ikcort
25.10.11, 08:39
Mam nadzieję, że trafiłem na odpowiednie forum. Otóż chciałbym dokonać aktu apostazji edukacyjnej, z tym że nie wiem, jak to formalnie przeprowadzić i czy nie będzie mi się robić trudności. Do ukończenia szkoły średniej zostałem przymuszony przez rodzinę i społeczeństwo, nie byłem wówczas samodzielnie myślącym, sądzę, że to nie była moja suwerenna decyzja. Teraz chciałbym w związku z tym zrzec się wykształcenia średniego i powrócić do wykształcenia podstawowego. Czy istnieje taka możliwość, żeby mnie wykreślono ze spisów? Chciałbym wszędzie figurować jako mający jedynie wykształcenie podstawowe.
Przedstawiam swoje szczegółowe motywacje:
1. Jestem krytykiem i przeciwnikiem ideowym systemu edukacji formalnej oraz ideologii, czy wręcz religii, której na imię curriculum vitae (w skrócie CV).
2. Chcę udowodnić rodzinie i tzw. społeczeństwu, że można być kimś bez pomocy machiny edukacyjnej.
3. Jako uczeń szkoły średniej doznałem licznych poniżeń i dotkliwych strat moralnych.
4. Chcę naprawić błąd, który w moim mniemaniu popełnili rodzice, posyłając mnie do szkół.
5. Jako samouk, nie chcę, by ktokolwiek sądził, że nauczyłem się czegokolwiek w szkole czy że nie daj Boże cokolwiek jej zawdzięczam.
Ponadto domagam się, by zaprzestano dofinansowywać instytucje edukacyjne, a szczególnie prywatne szkoły tak zwane wyższe, z budżetu państwa. Obecnie jest to czysty biznes opłacany m.in. z mojej kieszeni. Niech gorliwi zwolennicy boomu edukacyjnego, na czele z dziennikarzami pokroju red. Pacewicza, finansują sobie system, który tak ich zachwyca, we własnym zakresie.