Dodaj do ulubionych

Drogi Adminie...

31.07.05, 17:58
A czy jesli jestem z rocznika '87, nowa mature dopiero bede zdawac,ale i tak
czuje,ze ja zawale i sie nie dostane na studia za pierwszym podejsciem to i
tak moge sie poudzielac na forum? ;)tak "profilaktycznie" :P

DLA WYJASNIENIA:

Zdaje nastepujace przedmioty:

POLSKI - podstawowy
NIEMIECKI - dwujezyczny
HISTORIE - rozszerzona

no i teraz czemu mam obawy:
a)zaluje,ze nie bede pisac polskiego rozszerzonego(za pozno sie
zorientowalam,ze bylby mi potrzebny) a wynik z podstawy moge sobie w d...
wsadzic,bo mi i tak malo da pewnie podczas rekrutacji...
b)niemiecki zdaje dwujezycznie i choc jestem z niego nie najgorsza to uczelnie
generalnie olewaja ta "opcje" matury i punktuja ja tak samo jak rozszerzona...
c)historie wybralam droga eliminacji i nie jest to moj "konik" - mysle ze
wiecej niz 60% (oby choc tyle...) miec nie bede,a to nie jest wynik wysoki...

biorac to wszystko pod uwage juz sie nastawilam na to,ze bede pewnie
poprawiac/dodam cos po mojej maturze ;)

no to jak?
Obserwuj wątek
    • oxy_gen_86 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:09
      "zaluje,ze nie bede pisac polskiego rozszerzonego(za pozno sie
      zorientowalam,ze bylby mi potrzebny) a wynik z podstawy moge sobie w d...
      wsadzic,bo mi i tak malo da pewnie podczas rekrutacji..."
      Hmm... czegos nie kapuje - przecież rocznik 87' nie składał jeszcze deklaracji
      więc na nic nie jest za późno. A tak w ogóle o tym czy podejdziesz do części
      rozszerzonej moższ zadecydowac w ostatniej chwili tzn. zaraz po napisaniu
      poziomu podstawowego. Chyba, sie troszke zakręciłaś w tym co napisałaś... no
      chyba, że to ja jestem jakaś zakręcona;))
    • sloonko18 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:14
      Co prawda Adminem nie jestem,ale nie mogę się powstrzymać przed napisaniem
      czegoś. Absolutnie nie masz prawa korzystać z tego forum:)Uważam ze należy Ci
      się potężny kop w d...ę,żebyś wzieła sie do pracy. Masz przed sobą jeszcze
      conajmniej 10 miesięcy, więc skąd te pesymisttyczne myśli?? POlski rozszerzony
      możesz jesczze spokojnie zdawać przeciez deklarację mozna zmieniać do stycznia
      (przynajmniej w naszym roczniku tak było). A co historii to nawet jeżeli nie
      ejst Twoim konikiem to masz jesczze mnóstwo czasu żeby to zmienić. W związku
      w/w okolicznościami liczę na to,że już więcej nie zobacze tu nicku "euridice" a
      za rok spotkay się na forum "Studia" jakbyś jeszczę częściej miała ochotę
      otrzymać takiego "liścia dyscyplinarnego" to pisz śmiało:) POzdrawiam. i
      trzymam kciuki:)
      • kilam do sloonko18 01.08.05, 13:07
        Hi! Mi tez się nie udało w tym roku na medycynę(a dokładniej na lekarski).
        Piszę fizykę i.....drżyjcie uczelnie! A tak na marginesie gdzie zamierzasz
        składać papiery za rok! Może tam gdzie ja? - Warszawa
        • sloonko18 Re: do sloonko18 01.08.05, 19:23
          Dokładnie! W tym roku składałam do Bydgoszczy,a le jak poprawię to uderzam do
          stolicy:) A poprawianie zaczynam od chemii w styczniu a później fizykę w maju.
          mam nadzieję,że moze wystarczy tylko podstawowa fiza. Mozesz napisać gdzie
          składałeś w tym roku? Skąd jesteś? i Ile Ci zabrakło? Bo mi 2 punktów. Siódme
          miejsce na liscie nie przyjętych:))) Porażaka. Pozdrawiam
          • ana7777 Re: do sloonko18 01.08.05, 23:35
            ja też do wawy.
    • euridice Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:26
      z tym polskim to chodzi o to,ze...po prostu moja polonistka utwierdzila nas w
      przekonaniu,ze jesli ktos nie chodzi na fakultet (bo albo ktos chodzi tylko na
      podstawe albo na podstawe i fakultet),to tego poziomu po prostu nie ma szans
      napisac.Raz,ze lista pozycji lekturowych jest znacznie dluzsza a dwa,ze zupelnie
      na czym innym polega pisanie "wypracowania" na podstawie niz na rozszerzeniu. A
      ja na fakultet nie chodze (dlatego napisalam,ze za pozno sie zorientowalam). I
      na tym wlasnie polega moj problem...
      • sloonko18 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:29
        Moja profesorka powiedziała zebym nie podchodziła do matury z angielskiego bo i
        tak nie mam szans. A ja z ustnego miałam 90% a z pisemnego ponad 70%. A co do
        lektur to jesczez wolny miesiąć przed Tobą i nic straconego:)
        • euridice Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:33
          ale to...ona Ci poradzila nie podchodzic a ty jednak postapilas po swojemu i z
          rozszerzonego mialas takie wyniki tak?
          • sloonko18 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:45
            Nie,z podstawowego. Ale ona powiedziała,zebym wogóle niepochodziło bo z moją
            wiedza nia mam szans zdać. To było z drugiej klasie. Zawziełam się i zdałam
            bardzo dobrze. Byłabym w stanie podejść do rozszerzonego,ale nie był mi do
            niczego potzrebny,więc wolałam zająć się biologią, chemią i fizyką, które były
            mi potrzebne na medycynę.Jak mi jesczze napiszesz,zę ta nauczycielka jest jakąś
            wredną idiotką to chyba osobiście dam Ci kopa w D.......;)
            • euridice Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:54
              nie,nie jest wredna idiotka,wrecz przeciwnie:)wlasciwie to nie spodziewalam sie
              niczego innego wchodzac na to forum niz slow,ktore maja mnie zmobilizowac do
              dzialania i podniesc w pewien sposob na duchu :) wiedzialam,ze zostane
              opieprzona od stop do glow na moje pesymistczne podejscie:) zobacze jak sie to
              wszytsko potoczy,mam nadzieje,ze za rok wejde tu (majac nadzieje,ze ktos ze
              "starych" obywateli bedzie jeszcze tu urzedowac) i pochwale sie,ze np. zdobylam
              indeks na...(tu nazwa kierunku,ktorego nie podam,by nie zapeszyc:P)!!

Tymczasem pozdrawiam Was wszytskich i zycze wysokich wynikow z "poprawek" :)
            • ana7777 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 19:03
              a ja powiem wam ogólnie. Prawda ie dostałam się na medycynę. Dlaczego? Bo mi
              OKE 25 pkt. z biol nie policzyła i nie chce policzyć. Z kluczem idealnie. Na
              wieczorowe się nie zdecydowałam. Poprawiam w styczniu i maju. Tzn. mam nadzieję
              że w maju już nie będę musiała.
              ale mimo to powiem wam jedno - tzn.rocznikowi87 - żeby napisać maturę musicie
              mieć skończone liceum. Do tego potrzebujecie 50%obecności. Zapisujcie w
              kalendarzu. Większość szkół to strata czasu. Pani, która karze tytułować się
              profesor mówi coś nie słuchaj. Ty wiesz co umiesz. Na mnie jedna próbowała
              wymusić korepet. Drugi cert. mam. Miałam 4. Inni ze znajomością trzech słów
              szóstki. Tu nic nie pomoże.
      • oxy_gen_86 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:53
        ee tam guzik prawda;)) wcale tego materiału nie jest tak dużo - zaledwie parę
        laktur i wierszy. Moja polonistka na początku września tez nam mówiła, ża
        poziom rozszerzony jest dla olimpijczyków (ona jest weryfikatorem i na jakis
        zebraniach tak mówili a ona nam TYLKO powtórzyła). Co do oceniania pracy na
        poziomie rozszerz. to wcale nie ma specjalnych/innych zadas sprawdzania - tak
        jak na podstawie jest klucz i sprawdzaja według niego. U mnie w szkole są 2
        klasy humanistyczne a do poziomu rozszerz. podchodziły również osoby z
        klas "ścisłych" i bez problemu zdały i to całkiem przyzwoicie. Jeśli chcesz to
        mogę Ci napisać co obowiazuje na poziomie rozszerzonym.

• euridice Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 18:55
          jesli bylabys tak mila ...:)
          • oxy_gen_86 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 19:03
            Mówisz masz ;))

A więc caaaała podstawa (ale tu sie nie będę produkować bo za duzo tego)+
            1.Literatura polska:
            Kochanowski - Treny
            Słowacki - Kordian (cały)
            Gombrowicz - Trans-Atlantyk
            Kuncewiczowa - Cudzoziemka
            Witkiewicz - Szewcy
            2.Literatura powszechna:
            Dante - Boska komedia (fragmenty "Piekła")
            Goethe - Faust część 1: fragmenty sceny w pracowni (rozmyslania Fausta o sobie
            i swoim zyciu, rozmowa z Mefistofelesem)
            Kafka - Proces
            Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Jak sama widzisz calej biblioteki nie musisz wypozyczać ;)
            • kaja86 do Euridice :) 31.07.05, 19:54
              Sorry, że się wtrące, ale musze ;) więc na tym poziomie rozszerzonym, ktory my
              pisaliśmy nie było nic z tej listy, tak samo na żadnej próbnej. Nam dawali albo
              interpretacje wierszy, albo jakies calkiem nieznane teksty, więc to nie jest
              tak, że na poziomie rozszerzonym musi byc cos z tego co wypisała Oxygen. Na
              poziomie rozszerzonym może być wszystko. W sumie nie trzeba się do tego jakoś
              specjalnie przygotowywac, najlepije nauczyc kluczowego interpretowania wierszy,
              a także porównywania dwóch wierszy. my czesto to przed matura ćwiczylismy .
              statystyki pokazują, ze poziom rozszerzony nie jest duzo trudniejszy od
              podstawowego. U mnie na Śląsku srednia z podstawowego to 58, z rozszerzonego 50,
              znam sporo osób, które rozszerona napisaly lepiej niz podstawowa, czyli
              wszysstko przed Tobą ;)
      • 123456-k _____do euridice________ 01.08.05, 20:25
        Matura z rozszerzonego j. polskiego i tak dotyczy interpretacji lektur spoza
        wymienionych na liście ... Tak jest napsiane w informatorze... tak było na
        próbnych i tak było na maturze 2005... Ja przeczytałam wszystkie lektury a i
        tak na rozszerzonym dostalismy zupełnie nieznany tekst do interpretacji... To,
        że twoja polonistka nie wierzy w Ciebię o niczym nie świadczy... Podchodząc do
        rozszerzonej matury niczego nie tracisz... W tym roku wiele osób miało
        wystarczającą ilość punktów z podstawy aby dostać sie na studia, ale nie byli
        brani pod uwage bo nie zdawali rozszerzenia... Tak więc nawet głupi 1 % z
        rozszerz. moze zapewnić ci dostanei sie na studia... Nie słuchaj głupich uwag
        polonistki bo ona sie myli - wiem to na przykładzie moich znajomych z klasy,
        którzy nie czytali żadnej lekturu a z rozszerz. polskiego mieli bardzo dużo % .
        Rób to co do ciebie należy.. a wierzę że ci sie uda ...Pozdrawiam :D
    • ja_tylko_poprawiam_mature Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 20:38
      Pisz sobie o chcesz i ile chcesz. Tylko poświęć trochę czasu na naukę. I to już
      teraz, później mogą być problemy. Poczytaj sobie posty osób, które pisały na
      forum matura tak na przełomie kwietnia i maja. Za cholerę nie mogły się wziąć
      do nauki. Tak więc lepiej profilaktycznie zacząć się uczyć, niż zamartwiać. A
      co do przedmiotów, to nie wiem co byś chciała studiować, ale polecam już teraz
      podjąć ostateczną decyzję i uczyć się przede wszystkim pod tym względem. Brać
      pod uwagę szczególnie to co jest najpotrzebniejsze. I tak podejrzewam, że w tym
      twoim zestawie brakuje wosu, ale może on ci wcale nie jest potrzebny.
    • oxy_gen_86 Re: Drogi Adminie... 31.07.05, 23:08
      Kaja wybaczam wtrącenie ;)) w końcu forum jest od "wymiany mysli" :) A co do
      tych lektur - ja wcale nie gwarantuję, że akurat one będą na maturze ( w końcu
      po tegorocznych niespodziankach po OKE mozna spodziewać się wszystkiego.
      Wypisałam je z dobrego serca no i żeby młodsze pokolenie nie dostało schizy:P
      • kaja86 Re: Drogi Adminie... 01.08.05, 00:21
        hehe, ja wiem, lepiej je znac, ale niech wie, że i tak może dostać wszystko na
        tej rozszerzonej maturze ;P
    • euridice do 123456-k ... 02.08.05, 12:15
      Dziekuje Ci za Twoj post...

Wiesz,jakos Twoje slowa daly mi duzo do myslenia (lacznie z wypowiedziami innych
      forumowiczow) i... chyba zdecyduje sie na zdawanie tego rozszerzenia. Jak moja
      polonistka sie o tym, dowie we wrzesniu to chyba zawalu dostanie,ale co tam ;)
      Tzn nie to ze ona mnie nie lubi etc., tylko po prostu chyba przez mysl jej nie
      przejdzie,ze ktos kto nie chodzi na JEJ fakultet osmiela sie zdawac rozszerzony
      polski ;) bedzie zapewne "oburzona" i "zbulwersowana",ale...ostatecznie to MOJA
      matura,nie jej :P Nawet jesli bym dostala z tego poziomu 5 % to...zawsze te 5%
      do przodu,prawda? :)

DZIEKI.
      • twins1986 Re: do 123456-k ... 02.08.05, 13:54
        U mnie też tak było nauczycielka kazała nam sie dokładnie zastanowić nad
        poziomem rozszerzonym bo jest bardzo trudny i ze my sobie nie poradzimy.A tak
        naprawde nie byl on taki trudny ten poziom rozszerzony do dzis załuje ze nie
        zdawałam.
      • 123456-k Re: do 123456-k ... 02.08.05, 15:33
        No cieszę sie, że zdajesz rozszerzony :] w tym roku wiele osób sobie odpóściło
        rozszerz. a później bardzo tego żałowało. Masz cały rok przed sobą i wierzę, ze
        dasz radę. Staraj sie czytać lektury (albo dobra opracowania) bo to naprawdę
        dużo pomaga ... Trzymam kciuki!! :D :D
      • ra_cha Re: do 123456-k ... 03.08.05, 11:15
        a dlaczego twoja nauczycielka ma się o tym dowiedzieć we wrześniu? przecież
        deklaracje dot. tylko tego, jakie przedmioty zdajesz, w której grupie
        (podst./rozszerz. - ale to nie dotyczy polskiego) i na jakim poziomie ustny
        obcy, na rozszerzony polski po prostu zostajesz w sali egzaminacyjnej, po
        napisaniu podstawowego.
    • margareth007 Re: Drogi Adminie... 03.08.05, 17:25
      No pewnie, że powinnaś zdawać ten polski rozszerzony. Sama znam ludzi z
      biol-chemu, którzy na rozszerzony zdecydowali się niedługo przed maturą,
      przejrzeli przykładowe wypracowania z kluczami w różnych czasopismach (przed
      maturą sporo się ich pojawia na rynku) i zdali na 85%. Ja sama żałuję, że nie
      zdawałam rozszerzonego, bo dostałam z podstawowego 90% i jakbym miała chociaż
      trochę za drugi poziom to bym może się gdzieś dostała.
      Myślałam, że skoro nie przeczytałam lektur z rozszerzonego to nie mam szans. A
      tu niespodzianka; można było ich nie znać;-)
      • catherinesss Re: Drogi Adminie... 04.08.05, 15:34
        Ja tylko jedną rzecz mam do dodania, mianowicie małą radę. Skoro decydujesz się
        na historię, to najlepiej zdaj też np. WOS czy geografię. Nie zaszkodzi, bo
        jeśli weżmiesz je jako przedmioty dodatkowe, to nawet jeśli nie zdasz - NIC się
        nie stanie. W tym roku na przykład historia była od tych dwóch pozostałych
        ZNACZNIE trudniejsza, ludzie przygotowywali sie do niej całe trzy lata i
        zdawali ją kiepsko, podczas gdy wos czy gegre(po nauce raptem kilkudniowej -
        nie przesadzam) - znacznie lepiej.
        A poziom rozszerzony na polskim również nie zaszkodzi i wcale nie potrzeba do
        tego fakultetu(wiem z doświadczenia)
        Pozdrawiam i powodzenia:)
        • kaja86 Re: Drogi Adminie... 05.08.05, 00:27
          Z tym wosem i historią masz całkowita rację, ja wos mialam przez pól roku a
          wyniki mam 2 razy lepsze. Choc oczywiście za rok może byc inaczej i dlatego
          najlepiej zdawać 2 przedmioty, wtedy jest większa szansa na coś łatwego ;)
    • midi.max Re: Drogi Adminie... 24.03.06, 12:22
      popieram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka