Dodaj do ulubionych

staż a zatrudnienie stażysty

28.02.11, 00:15
Witam, chciałbym wziać absolwenta/tkę na staż opłacany przez nasz UP. Czy to prawda, że muszę po zakończeniu stażu zatrudnić stażystę na taki sam okres na jaki dlugi byl staż?Powiem szczerze, że wolałbym nie albo jak już to na umowę zlecenie - wiadomo koszty pracy wysokie jak diabli....
Obserwuj wątek
    • jokawie Re: staż a zatrudnienie stażysty 28.02.11, 20:15
      Witam, odbyłam dwa staże.Pracodawcy chcą za darmo mieć pracownika.Najlepiej z urzędu.Jednemu się skończy ,to biorę nastepnego. I interes kwitnie.
      • magi104 Re: staż a zatrudnienie stażysty 28.02.11, 21:44
        W innych miastach jest taki obowiązek, u nas zdaje się ,że nie i takie cfaniaki, jak założycielka wątku, na tym korzystają... nieładnie...
        • meaby realia 01.03.11, 09:40
          wypowiem się jako szef firmy
          firma jednoosobowa, której nie stac na pracownika
          moje comiesięczne koszty:
          - 900zł zus
          - 700zł lokal
          - 100zł prąd
          - 280zł telefony
          - 80zł internet (2sztuki)
          - 450zł paliwo średnio
          suma podstawowych wydatków które musze co miesiąc zapłacić:
          2510zł
          więc codziennie muszę! zarobić: 2510 : 21dni = 119,50zł
          chciałabym tez zarobić, jestem w pracy od 8-14 (mam 2kę dzieci)
          więc trzeba dodać jakieś 80zł/dzień żeby uzbierało się: 1680zł wypłaty

suma (to co musze zapłacić i moja wypłata) = 4190zł / na dzień 200zł

jak dojdzie pracownik to minimum 2 razy tyle bo chciałby zarobić z 2tys

a jak jest stażysta który zawraca gitarę ;-)
          trzeba go uczyć więc mam o wiele mniej czasu na zarabianie pieniędzy
          stażysta nie umie na ogół nic
          zależy mu na papierze na którym widnieje uzyskanie wysokich kwalifikacji i 750zł z UP
          potem się "zmywa" bo coś już umie i za 1650zł nie będzie przeciez pracował!

taki jest real moi mili pracownicy
          aha
          ponoć mam bardzo niski czynsz i opłaty generalnie

-
          • miniofilka Re: realia 02.03.11, 13:29
            Droga Meaby, wysłałam Pani maila, proszę odebrać.
            Bardzo mi przykro, że trafia Pani na ludzi, którym zależy tylko na uzyskaniu papierka o odbyciu stażu, niestety tak właśnie myślą niektórzy ludzie, którym pracować się tak naprawdę nie chce.
            Proszę przyjąć mnie na staż a zyska Pani oddanego pracownika, który do tego nie jest materialistą i chętnie zgodzi się na uposażenie mniejsze niż owe wspomniane przez Panią 2 tys netto.
            Jestem osobą niepełnosprawną i dla mnie fakt posiadania pracy jest wartością nadrzędną.
            Pozdrawiam serdecznie:)
            • meaby Re: realia 04.03.11, 11:07
              odpisałam
    • eza-tychy Re: staż a zatrudnienie stażysty 04.03.11, 12:17

> Witam, chciałbym wziać absolwenta/tkę na staż opłacany przez nasz UP. Czy to pr
      > awda, że muszę po zakończeniu stażu zatrudnić stażystę na taki sam okres na jak
      > i dlugi byl staż?Powiem szczerze, że wolałbym nie albo jak już to na umowę zlec
      > enie - wiadomo koszty pracy wysokie jak diabli....

Tak się składa, że pracownik to LUKSUS !!! Jak Cię na luksusy nie stać to ... prowadź interes sama albo znajdź sobie pracę na etat
      Pozdrawiam
      • miniofilka Re: staż a zatrudnienie stażysty 04.03.11, 13:58
        Marycha tak to prawda:)
        Jeśli przyjmiesz na staż kogoś zarejestrowanego w UP, to jesteś zobligowany do późniejszego zatrudnienia "delikwenta" na okres taki sam na jaki opiewał staż.
        Nie ma nic za darmo:)
        Jak nie stać cię na zatrudnienie kogoś na umowę o pracę, to niestety jesteś skazany na samodzielne prowadzenie interesu, niestety.
        Inna sprawa, jak stażysta nie chce po stażu pracować, nie zmusi się go, ale w takim razie po co szuka stażu, skoro po jego zakończeniu woli być bezrobotny?
        • lisia312 Re: staż a zatrudnienie stażysty 04.03.11, 19:19
          minifiolka- bredzisz kobieto. NIE MA obowiązku zatrudnienia po stażu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka