Dodaj do ulubionych

Nowa podstawa czyli ZRÓB COŚ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 08:48
Na stronie ISP (www.isp.org.pl/frames/projekty/podstawa.htm) znajdują
się informacje o rozpoczęciu prac nad nową podstawą programową.
W związku z tym można zrobić jedną z trzech rzeczy:

1. Nic nie zrobić.
2. Rozpocząć wielce pouczającą dyskusję o wszystkim wokół, czyli o kolejnym
zamieszaniu, kolejnych złych intencjach, kolejnych osobach, których
kompetencje ktoś chciałby podważyć, kolejnym skoku na kasę itp.
3. Spróbować wpłynać na efekt prac tego gremium poprzez podzielenie się z nim
swoimi własnymi przemyśleniami. Także ogłaszanymi publicznie, do czego
została przewidziana pewna droga.

Zachęcam wszystkie pisujące tu osoby do ograniczenia swojej forumowej dosyć
czczej aktywności i spróbowania skorzystania z tej trzeciej możliwości. Z
osób powołanych do gremium pracującego nad podstawą zetknąłęm się wcześniej
(osobiście lub z dokonaniami) trzech z nich. Sądzę, że są to ludzie rozsądni
i kompetentni. Dlatego może warto na pewien czas wstrzymać się z krytyką na
kredyt (nawet jeśli ktoś czytał opracowanie Konarzewskiego i nie zgadza się z
jego niektórymi tezami) i spróbować podsunąć im własne myśli i argumenty.
Obserwuj wątek
    • fan_gazety Kilkam, klikam i ... 04.11.04, 09:23
      [Error : Błąd]

[404] File Not Found : Plik nie istnieje

--------------------------------------------------------------------------------

The requested URL /frames/projekty/podstawa.htm) was not found on this
      server.

--------------------------------------------------------------------------------

Podany w zapytaniu URL /frames/projekty/podstawa.htm) nie został odnaleziony
      na tym serwerze.

:-)) Mam nadzieję, że nie jest to jakiś symbol tego co się będzie działo z
      pracami nad nową podstawą.

> Zachęcam wszystkie pisujące tu osoby do ograniczenia swojej forumowej dosyć
      > czczej aktywności i spróbowania skorzystania z tej trzeciej możliwości.
      ** Piszesz też o sobie :-) ?

> Sądzę, że są to ludzie rozsądni
      > i kompetentni. Dlatego może warto na pewien czas wstrzymać się z krytyką na
      > kredyt
      ** Z czyichś sądów (zwłaszcza nie znanych mi ludzi) na temat nieznanych mi
      ludzi nie wynika nic. Zresztą w ogóle nie obchodzi mnie to, jaki ktoś jest,
      byle by efekty pracy były dobre. Zgadzam się, że krytyka na kredyt jest
      szkodliwa i lepiej już skupić się na razie na... czczej aktywności, choćby po
      to, by face-to-face network budować. No, może raczej keyboard-to keybord...,
      ale niech tam - lepszy rydz, niż nic. Nie wiem, czy to nie jest równie ważne,
      jak prace_nad_nową_podstawą.
    • Gość: MP korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:29
      To może tak:
      www.isp.org.pl/frames/projekty/podstawa.htm
      U mnie działa bez problemu.
      Można też kroczkami za czynając od adresu głównego
      www.isp.org.pl
      • fan_gazety Ano działa, dziekuję 04.11.04, 09:30
        • Gość: MP To była niedoróbka w automacie obsługujacym forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 09:36
          Automat sam zamienia adresy na linki (ja tego nie robiłem recznie) i niestety
          nie potrafi sam zrozumieć, że nawias zamykajacy się za "htm" to już nie jest
          element adrasu. Jeśli czyta to opiekun forum, to może by coś z tym zrobił?
          • if_ona Re: To nie była niedoróbka w automacie 04.11.04, 14:49
            Gość portalu: MP napisał(a):

> Automat sam zamienia adresy na linki (ja tego nie robiłem recznie) i niestety
            > nie potrafi sam zrozumieć, że nawias zamykajacy się za "htm" to już nie jest
            > element adrasu. Jeśli czyta to opiekun forum, to może by coś z tym zrobił?

Automat wstawia linki tak, jak sam mu nakazesz ;)Proponuję nastepnym razem nie
            pisać rozszerzenia .htm) bo takowe nie istnieje :)) Po .htm wstaw spację a
            dopiero potem nawias-wtedy wszystko bedzie w porządku ;))
            Proponuje forum testowe forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1 aby to
            sprawdzić. Jeżeli nie zadziała, to zgłosze problem Adminom :)
      • Gość: Presto Zapowiada się IP: *.bazapartner.pl 04.11.04, 10:11
        ciekawie. Otwarta dyskusja, jawne zespoły robocze, zapowiex zamieszczania
        materiałów. Martwi mnie tylko, ze tak mało w nich nauczycieli (patrz kultura
        duchowa). Ale może zapowiadane konsultacje (nazwijmy je) społeczne pozwolą
        uniknąć nadmiernego akademizmu. Podstawę trzeba jednak zmienić i to jest poza
        dyskusją
      • Gość: blus Nauki o kulturze duchowej IP: *.imp.gda.pl 05.11.04, 19:41
        Nie miałem pojecia ,że istnieje coś takiego jak "nauki o kulturze duchowej".
        A tu proszę j. polski , filozofia i wiedza o kulturze to są właśnie nauki o
        kulturze duchowej. 6 polonistów , 3 filozofów i 3 ekspertów od wiedzy o
        kulturze będzie układało nowy nowiuteńki program dla naszych pociech. Nie
        bardzo wiem co z innymi językami czy nie będzie podstawy programowej?.
        Moje zdziwienie budzi też fakt ,że historia i tzw. WOS tworzą jeden blok
        ekspercki. Po co ? Wosu w gimnazjum wogóle nie powinno być szkoda czasu. Parę
        najwazniejszych tematów można omówić na godzinie wychowawczej., a historia
        powinna być omawiana przy budowaniu podstawy programowej razem z językiem
        polskim, Niepokoi mnie fakt ,że fizyka nie jest razem z matematyką i techniką
        te przedmioty powinny być zsynchronizowane przy nauczaniu. NAJDZIWNIEJSZY JEST
        ZESPóŁ KUNSZTÓW , dwóch w-fistów z muzykiem i plastykiem i technikiemn będzie
        sobie układało podstawy programowe, pewnie wyjdzie z tego
        TECHNO-AEROBIC_PLASTYCZNY.
        Przejrzałem stenogram wstępnej dyskusji-nie napawa to optymizmem. Ci faceci nie
        wiedzieli o czym dyskutują . Dwóch bystrzejszych apelowało ,żeby najpierw
        zdefiniować temat.
        Sa też pozytywy. Jest strona internetowa skrzynka kontaktowa i opublikowane
        nazwiska członków grupekspertów. Nowa podstawa będzie miała swoich autorów.
        Będę mogł zdzwonić do prof takiego to a takiego i powiedzieć co sądze o
        wynikach jego pracy.
        Jedno z zalożeń brzmi program ma byc obliczony na 3/4 przyznanego limitu
        godzin. Jak uwzględnić Świeta , egzaminy , wyjścia do kina, wycieczki
        rekolekcje , apele , akademie , to zostaje około 3/4 planowanego czasu. Może
        dzięki temu nie trrzeba będzie tak zwariowanie lecieć z programem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka