Dodaj do ulubionych

Likwidacja szkół policealnych

29.12.11, 23:47
W moim wątku chciałabym poruszyć likwidację szkół policealnych, które są bardzo istotne w edukacji dla dużej ilości osób.

Jestem pierwszym rocznikiem, który dowiedział się w 3 klasie szkoły ponadgimnazjalnej, że będę pisała maturę z matematyki. Niestety nasza szkoła nie spodziewała się tego i nie przyuczyła nas prawidłowo do matury.

Nie chciałam rezygnować z edukacji i postanowiłam chodzić do szkoły policealnej, niestety we wrześniu tego roku zmarł mój tata, a więc jako osoba ucząca się w szkole policealnej, starałam się o rentę rodzinną. Po kilku miesiącach dostałam pozytywną odpowiedź w prawie renty, niestety po tygodniu dowiedziałam się, że likwidują szkoły policealne, ta wiadomość sprawiła, że moja sytuacja nie jest za ciekawa, ponieważ dopiero co dostałam rentę, a już państwo chce mi ją odebrać. Niestety ta renta to mój jedyny dochód jaki posiadam, przy dzisiejszym już 10 % bezrobociu oraz mobingu w pracy przez pracodawce, co tez przeżyłam.

CO PAŃSTWO CHCĄ ZROBIĆ??:
- sześciolatki do przedszkola
- matematyka na maturze
- zamykanie przedszkoli, gimnazjum, szkół wyższych
- likwidacja szkół policealnych

CO SIĘ DZIEJE W TYM PAŃSTWIE??

Kto ma podobny problem?? piszcie!
Obserwuj wątek
    • chinwag Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 10:52
      >Niestety nasza szkoła nie spodziewała się tego i nie przyuczyła nas prawidłowo do matury.

Czyżby uczyli was czegoś zupełnie innego, czego zakres wymagań maturalnych nie obejmuje? ;)
      Oblali wszyscy, połowa, czy tylko niewielka część uczniów?

> ć. Niestety ta renta to mój jedyny dochód jaki posiadam, przy dzisiejszym już 1
      > 0 % bezrobociu oraz mobingu w pracy przez pracodawce, co tez przeżyłam.

Po pierwsze, likwidują szkoły policealne, czy zaoczne szkoły policealne?

Po drugie, zdaj maturę w maju, możliwości kontynuowania nauki i zachowania renty będzie więcej.

> CO SIĘ DZIEJE W TYM PAŃSTWIE??

Zmiany, jedne lepsze inne gorsze, jednak niczyjego życia nie rujnują.
      Mam wrażenie, że szukasz usprawiedliwienia dla swoich niepowodzeń.
      Spręż się, weź ostro do roboty, zdaj maturę i kontynuuj edukację lub szukaj pracy.
      Jedno niepowodzenie nie stanowi końca świata.
      Użalanie się niczego dobrego nie przyniesie.

Powodzenia, trzymam kciuki za właściwe decyzje.

• 18chelsea18 Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 11:02
        Czyżby uczyli was czegoś zupełnie innego, czego zakres wymagań maturalnych nie
        > obejmuje? ;)
        > Oblali wszyscy, połowa, czy tylko niewielka część uczniów?

No niestety mieliśmy złych nauczycieli, których z resztą zwolnili.
        Matmę oblała większość, zdały tylko jednostki, np u mnie w klasie zdało około 8 osób na 40. w innych klasach zdały po 3 4 osoby. To jest masakra!!

Po pierwsze, likwidują szkoły policealne, czy zaoczne szkoły policealne?
        >
        > Po drugie, zdaj maturę w maju, możliwości kontynuowania nauki i zachowania rent
        > y będzie więcej.

Likwidują 2-letnie szkoły policealne, wszystkie, a roczne nie zaliczają się gdy ktoś stara się o rentę.
        Maturę próbowałam już znać z 4 razy, chodzę na korepetycję, ale niestety jestem humanistką.
        A na korepetycje z tej renty mnie nie stać.

Na pewno bede probowała w maju, nie poddam sie, ale już teraz chce się zabezpieczyć.

I nie próbuję się usprawiedliwić, ja już od dziecka mam tak pod wiatr.
        Naprawdę, nikt nie chciałby mieć takiego życia jak Ja. Ale właśnie nie chce się usprawiedliwiać, ale czy o wszystko musze tak walczyć? I teraz to.

• chinwag Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 11:50
          >To jest masakra!!

Musieliście mieć straszliwe zaległości od szkoły podstawowej, nie można tak "zepsuć" klasy i sprawić, by zapomnieli umiejętności przyswojone w szkole podstawowej i gimnazjum, by nie osiągnąć tych 30% podstawy.
          Chodziłaś do liceum profilowanego? Dla dorosłych?

> Maturę próbowałam już znać z 4 razy, chodzę na korepetycję, ale niestety jestem
          > humanistką.

Typowe wytłumaczenie dla niepowodzeń z matematyki, ci co oblewają polski mają "ścisłe umysły".
          Po prostu trzeba wziąć się do roboty lub zaakceptować fakt, że zdanie matury przewyższa Twoje możliwości, zdobyć zawód i pójść do pracy.

> I nie próbuję się usprawiedliwić, ja już od dziecka mam tak pod wiatr.

Pod wiar to mają dzieci w Sudanie, gdzie zmusza się je do noszenia kałacha.

Popatrz nieco optymistyczniej na świat ;)

• 18chelsea18 Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 13:51
            Widzę, że nie ma sensu pisać z osobą, która mnie obraża!!!
            Jak dla Ciebie matura jest taka prosta, to dam Tobie test z historii, z fizyki lub innego przedmiotu z którego nie idzie Tobie tak dobrze, zobaczymy czy będziesz taka mądra.

A w tym temacie jak nie zauważyłaś mowa jest o likwidacji szkół policealnych, a nie o maturze!!
            Błąd czytania ze zrozumieniem.
            • chinwag Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 14:39
              Napisałem coś, co Cie uraziło? Przykro mi, nie miałem takiego zamiaru, jedynie otwarcie wyrażam swoje zdanie.

Matura na poziomie podstawowym jest prosta. Uzyskanie tych 30% z języka ojczystego, matematyki i języka obcego nie powinno stanowić absolutnie żadnej trudności dla absolwenta szkoły średniej, który ma za sobą 12 lat ogólnego kształcenia.

Jeśli "noga się powinie", to najczęściej wina wszystkich dookoła, a nie tylko ucznia. najczęściej nauczyciele nie nauczyli.

Piszesz o kolejnych próbach, może faktycznie jednak jest tak, że matura dla Ciebie to zbyt wielkie wyzwanie - i nie jest to bynajmniej powód do wstydu, czy forma obrażania.
              Po prostu jedni są w stanie przyswoić pewna wiedzę i umiejętności, a inni nie.

> Błąd czytania ze zrozumieniem.

To zdanie jest błędne ;)

Poza tym droga Chelsea, istnienie tych szkół nie powinno być Twoim "być albo nie być".
              Twoim celem jest - jak zakładam - zdobycie zawodu i pójście do pracy (po to się do policealnej szkoły uczęszcza, prawda?), likwidacja tego typu szkół nie zamyka Ci drogi do zawodu.
              ...no chyba, że Twoim celem jest życie z renty...chcesz być uczennica szkoły policealnej do 25 roku życia?

• 18chelsea18 Re: Likwidacja szkół policealnych 31.12.11, 16:16
                Nie ma sensu z Tobą pisać!
                I tak nie zrozumiesz, dlaczego tak walczę o tą rentę.
                • fun88 Re: Likwidacja szkół policealnych 31.12.11, 17:38
                  Tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam się, jak długo kurtuazja będzie wygrywać z prostą prawdą. Okazało się w końcu, że nikt inny ale ty sama napisałaś prawdę. Wcześniej chciałaś komuś wmówić, że ten wątek jest o likwidacji jakichś szkół a on jest po prostu o rencie. Piszesz jeszcze, że ktoś nie zrozumie dlaczego walczysz o TĘ (humanistko) rentę. To np. dla mnie jest oczywiste od początku. Człowiek jest leniwy - to jedna z podstawowych prawd. Ciężko jest wstawać codziennie rano, iść do tej pracy, harować przez 8 godzin. O ile fajniej jest po prostu dostać rentę. Może uczciwej byłoby jednak zdobyć zawód i iść do pracy.
            • jakw Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 21:13
              18chelsea18 napisała:

> Jak dla Ciebie matura jest taka prosta, to dam Tobie test z historii, z fizyki
              > lub innego przedmiotu z którego nie idzie Tobie tak dobrze, zobaczymy czy będzi
              > esz taka mądra.
              Ale zdobycie 0% punktów z historii czy fizyki nie spowoduje , że ktoś nie zda matury...
        • morekac Re: Likwidacja szkół policealnych 31.12.11, 11:12
          Maturę próbowałam już znać z 4 razy, chodzę na korepetycję, ale niestety jestem humanistką
          ----------------------------------------------------------
          A to matura z matematyki jest obowiązkowa od tak dawna, że załapałaś się na 3 poprawki?

Moda na Sukces jest jak półprosta. Ma początek, ale nie ma końca.
    • jakw Re: Likwidacja szkół policealnych 30.12.11, 21:16
      18chelsea18 napisała:
      > Jestem pierwszym rocznikiem, który dowiedział się w 3 klasie szkoły ponadgimnaz
      > jalnej, że będę pisała maturę z matematyki. Niestety nasza szkoła nie spodziewa
      > ła się tego i nie przyuczyła nas prawidłowo do matury.
      Ta szkoła to był jakiś klasztor o ścisłej regule (i dla uczniów, i dla nauczycieli) całkiem odcięty od świata? Bo o tym, że matura z matematyki będzie było wiadomo przynajmniej 3 lata wcześniej.
    • prze.mo95 Re: Likwidacja szkół policealnych 02.09.14, 14:05
      Nie masz pomysłu na siebie, na swój czas? Wskażemy Ci odpowiedni kierunek! Zapisz się do Szkoły Policealnej i zdobądź zawód który pozwoli Ci rozwinąć skrzydła! www.wektor.bydgoszcz.pl/szkoly-policealne/
    • prze.mo95 Re: Likwidacja szkół policealnych 12.09.14, 15:46
      Nie masz pomysłu na siebie, na swój czas? Wskażemy Ci odpowiedni kierunek! Zapisz się do Szkoły Policealnej i zdobądź zawód który pozwoli Ci rozwinąć skrzydła! www.wektor.bydgoszcz.pl/szkoly-policealne/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka