Dodaj do ulubionych

Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach

IP: *.pharmacy.pl 10.10.03, 23:06
Co racja to racja. Tyszanie najpierw powinni zaopatrzyć się w
kibelki i w kosze na śmieci, potem powinni nauczyć się korzystać
z jednego i drugiego. Szkoła muzyczna tu to jak rzucać perły
przed wieprze...
Obserwuj wątek
    • Gość: początk.golfista Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach IP: 62.233.241.* 11.10.03, 17:43
      Pani w-c prezydentowa za mało gra w golfa, bo wtedy kazała by
      zlikwidować wszystkie inne niepotrzebne "budy", czyli szkoły.
      Budżet by wtedy TYCHY NASZA MAŁA OJCZYZNA miały, że ho, ho...
      Ile nowych nowoczesnych pól golfowych można by wybudować???
      Dobrze, że pan radny Moćko poparł panią w-ce, przypominając o
      tym kiblu, co to go brakuje w jakiejś szkole i nauczyciele nie
      mają gdzie... itd. Miałem kiedyś kumpla Jasia, bardzo fajnie
      grywał na grzebieniu, nazywaliśmy go (he, he),... Muzykantem. I
      wiecie co się potem stało?! Założył zespół muzyczny i jeżdzi z
      koncertami po Polsce. Nie jakieś tam disco-polo, ale rock!!! No
      i co, potrzebna mu była jakaś SZKOŁA, za przeproszeniem,
      MUZYCZNA - napewno nie!!! Kosi forse, że hej! Nawet pani w-c
      prezydentowa tyle nie ma co on. Eeee tam... Ważne, że TYCHY są
      nie tylko NASZĄ MAŁĄ OJCZYZNĄ, ale przede wszystkim STOLICĄ
      ŚLĄSKIEGO GOLFA !!! To jest ważne - szafa gra!
      • Gość: Luska Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach IP: *.dial.proxad.net 11.10.03, 22:07
        Jesli pani w-c prezydentowa nie zna ludzi, ktorzy dzieki tej
        szkole cos osiagneli w zyciu, to niech poczyta sobie ksiegi
        pamiatkowe, albo niech sie troche zainteresuje zyciem i historia
        szkoly! ilu z nas kontynuowalo nauke, zawodowo zajmue sie
        muzyka, dla ilu muzyka stala sie pasja, ktora sie dziela nie
        tylko lokalnie w Tychach, ale wszedzie talm gdzie zyja!
    • von_kuciapa Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 14.10.03, 01:35
      kazda inicjatywa jest warta odnotowania, muzyka lagodzi obyczaje.
    • salo Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 15.10.03, 10:05
      Mam w tym przypadku mieszane uczucia i sporo pytań. Z jednej strony - koszt
      utrzymania tej szkoły jest spory, zaś z drugiej – co zrobić z osobami, których
      nie będzie stać na czesne ? Czy pomoc miasta w tym przypadku byłaby
      wystarczająca ? Czy do szkoły uczęszcza tylko tyska młodzież ? Czy uczą się w
      niej dzieci z okolicznych miejscowości ? Jeśli tak, to czy miejscowości te
      partycypują w jakimkolwiek zakresie w utrzymaniu szkoły ? Czy możliwe jest
      scedowanie kosztów utrzymania tej szkoły na państwo ? ....

Jeśli chodzi o cytowaną w artykule wypowiedź pana Dyrdy - "w takim razie
      trzeba też zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie lekarzy jest droższe
      niż np. socjologów" - szczerze przyznam, że mnie obezwładniła. Kto jak kto, ale
      radni powinni chyba wiedzieć, że wyższe uczelnie – w większości przypadków –
      utrzymują się z budżetu państwa a nie miasta. Niewiele miast może sobie na taki
      luksus pozwolić. "Jeżeli próbujemy oszczędzać na oświacie, to chyba coś się nam
      pomyliło - wtórował mu radny Zdzisław Dzikołowski" - tu się z panem mogę
      zgodzić pod jednym warunkiem wszakże, proszę wskazać inne źródło oszczędności.
      Jedno mogę ja wskazać, ale jest to tylko/aż 80 tysięcy złotych za tegoroczne
      letnie nic nierobienie naszych radnych (a np. w 1999 było to 112.5 tysięcy).
      Więc jak drodzy (martwiący się o nasze dobro) radni może byście odpalili te
      pieniądze dla szkoły ?
      • Gość: Radex Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 12:19
        salo napisał:

> Mam w tym przypadku mieszane uczucia i sporo pytań. Z jednej strony - koszt
        > utrzymania tej szkoły jest spory, zaś z drugiej – co zrobić z osobami, kt
        > órych
        > nie będzie stać na czesne ?

Jak to co, pójdą do zwykłych szkół. Albo po zrobieniu prywatnego liceum miasto
        pomoże. Oczywiście i tak niektórzy nie będą w stanie płacić, ale taka cena
        gospodarki wolnorynkowej. A argument, że oszczędzamy na edukacji nie jest do
        końca właściwy, bo klasyczne kształcenie wciąż jest bezpłatne. Tu mowa o
        specyficznej szkole. I mnie pomysł zrobienia z tego prywatnego liceum się
        podoba. A pomoc miasta mogła by zależeć nie tylko od dochodu danej rodziny, ale
        jakoś weryfikowalnego talentu itp.

Czy do szkoły uczęszcza tylko tyska młodzież ? Czy uczą się w
        > niej dzieci z okolicznych miejscowości ? Jeśli tak, to czy miejscowości te
        > partycypują w jakimkolwiek zakresie w utrzymaniu szkoły ?

To rzeczywiście dobre pytania.

Kto jak kto, ale
        >
        > radni powinni chyba wiedzieć, że wyższe uczelnie – w większości przypadkó
        > w –
        > utrzymują się z budżetu państwa a nie miasta.

Ta pani chyba miała na myśli tyską socjologie( na WSiNSZ), a tu o ile dobrze mi
        wiadomo miasto coś dokłada kasy.

> Jedno mogę ja wskazać, ale jest to tylko/aż 80 tysięcy złotych za tegoroczne
        > letnie nic nierobienie naszych radnych (a np. w 1999 było to 112.5 tysięcy).
        > Więc jak drodzy (martwiący się o nasze dobro) radni może byście odpalili te
        > pieniądze dla szkoły ?

Jest wiele możliwości szukania marnotrawionych pieniędzy. Pomysł ze zrobieniem
        prywatnej szkoły mi się podoba( ale nie likwidacja).

• salo Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 09:06
          Gość portalu: Radex napisał(a):

> A pomoc miasta mogła by zależeć nie tylko od dochodu danej rodziny, ale
          > jakoś weryfikowalnego talentu itp.

Masz rację, w trakcie naboru do szkoły przede wszystkim należy zwrócić uwagę na
          umiejętności i talent. Bowiem często się zdarza, że to rodzice realizując swoje
          ambicje posyłają dzicko do takiej szkoły.

> Ta pani chyba miała na myśli tyską socjologie( na WSiNSZ), a tu o ile dobrze >
          > mi wiadomo miasto coś dokłada kasy.

Cytuję z pamięci: "należy zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie lekarzy
          jest droższe niż socjologów", stąd moja wypowiedź. Pan radny chyba wogóle nie
          pomyślał co mówi.

> Jest wiele możliwości szukania marnotrawionych pieniędzy. Pomysł ze
          > zrobieniem prywatnej szkoły mi się podoba( ale nie likwidacja).

Może być prywatna, może być państwowa, nie może być jednak tak, że miasto
          samodzielnie będzie ją utrzynywać.
          • radexindamix Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 10:05
            salo napisał:

> Cytuję z pamięci: "należy zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie
            lekarzy
            >
            > jest droższe niż socjologów", stąd moja wypowiedź. Pan radny chyba wogóle nie
            > pomyślał co mówi.
            >

Nie, nie, nie. Przeczytaj jednak artykuł bo wprowadzasz zamieszanie;) Ta
            wypowiedź była ironią ito właśnie obrońcy szkoły muzycznej.
            • salo Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 10:38
              radexindamix napisał:

> Ta wypowiedź była ironią ito właśnie obrońcy szkoły muzycznej.

Wyobraź sobie, że też się zorientowałem :) I nie chodziło mi o likwidację lecz
              źródła finansowania: "KTO JAK KTO, ALE RADNI POWINNI CHYBA WIEDZIEĆ, ŻE WYŻSZE
              UCZELNIE – W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW – UTRZYMUJĄ SIĘ Z BUDŻETU PAŃSTWA A NIE
              MIASTA. NIEWIELE MIAST MOŻE SOBIE NA TAKI LUKSUS POZWOLIĆ." Ciężar utrzymania
              szkół wyższych w znakomitej większości ponosi budżet państwa (za wyjątkiem
              szkół prywatnych). Radny MUSI to wiedzieć i dlatego uważam, że nie przemyślał
              swojej wypowiedzi, a jeśli przemyślał i mimo to tak się wyraził to jest po
              prostu oszołomem.

> pani chyba miała na myśli tyską socjologie( na WSiNSZ), a tu o ile dobrze mi
              > wiadomo miasto coś dokłada kasy.

Pan chyba jednak nie miał na myśli żadnej konkretnej uczelni - cytuję ponownie -
              "w takim razie trzeba też zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie lekarzy
              jest droższe niż np. socjologów"

Jeśli nadal uważasz, że nie zrozumiałem tekstu artykułu, objaśnij mi to w miarę
              prostymi słowami bo najwyraźniej moje IQ jest zbyt niskie, żebym sam sobie z
              tym zagadnieniem poradził ;)
              • radexindamix Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 10:48
                Salo, Salo. Stajesz się upierdliwy do nieprzytomności ( ale wykazałem się
                brakiem szacunku dla starszego;)

Zorientowałeś się później, ale z twej ostatniej wypowiedzi wynikało kompletnie
                co innego.
                Nie dołuj się tak, na pewno w sobote w narodowym teście inteligencji wypadniesz
                powyżej przeciętnej:-)
                • salo Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 11:02
                  radexindamix napisał:

> Salo, Salo. Stajesz się upierdliwy do nieprzytomności

Lubię wyjaśnić każde nieporozumienie

> ( ale wykazałem się brakiem szacunku dla starszego;)

No cóż, jakoś to przeboleję ;)

> Zorientowałeś się później, ale z twej ostatniej wypowiedzi wynikało
                  > kompletnie co innego.

Czy Ty aby napewno przeczytałeś mój pierwszy wpis ?
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=8451913&a=8522129
                  > Nie dołuj się tak, na pewno w sobote w narodowym teście inteligencji
                  > wypadnieszpowyżej przeciętnej:-)

Boję się że jesteś zbyt wielkim optymistą, a ja wolę tego nie sprawdzać. Jak
                  potem spojrzeć w lustro mając wynik  ;) Nie biorę udziału

Pozdrawiam - nadzwyczaj upierdliwy Salo :)
                  • radexindamix Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 11:08
                    salo napisał:

>
                    > Czy Ty aby napewno przeczytałeś mój pierwszy wpis ?

NIE! Ja komentuje ten post:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=8451913&a=8558568
                    Przecie to tu błednie cytowałeś z pamięci.
                    • salo Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 17.10.03, 14:31
                      radexindamix napisał:

> NIE! Ja komentuje ten post:

Ponieważ Ty w swojej wypowiedzi nawiązałeś do mojego pierwszego postu myślałem,
                      że go przeczytałeś, toteż nie uznałem za konieczne powtarzanie całości tekstu w
                      nim zawartego, a posłużyłem się jedynie nieszczęsnym cytatem, o który teraz
                      tyle zamieszania.

> Przecie to tu błednie cytowałeś z pamięci.

Dla porównania, cytat dosłowny: "w takim razie trzeba też zlikwidować uczelnie
                      medyczne, bo kształcenie lekarzy jest droższe niż np. socjologów" i z
                      pamięci: "należy zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie lekarzy jest
                      droższe niż socjologów"
                      Zgadzam się, że nie jest to dokładne powtórzenie słów, ale sens zdania pozostał.
                      No, chyba że coś jest nie tak z moją percepcją :)

Swoją drogą, faktycznie mam doła :( Zapewniam Cię jednak, że nie jest on
                      spowodowany naszą rozmową :)

Pozdrawiam - Salo :)
                      • Gość: Radex Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 15:25
                        salo napisał:

>
                        > Dla porównania, cytat dosłowny: "w takim razie trzeba też zlikwidować
                        uczelnie
                        > medyczne, bo kształcenie lekarzy jest droższe niż np. socjologów" i z
                        > pamięci: "należy zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie lekarzy jest
                        > droższe niż socjologów"
                        > Zgadzam się, że nie jest to dokładne powtórzenie słów, ale sens zdania
                        pozostał
                        > .
                        > No, chyba że coś jest nie tak z moją percepcją :)
                        >
                        > Swoją drogą, faktycznie mam doła :( Zapewniam Cię jednak, że nie jest on
                        > spowodowany naszą rozmową :)
                        >

Biedny Salo, współczuję z powodu doła, ale jednak muszę odpowiedzieć.
                        Patrz, ty napisałeś(wszystkie cytaty są dokładne):
                        "Cytuję z pamięci: "należy zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie
                        lekarzy
                        jest droższe niż socjologów", stąd moja wypowiedź. Pan radny chyba wogóle nie
                        pomyślał co mówi"

I błąd nie polega na tym, że przeinaczyłeś czyjąś myśl, tylko jej kontekst. Bo
                        Pan który to powiedział jest OBROŃCĄ szkoły, nie chce jej likwidacji. Więc
                        ironizując powiedział powyższe zdanie. Masz tu cytat z artykułu:
                        "Wiceprezydent Szczepańska obstaje przy swoim. Twierdzi, że "jeszcze żadne
                        dziecko z tej szkoły nie zostało wybitnym muzykiem". Jej zdaniem elitarność
                        szkoły polega na tym, że miasto wydaje na nią ogromne pieniądze. Takie
                        stwierdzenie oburzyło niektórych radnych. Dariusz Dyrda (SLD-UP) zauważył, że w
                        takim razie trzeba też zlikwidować uczelnie medyczne, bo kształcenie lekarzy
                        jest droższe niż np. socjologów. - Jeżeli próbujemy oszczędzać na oświacie, to
                        chyba coś się nam pomyliło - wtórował mu radny Zdzisław Dzikołowski (SLD-UP).
                        "

Jaśniej nie potrafię, może w jutrzejszej nastrojowej poprawie przyznasz mi
                        rację;)
                        Trzymaj się i życzę rychłego cieszenia się z lipnej pogody:-))))))))
                        • salo Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach 20.10.03, 09:21
                          > Biedny Salo, współczuję z powodu doła, ale jednak muszę odpowiedzieć.

Dziękuję :)

> Jaśniej nie potrafię, może w jutrzejszej nastrojowej poprawie przyznasz mi
                          > rację;)

No cóż, wygąda na to, że albo mam problem ze zrozumieniem treści, albo z
                          precyzyjnym wypowiedzeniem własnych myśli. Tak czy siak chyba jednak się nie
                          zrozumiemy toteż proponuję zakończyć tą rozmowę.

> Trzymaj się i życzę rychłego cieszenia się z lipnej pogody:-))))))))

Jakoś się trzymam :)
                          A pogoda, wbrew Twojemu czarnowidztwu była piękna :) Obejrzeliśmy sobie
                          piramidę oraz podziwialiśmy uroki Paprocan i pobliskich lasów :)
                          • Gość: Radex Tak, weekendowe słonko było przyjemne... IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 20.10.03, 15:58
                            Zimno ale ładnie.
                            Teraz moja kolej by obejrzeć piramidke.
    • Gość: PARANOJA!!!! Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach IP: 81.210.88.* 15.10.03, 21:52
      Jasne !!! Pozamykać szkoły a otworzyć budki z piwem i pare
      dyskotek. Wtedy młodzież będzie mieć zajęcie: piwo, wóda,
      narkotyki, sex, kradzieże , napady. TO JEST TO!!! Na cholere
      komu szkoła muzyczna?? z niej nie ma pożytku, kasa do budżetu
      miasta nie idzie..Po co nam 90 uczniów chcących coś robić ?
      chcących się kształcić muzycznie? Lepiej niech idą na dyskoteke
      posłuchać techno!! Może tam spotkają się z władzami miasta i
      razem się zabawią ?
    • basturk Celince.. 15.10.03, 22:35
      Gość portalu: Celia napisał(a):

> Co racja to racja. Tyszanie najpierw powinni zaopatrzyć się w
      > kibelki i w kosze na śmieci, potem powinni nauczyć się korzystać
      > z jednego i drugiego. Szkoła muzyczna tu to jak rzucać perły
      > przed wieprze...

no własnie jakiś (cytuje) wieprz wszedł na nasze forum między perły... ;)
      pozostawiam to do przemyślenia Celince ;)
    • salo Dodatkowe argumenty przemawiające za zmianą 23.10.03, 12:31
      statusu szkoły lub jej likwidacją, piszą w Echu:
      "Z kolei wiceprezydent Daria Szczepańska przekazała nam informacje, z których
      wynika, że niewielu absolwentów szkoły decyduje się na dalszą edukację
      muzyczną. Te dane są według wiceprezydent niewspółmierne do wysokich nakładów
      finansowych, jakie gmina ponosi na utrzymanie szkoły.
      Informacja otrzymana od wiceprezydent Darii Szczepańskiej sporządzona została
      15 października przez Janinę Konieczny, dyrektor szkoły muzycznej dla
      Miejskiego Zarządu Oświaty. Czytamy w niej, że do tej pory szkołę ukończyło 27
      uczniów. Trzech z nich zdało egzamin do średniej szkoły muzycznej w Katowicach.
      Trzech kolejnych uczniów zostało przyjętych do szkół muzycznych w Bielsku-
      Białej, Gliwicach i Gdańsku. Wielu absolwentów zrezygnowało z dalszej edukacji
      muzycznej ze względu na uciążliwość dojazdu do Bielska i Katowic."
    • Gość: anonim Re: Plany likwidacji szkoły muzycznej w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 19:45
      A może ktoś ma zakusy na budynek Szkoły Muzycznej....????
      Może Tyska Wyższa Szkoła Zarządzania którą kieruje mąż Pani
      Szczepańskiej?????
      A może to tylko plotki o których wie całe miasto.....
      jescze przecież zostało kilka lokali po przedszkolach które
      może przejąć ta szkoła to nic że jeszcze istnieją!

Anonim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka