Dodaj do ulubionych

studia po 30-tce

16.07.11, 16:58
witam!!!
Chciałabym sie was poradzić,czy warto studiować po 30-tce.Wiem,że na naukę nigdy za późno,ale ja chciałabym studiować pedagogikę i zastanawiam się,czy kończąc studia nie będę za stara na posadę nauczyciela.I czy w tym wieku(po studiach 35 lat) i bez doświadczenia mnie jeszcze przyjmną???
Obserwuj wątek
    • prenatka Re: studia po 30-tce 23.07.11, 08:24
      spokojnie możesz podjąć takie studia, osobiście własnie w 35 roku życia zaczęłam studia z zakresu filologii angielskiej, które niedawno ukończyłam. Starsi studenci są bardziej zdyscyplinowani, lepiej zmotywowani, z moich obserwacji wynika, ze mają lepsze oceny i częściej kończą studia z sukcesem, niż ci młodsi. Druga sprawa to to, czy po pedagogice zostaniesz nauczycielem. Otóż pragnę wyprowadzić Cię z błędu. Zalezy jaką specjalność wybierzesz. Jeżeli np. opiekuńczo wychowawczą możesz zostać nauczycielem świetlicy. Jeżeli wczesnoszkolną możesz nauczać w klasach 1-3. Natomiast aby uczyć np. matematyki musisz mieć studia matematyczne, historii-historyczne itp. Oczywiście wszystko to z tzw. przygotowaniem pedagogicznym, czyli w trakcie studiów realizujesz blok przedmiotów z zakresu psychologii i pedagogiki. Jeszcze inną sprawą jest to, czy w Twojej okolicy jest duże bezrobocie wśród nauczycieli, bo ostatnio jest raczej nadmiar pedagogów, związany z niżem demograficznym.
    • kaasiaa00 Re: studia po 30-tce 24.09.14, 21:26
      Wiem, że ten temat jest stary, ale jestem ciekawa czy zdecydowałaś się na ten odważny krok? jeśli tak, to czy nie żałujesz swojej decyzji? pytam bo mam identyczną sytuację i jestem pełna obaw i niepewności :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka