Dodaj do ulubionych

Motywowanie uczniów

02.09.04, 00:17
Jakie stosujecie metody motywowania uczniów??
Czy tylko oceny, czy mówicie im cos, co do nich dociera??
Jak sprawiacie, ze uczniowie chca sie uczyc Waszego przedmiotu??

Jestem praktykantką i chcialabym poznac różne metody i dowiedziec sie, jak sie sprawdzaja w praktyce
Obserwuj wątek
    • venilia Re: Motywowanie uczniów 02.09.04, 07:38
      Zajrzyj na forum (link ponizej). Juz tam troche zaczelismy o motywacji...
      • Gość: Kasia Re: Motywowanie uczniów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.04, 22:11
        Ja wprawdzie jestem uczennicą, ale powiem co mnie motywuje. przedewszystkim
        ciekawe prowadzenie lekcji, jak sie nauczyciel do niej przygotuje i ze tak
        powiem "współpracuje" z uczniami, jest ciągła komunikacja, a nie jak kaze robic
        jakies zadanka na "odwal sie" i czyta gazetę.
        Drugie to indywidualne podejscie do ucznia. Tak, aby uczen w razie niepewnosci,
        jesli czegos nie umie, mógł smiało podejsc do nauczyciela i chocby sie umowic
        na jakas przerwe zeby wytlumaczyl, a nie "nie mam czasu" albo "to wez
        korepetycje".
        Nauczyciel nie powinien dawać uczniom wchodzic sobie na głowe, ale tez nie
        powinien byc przesadnie surowy. Uczen powinien czuc respekt, ale nie powinien
        sie go bać.

I jedno co naprawdę lubie, kiedy nauczyciel kiedy czegos nie umiem zaczyna sie
        denerwowac i czasem troche krzykiem (nie takim strasznym) wymuszac wiedze, niz
        jak ze slodkim usmieszkiem wstawia jedynke.

Oceny tez motywują. Nasza matematyczna zanim kogos zapyta, pyta sie czy jest
        ktoś chętny. Jak się ktoś zglosi, juz przychylniej na niego patrzy, a 5 z
        odpowiedzi do ktorej sie sama zgłosiłam bardzo mnie motywuje. Tylko niestety,
        teraz kiedy podnoszę rękę, matematyczna mowi "a moze jest ktoś inny?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka