Dodaj do ulubionych

Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy

10.02.05, 23:09
Pamiętam swego czasu dyskusje na temat przebiegu tej drogi. Dziś natknąłem
sie na konkretny przebieg tej inwetsycji. Jak chodzi o Tychy to będzie ona
biegła na granicy Tychów i Bierunia dodatkowo na terenie Tychów ma być
prawdopodobnie zlokalizowane centrum logistyczne i dystrybucyjne bo raczej
nie chodzi o już istniejące centrum logistyczne Kauflandu czy inne.
PS projekt trasy moim zdaniem chyba najbardziej racjonalny-tuz przy
strefie/terenach przemysłowych.

oto mapa
www.silesia-region.pl/przest_plan/mapy/31_system_transportu_drogowego.gif
Obserwuj wątek
    • 1976_darek Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy 10.02.05, 23:23
      basturk napisał:

> Pamiętam swego czasu dyskusje na temat przebiegu tej drogi. Dziś natknąłem
      > sie na konkretny przebieg tej inwetsycji. Jak chodzi o Tychy to będzie ona
      > biegła na granicy Tychów i Bierunia dodatkowo na terenie Tychów ma być
      > prawdopodobnie zlokalizowane centrum logistyczne i dystrybucyjne bo raczej
      > nie chodzi o już istniejące centrum logistyczne Kauflandu czy inne.
      > PS projekt trasy moim zdaniem chyba najbardziej racjonalny-tuz przy
      > strefie/terenach przemysłowych.
      >
      > oto mapa
      > www.silesia-region.pl/przest_plan/mapy/31_system_transportu_drogowego.gif

Z mapy wynika, że bedzie przebiegać dokładnie tak, jak wtedy pisałem. Przyjrzyj
      się, ta droga wcale nie bedzie biegła na granicy Tychów i Bierunia, tylko przez
      Bieruń Nowy, na dodatek kawałek na wschód od DW931 (czyli przynajmniej 15 km
      od "centrum" Tychów, a więc nie dużo blizej niż autostrada A4 :).
      • Gość: basturk Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy IP: 80.51.254.* 11.02.05, 00:07
        no własnie ona będzie biegnać dokładnie miedzy Tychami a Bieruniem -przypatrz
        sie Wiśle, zresztą ze nie ma znaczenia tu odległosc od centrum miasta ale od
        zachodnich granic miasta czyli poprostu strefy/terenów przemysłowych bo to dla
        inwetsorów dotychczasowych i przyszłych ważniejsze a oan będzie biegnąć blisko
        nich
        • 1976_darek Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy 11.02.05, 00:36
          Gość portalu: basturk napisał(a):

> no własnie ona będzie biegnać dokładnie miedzy Tychami a Bieruniem

No dokładnie, tak samo S1 będzie biegła między Tychami a Bieruniem, jak A4
          biegnie między Tychami a Katowicami :).
          Basturk, ja nie mówiłem nigdy, że Tychy będa leżeć bardzo daleko od ważnych
          krajowych czy międzynarodowych traktów drogowych - około 15km od S1 (N-S) czy
          A4 (E-W) to patrząc globalnie żadna odległość - przez Płock np. nie bedzie
          przebiegać żadna tak ważna droga, a miasto to pewnie będzie musiało sobie jakoś
          poradzić. Boję sie tylko, że Tychy mogą zacząć przegrywać przez te "aż 15km"
          walkę o inwestorów z sąsiednimi miastami, przez które w/w drogi biegnąć będą
          bezpośrednio. Przykładem może być duża inwestycja Poczty Polskiej, o którą
          walkę przegraliśmy z Zabrzem głownie za sprawą dróg (jeśli wierzyc
          dziennikarzom, oczywiście).
          • Gość: basturk Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy IP: 80.51.254.* 11.02.05, 00:45
            Darek skad 15 km od S1??. 15 km to od Tychów jest w lini prostej Oświęcim...
            Autostrada jest "znacznie" dalej od nas o ok 10 km od planowanej S1 - bo ona
            będzie biegła tuz za grancami miasta a w zasadzie na pograniczu.. wiec to
            bedzie chyba najkorzystnjesza loklaizacja-zaraz obok strefy/terenów
            przemysłowych bo przecież nie celowa byłaby budowa takiej drogi przez srodek
            miasta
            • Gość: Paweł Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:34
              Szczerze mówiąc, to mnie z tej mapy też nie wygląda, żeby to miało na
              pograniczu Tychów lecieć... Tyle, że ta droga jest zaznaczona tak grubą kreską,
              że połowę Bierunia zajmuje... Więc właściwie trudno cokolwiek z tego
              wywnioskować. Tym bardziej, że leci sobie idealnie wzdłuż Wisły, a nie wydaje
              mi się, aby planowany był szereg nowych mostów na Wiśle :D. Mapa jest
              niedokładna i tyle.
              • Gość: bty Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy IP: *.crowley.pl 11.02.05, 16:16
                basturk na granicy Tychow to moze i ta droga jest, ale wielkich Tychów sprzed
                1990. ona przbiega miedzy ledzinami a imilinem (na wschod od kopalni ziemowit)
                a potem miedzy bieruniem starym a nowym. Widzialem ten projekt/koncepcje na
                zdecydowanie lepszej mapie (format 1,5 na 1,5 metra)i Ci ręcze za to, ale
                zakladam ze bedziesz w dlaszym ciagu twierdzil ze przebiega na granicy Tychów.

Nim ta droga powstanie to jeszcze duzo czasu minie, na poczatek warto by bylo
                przebudowac beskidzka do prametrow drogi ekspresowej lub przynajmniej zrobic z
                niej droge bezkolizyjna. na poczatek odcinek kobiór katowice

osbiscie marzy mi się DTŚ II przebiegająca w wykopie kolejowym w tychach razem
                z koleją z Oświęcimia- do tychów i dalej Wyry - Laziska rozgalezienie na Rybnik
                a drugie do gliwic.

• 1976_darek Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy 12.02.05, 22:37
                  Gość portalu: bty napisał(a):

> ...
                  > na poczatek warto by bylo przebudowac beskidzka do prametrow drogi
                  > ekspresowej lub przynajmniej zrobic z niej droge bezkolizyjna. na poczatek
                  > odcinek kobiór katowice
                  > ...

Pomarzyć dobrz rzecz :)
                  ...choć przebudowa Beskidzkiej na terenie Tychów do drogi bezkolizyjnej (nie
                  musi być wcale ekspresowa) nie byłoby wcale takie drogie i trudne. Ale nie
                  wierzę, że tak się kiedykolwiek stanie :(.
                • Gość: basturk Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy IP: 80.51.254.* 13.02.05, 10:42
                  no to jak widziałeś na projekcie to nie mam podstaw nie wierzyć... jakby nie
                  było od granic miasta-strefy do jej ewentualnego przebiegu bedzie raptem pare km

Przebudowa beskidzkiej na odcienku katowice-kobiór nie ma sensu...
                  przebudowa miałaby sens ale na całym odcinku do bielska
                  bo jaka jest róznica w czasie jadac do kobióra czy bielska bez 2 skrzyzowan z
                  sygnalizacją skoro ich póxniej jest z 10 /nie bede teraz liczył-strzelam na oko/
                  róznica jest taka że troche szybciej dojedzie do tych skrzyzowan po czym dalej
                  trzeba ileśnaście razy stac..

> osbiscie marzy mi się DTŚ II przebiegająca w wykopie kolejowym w tychach
                  razem
                  > z koleją z Oświęcimia- do tychów i dalej Wyry - Laziska rozgalezienie na
                  Rybnik
                  >
                  > a drugie do gliwic.
                  >

w wykopie/???? a jak chciałbys to zmiescic i umiescic-chyba ze byłby to mega
                  tunel piętrowy w granicach miasta od mostu na beskidzkiej do mostu na osiedlu H
                  ileś tam przy skodzie..
                  otwarta dtś w wykopie mi sie nie widzi-cały ruch z mikołowskiej przeniosłaby na
                  siebie- nie bede tutaj pisał co by to spowodowało bo kazdy wie.. no i gdzi by
                  trzabyło umiescic w koncu te tory jezeli nie miłby to byc "pietrowy wykop" w
                  dół...

narazie ta koncepcja nam nie grozi bo są plany północnej obwodnicy-ktoś
                  prezentował.. a wykop trzeba zostawic tylko na kolej
                  • 1976_darek Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy 13.02.05, 13:02

> Przebudowa beskidzkiej na odcienku katowice-kobiór nie ma sensu...
                    > przebudowa miałaby sens ale na całym odcinku do bielska
                    > bo jaka jest róznica w czasie jadac do kobióra czy bielska bez 2 skrzyzowan z
                    > sygnalizacją skoro ich póxniej jest z 10 /nie bede teraz liczył-strzelam na
                    > oko róznica jest taka że troche szybciej dojedzie do tych skrzyzowan po czym
                    > dalej trzeba ileśnaście razy stac..

Ale tu chodzi o szybsze połączenie Tychów ze stolicą konurbacji, czyli z
                    Katowicami, a nie z Bielskiem (nieporównywalnie wiecej ludzi jeżdzi z Tychów do
                    Katowic niż z Tychów do Bielska. A połączeniem Bielska z GOP-em nie musimy się
                    przejmować, bo w przyszłości powstanie S-1, więc Podbeskidzie przestanie
                    jeździć przez Tychy, bo bedzie miało o wiele lepszą trasę. Wiesz ile czasu w
                    godzinach szczytu traci się, przejeżdżajac przez Tychy, jadąc z Katowic do
                    węzła Beskidzka-Towarowa? Traci się czasem tyle samo albo i wiecej czasu niz
                    zajmuje przejazd od węzła DK86-DK79 (Katowice Roździeńskiego) do węzła DK86-S1
                    (Tychy Czułów/Wartogłowiec). Chyba nie o to chodzi?

>... a wykop trzeba zostawic tylko na kolej

Też się zgadzam. DTŚ-ka "ileśtam" nie jest nam aż tak potrzebna - wystarczy
                    troszkę poprawić Beskidzką na terenie Tychów i będziemy mieć super połączenie z
                    Katowicami i resztą GOP-u.
                    • Gość: basturk Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy IP: 80.51.254.* 13.02.05, 15:08
                      zgadza sie. Ja tylko pisałem w kontekscie całej trasy beskidzkiej.

Jak chodzi o przebudowe to powstaje mały problem-w czyjej gestii lezy
                      przebudowa-wybudowanie bezkolizyjnego węzła beskidzka/niepodległości??

Drugi problem to mniej wiecej za ile mozna sie spodziewac inwestycji S1 wraz
                      z "łacznikiem" który będzie łączył S1 i strefe.

co do wykopu to chyba prawie wszyscy mamy takie same zdanie.nie ma sensu
                      pakowac w niego asfaltu-powinien zostac tylko dla kolei.
                      Jestem tez ciekaw kiedy można by półączyć Mikołowską z Beskidzką poprzez
                      Sikorskiego, Stoczniowców, Glińczańska, Burschego Mikołowska-wszak do
                      wybudowania nie pozostało dużo. Była juz chyba zamierzenia ale jakies kłopoty
                      powstały chyba z gruntami /juz nie pamietam/
                      • 1976_darek Re: Znalezione w sieci-droga S1 a Tychy 13.02.05, 15:28

> Jak chodzi o przebudowe to powstaje mały problem-w czyjej gestii lezy
                        > przebudowa-wybudowanie bezkolizyjnego węzła beskidzka/niepodległości??

Sprawa jest bardzo podobna do tego, w czyjej gestii leżała budowa
                        bezkolizyjnego węzła Sikorskiego/Beskidzka. Myślę, że sprawę węzła
                        Niepodległości/Beskidzka można załatwić w podobny sposób.
                        Kiedyś były plany przedłużenia Niepodległości na wschód. Nie wiem, czy i na ile
                        jest to jeszcze realne. Myślę, że budowa w/w węzła mogłaby też być pierwszym
                        krokiem do tego przedsiewzięcia.

> Drugi problem to mniej wiecej za ile mozna sie spodziewac inwestycji S1 wraz
                        > z "łacznikiem" który będzie łączył S1 i strefe.

Co do łącznika - nie mam pojęcia. Co do S-1: najprawdopodobniej odcinek
                        Kosztowy - Bielsko ma powstać dopiero po 2013 roku.

> Jestem tez ciekaw kiedy można by półączyć Mikołowską z Beskidzką poprzez
                        > Sikorskiego, Stoczniowców, Glińczańska, Burschego Mikołowska-wszak do
                        > wybudowania nie pozostało dużo. Była juz chyba zamierzenia ale jakies kłopoty
                        > powstały chyba z gruntami /juz nie pamietam/

Zdaje się, że chodziło o dwie działki, na których stoją domy. Nie widzę jednak
                        żadnych ruchów ze strony miasta w kierunku dokończenia tej drogi :(.
    • basturk na FB też ten temat poruszono 13.02.05, 10:55
      na bielskim forum też pojawiła sie dyskusja na temat tej drogi
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=20520181&v=2&s=0
      a co do jeszcze S1 to równo z jej budowaniem powstała by bezpośrednia droga
      łącząca własnie strefe/tereny przemysłowe z tą drogą oraz póxniej z drogą do
      Oświecimia i dalej..
      PS jest też zaznaczona północna obwodnica miasta
      no ćóż nie jest to mapa z projektem ale wiadomo czego sie spodziewac
      • 1976_darek Re: na FB też ten temat poruszono 13.02.05, 11:07
        Jak chcesz Basturku zobaczyć dokładniejszy plan, to rzuć okiem pod link, który
        umieścił na FT jakiś czas temu bty:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=18690628&v=2&s=0
        Znajdziesz tam m.in. dokładniejszy przebieg S-1 w okolicach Tychów oraz plan
        północnej obwodnicy.

POzdrawiam serdecznie,
        Darek
        • 1976_darek Re: na FB też ten temat poruszono 13.02.05, 11:13
          Jednak na stronie, podanej przez bty, nie ma już tego planu :(.
          Na szczęście kiedyś zdążyłem go zrzucić na dysk, więc jeśli byłbyś
          zainteresowany, to mogę podesłać na priv.
          • basturk slij 13.02.05, 11:21

• 1976_darek Re: slij 13.02.05, 11:47
              Poszło.
              • Gość: basturk dzieki IP: 80.51.254.* 13.02.05, 15:21
                czyli łącznik o długosci 2-3 km będzie łączył strefe z S1 -nie ma źle
                jego początek zaraz za fiatem tylko ciekawe czy powstanie /zakąłdajac ze s1
                zostanie wybudowana/ jednoczesnie z tą drogą.. niby logiczne ze powinen zostac
                wybudowany jednoczesnie ale jak to w naszym kraju -bywa różnie..
              • Gość: basturk Re: slij IP: 80.51.254.* 13.02.05, 15:37
                czyli łącznik o długosci 2-3 km będzie łączył strefe z S1 -nie ma źle
                jego początek zaraz za fiatem tylko ciekawe czy powstanie /zakąłdajac ze s1
                zostanie wybudowana/ jednoczesnie z tą drogą.. niby logiczne ze powinen zostac
                wybudowany jednoczesnie ale jak to w naszym kraju -bywa różnie..

co do północnej obwo... to zgadza sie. Ta nasza północna obwodnica a dla
                Mikołowa południowa będzie przedłuzeniem Wiślanki w zasadzie to łącznikiem jej
                i południowej obwodnicy GOPu
        • basturk Re: na FB też ten temat poruszono 13.02.05, 11:20
          link nie działa.. no trudno ale skoro to był plan wiec tak będzie jak pisze bty
          nie mam powodów nie wierzyć..
          fajnie jakby była dokładna mapa planowanych inwestycji drogowych na terenie
          miasta -nie tylko tych o których piszemy
          • Gość: basturk no coraz ciekawsze dyskusja u sąsiadów IP: 80.51.254.* 16.02.05, 19:06
            no coraz ciekawsze dyskusja u sąsiadów
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=20520181&a=20520181

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka