Dodaj do ulubionych

Co to so piksele

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:18
Kto mi powie co to so piksele bo ja niewiem
Obserwuj wątek
    • Gość: fotoexpert Re: Co to so piksele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:50
      no to niezły tuk z Ciebie!
      • Gość: Ruda Re: Co to so piksele IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.07, 17:20
        To takie małe krasnale ale myslałam że jest tylko jeden.
        • Gość: google..i masz Re: Co to so piksele IP: 83.238.145.* 18.06.07, 18:31
          iksel (ang. pixel - wyraz utworzony ze zbitki dwóch angielskich słów:
          picture+element) jest to najmniejszy element obrazu bitmapowego. Jeden piksel
          to bardzo mały kwadrat (rzadziej: prostokąt) wypełniony w całości jednolitym
          kolorem. Piksel stanowi także najmniejszy element obrazu wyświetlanego na
          monitorze komputera. Tryb pracy monitora, a konkretnie jego rozdzielczość to
          właśnie liczba pikseli jakie zawiera on w pionie i poziomie.

Najczęstszym rozwiązaniem uzyskiwania różnych kolorów jest zastosowanie
          mieszania barw w systemie RGB. Obraz składa się z bardzo dużej ilości pikseli,
          których kolory mogą być niezależnie zmieniane. Każdy piksel składa się z trzech
          części świecących w kolorach: czerwonym, zielonym i niebieskim (zobacz zdjęcie
          obok). Odpowiednie sterowanie intensywnościami tych składowych podpikseli
          powoduje powstanie wypadkowego koloru całego piksela. Kolorowi białemu
          odpowiada maksymalna intensywność świecenia wszystkich trzech składowych,
          kolorowi czarnemu - wszystkie podpiksele wygaszone.
    • Gość: jaca Re: Co to so piksele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:58
      masz morde jak piksel
      • Gość: pyksel Re: Co to so piksele IP: 62.189.127.* 18.06.07, 19:07
        Samiec muchy zamiast jader ma piksele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka