ewatabo 05.09.05, 21:43 Zwracam się do Państwa z pytaniem, czy ma ktoś może jakieś informacje odnośnie wprowadzenia filozofii do szkół. Kiedy będzie to miało miejsce? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anmarew10 Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 05.09.05, 22:50 ewatabo napisała: > Zwracam się do Państwa z pytaniem, czy ma ktoś może jakieś informacje > odnośnie wprowadzenia filozofii do szkół. Kiedy będzie to miało miejsce? > Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Proponuję zajrzec na stronę: Witryna Edukacji Filozoficznej, Filozofia w szkole;www.e-myslnik.codn.edu.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
ewatabo Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 06.09.05, 18:00 Dziękuję, znam tę stronę. Niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie, a interesują mnie informacje bardzo konkretne, tj. czy są już plany co do wprowadzeniu tego przedmiotu oaz ewentualne terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szkół! 06.09.05, 18:38 I tak jest w nich za dużo obowiązkowych przedmiotów, a wszystkich akademickich dyscyplin i tak się w szkole nie da zmiescić! Odpowiedz Link Zgłoś
myslak Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 06.09.05, 21:08 Więc może by zrezygnowac z 1 godziny PO i nie wpychać do szkół 4. godziny wf (i tak odbywa się na korytarzu lub na przymusowych "wycieczkach") i dać w to miejsce filozofię? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 06.09.05, 21:54 Ja proponuję w ogóle nie wprowadzać przedmiotów, do nauczania których nie posiadamy oodpowiedniej kadry, bo tak traci się tylko czas bez pożytku dla uczniów. Powstają takie ciekawostki jak wok czy podstawy przedsiębiorczości, których uczą przekwalifikowani względnie dokwalifikowani nauczyciele innych specjalności. Zazwyczaj efekt jest mizerny i obawiam się, że podobnie mogłoby się stać z filozofią. Szkoły mają kłopot, bo trzeba znaleźć kogoś, kto może tego uczyć, uczniowie mają kolejną nudną godzinę, bo proszę nie wierzyć, że więcej niż 5% ludzi, którzy by te zajęcia prowadzili, miałoby na nie jakiś ciekawy pomysł. Ci sami uczniowie mieliby też mniej zajęć kierunkowych, bo przepisy słusznie ograniczają maksymalną liczbę godzin w tygodniu. Gdzieś ktoś by na tym oczywiście zarobił, ale o tym ciiii ;) Z odjęciem jednej godziny PO w zupełności się zgadzam, do tego przedmiotu też odnosi się prawie wszystko, co wyżej pisałem. Czwartej godziny WF przy powszechnych brakach lokalowych nie powinno się wprowadzać. Można by wrócić do jednej godziny religii w tygodniu. Jednak tworzenie nowych przedmiotów należy zablokować do czasu, kiedy jeden z obecnych zostanie zlikwidowany. I tak jest ich za dużo. Poza tym trzeba by się przed podjęciem decyzji zastanowić, czy nie zajdzie przypadkiem taka sytuacja, jaką opisałem na początku. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 07.09.05, 07:15 Gdyby nie wprowadzano 4 godziny WF(jest rzeczywiście niepotrzebna) oraz zrezygnowano z 1 godziny PO to uzyskane godziny powinny powiększyć pulę na przedmioty podstawowe wymagające ćwiczeń pod okiem nauczyciela do dobrego opanowania - matematyka, języki obce.Co więcej - przed filozofią widzę w szkole dwa znacznie potrzebniejsze i ciekawsze przedmioty-psychologię i ekonomię.Dlaczego to miałaby być filozofia, a nie one????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Mam nadzieję, że filozofia nie wejdzie do szk 07.09.05, 18:53 > dwa znacznie potrzebniejsze i ciekawsze przedmioty-psychologię i > ekonomię. Nie powiedziałbym, że potrzebniejsze, a czy ciekawsze to kwestia indywidualna. Jednocześnie pragnę zauwżyć, że mamy już przedmiot 'podstawy przedsiębiorczości', który przynajmniej w teorii przekazuje uczniom wybrane informacje z zakresu ekonomii. Tworzenie kolejnego przedmiotu byłoby w tym miejscu zbrodnią. Można by zrobić wręcz odwrotnie i połączyć PP z WoSem - byłaby większa szansa, że prowadzący będzie wiedział, o czym mówi, a w najgorszym przypadku ogólne wrażenie byłoby lepsze :p /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Zgadzam się całkowicie, co wynika z mojego postu! 07.09.05, 19:05 Psychologię i ekonomię dopisałam by filozofowie sobie nie mysleli, że są jedyni i pierwsi w kolejce.To sprowadzanie ich postulatów do absurdu.Jeśli przynajmniej 3 przedmioty warte są wprowadzenia na równi z filozofią, to może żaden nie jest wart;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewatabo Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 07.09.05, 09:36 Dlaczego filozofia? Ponieważ uczy myślenia, formułowania sądów, argumentacji, logiki. Pokazuje genezę poszczególnych pojęć, trendów myślowych, pozwala wypracować obiektywne widzenie świata. Nie sposób nauczyć się dobrze psychologii bez podstaw filozoficznych. Bo jak wyłożyć np. psychologię humanistyczną bez wiedzy ze strony słuczhaczy na temat fenomenologii? Lekcje filozofi to również lekcje o wartościach, moralności.Czy rzeczywiście najważniejsza jest orientacja w temacie przedsiebiorczość? Czy jedynym celem współczesnego absolwenta szkoły średniej jest skuteczność na rynku pracy? Czy należy uczyć tylko tego co praktyczne w sensie materialnym? Wypuścimy w świat maszyny do zarabiania pieniędzy, bo takie wartości jak myślenie, poszukiwanie sensu, namysł nad otaczającym nas światem, stawianie pytań są dzisiaj śmieszne? A co do kadry to jest jej wystarczająca ilość, młodych i z entuzjazmem. Rzeczywiście dorzucanie pani od historii czy biologii godzin z filozofii mija się z celem i jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Chodzi tylko i wyłącznie o pracę dla ciebie i po- 07.09.05, 15:03 dobnych bezrobotnych filozofów!!! >A co do kadry to jest jej wystarczająca ilość, młodych i z entuzjazmem. Rzeczywiście dorzucanie pani od historii czy biologii godzin z filozofii mija się z celem i jest bez sensu.< To ty jesteś, jak rozumiem,tą młoda kadrą z entuzjazmem;-) To nie opowiadaj bajek że ci chodzi o coś więcej niz o to! Nie jest prawdą, że psychologii humanistycznej nie da się przedstawić bez kursu filozofii - to przede wszystkim praktyka.Z tego co wiem o jej twórcach, to chyba nawet nie wiedzieli kto to Platon.Nie opowiadaj, że filozofia nas umoralni - tego się nie robi gadaniem i wykładami. Plajta religii w tej roli powinna dać do myślenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 07.09.05, 19:02 > Dlaczego filozofia? > Ponieważ (...) > A co do kadry to jest jej wystarczająca ilość, młodych i z entuzjazmem. Nie podejmę dyskusji, bo w tym miejscu moje obserwacje są odmienne. Nie wierzę, by ta kadra była w stanie nauczyć myślenia, argumentacji, logiki i tak dalej, jak to zostało wyżej wymienione. > Czy rzeczywiście najważniejsza jest orientacja w > temacie przedsiebiorczość? Czy jedynym celem współczesnego absolwenta szkoły > średniej jest skuteczność na rynku pracy? Czy należy uczyć tylko tego co > praktyczne w sensie materialnym? Wypuścimy w świat maszyny do zarabiania > pieniędzy, bo takie wartości jak myślenie, poszukiwanie sensu, namysł nad > otaczającym nas światem, stawianie pytań są dzisiaj śmieszne? Ładnie napisane. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
ewatabo Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 07.09.05, 17:57 Nie jestem bezrobotnym filozofem. Mam pracę, mam pieniądze, nie jestem zdesperowana. Większość kandydatów na nauczycieli filozofii jest przepełniona pasją i entuzjazmem. Wynika to już z samego wyboru studiów, który to wybór jest dość desperacką decyzją ze względu na współczesny stan rzeczy. Wybierając studia filozoficzne kierowali się najczęściej pasją a nie kryterium opłacalności. I ta właśnie pasja może zaowocować czymś ciekawym na gruncie edukacji szkolnej. Oczywiście mam świadomość, iż nie wszyscy absolwenci filozofii będą dobrymi nauczycielami, jak wszędzie potrzebny jest tu talent. Edukacja filozoficzna pozwala na zetknięcie z mądrością a nie jedynie z praktycznymi umiejętnościami. Pani niestety, mam takie wrazenie do takiej właśnie praktyki sprowadziłaby programy szkolne. Chodzi przecież nie tylko o przydatne informacje ale o świadomość świata, rzeczy i samego siebie. Podobnie należy rozróżnić umoralnianie ( z którym filozofia nie ma nic wspólnego) a naukę o wartościach i umiejętności obiektywnych ocen moralnych. Równie istotna jest wiedza o źródłach kultury, prapodstawach naszej wiedzy. ps. Psychologia humanistyczna zainspirowana została w dużej mierze fenomenologią Husserla. Cała metoda terapeutyczna psychologii humanistycznej ma u swych podstaw metodę fenomenologiczną. Twórcy psych. hum. wiele miejsca poświęcili takim filozoficznym zagadnieniom jak natura ludzka itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adaml78 Re: Filozofia w szkole. Pilne!!! 08.09.05, 22:55 Mam nadzieje, ze nigdy filozofia nie bedzie nauczana w szkolach. Ten przedmiot jest calkowicie nieprzydatny i zbedny. Zamiast tego powinnismy skupic sie na podniesiemu poziomu nauczania matematyki. Pod tym wzgledem jestemy w ogonie Europy. To wlasnie matematyka jest podstawa rozwoju wpolczesnej techniki i gospodarki. A filozifie mozna czytac do poduszki zeby szybciej zasnac. Odpowiedz Link Zgłoś