Dodaj do ulubionych

orkiestry dęte

IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 11:08
mam pytanko? czy w tym roku podczas piątkowego wieczoru z orkiestrami
na stadionie będzie pokaz sztucznych ogni??
bo organizator nie umiescił na stronie zadnej informacji n aten
temat.
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: rotfllll Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 13:01
      Festiwal został skrócony o jeden dzień, piątek jest "wyłączony", jest tylko
      sobota i niedziela. Pewnie będą sztuczne ognie, jak zawsze :)
      • Gość: info Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 13:32
        um-swiecie.pl/?cid=1305 - skład orkiestr i program tegorocznego Festiwalu.
    • Gość: klik Re: orkiestry dęte IP: *.ip.netia.com.pl 11.06.09, 14:29
      Na tegorocznym festiwalu nie będzie pokazów sztucznych ogni, a jedynie pokaz
      sceniczny (przy scenie).
      • Gość: liz Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 14.06.09, 20:15
        czy to prawda, że festiwal orkiestr detych , który tak bardzo
        lubiliśmy ma teraz przybierać formę pokazów folklorystycznych?jeśli
        to prawda stawiam wielkie NIE.
        Grupki badziewiaków i przebierańców nie są tu potrzebne!.Pragnę by
        organizator , czyli OKSIOR i UM powrócili do zapraszania ORKIESTR
        DĘTYCH
        • Gość: door Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 20:41
          O co Ci chodzi?Przecież będą orkiestry.
          • Gość: liz Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 14.06.09, 21:45
            Raptem 7 orkiestr i 4 grupy folklorystyczne:
            -neo risio- grecja
            -darling- bialorus
            -folk and art group-turcja
            -club malloura- cyprPozostańmy przy tradycyjnym festiwalu a moze
            nasi madrzy Panowie pomysla o stworzeniu kolejnej imprezy na której
            będzie przezentowany folklor. Nie zmuszajcie miłośniow muzyki
            orkiestrowej do słuchania i oglądania folkloru!
            Nie zaniżajcie poziomu festiwalu. To jedyna impreza, znaczaca w
            naszym ubogim miasteczku
            • Gość: Marny Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.09, 22:23
              Z roku na rok ta impreza traci na atrakcyjności! Coraz mniej orkiestr na nią
              przyjeżdża, coraz mniej jest atrakcji...
              Nie dziw się "Liz"! Czymś musieli wypełnić tą lukę. Ta impreza przestała się już
              liczyć w świecie. Mało orkiestr przyjeżdża, to niech chociaż folk się
              zademonstruje i wypełni czas przewidziany na ten przegląd.
            • Gość: do liz Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 22:44
              Odkąd Celuloza upadła i pojawił się twór o nazwie frantschach a
              potem mondi (ciekawe jaka nazwa będzie następna, żeby zwiać od
              podatków) nieuniknione jest to, że festiwal będzie upadał z roku na
              rok. Kiedyś nasza Celuloza mocno wspierała tą imprezę i było lepiej.
              Nie można wymagać potężnych nakładów finansowych od OKSiRu, który
              jest biedny jak mysz kościelna (patrząc na ilość i jakość imprez),
              albo od UM, które nie może sobie pozwolić na wyłożenie większych
              pieniędzy na ten cel kosztem ważniejszych.
              Niestety musimy być przygotowani na powolną agonię tego, jakże
              rodzinnego widowiska. Sponsorów jest niewielu i nie ma się co
              dziwić. Szansą na przetrwanie jest jakiś konkretny zastrzyk gotówki.
              Należy pamiętać, że orkiestry nie przyjeżdżają tu za darmo. Podróż
              kosztuje, zakwaterowanie też. Życie.
              • Gość: taka refleksja Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 13:34
                Na stronie świeckiego urzędu w zakładce BIP można znaleźć coś takiego jak budżet
                OKSiR, a w budżecie owym informację o tym ile urząd miejski przekazuje na
                Festiwal Orkiestr Dętych. Dodam, że co roku jest to kwota niewiele ponad 100
                tys. zł - to nie są małe pieniądze,które OKsiR co roku ma zagwarantowaną na 100
                proc. Organizując taką imprezą od lat, mając przy tym rok czasu, można dodatkowo
                ubiegać się o środki z UE bądź innych, krajowych organizacji. Pomyślcie jak ta
                impreza wyglądałaby, gdyby całość środków musiałby wypracować OKSiR?? Pewnie
                zagrałaby świecka orkiestra, no może z Chełmna przyjechaliby... To nie wina
                byłej celulozy że nie daje pieniędzy na tą imprezę ( w gruncie rzeczy jest ona
                mało atrakcyjna) i dla ludzi zajmujących się w takich firmach marketingiem i PR
                pokazywanie firmy na tego typu imprezach to porażka, pieniądze rzucone w
                błoto... Mondi daje sporo pieniędzy na inne lokalne przedsięwzięcia. Nauczcie
                się w końcu myśleć w taki sposób - pracuję, więc mam i zapomnijcie o "celuloza
                nie dała', "sponsorzy nie dali". Czasy dawanie już dawno się skończyły. Dziś
                pieniądze daje Unia. Ale tylko tym, co udowadniają, że chcą i potrafią PRACOWAĆ.
                Ot, taka moja refleksja... A festiwal moim zdaniem należało przeorganizować co
                najmniej jakieś 7/8 lat temu. Dziś to już nikt nie wie jak to wszystko ma grać
                dalej...
        • pewnamadzia Re: orkiestry dęte 14.06.09, 23:06
          Taaaak, profil imprezy zaczyna się zmieniać i moim zdaniem idzie w
          złym kierunku. Jeszcze trochę i zamiast festiwalu ORKIESTR DĘTYCH
          będzie "wieś tańczy i śpiewa" (nie obrażając wsi)
          • Gość: WOL Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 15.06.09, 11:51
            Kiedy będą te orkiestry dęte?
            Pozdrawiam całe Świecie.
            • Gość: pracownik Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.09, 13:02
              za tydzień
              • Gość: rotfllll Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 13:49
                prawda jest taka, że z roku na rok przyjeżdża coraz mniej orkiestr, i poziom
                jest coraz niższy... (nie mam na celu nikomu ubliżać!)
                cofnijmy się kilka lat wstecz, powiedzmy do 2004 roku - przyjeżdżało mnóstwo
                orkiestr, które aż chciało się oglądać! Czy to Czechy, Węgry, Szkocja, Litwa
                itd... A TERAZ? Szkoda, że festiwal podupada, bo zawsze była to przecież jedna z
                najważniejszych - jak nie najważniejsza impreza w Świeciu.
                • Gość: Sąsiad Re: orkiestry dęte IP: *.lan.gosk.pl 15.06.09, 17:04
                  Bardziej jestem ciekaw jak sprawdzi się cała impreza na stadionie...
                  • Gość: rotfllll Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 22:56
                    z pewnością spotka się z krytyką, biorąc pod uwagę to, że stadion jaki jest taki
                    jest, ale jest - nie ukrywajmy - zadbany. A po takiej imprezie na pewno będzie
                    coś zniszczone itd
                    • Gość: antonio Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 22:43
                      Dziś widziałem na stadionie jak ćwiczyły dziewczyny, które kiedyś
                      tańczyły w mażuretkach. Wystąpią ponownie po latach z okazji
                      jubileuszu. Szkoda tylko że chyba w spodniach zatanczą a nie w
                      dawnych strojach :)
                      • Gość: niezadowolony Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.09, 16:52
                        O Boże. Przecież mażoretki nasze to przeżytek już. Ile lat można oglądać to
                        samo?? Chociaż kiedyś to było atrakcyjne dla widzów, a teraz??
                        Prawda jest taka, że ludzie na to idą albo z przyzwyczajenia, albo żeby chociaż
                        coś zobaczyć w Świeciu, bo to jedno z nielicznych wydarzeń u nas (nad czym
                        ubolewam). A szkoda.

Pamiętam jak ludzie całymi rodzinami chodzili na ten festiwal. KIEDYŚ.
                        • Gość: widz Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.09, 14:23
                          Byłem dzisiaj na rynku i widziałem. Sorry ale ten festiwal w tym roku jest
                          porażką. I nie mam tu na myśli tylko orkiestr (niektóre zespoły to nawet nie
                          orkiestry) , które przyjechały spoza Świecia. Czy w ciągu okrągłego roku
                          naprawdę nie można przygotować czegoś nowego, będąc gospodarzem? Ile lat pod
                          rząd można słuchać i oglądać "Speedy Gonzales"? A i żeby nie było odpowiedzi
                          typu: "To po co tam szedłeś?" już mówię. Poszedłem z nadzieją, że coś się
                          zmieniło i zobaczę coś ciekawego.
                          • Gość: liz Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 20.06.09, 14:49
                            totalna porazka!Zespoły folklorystyczne- w tym kluby seniora i
                            grupa hip hopowa. Co to ma wspólnego z orkiestrami dętymi?Czemu
                            OKSIR zmienia charakter jedynej w Świeciu imprezy?
                            • Gość: kur Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.09, 16:18
                              z zachwytu ja tez piac nie bede :( flaki z olejem i to jeszcze "odgrzewane";
                              szkoda :(
                              • Gość: rotfllll Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 17:45
                                "Czy w ciągu okrągłego roku
                                naprawdę nie można przygotować czegoś nowego, będąc gospodarzem? Ile lat pod
                                rząd można słuchać i oglądać "Speedy Gonzales"?
                                zapraszam na wieczorny koncert na stadionie :) w ciągu tego okrągłego roku
                                zostało sporo przygotowane - zobaczyć to będzie można dziś na nocnym show i jutro :)
                                a co do tego, że OKSIR zmienia charakter imprezy - w zupełności się zgodzę. Jest
                                przecież tyle fajnych orkiestr w Polsce i nie tylko, dlaczego są zapraszane
                                grupy folklorystyczne? Na nocnym show mają występować jako ostatnie - z
                                pewnością niewiele ludzi zostanie, by to oglądać... Z całym szacunkiem, ale czy
                                to jest festiwal kultur, czy orkiestr dętych ?!
                                pozdrawiam:)
                            • Gość: wow Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 20.06.09, 18:24
                              Jak to jedynej imprezy w Świeciu? Charakter tej imprezy dawno się zmienił, tylko
                              mentalność mieszkańców Świecia nie za bardzo. I już czas żeby w ogóle jej
                              zaprzestano, bo trąci kiczem i tandetą... Taki większy festyn....
                              • Gość: kur Re: orkiestry dęte IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.09, 19:10
                                > Taki większy festyn....

Wlasnie :(
                                • Gość: liz Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 20.06.09, 22:17
                                  Mnie i wielu mieszkancom nasza Orkiestra podoba się. Jest wizytókwą
                                  naszego miasta w kraju i zagranicą.Zamiast krytykować Orkiestrę może
                                  należało by popatrzeć w stronę naszych Rajców miejskich, którzy
                                  mogli by wziać pod opiekę Orkiestrę jako reprezentanta naszego
                                  miasta.Wtedy zobaczyli byśmy może nowe mundury, bo te faktycznie już
                                  sie opatrzyły.W dobie kryzysu i tak Orkiestra dobrze prosperuje sama
                                  się finansując.
                                  Panie Burmistrzu może dostrzeże Pan Młodzież tam grajacą, która jest
                                  przyszłoscią Orkiestry a tym samym narybkiem promocji naszego
                                  Miasta, która nie jest zbyt szeroka.
                                  Z tego co zaobserwowałam Pan Burmistrz szczególonie upodobał sobie
                                  klub seniora i wspiera go nie tylko swoja obecnoscią ale przede
                                  wszystkim finansami.Skąd ten sentyment?Może to upodobanie do
                                  ciągłych zabaw i wycieczek osób w jesieni życia.
                                  Uważam jesli ktoś chce się bawić niech to robi za swoje pieniądze a
                                  nie za pieniądze Miasta.
                                  Jestem za wsparciem ludzi i firm , które robią coś pożytecznego dla
                                  Miasta .W Młodych nasza przyszłość
                                  • Gość: orkestrant Re: orkiestry dęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 23:10
                                    Chelmno juz dawno to przskoczylo. tam jest festival, a w Swieciu... jakies
                                    soleckie pogrywanko na grzebieniu- dajmy ju z spokoj tej stypie... niech sie
                                    skonczy.
                          • pewnamadzia Re: orkiestry dęte 21.06.09, 11:12
                            A ja się obawiam, że Wato by nawet filharmonicy wiedeńscy nie
                            zadowolili. Bo repertuar nie ten, bo tancerki też takie jakieś
                            nijakie, bo forma nudna.
                            Wam to by się nawet nie podobało gdyby orkiestra zmieniła cały
                            repertuar na festiwal. Wiecznie źle.
                            A nie przyszło Wam do tych małych główek, że to jest masa roboty z
                            przygotowywaniem się, codzienne próby po 2,5 godz? Że nowe stroje i
                            mundury to za darmo rozdają?
                            Naprawdę, jeszcze nie przeczytałam ani jednego pochlebnego słowa na
                            temat festiwalu. To przykre. Bo muzycy się starają. Orkiestra
                            gospodarzy też się stara. Ja też. Mi jest przykro, że tylko widać
                            krytykę.
                            A co Wy byście z tych utworów zagrali albo zatańczyli? NIC. Na czym
                            umiecie grać? Jakie style tańczycie? No właśnie, więc może pora
                            docenić to, co mamy.
                            Mi jest przykro, że Świecianie to banda malkontentów i marud.
                            • Gość: lat24 Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.06.09, 11:20
                              Ludzie jesteście marudni jak funt guwna !!!!!!!!!!!!!!!! propozycja dla organizatorów niech za rok festiwal bedzie płatny i sie skończy narzekanie skner!!! przyjdą tylko Ci którym zależy a i dzieki temu bedzie jakiś grosz kasy za wstep. ludzie nie macie pojecia ze orkiestom trzeba dać co do buzi włożyć, położyć spać,musza czymś dojechać!!!! w orkiestrach poziom wiekowy sie obniżył a przy tym ich reprezentatywność w niektórych przypadkach ale bez przesady, dajcie szanse i docencie tych młodych ludzi którzy jada sporo kilometrów aby zaprezentować sie przed Wami!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • Gość: lola Re: orkiestry dęte IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.06.09, 11:24
                                aha, a dla tych co sie tak dopytuja o te sztuczne ognie.... to jest festiwal
                                Orkiestr Detych a nie Sylwester :)
    • Gość: . zdjęcia IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.09, 07:29
      www.saldat.pl/upload/ork2009/
      • Gość: kur Re: zdjęcia IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.09, 12:40
        Za dobre sa te zdjecia. pokazuja zabawe, atrakcje. i tu moje powinszowanie panie
        stig :)
        szkoda tylko, ze ten festiwal naprawde nie daje takich emocji i wrazen :(
        • Gość: fotoamator Re: zdjęcia IP: *.swiecie.vectranet.pl 21.06.09, 13:43
          gdyby stig robil smutne i ponure zdjecia to niemial by pracy
          zleceniodawcy chcą miec przeciez ładne zdjecia ze swoich imprez a nie
          takie co pokazuja ze bylo nudno :)))
          zrobic fajne zdjecia na nudnej imprezie to sztuka a stig jak zwykle
          sobie z tym swietnie poradzil
          gratki stig!!!!!
      • Gość: kinia89 Re: zdjęcia IP: *.centertel.pl 22.06.09, 19:24
        R E W E L A C JA !!!!!!1
        obejżalam 2 razy pod rząd
        • Gość: Gość Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 11:28
          supernak.pl/festod.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się