Dodaj do ulubionych

Historia całej Polski na jednej stronie? To moż...

04.09.11, 18:41
Mam pytanie: czy zapisywane tam treści są przez kogoś recenzowane, czy sprawdzane? Na razie to bardzo sympatyczna, a oryginalna zabawa, lecz wpisy są "fajnione" na siłę i przede wszystkim dopiero w odnośnikowym haśle z Wikipedii dowiadujemy się, o jaką miejscowość chodzi. Niektóre komentarze są równie ciekawe, co wariackie - jak w przypadku śmierci Leszka Białego w Gąsawie. Nie do końca tak było, jak to opisano. Nie bardzo wyobrażam sobie wykorzystanie tej zabawki np. jako pomocy na lekcji. Można się ostro przejechać.
Obserwuj wątek
    • pabloo_straszny Re: Historia całej Polski na jednej stronie? To m 06.09.11, 08:40
      Cieszę się, że Hikimapa przynosi merytoryczne reakcje. Wpisy są jak najbardziej sprawdzane (przez historyka, wciąż szukamy chętnych moderatorów - w wybranych przez nich kategoriach i/lub okresach) i weryfikowane. Natomiast naszym celem jest popularyzowanie historii, zwłaszcza tej lokalnej, dokładamy starań by nasze wydarzenia były zarówno merytorycznie poprawne jak i przede wszystkim atrakcyjne dla użytkowników. Nazwy wydarzeń mają być "fajne" bo historia jest "fajna"!
      Myślę, że przykład z Leszkiem jest tu idealny. Oczywiście, że hipotez związanych ze zjazdem w Gąsawie jest kilka ale właśnie ta promowana jest w szkole (znam to z autopsji ;)).

Jeszcze raz dziękujemy za uwagę - będziemy się starać wypracować jakiś sposób na pogodzenie naszych założeń - atrakcyjności i rzetelności. Może masz jakieś pomysły jak to osiągnąć?
      • drzejms-buond Re: Historia całej Polski na jednej stronie? To m 23.09.11, 12:18
        Bardzo fajny pomysł. Mam nadzieję,że szybko dojdą nowe miejsca na mapie. Może z czasem warto dorzucić, tak jak w google maps , opcje : zdjęcia ?
        • pabloo_straszny Re: Historia całej Polski na jednej stronie? To m 23.09.11, 14:27
          Masz na myśli zdjęcie satelitarne? Jeśli tak to już można :)

A w poniedziałek rusza konkurs - z niezłą nagrodą... Szczegóły na FB
      • gh83 Re: Historia całej Polski na jednej stronie? To m 23.09.11, 15:50
        Wszedłem przed chwilą po raz pierwszy i na dzień dobry kliknąłem Wrocław. Pod "ufajnionym" tytułem "Wrocławianie się rozerwali" - informacja o śmierci 60 osób. Dla mnie to niesmaczne.
        • pabloo_straszny Re: Historia całej Polski na jednej stronie? To m 23.09.11, 16:08
          Rzeczywiście. Moderator jest już w trakcie pracy. Przepraszamy za tę dwuznaczność.
        • johanna_haase Ma się tak do historii... 24.09.11, 10:16
          ...jak Wikipedia do encyklopedii.

W Oświęcimiu czerwona tarczka i opis potyczki polskich oddziałów z ochroną sztabu 5 Dywizji Pancernej Wehrmachtu w 1939.

Ciekawe, bo dzwoni mi coś, że w historii Oświęcim znany jest z czego innego, ale niczego na mapie więcej nie ma.
          • pabloo_straszny Re: Ma się tak do historii... 26.09.11, 08:54
            Dokładnie!

Powtórzmy: "ma się tak do historii jak Wikipedia do encyklopedii"! Jest szybsza, dynamiczniejsza, popularniejsza ale korzystanie z niej jako jedynego źródła jest ryzykowne. Wybór należy do Ciebie :)

A jeśli chodzi o Oświęcim - pozostaje mi napisać - może uzupełnisz ten brak?
            • weteran-gettysburga Re: Ma się tak do historii... 29.09.11, 13:36
              Bo historia KL Aushwitz jest powszechnie znana a i ciężko ją ując w 300 znakach, nieprawdaż? Tworząc Hikimapę odkrywaliśmy te mniej naświetlone i bardziej lokalne wydarzenia. Ciągle jednak Oświęcim czeka na kolejne wpisy, miejsca jest sporo :)

Pozdrawiam
    • dra-h Historia całej Polski na jednej stronie? To moż... 23.09.11, 22:24
      ogolnie pomysl jest dobry, ale widac ze jest to nowa strona i wielu wydarzen (rowniez bardzo waznych) nie uwzgledniono, chocby bitwy pod Cedynia. Jednak podejrzewam ze strona bedzie sie szybko rozwijala, tylko ktos to musi porzadnie zareklamowac.
    • andrzejbak Historia całej Polski? Fałsz !!! 24.09.11, 11:08
      To nawet nie historia połowy Polski, to żydokomunistyczene i stalinowskie pojęcie historii Polski ograniczone do terytorium PRL. A gdzie Historia II RP, gdzie historia Polaków mieszkających na wschód od jałtanskiej granicy. Komu to służy, Banderowcom, Litwinom?

@johanna-haase- W Oświęcimiu był główny punkt przerzutowy ludności Galicji do ameryki i do pracy niewolniczej na całym świecie (głównie w burdelach) Organizatorzy - żydzi wyeksportowali koleją i statkami towarowymi przez Hamburg kilkaset tyś obywateli AustroWęgier pozbawiając majątku i dokonując salekcji niejednokrotnie rozdzielając rodziny a nawet matki i dzieci, Nie obyło się bez wielu zbrodni i samobójstw. Naziści pomścili we właściwym miejscu zbrodnię na ludności Austro -węgier.
      • mrezler Re: Historia całej Polski? Fałsz !!! 24.09.11, 14:46
        Ufff, ktoś tu puścił bąka...
      • pabloo_straszny Re: Historia całej Polski? Fałsz !!! 26.09.11, 08:51
        Andrzeju!

Gdybym występował tu we własnym imieniu to zignorowałbym Twój wpis, ale do rzeczy:

Czy Ty byłeś na Hikimapie? Wydaje mi się, że wydarzenia wykraczają poza granice PRL... zresztą również poza okres historyczny...

II RP? Przecież masz filtry - możesz wybrać dowolny okres :)

Wydarzenia są takie jakie dodają użytkownicy. Pewnie zdajesz sobie sprawę, że nie wszystko da się dodać od razu.

Teorii o Oświęcimiu nie podejmę się komentować.
      • weteran-gettysburga Re: Historia całej Polski? Fałsz !!! 26.09.11, 13:28
        Ja przeglądając Hikimapę odniosłem całkowicie odmienne zdanie. Wrzucane wydarzenia zakreślają przybliżone granice I RP - zwróć Krytyku uwagę na wydarzenia z terenów dzisiejszej Ukrainy, Białorusi, Rosji, Litwy, Łotwy, Estonii a nawet Mołdawii? To PRL-owskie granice?! Ponadto jest też trochę wydarzeń z Europy i świata które wiążą się z losami Polaków...

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka