Dodaj do ulubionych

Kto sitem przesiewa

15.12.10, 13:08
zostają odpadki .

To cytat z księgi " Mądrości Syracha " rozdz.27 wers 4.

Czy tak jest w szkole ?

Wszak wiedzę uczniów się ocenia .
Ci , którzy tej wiedzy nie mają , winni pozostać na kolejny rok w tej samej klasie .

Hmmm, od lat już przez pierwsze trzy lata w podstawówce tej zasady się nie stosuje .

I widzę , po znajomości języka angielskiego , co się dzieje .

Niby uczeń potwierdza, że uczył się angielskiego , ba !!! nawet od zerówki a i w przedszkolu także bywały zajęcia , ale nawet dni tygodnia , miesięcy nie potrafi wymienić .

A podręczniki - np typu Bingo całkiem sporo - choć powoli i po kolei - przewidują, że uczeń 3 klasy winien umieć .

Ale w 4 klasie tego nie umieją .
Ale zdają .
Ot i patologia się szerzy - można nic nie robić ale awansować .
No i taki uczeń się przyzwyczai , że tak będzie w dorosłym życiu .
Obserwuj wątek
    • truten.zenobi w zasadzie o co Ci chodzi? 15.12.10, 14:13
      o to że jest niski poziom edukacji? ano jest i to pasuje większości społeczeństwa.
      • angrusz1 Re: w zasadzie o co Ci chodzi? 16.12.10, 20:58
        Do trutnia :

Chodzi o to , że promowanie wszystkich , powoduje, że promowani są także zwykli lenie .
        I tym lenistwem zarażają innych .

Ale MEN ciągle naciska na podwyższanie kwalifikacji nauczycielskich , skoro w 80 % wyniki nauczania zależą od samego ucznia .
        • truten.zenobi Re: w zasadzie o co Ci chodzi? 16.12.10, 22:01
          no ale mamy demokrację a większości pasuje taka politycznie poprawna urawniłowka..
          to o czym piszesz tylko objaw bardziej złożonego problemu.
    • jakw Re: Kto sitem przesiewa 15.12.10, 15:52
      A skąd wiesz, że uczeń 2 lata temu nie wykuł tych miesięcy na pamięć a potem zapomniał? W dialogach różnych nie wyszło, bo przy 30-osobowej klasie na mówienie jest mało czasu.
    • freekruszynka Re: Kto sitem przesiewa 17.12.10, 16:49
      No coś w tym jest. Generalnie poziom w szkołach systematycznie się obniża i tak naprawdę nic nie można na to poradzić. MI się to nie podoba, mam nadzieję,że moje dziecko0 będzie inaczej uczone . Współczuje jednak tym dzieciom, co prawda w szkole nie wymaga się od nich dużo i szkoła traktuje ich ulgowo,ale na rynku pracy już tak nie będzie
      • angrusz1 Re: Kto sitem przesiewa 18.12.10, 06:46
        Do freekruszynki :
        Piszesz : " mam nadzieję,że moje dziecko0 będzie inaczej uczone ."

A ja mam nadzieję, że twoje dziecko będzie się przyzwoicie zachowywać na lekcji a ty będziesz starannie sprawdzać postępy twojego dziecka .

Bo jak piszesz " na rynku pracy już tak nie będzie " jak jest w wielu przypadkach w szkole z uczniami .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka