m.anna.ma 05.03.11, 00:10 Czy wiecie Państwo czym jest edukacja domowa? Co o tym myślicie? Czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truten.zenobi Re: Edukacja domowa 05.03.11, 09:07 tak ma sens... i w zasadzie to jest podstawa polskiej edukacji.. i z własnego doświadczenia i z rozmów z znajomymi wynika iż większość tego co dzieci się nauczyły zawdzięczają pracy w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
m.anna.ma Re: Edukacja domowa 05.03.11, 18:59 Ja mam niewielkie doświadczenie w tej sprawie. Też mam wrażenie, że dzieci dużo uczą się w domu. Zastanawiam się, czy nasza polska edukacja podąży w kierunku takiej nauki. Teraz rodzice mają możliwość nauczać dzieci w domu. Czy jest ktoś z Państwa kto się zastanawiał nad taką formą edukacji swoich dzieci? Czy ktoś edukuje dzieci domowo? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Edukacja domowa 07.03.11, 20:35 Bez niej byłoby trudno dziecku w początkowych latach w szkole . To , co rodzice nauczą w domu , to więcej niż to , co uczą w szkole . Odpowiedz Link Zgłoś
koma52 Re: Edukacja domowa 18.03.11, 19:24 Prawo zezwala na edukację domową dziecka, musi ono jednak - aby przejśc z klasy do klasy - przedstawić swoją wiedze i umiejetności przed szkolną komisją z wszystkich przedmiotów obowiązkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
klan_fan Re: Edukacja domowa 10.03.12, 14:01 No pewnie. Jak komuś zależy na odseparowaniu dziecka od otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Edukacja domowa 10.03.12, 16:59 forum.gazeta.pl/forum/w,898,132378087,132378087,Nauka_w_domu.html Odpowiedz Link Zgłoś
fab-ya Re: Edukacja domowa 06.05.12, 18:41 Witam, pomysł edukacji domowej może być doskonałą formą "animacji czasu wolnego" tych rodziców, którzy mogą sobie na to pozwolić np. pracując stacjonarnie w domu. Zyskać można z pewnością wiele... wyjątkowy kontakt z własnym dzieckiem, dowolność w wyborze metod nauczania - a co się z tym wiąże ich innowacyjność. W szkole pewne formy są ograniczane z różnych powodów. Ponadto dziecko może szybciej przyswoić wiedzę z danego zakresu, utrwalić ją przez doświadczanie, ma wiele możliwości ... pozostając głównie w relacjach z rodzicem. Pamiętajmy jednak, że niezwykle ważnym aspektem rozwojowo-wychowawczym pozostaje grupa rówieśnicza, bez której proces socjalizacji staje się bardzo ubogi. Dzieci są z założenia chłonnymi wiedzy, ale i kontaktów z innymi dziećmi, bez względu na to w jaki sposób one wyglądają. Dlatego warto zadać sobie podstawowe pytanie co jest ważniejsze: umiejętność funkcjonowania w społeczeństwie, czy tylko wiedza, którą zawsze można poszerzać w domu? Z własnego doświadczenia wiem, co dają dzieciakom kontakty rówieśnicze i jak w ciekawy sposób poszerzać zdobytą wiedzę, bądź też ją utrwalać właśnie w domu. Przez doświadczenia i eksperymenty nauka stała się przyjemnością. Zapraszam chętnych do lektury: Tekst linka. Zatem idea domowego kształcenia pozostaje słuszną, tyle tylko, że nie jest w stanie zrekompensować pewnych braków społecznych, tak przecież istotnych w kształtowaniu własnej tożsamości i indywidualności. Z pozdrowieniami, Fab-ya. Odpowiedz Link Zgłoś