Dodaj do ulubionych

czuć chlor

IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 10:45
Przyjechałem w piątek do Świecia, na Marianki. Otworzyłem drzwi od auta i
poczułem zapach chloru.
Wczoraj sytuacja się powtórzyła - ale tym razem byłem z żoną i ona pierwsza
stwierdziła, po wyjściu z auta, że czuć chlorem.

Dziwne...

Sytuacja miała miejsce przy ul. Żwirki i Wigury 5.
Obserwuj wątek
    • Gość: wodorek Re: czuć chlor IP: 93.186.192.* 03.05.10, 11:48
      No i co, w związku z tym? Chcesz wszcząć dochodzenie komisji śledczej, czy może
      wezwać CSI?
      • Gość: P Re: czuć chlor IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 12:26
        Nie, po prostu nie chce się truć...
        Może jeszcze ktoś czuł woń chloru w pobliżu w/w miejsca ?
        Może gdzieś się ulatnia ?

Gazowy chlor działa drażniąco na układ oddechowy i błony śluzowe, może prowadzić
        do obrzęku płuc, a w dużych stężeniach do śmierci. W powietrzu jest wyczuwalny
        przy stężeniu 3,5 ppm, ale stężenie niebezpieczne to 1000 ppm. Z powodu tych
        właściwości był stosowany jako broń chemiczna w czasie I wojny światowej.
        Wartość średnia ważona dopuszczalna w długim przedziale czasu (8 godzin na
        dzień) nie powinna przekroczyć 0,5 ppm.

Ciągłe wystawienie na działanie niskich stężeń chloru osłabia płuca i zwiększa
        podatność na inne choroby płuc.
        • Gość: kwas Re: czuć chlor IP: *.swiecie.vectranet.pl 03.05.10, 14:59
          Ty to się chyba nawdychałeś podtlenku azotu...
          • Gość: Agent CSI Re: czuć chlor IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.10, 15:28
            Powinieneś sprawdzić czy coś jest nie tak z Twoim samochodem. W obu przypadkach
            poczułeś ten zapach po wyjściu z auta... Ciekawe jest to że w środku auta nic
            nie czułeś mimo iż powietrze z zewnątrz przenika przez filtr do środka...
            • Gość: do P Re: czuć chlor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 15:33
              Skąd niby ma się chlor ulatniać na Żwirki i Wigury? Poza tym, gdyby to były
              stężenia groźne dla życia, to byś nie wyczuł zapachu tylko czułbyś, jak Ci się
              drogi oddechowe zamykają.
              • Gość: straszny smród Re: czuć chlor IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.10, 17:01
                Śmieszne są te wątki o tzw. smrodzie, jednym to przeszkadza inni
                wyśmiewają tych co o tym piszą. Smród jest smrodem i żaden rozumny
                człowiek tego nie podważa, a na pewno nie lubią tego ani turyści,
                ani potencjalni inwestorzy szukający miejsca do zainwestowania
                swoich ciężko zarobionych pieniędzy.
                • Gość: nnn Re: czuć chlor IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 10:05
                  No nie żartuj, że inwestorom przeszkadza smród. A w czym niby ma im
                  przeszkadzać? Odstraszy klientów, odbiorców czy pracowników? Nie
                  rozumiem jaki miałby być związek smrodu z inwestowaniem? Chyba inne
                  czynniki mają na to wpływ? Akurat Mondi przyciąga wielu inwestorów,
                  smród im nie przeszkadza. A turyści?? Hmmm....jacy turyści? :-/
        • Gość: kwas Re: czuć chlor IP: *.swiecie.vectranet.pl 04.05.10, 10:34
          Przepraszam za wcześniejszą wypowiedź; wczoraj{3.05) ok. 19. w
          okolicach strzeżonego parkingu za kościołem, na Mariankach, faktycznie
          można było poczuć mieszaninę jakichś substancji chemicznych [na pewno
          nie czysty chlor}, bazujących na chlorze...
          • Gość: bo to Re: czuć chlor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:27
            z kibla kościołowego było pewnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka