuje (ja osobiście go uwielbiam i innego nie pijam!).
        Obawiam się, że Okocim nie jest w Cieszynie popularny, dlatego mało kto nim
        handluje, a tym bardziej wkłada do lodówki.
        Ale kupię stoikowi parę butelek w Hanysowie, niech se sam schłodzi :)))
    • Gość: alex Re: Co by się przydało? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 11:24
      Mnie w Cieszynie najbardziej brakuje mnie :)))
      • Gość: Stoik Re: Co by się przydało? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 12:52
        Gość portalu: alex napisał(a):

> Mnie w Cieszynie najbardziej brakuje mnie :)))

Nam też.
        • Gość: alex Re: Co by się przydało? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 15:38
          Dzięki!!!!! :))))))))
          • Gość: stoik Re: Co by się przydało? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.09.03, 19:01
            Gość portalu: alex napisał(a):

> Dzięki!!!!! :))))))))
            ;-)
            • Gość: alex Re: Co by się przydało? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 16:07
              To gdzie Ci wysłać to piwko za dobre słowo? :)))

Tutaj tego Okocimia Mocnego w puszce z lodówki jest wszędzie pełno, a w jednym
              z marketów mają nawet w lodówce Brackie, co bardzo mnie cieszyło w letnie dni.
              Ale co z tego, skoro i mury nie te, a i ludzie jacyś tacy...
    • Gość: alex Re: Co by się przydało? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 16:09
      Przydałby się w Cieszynie ktoś mądry i zaradczy, kto wyprowadziłby Piasta
      Cieszyn z klasy B przynajmniej do III ligi!!!
      • savio1 Re: Co by się przydało? 19.09.03, 18:34
        Absolutnie się zgadzam
        Brakuje sportu na przyzwoitym poziomie. Ani jednej drużyny na ligowym poziomie.
        A kilka lat po meczu IV ligowych piłkarzy szło się na II ligę koszykówki.
        To były czasy.
        • alex.stela Re: Co by się przydało? 23.09.03, 12:56
          Z braku laku moi kumple jeżdżą na mecze hokejowe do Trzyńca!!! To świadczy o
          tym, że potrzeba sukcesów sportowych "cieszynioków" nie kończy się na Adasiu M.
          z Wisły. A tu nawet Beskid Skoczów nawala...
    • Gość: alex I knajp otwartych do rana! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 16:11
      Nie będę tego komentował, bo wszyscy wiedzą o co chodzi! :)))
      • Gość: lapis Re: I knajp otwartych do rana! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 17:10
        Powtórzę się i powiem, że chadzam do Gospody Pod Dobrą Datą - otwarta do
        północy, a jak gości nie brakuje, to i dłużej.
        Mi chyba brakuje wegetariańskiego baru, lub choć baru mlecznego!
        • Gość: alex Re: I knajp otwartych do rana! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 09:23
          Do północy i dłużej otwarte jest wiele knajpek, ale jak widzę to
          zniecierpliwienie na twarzach barmanów, to to szóste Brackie już mi nie
          wchodzi :)))
          A propos - czy "Pod Dobrą Datą" leją już Brackie? Dawno tam nie byłem.
          • Gość: Stoik Re: I knajp otwartych do rana! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 13:35
            Jest Królewskie mocne, Kaiser i chyba Van Pur. Wydaje mi się, że Brackiego nie
            ma.
            • Gość: alex Re: I knajp otwartych do rana! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 14:38
              Szkoda, bo ta knajpa ma ciekawy klimat, a ja innych piw nie tykam ze względu na
              nieuleczalny patriotyzm lokalny i przyzwyczajenie (no chyba że mnie suszy).

Swoją drogą - w przybytku o wystroju nawiązującym do "dawnego
              Cieszyna" "Brackie" powinno się znaleźć. Ale to dobrze, że gdzieś można napić
              się piwa innego niż "Żywiec".

A wiecie może, gdzie w Cieszynie leją "Tyskie"? Pytam z ciekawości, żeby
              sprawdzić, czy Heinekenowi udało się innych skutecznie wygryźć z Cieszyna.
    • Gość: alex Wycięcie haszczy na Górze Zamkowej. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 10:05
      Przydałoby się jeszcze wycięcie paru drzew, krzoków i innych haszczy na Górze
      Zamkowej, bo wszystko zasłaniają, a pod nimi leży pewnie niejeden skarb dla
      grzebologów! Zostawiłbym tylko pomniki przyrody, a zasadził więcej kwiatów.

Co sądzicie o tym pomyśle? Czy jest do zrealizowania?
      • Gość: lapis Re: Wycięcie haszczy na Górze Zamkowej. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 10:09
        Sprecyzuj propozycję - o których haszczach myślisz? W którym miejscu?
        • Gość: alex Re: Wycięcie haszczy na Górze Zamkowej. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 10:26
          Konkretnie - myślę przede wszystkim o zaroślach na zboczach wzgórza. Ja
          rozumiem, że drzewa są ozdobą każdego miejsca, ale tam przypomina to raczej
          las, a nie turystyczną atrakcję. O krzokach już ani nie wspominom.
          Poza tym jest kilka miejsc już na samym wzgórzu, gdzie nawet nie widać rotundy,
          wieży i zamku. Krzaki - precz, młode drzewa - przesadzić na Banotówkę. Więcej
          ławek i kwiatów. Sam jestem nastawiony proekologicznie, jednak niektóre miejsca
          zasługują na wyeksponowanie dla dobra kultury materialnej i turystyki. Wawel
          jakoś poradził sobie bez zalesienia :)))

Wzgórze Zamkowe to kopalnia archeologiczna. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo
          wykopią fundamenty całego zamku! Można chyba poświęcić kilka niewinnych roślin
          dla wizerunku tego miejsca. Tym bardziej, że cały Cieszyn jest już pięknie
          zarośnięty (popatrz na stare ryciny - kiedyś w Cieszynie drzewa można było na
          palcach policzyć!), więc dużej straty nie będzie. Wzgórze Zamkowe, po
          odnowieniu zameczku i odbudowaniu oranżerii, będzie jedną z największych
          atrakcji turystycznych na Śląsku. A turyści nie chcą zdjęć na tle brzozy czy
          buku, ale na tle Wieży Piastowskiej. Czas już teraz o tym pomyśleć i jakoś
          zagospodarować ten teren, a Cieszyn naprawdę będzie miał się czym pochwalić!
          • Gość: lapis Re: Wycięcie haszczy na Górze Zamkowej. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 10:47
            Dwie uwagi niestety:
            1. nie bardzo się na tym znam, ale chyba jednak korzenie drzew do pewnego
            stopnia zabezpieczają glebę przed erozją, przed osuwaniem się ziemi, scalają
            zbocze, i tutaj taką rolę odgrywają;
            2. park założony na Górze Zamkowej w ramach jej przebudowy 1838-40 był
            romantycznym parkiem angielskim, czyli "na wpół dzikim" niejako, drzewa - jak
            najbardziej, ich skupiska, małe zagajniki, krzewy przesłaniające ścieżki, dużo
            wybujałej zieleni itd. Niestety to nie kolorowe rabaty z kwiatami...
            Oczywiście to jest ten park XIX-wieczny, którego ochrona wprowadza tyle
            ograniczeń dla archeologów.
            Oczywiście marzy mi się odkrycie palatium przy rotundzie...
            • Gość: alex Re: Wycięcie haszczy na Górze Zamkowej. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 10:57
              No ale w dzisiejszych czasach nie musi się nam podobać romantyczna wizja
              jakiegoś Habsburga! Bardziej przyda się nam park historyczny, bo półdziki las
              mamy już w Lasku Miejskim.

Nie mówię o wycięciu wszystkiego w pień, bo to byłaby głupota. Chodzi mi raczej
              o przetrzebienie roślinności i jej uporządkowanie. Konserwator zabytków może
              dogadać się chyba z konserwatorem przyrody.

Według mnie ważniejsza jest chyba ekspozycja bezcennych zabytków i odkryć
              archeologicznych, a nie XIX-wiecznego parku, który i tak z oryginałem ma
              niewiele wspólnego. Co Ty na to?
            • Gość: Stoik Re: Wycięcie haszczy na Górze Zamkowej. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 11:00
              A mnie się marzy odkopanie i udostępnienie wszystkich cieszyńskich podziemi,
              piwnic, tuneli i innych takich, ze szczególnym uwzględnieniem Góry Zamkowej.
              Niestety byłaby to chyba dosyć kosztowna impreza.
              Jeszcze jeden pomysł - zorganizować na Górze coroczne międzynarodowe warsztaty
              archeologiczne. Pomniki przyrody przesadzić do Lasku Miejskiego!!!
              • Gość: alex Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 11:22
                To jeszcze bardziej radykalna propozycja od mojej!

Przyszedł w końcu czs na ustalenie priorytetów. Albo robimy ze Wzgórza
                Zamkowego ogród botaniczny o nikłej wartości, albo prawdziwy park
                archeologiczny. Jak będziemy chcieli i jedno, i drugie, to niestety Wzgórze
                jest na to za małe! A Wzgórze może stać się prawdziwą perłą! Oprócz
                klasycystycznego pałacu, rotundy, wieży i baszty jest tam do wyeksponowania
                znacznie więcej. Zresztą pierwszy krok już zrobiono.

Połowa "Cieszynioków" to marzyciele, a ja jestem jednym z nich. Marzy mi się
                ścieżka wokół Wzgórza, pod murami, kończąca się gdzieś w pobliżu Wieży
                Piastowskiej. Z odbudową pomnika "Ślązaczki" to też nie głupi pomysł, bo odkąd
                zburzyli pomnik Armii Czerwonej, to jakoś pusto przed zamkiem. A może walnąć
                pomnik Przema Noszaka? Chyba się rozpędziłem...

Myślę, że także udostępnienie podziemi nie jest aż tak nierealne! Można zdobyć
                kasę miasta, powiatu, województwa, państwa, UE i UNESCO! Cieszyn chyba skazany
                jest na turystykę, a to byłaby wreszcie atrakcja przez duże A. Jeśli to
                wszystko połączyć z rekonstruowanym grodem w Podoborze, to do Cieszyna
                zaczęłyby zjeżdżać nie tylko szkolne wycieczki, ale także zagraniczni turyści w
                drodze z Pragi do Krakowa!

I jeszcze stylowe tabliczki z nazwami ulic... Och, naprawdę może być pięknie!
                Wbrew pozorom nie wszystko rozbija się o kasę!

• Gość: Stoik Re: Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 11:45
                  W ramach walki z barierami architektonicznymi trzeba jeszcze wyposażyć Wieżę w
                  windę dla niepełnosprawnych. A dla dzieci zrobić taką wieelką zjeżdżalnię.
                  W ten sposób zamek mógłby się nazywać Śląskim Integracyjnym Centrum Kultury,
                  Przedsiębiorczości i Rozrywki.
                  A pomniki Noszaka i Ślązaczki to dobry pomysł.
                  • Gość: alex Re: Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 11:57
                    No, to sobie pomarzyliśmy.

A co wiecie o prawdziwych planach wobec drzemiących cieszyńskich perełek? Kiedy
                    ma się skończyć remont zamku? Czy na pewno odbudują oranżerię? Czy przy okazji
                    nie mogliby wyciąć parę krzoków? :)))
                    • Gość: lapis Re: Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 21:19
                      Mnie osobiście park się podoba taki jaki jest. Mówię o roślinności.
                      Mam wrażenie, że Zamek Sztuki i Przedsiębiorczości (nazwa zabawna!), czyli to
                      dzięki czemu dojdzie do budowy oranżerii (niestety nie odbudowy, ale budowy,
                      bo to takie wariacje na temat) ma być gotowy w 2006 r. Ale mogę się mylić.
                      Któreś skrzydło miałoby być gotowe w przyszłym roku.
                      Co do wykopalisk - świetnie byłoby w końcu ujrzeć to wszystko, co pod
                      trawnikami i ścieżkami, ale prace rzeczywiście kompleksowe zmiotłyby park z
                      powierzchni Góry Zamkowej. Przy takich wykopach naruszone zostają wody
                      gruntowe i nawet nie wycięte, drzewa same obumrą. A cóż jeśli okaże się, że
                      nie było warto, bo materiał lichy i nie do prezentacji. Wiesz, dla mnie sens
                      miałyby badania całej Góry, bo teraz zrobił się trochę "bałagan": do XI-
                      wiecznej rotundy i XIV-wiecznej Wieży Piastowskiej doszła XIII-wieczna wieża
                      ostatecznej obrony z XVII-wieczną kuchnią obok. Trudne to decyzje: co i jak
                      prezentować. Poza tym czy rekonstruować coś na siłę, sugerować uatrakcyjniając
                      w ten sposób rezerwat archeologiczny, jaki podobno ma tam powstać?
                      Marzę o palatium ...
                      A marzę o palatium ...
                      • alex.stela Re: Góra Zamkowa i podziemia. 22.09.03, 10:54
                        Chodzi głównie o to, by w końcu ktoś się zdecydował: park romantyczny, czy park
                        archeologiczny. Jak sam napisałeś - jedno wyklucza drugie.

Myśląc jednak perspektywicznie należy stwierdzić, że park archeologiczny byłby
                        nie lada atrakcją turystyczną, a park "taki jaki jest" jest fajny, ale nie
                        prezentuje nic, co mogłoby zainteresować potencjalnego turystę. A, niestety,
                        Cieszyn musi postawić na turystykę, bo zdaje się, że tylko to mu zostało.
                        Dlatego będę upierał się, że park archeologiczny to lepszy pomysł.

Masz rację, że może okazać się, że nie było warto kopać, bo materiał lichy. Ale:
                        1) jak nie spróbujemy, to nie zobaczymy - a nuż jest tam coś, co zaskoczy nawet
                        archeologów;
                        2) jak na razie - gdzie wbili łopatę, tam znaleźli coś ciekawego. Widać
                        robotnicy Habsburgów nie przykładali się zbytnio do usunięcia śladów po zamku
                        piastowskim, co dobrze wróży na przyszłość;
                        3) drzewa zawsze można posadzić na nowo, a ślady historii są tylko jedne.

Co o tym sądzisz?
                        • Gość: lapis Re: Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 21:08
                          Zgadzam się z Tobą prawie we wszystkim. Wolę park archeologiczny. Ale tak na
                          chłopski rozum: czy odkrywając nowożytne fragmenty zamku należy zejść dalej do
                          warstw średniowiecznych poniekąd naruszając te młodsze? I co eksponować -
                          jedną epokę czy taką mieszankę, niezrozumiałą jednak. Wiesz, smutno mi, gdy
                          słyszę głosy osób na wieży ostatecznej obrony podziwiające piękną studnię!!!
                          No i odwieczne pytanie - do jakiego stopnia rekonstruować to co kompletnie
                          nieczytelne?
                          • alex.stela Re: Góra Zamkowa i podziemia. 23.09.03, 08:51
                            To rzeczywiście jest problem. Myślę, że na Wzgórzu przydałaby się garść
                            nowoczwsnej technologii. Można już przecież sprawdzić, co jest pod ziemią, nie
                            grzebiąc w niej. Dzięki temu możnaby się dowiedzieć, czy warto grzebać dalej,
                            czy lepiej zostawić wyższą warstwę.

Co do "mieszanki" historycznej - jestem zdania, że odkrycie części zamku z
                            różnych epok nie byłoby złe. Świadczyłoby o tym, że miejsce to było "żywe",
                            ciągle przebudowywane i dostosowywane do potrzeb. Przecież zamek na Wawelu też
                            nie jest w całości z jednego okresu historycznego. Należałoby odkryć i
                            wyeksponować to, co najciekawsze. Jeśli XVII-wieczny klozet będzie ciekawszy i
                            lepiej zachowany niż XV-wieczna zbrojownia pod nim, to nie widzę problemu by to
                            właśnie tego klozetu nie pokazać. Zresztą archeologowie powinni wiedzieć lepiej.

Poza tym sądzę, że fajnie byłoby całkowicie zrekonstruować niektóre fragmenty
                            zamku z częścią murów (np. cylindryczna wieża przybramna koło rotundy).
                            Zrobiłby się nam taki średniowieczno-renesansowy skansen. Myślę, że byłoby to
                            ciekawsze niż nawet najpiękniejsze drzewa...
                            • Gość: lapis Re: Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 20:01
                              Możne w ogóle zbudować zamek od początku, ale chyba tak daleko myślą nie
                              sięgasz, prawda? A może ta wieża bramna rzeczywiście ma powstać? Wiesz ile
                              osób będzie na to fluchciło??? Nie turystów może, ale, że tak powiem, znawców,
                              bo każdy ma inną koncepcję i w takim momencie rozpocznie się krytyka cokolwiek
                              zostanie ruszone. Prawdą jest, że raz się żyje i może trzeba takie poruszenie
                              wywołać. Rozruszać gród cieszyński! Ha! Alex - specjalista - zna się na tym
                              dobrze!
                              • alex.stela Re: Góra Zamkowa i podziemia. 24.09.03, 08:14
                                > Prawdą jest, że raz się żyje i może trzeba takie poruszenie
                                > wywołać. Rozruszać gród cieszyński! Ha! Alex - specjalista - zna się na tym
                                > dobrze!

A gdzie ja tam się znam?! Od tego są specjaliści! Ja tylko obserwuję i sobie
                                marzę... To taka cieszyńska przypadłość...
                                • Gość: lapis Re: Góra Zamkowa i podziemia. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 21:23
                                  To Ty zacząłeś temat o konieczności rozruszania tego forum. Do tego faktu
                                  nawiązuję. Lubisz kijem leciutko w okolice mrowiska. Gdyby nie było
                                  marzycieli, dużo uroku straciłby nasz świat. Cieszyn też!
                                  • alex.stela Re: Góra Zamkowa i podziemia. 25.09.03, 08:21
                                    Rozruszać forum trzeba i chyba nawet się udało :D

A kij w mrowisko to lubią wkładać tu chyba wszyscy. Grunt, żeby zamiast
                                    głupiego obrzucania się błotem wymienić kulturalnie argumenty i dojść do
                                    przynajmniej powierzchownych uzgodnień. Niektórzy mają z tym problemy (np. pan
                                    s.), dlatego nie warto z nimi dyskutować. Śląsk Cieszyński jest kulturalnym
                                    regionem i należy mu się kulturalne forum.

A "haszcze" won z Wzgórza Zamkowego!!!! :)))
    • alex.stela Informacja: alex > alex.stela 19.09.03, 12:01
      To ja, alex!

Ha! Zalogowałem się! Postanowiłem poważnie zabrać się za rozruszanie tego forum!
    • alex.stela Kładka nad torami i Bobrówką! 19.09.03, 14:57
      To odwieczna bolączka mieszkańców os. Liburnia.

Gdyby ktoś zbudował kładkę od "Castoramy" (choć podobno to nie ma być
      Castorama, tylko coś innego, ale chodzi mi o ten budynek obok Kauflandu) do
      parku przy kościele Św. Trójcy, to droga z Liburni na Rynek skróciłaby się
      znacznie. Aż dziw bierze, że jeszcze tego nikt nie zrobił!
    • alex.stela Stoik: Jest Okocim Mocny!!! 22.09.03, 09:08
      Znalazłem całkiem niechcący wczoraj rano, bo strasznie suszyło mnie po
      sobotniej posiadówie w Targowej:

Okocim Mocny w puszce z lodówki znajduje się w Kauflandzie, przed kasami po
      prawej stronie!!! Jest cała lodówka z Okocimia!

Widzisz, Wojtku, jak marzenia łatwo się spełniają... :)))
      • Gość: Stoik Re: Stoik: Jest Okocim Mocny!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 12:47
        Dzięki bardzo, chociaż już wyśledziłem tę lodówkę. W każdym razie problem
        zimnego Okocimia mocnego można uznać za zamknięty.

• alex.stela Re: Stoik: Jest Okocim Mocny!!! 22.09.03, 12:49
          Ale, jak widzisz, bardzo się zaangażowałem w problemy rodaków :)))
    • alex.stela Re: Co by się przydało? 22.09.03, 16:21
      Oj, przydałby się jakiś nocny PKS do Wisły. Jak zamieszkam w Ustroniu, to
      ostatni autobus będę miał chyba o 22.20. To zdecydowanie za wcześnie,
      szczególnie w sobotni wieczór! :)))
    • bebokk up 10.10.03, 20:15
    • tomek9991 Re: Co by się przydało? 12.10.03, 12:52
      - Czytelne oznakowanie w centrum
      - Większa reklama miasta
    • Gość: koper Re: Co by się przydało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 11:11
      Więcej miejsc wypoczynku dla młodzieży.
      • cieszyniok Re: Co by się przydało? 13.10.03, 16:05
        Czyli?
        Chodzi o sale gimnastyczne itp?
        • Gość: koper Re: Co by się przydało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 10:31
          sale gimnastyczne, boiska, kluby itp.
          Taka Banotówka to pustynia-blokowisko.
          • savio1 Re: Co by się przydało? 15.10.03, 10:57
            Sale gimnastyczne są ale poza zajęciami szkolnymi najczęściej nie są
            udostępniane. Nowiutka hala przy G2 na Liburnii po lekcjach, przez weekendy i
            wakacje zazwyczaj jest pusta, bo nikt w szkole (czy też w MOSIRZ-e) nie
            wymyślił, że hala może zarabiać na siebie. A chętni na wynajęcie na pewno by
            się znaleźli.

A jeśli chodzi o boiska to masz rację.

Może dobrze, że już na Banotówce nie mieszkam, choć od kilku lat przywrócono
            boisko pod trójką
    • Gość: Cieszyniak wielkie wesołe miasteczko IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 20:27
      Piszę całkiem poważnie.
      To byłaby atrakcja !
    • Gość: arek-go Re: Co by się przydało? IP: *.um.katowice.pl 14.10.03, 11:55
      a mi brakuje PIASTA Cieszyn
      koszykarzy grających w drugiej lidze,
      piłkarzy nawet grających w okręgówce,
      sport to jest najtansza i najlepsza promocja miasta,
      • savio1 Re: Co by się przydało? 14.10.03, 12:23
        Gość portalu: arek-go napisał(a):

> a mi brakuje PIASTA Cieszyn
        > koszykarzy grających w drugiej lidze,
        > piłkarzy nawet grających w okręgówce,
        > sport to jest najtansza i najlepsza promocja miasta,

Ale radni miejscy o tym nie wiedzą.
        Teraz to już za późno, ale kilka lat temu była wielka szansa nawet na 1 ligę
        (obecnie ekstraklasę) koszykarzy. Mokate Piast wygrał 3 ligę w składzie, który
        miał szansę wywalczyć awans do najwyższej klasy. Oczywiście odejście Mokate to
        nie wina miasta, ale czy zrobili cokolwiek, by utrzymać sponsora albo znaleźć
        (przyciągnąć) innego. Swoją drogą, czy jest drugie miasto wielkości Cieszyna w
        Polsce, które nie ma żadnej drużyny seniorów na poziomie przynajmniej okręgówki
        (piłka nożna) lub 3 ligi(inne sporty zespołowe)
        • alex.stela Piast Cieszyn 14.10.03, 16:03
          Wszystko rozbija się o kasę. Ale dziwię się, że Piast nie znalazł choćby małego
          sponsora. Poza tym to miasto powinno zadbać, by sport w Cieszynie był na
          odpowiednim poziomie. Ja już nie mówię o I czy II lidze, ale faktycznie byłoby
          miło kibicować Piastowi przynajmniej w IV, co już przerabialiśmy.

Ale mam nadzieję, że jeszcze kiedyś w Cieszynie zobaczymy dobrą piłkę. Stadion
          jest nienajgorszy, są chęci, tylko kasy brak... Uwidzymy.
    • Gość: Stoik Re: Co by się przydało? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 14:51
      i jeszcze myjnia samochodowa topless
      ( ale to by chyba w Cieszynie nie przeszło )
    • alex.stela Jezioro!!! 14.10.03, 15:59
      Tylko nie wiem, co by tu zalać...

Może robaka? :)))
      • cieszyniok Re: Ulica Uciech 14.10.03, 18:44
        Moze jakas uliczka uciech a la Moulin Rouge :D
        • bebokk Re: Ulica Uciech 14.10.03, 21:02
          Byłem na takiej ulicy w Hamburgu ( jeszcze za kawalera ).
          Szczerze pisząc te dziwki były okropne.
          Widać było, że traktują seks jak sprzątanie czy inną nudną pracę.
          • Gość: lapis Re: Ulica Uciech IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 23:52
            Miejmy nadzieję, że cieszynioka zniechęciłeś.
            PRZYDAŁABY SIĘ KSIĘGARNIA O NAZWIE "TANIA KSIĄŻKA".
            • Gość: Stoik Re: Ulica Uciech IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 00:13
              ...na wagę
              • Gość: lapis Re: Ulica Uciech IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:16
                ...złota
                • cieszyniok Re: Ulica Uciech 15.10.03, 00:27
                  No dobra nie musi byc ulicy uciech :(((
                • cieszyniok hotel 15.10.03, 00:28
                  Barkuje mi hotelu pod Brunatnym Jeleniem - chyba tego jeszcze nie bylo
                  • Gość: lapis Re: hotel IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:30
                    Chyba trafiłeś w dziesiątkę, tyle że tę smutną.
                    • cieszyniok Re: hotel 15.10.03, 00:35
                      dziwie sie, ze na prawde nie ma nikogo kto by sie tym zajal
                      • Gość: lapis Re: hotel IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 00:43
                        Jak była tam wystawa w czasie Nowych Horyzontów można było zobaczyć na własne
                        oczy jak wyglądają wnętrza hotelu. Widok był straszny! Tynk zdjęty prawie
                        wszędzie, odkryte stropy, w tej największej sali ze sceną dekoracje na
                        ścianach już tylko w górnych partiach, ale dalej wisiała przepiękna lampa. Po
                        takim widoku trzeba było odchorować depresję.
                        Nie mam recepty, ale w takim momencie chyba cokolwiek lepsze jest niż nic. Bo
                        za kilka lat zaczniemy od rekonstrukcji tego..., co teraz spada.
                        • cieszyniok Re: hotel 15.10.03, 00:44
                          Nie bylo mnie w Cieszynie wtedy niestety
                  • slezan Re: hotel 13.11.03, 22:14
                    cieszyniok napisał:

> Barkuje mi hotelu pod Brunatnym Jeleniem - chyba tego jeszcze nie bylo

A co? Zlikwidowali go w ramach denazyfikacji?
    • arnotd7 Re: Co by się przydało? 31.10.03, 15:11
    • albrecht1 Re: Co by się przydało? 31.10.03, 21:40

• albrecht1 Re: Co by się przydało? 13.11.03, 20:22

• alex.stela up 13.11.03, 17:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka