Dodaj do ulubionych

Studia czy język?

IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 12.09.04, 15:10
Odejmując sobie zaoszczędziłem sobie trochę grosza którego starczyłoby na
albo roczną podyplomówkę na Akademii Ekonomicznej, albo ze 3-4 semestry nauki
języka i jestem w kropce. Hmm... co z punktu widzenia przyszłego przełożenia
tego na zatrudnienie i zarobki byłoby lepszą inwestycją? Oszczędności te
czyniłem z zamysłem przeznaczenia ich na edukację, więc żaden inny cel poza
wymienionymi nie wchodzi w rachubę. Co polecacie? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Studia czy język? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 21:14
      za malo o tobie wiemy...

znasz juz jakis język? czy ten, ktorego mialbys sie uczyc, bylby drugi?
      Czy masz prace, czy dopiero jej szukasz? Jesli masz, to co bardziej doceni
      pracodawca, a jesli nie, to co moze sie bardziej w Twoim przypadku przydac
      podczas szukania?

Nie ma jednej prostej odpowiedzi :)
      Aha, madrzy ludzie od zarzadzania kariera mowią, ze studia podypl. powinno sie
      wybierac dopiero po kilku latach pracy zawodowej, jak sie juz ma sprecyzowany
      kierunek karioery i takie tam...
      • Gość: mona Re: Studia czy język? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 23:08
        Język. Znając dobrze język masz większe szanse. Wydaje mi się że są
        umiejętności w pracy które można bardzo szybko zdobyć i wtedy zatrudnia się
        znajomych poleconych itd. Ale jak trzeba mówić danym językiem to zatrudnia się
        tego kto to potrafi. tutaj nie da się oszukać. Z doświadczenia wiem że znacznie
        więcej czasu, pracy, samozaparcia, pieniędzy trzeba poświęcić na zdanie
        egzaminu z jezyka niż studia podyplomowe w Polsce.
      • Gość: Bergfalke Re: Studia czy język? IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 13.09.04, 15:26
        Znam bardzo dobrze angielski, ale mimo wszsytko znajomości germańskiego trochę
        brakuje, chociażby dlatego że to najbliższy sąsiad, a niemieckiego jako języka
        ojczystego używa największa grupa europejczyków. Pracę niby mam, ale... chętnie
        zmieniłbym ją na coś z wyższej półki, bo z pewnością nie jest to szczyt moich
        marzeń. :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka