Dodaj do ulubionych

Filozofia w szkole. Pilne!!!

05.09.05, 21:43
Zwracam się do Państwa z pytaniem, czy ma ktoś może jakieś informacje
odnośnie wprowadzenia filozofii do szkół. Kiedy będzie to miało miejsce?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • anmarew10 Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 05.09.05, 22:50
      ewatabo napisała:

> Zwracam się do Państwa z pytaniem, czy ma ktoś może jakieś informacje
      > odnośnie wprowadzenia filozofii do szkół. Kiedy będzie to miało miejsce?
      > Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Proponuję zajrzec na stronę: Witryna Edukacji Filozoficznej, Filozofia w
      szkole;www.e-myslnik.codn.edu.pl.
    • ewatabo Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 06.09.05, 18:00
      Dziękuję, znam tę stronę. Niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie, a
      interesują mnie informacje bardzo konkretne, tj. czy są już plany co do
      wprowadzeniu tego przedmiotu oaz ewentualne terminy.
    • danuta49 Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szkół! 06.09.05, 18:38
      I tak jest w nich za dużo obowiązkowych przedmiotów, a wszystkich akademickich
      dyscyplin i tak się w szkole nie da zmiescić!
      • myslak Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 06.09.05, 21:08
        Więc może by zrezygnowac z 1 godziny PO i nie wpychać do szkół 4. godziny wf (i
        tak odbywa się na korytarzu lub na przymusowych "wycieczkach") i dać w to
        miejsce filozofię?
        :)
        • gdabski Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 06.09.05, 21:54
          Ja proponuję w ogóle nie wprowadzać przedmiotów, do nauczania których nie
          posiadamy oodpowiedniej kadry, bo tak traci się tylko czas bez pożytku dla
          uczniów. Powstają takie ciekawostki jak wok czy podstawy przedsiębiorczości,
          których uczą przekwalifikowani względnie dokwalifikowani nauczyciele innych
          specjalności. Zazwyczaj efekt jest mizerny i obawiam się, że podobnie mogłoby
          się stać z filozofią. Szkoły mają kłopot, bo trzeba znaleźć kogoś, kto może tego
          uczyć, uczniowie mają kolejną nudną godzinę, bo proszę nie wierzyć, że więcej
          niż 5% ludzi, którzy by te zajęcia prowadzili, miałoby na nie jakiś ciekawy
          pomysł. Ci sami uczniowie mieliby też mniej zajęć kierunkowych, bo przepisy
          słusznie ograniczają maksymalną liczbę godzin w tygodniu. Gdzieś ktoś by na tym
          oczywiście zarobił, ale o tym ciiii ;)
          Z odjęciem jednej godziny PO w zupełności się zgadzam, do tego przedmiotu też
          odnosi się prawie wszystko, co wyżej pisałem. Czwartej godziny WF przy
          powszechnych brakach lokalowych nie powinno się wprowadzać. Można by wrócić do
          jednej godziny religii w tygodniu. Jednak tworzenie nowych przedmiotów należy
          zablokować do czasu, kiedy jeden z obecnych zostanie zlikwidowany. I tak jest
          ich za dużo. Poza tym trzeba by się przed podjęciem decyzji zastanowić, czy nie
          zajdzie przypadkiem taka sytuacja, jaką opisałem na początku.

/Gdabski
        • danuta49 Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 07.09.05, 07:15
          Gdyby nie wprowadzano 4 godziny WF(jest rzeczywiście niepotrzebna) oraz
          zrezygnowano z 1 godziny PO to uzyskane godziny powinny powiększyć pulę na
          przedmioty podstawowe wymagające ćwiczeń pod okiem nauczyciela do dobrego
          opanowania - matematyka, języki obce.Co więcej - przed filozofią widzę w szkole
          dwa znacznie potrzebniejsze i ciekawsze przedmioty-psychologię i
          ekonomię.Dlaczego to miałaby być filozofia, a nie one?????????
          • gdabski Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 07.09.05, 18:53
            > dwa znacznie potrzebniejsze i ciekawsze przedmioty-psychologię i
            > ekonomię.

Nie powiedziałbym, że potrzebniejsze, a czy ciekawsze to kwestia indywidualna.
            Jednocześnie pragnę zauwżyć, że mamy już przedmiot 'podstawy
            przedsiębiorczości', który przynajmniej w teorii przekazuje uczniom wybrane
            informacje z zakresu ekonomii. Tworzenie kolejnego przedmiotu byłoby w tym
            miejscu zbrodnią. Można by zrobić wręcz odwrotnie i połączyć PP z WoSem - byłaby
            większa szansa, że prowadzący będzie wiedział, o czym mówi, a w najgorszym
            przypadku ogólne wrażenie byłoby lepsze :p

/Gdabski
            • danuta49 Zgadzam się całkowicie, co wynika z mojego postu! 07.09.05, 19:05
              Psychologię i ekonomię dopisałam by filozofowie sobie nie mysleli, że są jedyni
              i pierwsi w kolejce.To sprowadzanie ich postulatów do absurdu.Jeśli
              przynajmniej 3 przedmioty warte są wprowadzenia na równi z filozofią, to może
              żaden nie jest wart;-)
    • ewatabo Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 07.09.05, 09:36
      Dlaczego filozofia?
      Ponieważ uczy myślenia, formułowania sądów, argumentacji, logiki. Pokazuje
      genezę poszczególnych pojęć, trendów myślowych, pozwala wypracować obiektywne
      widzenie świata. Nie sposób nauczyć się dobrze psychologii bez podstaw
      filozoficznych. Bo jak wyłożyć np. psychologię humanistyczną bez wiedzy ze
      strony słuczhaczy na temat fenomenologii? Lekcje filozofi to również lekcje o
      wartościach, moralności.Czy rzeczywiście najważniejsza jest orientacja w
      temacie przedsiebiorczość? Czy jedynym celem współczesnego absolwenta szkoły
      średniej jest skuteczność na rynku pracy? Czy należy uczyć tylko tego co
      praktyczne w sensie materialnym? Wypuścimy w świat maszyny do zarabiania
      pieniędzy, bo takie wartości jak myślenie, poszukiwanie sensu, namysł nad
      otaczającym nas światem, stawianie pytań są dzisiaj śmieszne? A co do kadry to
      jest jej wystarczająca ilość, młodych i z entuzjazmem. Rzeczywiście dorzucanie
      pani od historii czy biologii godzin z filozofii mija się z celem i jest bez
      sensu.
      • danuta49 Chodzi tylko i wyłącznie o pracę dla ciebie i po- 07.09.05, 15:03
        dobnych bezrobotnych filozofów!!!
        >A co do kadry to jest jej wystarczająca ilość, młodych i z entuzjazmem.
        Rzeczywiście dorzucanie pani od historii czy biologii godzin z filozofii mija
        się z celem i jest bez sensu.<
        To ty jesteś, jak rozumiem,tą młoda kadrą z entuzjazmem;-)
        To nie opowiadaj bajek że ci chodzi o coś więcej niz o to!
        Nie jest prawdą, że psychologii humanistycznej nie da się przedstawić bez kursu
        filozofii - to przede wszystkim praktyka.Z tego co wiem o jej twórcach, to
        chyba nawet nie wiedzieli kto to Platon.Nie opowiadaj, że filozofia nas
        umoralni - tego się nie robi gadaniem i wykładami. Plajta religii w tej roli
        powinna dać do myślenia!!!
      • gdabski Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 07.09.05, 19:02
        > Dlaczego filozofia?
        > Ponieważ (...)
        > A co do kadry to jest jej wystarczająca ilość, młodych i z entuzjazmem.

Nie podejmę dyskusji, bo w tym miejscu moje obserwacje są odmienne. Nie wierzę,
        by ta kadra była w stanie nauczyć myślenia, argumentacji, logiki i tak dalej,
        jak to zostało wyżej wymienione.

> Czy rzeczywiście najważniejsza jest orientacja w
        > temacie przedsiebiorczość? Czy jedynym celem współczesnego absolwenta szkoły
        > średniej jest skuteczność na rynku pracy? Czy należy uczyć tylko tego co
        > praktyczne w sensie materialnym? Wypuścimy w świat maszyny do zarabiania
        > pieniędzy, bo takie wartości jak myślenie, poszukiwanie sensu, namysł nad
        > otaczającym nas światem, stawianie pytań są dzisiaj śmieszne?

Ładnie napisane.

/Gdabski
    • ewatabo Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 07.09.05, 17:57
      Nie jestem bezrobotnym filozofem. Mam pracę, mam pieniądze, nie jestem
      zdesperowana.
      Większość kandydatów na nauczycieli filozofii jest przepełniona pasją i
      entuzjazmem. Wynika to już z samego wyboru studiów, który to wybór jest dość
      desperacką decyzją ze względu na współczesny stan rzeczy. Wybierając studia
      filozoficzne kierowali się najczęściej pasją a nie kryterium opłacalności. I ta
      właśnie pasja może zaowocować czymś ciekawym na gruncie edukacji szkolnej.
      Oczywiście mam świadomość, iż nie wszyscy absolwenci filozofii będą dobrymi
      nauczycielami, jak wszędzie potrzebny jest tu talent. Edukacja filozoficzna
      pozwala na zetknięcie z mądrością a nie jedynie z praktycznymi umiejętnościami.
      Pani niestety, mam takie wrazenie do takiej właśnie praktyki sprowadziłaby
      programy szkolne. Chodzi przecież nie tylko o przydatne informacje ale o
      świadomość świata, rzeczy i samego siebie. Podobnie należy rozróżnić
      umoralnianie ( z którym filozofia nie ma nic wspólnego) a naukę o wartościach i
      umiejętności obiektywnych ocen moralnych. Równie istotna jest wiedza o źródłach
      kultury, prapodstawach naszej wiedzy.
      ps. Psychologia humanistyczna zainspirowana została w dużej mierze
      fenomenologią Husserla. Cała metoda terapeutyczna psychologii humanistycznej ma
      u swych podstaw metodę fenomenologiczną. Twórcy psych. hum. wiele miejsca
      poświęcili takim filozoficznym zagadnieniom jak natura ludzka itp.
      Pozdrawiam
    • adaml78 Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 08.09.05, 22:55
      Mam nadzieje, ze nigdy filozofia nie bedzie nauczana w szkolach. Ten przedmiot
      jest calkowicie nieprzydatny i zbedny. Zamiast tego powinnismy skupic sie na
      podniesiemu poziomu nauczania matematyki. Pod tym wzgledem jestemy w ogonie
      Europy. To wlasnie matematyka jest podstawa rozwoju wpolczesnej techniki i
      gospodarki.
      A filozifie mozna czytac do poduszki zeby szybciej zasnac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka