fotomarcin 28.03.05, 18:56 W kwietniu rozpocznie się budowa kolejnego ronda. Które to już? www.etychy.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=311 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loken Re: Powstanie nowe rondo 28.03.05, 22:15 To źle? Im więcej chyba tym lepiej. Może źle zrozumiałem ton wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: Powstanie nowe rondo 29.03.05, 11:11 loken napisał: > Może źle zrozumiałem ton wypowiedzi... Otóż to. Fotomarcin tylko zapytuje. Trza gonić Rybnik w ilości! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Powstanie nowe rondo 29.03.05, 20:47 No wiecie, z nas i tak już się śmieją, że tyle rond. Dla zamiejscowych to podobno istny sajgon. Ale mnie to tam nie przeszkadza, wprost przeciwnie, rondo w tym miejscu jest bardzo potrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: Powstanie nowe rondo IP: 213.77.86.* 29.03.05, 21:14 zgadza sie. choc inni kiedys sie smiali teraz jak tego typu ronda powstają prawie wszędzie przyklaskują temu pomysłowi, bo faktycznie jest to b. dobre rozwiązanie, a rondo przy sikorskiego/A.K. jest bardzo potrzebne.. teraz pytanie, gdzie następne. PS mzona by za jakis czas zmodernizowac skrzyzowanie wyszyńskiego/niepodległosci Odpowiedz Link Zgłoś
man_x szkoda 29.03.05, 22:49 sygnalizacja swietlna bylaby lepsza bo: -lepiej wyglada w nocy :-D -jest tansza -jest bardziej "wielkomiejska" -w przyszlosci sikorskiego bedzie droga tranzytowa i pewnie rondo bedzie trzeba likwidowac Odpowiedz Link Zgłoś
radexior absolutnie 29.03.05, 23:01 man_x napisał: > sygnalizacja swietlna bylaby lepsza bo: > -lepiej wyglada w nocy :-D -w nocy to migają tylko światła pomarańczowe > -jest tansza -akurat w tamtym miejscu skomplikowana sytuacja pod ziemią nie pozwala zdecydować co tańsze > -jest bardziej "wielkomiejska" -taka wielkomiejska jak Warszawa, X-menie nie nadąrzasz:P > -w przyszlosci sikorskiego bedzie droga tranzytowa i pewnie rondo bedzie trzeba > likwidowac -he? a skąd dokąd ma ten tranzyt się odbywać? z Cielmic na Czułów? Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: absolutnie 29.03.05, 23:28 radexior napisał: > -w nocy to migają tylko światła pomarańczowe no dobra, nie w nocy tylko poznym wieczorem. Wtedy jest fajna atmosfera (swiatla w blokowiskach, neony, SYGNALIZACJE na skrzyzowaniach)i przyjemniej jezdzi sie autkiem po miescie. (A moze ja jestem jakies zboczony na tym punkcie? ;-)) > > -jest bardziej "wielkomiejska" > > -taka wielkomiejska jak Warszawa, X-menie nie nadąrzasz:P nie nadazam, ale dlatego bo nie wychwyciłem zartu(?) z ta warszawa. jeszcz raz Radex > -he? a skąd dokąd ma ten tranzyt się odbywać? z Cielmic na Czułów? ma odciazyc ul. Mikolowska czyli Mikolow - Bielsko-Biala plany sa... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: absolutnie 29.03.05, 23:34 man_x napisał: > > > -jest bardziej "wielkomiejska" > > > > -taka wielkomiejska jak Warszawa, X-menie nie nadąrzasz: > > nie nadazam, ale dlatego bo nie wychwyciłem zartu(?) z ta warszawa. jeszcz raz > Radex zajrzyj na Zachód, ronda są powodem do dumy > > > > -he? a skąd dokąd ma ten tranzyt się odbywać? z Cielmic na Czułów? > > ma odciazyc ul. Mikolowska czyli Mikolow - Bielsko-Biala > plany sa... ;-) no to zrewidują plany i puszczą skrótem: Mikołów - Kobiór - Bielsko Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: absolutnie 29.03.05, 23:50 radexior napisał: > man_x napisał: > > > > > -jest bardziej "wielkomiejska" > > > > > > -taka wielkomiejska jak Warszawa, X-menie nie nadąrzasz: > > > > nie nadazam, ale dlatego bo nie wychwyciłem zartu(?) z ta warszawa. jeszc > z raz > > Radex > > zajrzyj na Zachód, ronda są powodem do dumy domniemam, ze Zachod=Europa Zachodnia? Ja patrze dalej, na Stany Zjednoczone. Pieknie zaplanowane (te duze) miasta z siatkami ulic bez jakiegokolwiek ronda. To mi sie marzy. (Wiem co mi odpiszesz ;-)) > > > > > > > -he? a skąd dokąd ma ten tranzyt się odbywać? z Cielmic na Czułów? > > > > ma odciazyc ul. Mikolowska czyli Mikolow - Bielsko-Biala > > plany sa... ;-) > > no to zrewidują plany i puszczą skrótem: Mikołów - Kobiór - Bielsko no ale tym sposobem wielu kierowcow nigdy nie dowie sie jak pieknym miastem sa Tychy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: absolutnie 30.03.05, 01:05 > domniemam, ze Zachod=Europa Zachodnia? > Ja patrze dalej, na Stany Zjednoczone. Pieknie zaplanowane (te duze) miasta z > siatkami ulic bez jakiegokolwiek ronda. To mi sie marzy. Apropos, to mi się marzą takie dłuuuuuuuuugie proste drogi międzystanowe przez prerie. Takie co można zablokować czymś gaz i kierownicę i iść spać ;-). I gdzie żadne dziury Cię nie obudzą ;-). Eeeee, ale to tak off-topic :-). Ja uważam, że w centrum miasta ronda są lepsze od sygnalizacji świetlnej, jeżeli tylko jest na nie miejsce. Owszem, światła mają swój urok - ten widok świateł w nocy, o którym wspomniał man_x :-). No nie trzeba się zastanawiać w którym momencie "wskoczyć" na rondo. Aha, i oczywiście nie ma obawy, że będzie trzeba wymieniać tylne drzwi + zderzak, bo pewna pani zapomni sobie, że na tyskich rondach obowiązuje konieczność ustąpienia pierwszeństwa przed wjazdem i rondo koło Misztali nie jest od tego wyjątkiem (przypadek moich rodziców sprzed miesiąca) ;P. Ale z drugiej strony - zastanówcie się jak by nam się jeździło gdybyśmy mieli sygnalizację świetlną wszędzie tam gdzie mamy teraz ronda... Moim zdaniem byłoby to straszne. No chyba, żeby bawić się w komputerowe analizowanie natężenia ruchu - maty (tak jak ma to miejsce na zmodernizowanym skrzyżowaniu koło Leclerca), ale to chyba mocno osłabia argument o tańszych skrzyżowaniach świetlnych... Aha, no i ronda mają jeszcze jedną zaletę - hamują rajdowe zapędy niektórych kierowców... Na zielonym na Sikorskiego mógłby taki przemknąć spokojnie ponad setką, a zdaje się, że w tamtej okolicy był już niejeden wypadek... Rondo z prędkością setki pozwoli co najwyżej nisko przelecieć :P. Na marginesie, skoro już w temacie skrzyzowań jesteśmy - zastanawialiście się kiedyś dlaczego skrzyżowanie na oś. A (to najbliżej Radziejówki) jeszcze do niedawna miało jedyną działającą w nocy sygnalizację świetlną (teraz jest jeszcze koło Leclerca)? Nie jestem teraz pewien, ale chyba nawet na Mikołowskiej w nocy migają żółte... Dla mnie to zawsze było zagadkowe, bo przecież nie jest to chyba bardziej niebezpieczne skrzyżowanie od pozostałych w Tychach... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: absolutnie 30.03.05, 01:13 Tak żeby jeszcze uzupełnić ten argument o rajdowych zapędach... Niedawno mój znajomy miał wypadek na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną w Sosnowcu. Ruszali na zielonym, ktoś wjechał w nich z boku. Kierowca tamtego pojazdu tłumaczył, że przejeżdżał 80 km/h na czerwonym, bo myślał, że zdąży (pojazd przed nim rzeczywiście zdążył)... W pojeździe którym jechał znajomy znajdowały się 4 osoby. To cud, że nikomu nic się nie stało, jedynie jeden mój kolega wylądował na kilka dni na obserwacji w szpitalu, na szczęście tylko dla formalności. Oto cała prawda o skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną w połączeniu z nieodpowidzialnością kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: absolutnie 30.03.05, 09:27 pawel1940 napisał: > Oto cała prawda o skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną w połączeniu z > nieodpowidzialnością kierowców. Zgadza się, skrzyżowania z sygnalizacją swietlną są o wiele bardziej niebezpieczne niż ronda. W Tychach, na skrzyżowaniach dróg lokalnych, gdzie ruch nie jest zbyt duży, ronda to doskonałe rozwiązanie, które dodatkowo hamuje niezdrowe zapędy młodych kierowców :). Jednak za kilka (może bardzie kilkanaście) lat, przy obecnym szybkim wzroście liczby samochodów na drogach, ronda moga przyczynić się do paraliżu miasta (jak to zaczyna mieć miejsce w Rybniku (Rybnik, w odróżnieniu jednak od Tychów, nie posiada dróg o charakterze obwodnic, po których odbywa się tranzyt; w Rybniku ronda powstały też w ciągu dróg krajowych, tranzytowych i tam tworzą się najwieksze korki). A tak na marginesie: czy przy projektowaniu rond w Tychach wykonano jakieś profesjonalne symulacje rozpływu i natężenia ruchu za kilka lat? POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solo Re: absolutnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 10:05 nie..na boga - żadnych świateł!!..już i tak za każdym razem trafia mnie jak tylko podjeżdżam do świateł na piłsudskiego..łeb bym ukręcił temu, kto te światła synchronizował!!..nie wiem, może mam lekką ambę na tym punkcie ale zauważyłem, że te światła są tak zestrojone, że niezależnie od natężenia ruchu na ul. piłsudskiego jeśli chociaż jeden samochód jadący od strony ronda przy armii krajowej w stronę alkaufu zechce skręcić do kauflandu (czyli w lewo) - momentalnie zapala mu się zielone światło - czyli jednocześnie jadącym piłsudskiego w przeciwnym kierunku zapala się czerwone..co więcej to czerwone światło na było nie było głównej potrafi się ponownie zapalić po 5 sekundach, ponieważ kolejny samochód chce skręcić w stronę kauflandu...sprawia to wrażenie, jakgdyby szlak komunkacyjny od ronda przy AK w stronę parkingów kauflandu był nadrzędny w stosunku do ul. piłsudskiego...czy to jest celowy zabieg?..żeby potencjalny klient nie zniechęcił się staniem na czerwonym świetle i nie pomyślał - "a to może do alkaufu podjadę"..?..to jest jakiś absurd - często jeżdżę tamtędy i naprawde szlak mnie trafia..nie macie wrażenia że tak to włąśnie wygląda?..bo już sam nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: absolutnie 30.03.05, 12:14 Gość portalu: solo napisał(a): > nie..na boga - żadnych świateł!!..już i tak za każdym razem trafia mnie jak > tylko podjeżdżam do świateł na piłsudskiego..łeb bym ukręcił temu, kto te > światła synchronizował!!..nie wiem, może mam lekką ambę na tym punkcie ale > zauważyłem, że te światła są tak zestrojone, że niezależnie od natężenia > ruchu > na ul. piłsudskiego jeśli chociaż jeden samochód jadący od strony ronda przy > armii krajowej w stronę alkaufu zechce skręcić do kauflandu (czyli w lewo) - > momentalnie zapala mu się zielone światło - czyli jednocześnie jadącym > piłsudskiego w przeciwnym kierunku zapala się czerwone..co więcej to czerwone > światło na było nie było głównej potrafi się ponownie zapalić po 5 sekundach, > ponieważ kolejny samochód chce skręcić w stronę kauflandu Cóż, też to zauważyłem. Nie boję się tego powiedzieć, ale mam wrażenie, że te światła synchronizował chyba jakiś idiota :(. Przecież na Śląsku są firmy, które specjalizują się w synchronizacji świateł do panujacego ruchu... NO chyba, że masz rację - komuś po prostu zależy na tym, żeby te światła działały tak, jak działają :(. Odpowiedz Link Zgłoś
1976_darek Re: absolutnie 30.03.05, 12:21 Gość portalu: solo napisał(a): > nie..na boga - żadnych świateł!!.. ...a co do porównania świateł z rondami: przy dobrej synchronizacji, światła pozwalaja o wiele szybciej przejechać przez miasto w godzinach szczytu niż ronda, bo o wiele szyciej rozładowują ruch. ...co do Tychów: w tym mieście obecnie jest na tyle niewielki ruch, że ronda są dobrym rozwiązaniem. Problem może sie pojawić w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: absolutnie 01.04.05, 10:18 I ja mam takie wrażenie. Spiskową teorię pociągnąłbm dalej - zatrzymanie na światłach tych co nawet chcą jechać do Kauflandu spowoduje, że a nóż zachce im sie cos tam kupić skoro już stoją:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Powstanie nowe rondo 30.03.05, 11:50 I bardzo dobrze, że tam powstaje rondo. W poniedziałek późnym wieczorem jechałam ul.Sikorskiego z os.Z w kierunku U i jakiś samochód wymusił pierszeństwo jadąc z ul. Armii Krajowej. Wjechał sobie na skrzyżowanie dość odważnie, bo o ile się orientuję tam jest znak STOP. Rondo załatwi sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: Powstanie nowe rondo IP: 213.77.86.* 30.03.05, 16:24 masz racje i dobrze Ci sie wydaje jest tam stop, ale jak zauwazyłaś nie wszyscy go przestrzgeają, zresztą w wielu momentach zeby je przejechac /skrzyzowanie/ trzeba postac "dobrych iles minut" dlatego jest tam wielew wymuszeń i... wypadków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk prace ruszyły IP: 213.77.86.* 30.03.05, 16:17 prace ruszyły, troche jestem ciekaw jak będzie odbywał sie ruch dosyc spory na tym "placu budowy", zdaje sie ze powstaną m.in. od strony zetu, paprocan tymczasowe jezdnie Odpowiedz Link Zgłoś