Dodaj do ulubionych

Ranking uczelni

27.04.06, 23:11
Hej. Od roku studiuje na Politechnice, ale zastanawiam sie nad rozpoczęciem
studiów równolegle na innej uczelni w trybie wieczorowym bądz zaocznym.
Wybor uczelni jest dosc trudny i szczerze mowiąc srednio sie orientuje w
kierunkach na jakich mozna studiowac na innych uczelniach. W zeszlym roku
szukajac uczelni wiedzialem ze bedzie to Politechnika Warszawska i
bezposrednio na niej orientowalem sie w wydziałach i specjalizacjach.
Jaki ranking uczelni mozecie mi polecic do przeczytania? Zależy mi na czymś
dobrze opracowanym, a nie na ksiązeczce ktora jest polaczeniem "ulotek
reklamowych" jakie mozna zdobyc na uczelniach.
Obserwuj wątek
    • kubini20 Re: Ranking uczelni 02.05.06, 16:53
      Njalepszym zrodlem informacji sa sami studenci wiec radzilbym sie od nich
      czegos dowiedziec.Jezeli tak bardzo zalezy ci na jakis rankingach to popatrz na
      umieszczane w gazetach-wprost,wyborcza itp.
      • nfa05 Re: Ranking uczelni 02.05.06, 20:33
        W ogłoszonym przez 'Rzepę" (19.04.2006) rankingu uczelni wyższych brano m.in po
        uwagę siłę uczelni mierzoną zdobytymi w ostatnim roku doktoratami i
        habilitacjami. Oczywiście pomiary siły naukowej mogą być zawsze przedmiotem
        dyskusji ale warto wiedzieć, że tak mierzona siła naukowa nie jest brana pod
        uwagę w rankingach światowych, w których najsilniejsze polskie uczelnie
        wypadają słabo ( 3 uniwersytety ledwie się mieszczą na końcu pierwszej
        pięćsetki światowej). Niestety nauka polska nie za bardzo jest kompatybilna z
        nauką światową gdzie najważniejsze są znaczące publikacje a nie stopnie czy
        tytuły. U nas natomiast dorobek naukowy na ogół nie jest jawny więc trudno
        nawet mierzyć siłę naukową uczelni za pomocą ogólnoświatowych kryteriów.

Nasze rankingi mają podobno pomóc młodym ludziom w wyborze szkoły i kierunku
        studiów. Można jednak mieć wątpliwości czy ten cel rankingi spełniają. W
        kryteriach jak do tej pory nie są brane pod uwagę liczne patologie, stąd
        informacje rankingowe o uczelniach są bardzo niepewne – np. wysoko notowana
        wśród uczelni pedagogicznych Akademia Podlaska jest jednocześnie wysoko
        notowana również w 'rankingu' Najwyższej Izby Kontroli która alarmuje, że
        publiczne uczelnie wyższe nie spełniają standardów nauczania. Chyba do
        kryteriów oceny uczelni należałoby włączyć oceny NIK-u aby informacje o
        uczelniach były bardziej rzetelne i bardziej pomocne dla kandydatów na
        studentów.
      • anais211 Re: Ranking uczelni 02.05.06, 20:50
        takie rankingi rzeczywiscie sa pewnym zrodlem wiedzy, no i korzystaja z nich z
        nich nie tylko przyszli studenci, ale takze pracodawcy... mysle ze warto
        korzystac z tych najpopularniejszych... ja polecam ranking wprostu.
        • trampek_86 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 11:41
          zakupilem wczoraj ranking Wprostu.
          W rankingu z zeszlego roku moja uczelnia zajela 3 miejsce a w tym roku na
          pozycji "Nowoczesne technologie (informatyka, elektronika,inżynieria
          materiałowa)" Politechnika Warszawska zajmuje miejsce 2 :).
          Uwazam, ze to dobrze podczas studiowania weryfikowac co roku pozycje swojej
          uczelni. Ranking ten przyjol podobne kryteria jak w zeszlym roku dlatego
          porownaniue pozycji z roku 2005 i 2006 uwazam za miarodajne.
          • kubini20 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 11:49
            Cos musieli sciemnic z chyba z ta politechnika bo mam kolege na tej uczelni to
            nic nie robi tylkmo sciaga,caly rok:P A tak na powaznie moja uczelnia zajela 1
            miejsce w kategorii prawo:)uw rzadzi
            • trampek_86 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 12:03
              sam studiuje na pw i wiem jak to wyglada.
              tam sie nie da niesciagac. Przedmiotow jest poprostu ogrom. Do tego labolatoria,
              projekty. JEST TEGO ZA DUZO! To czego sie trzeba nauczyc to sie uczy, to czego
              nie trzeba sie sciaga bo szkoda czasu na nauke, zrobienie sciagi zajmuje
              znacznie mniej. Znam takich co sie na wszystko ucza, z tym ze oni nie maja
              zadnego wolnego czasu, poprostu non stop sie ucza a ich najelpszym kolega jest
              wieczne pióro.
              • anais211 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 13:15
                widze ze tutaj sami prymusi:) moja uczelnia tez na 1 miejscu... SGH rulez:)
                • aga_ta85 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 13:43
                  SGH nie jest juz taka renomą jak kiedys:(
                  • anais211 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 15:56
                    na jakiej podstawie to mowisz?? rankingow, oceny studentow, profesorow,
                    pracodawcow czy moze raczej swojej wlasnej.
              • kubini20 Re: Ranking uczelni 03.05.06, 17:04
                No ladnie jak juz sam mowisz o tym ze sciagasz to niezla jazda ,szczegolnie ze
                wspomniales iz mozliwe jest studiowanie bez sciagania tylko wymaga to wiecej
                wysilku.Nie wiem po co ci sie pytasz o rankingi i nowy kierunek skoro tak
                podchodzisz do sprawy?
                • michalz26 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 11:13
                  Rankingi rankingami, a utrwalona opinia w narodzie i tak jest i będzie, mimo że
                  nowe prywatne uczelnie pną sie do góry w rankingach to renoma uczelni
                  wypracowana latami ma najwiekszy wpływ na wybór uczelni, i tu SGH będzie jeszcze
                  długo wygrywał
                  • trampek_86 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 12:36
                    studenci pw znaja inna prawde o sgh. A w zasadzie o jej studentach...moze to
                    pomowienia i stereotypy. Nie bede szczegolowo pisac o co chodzi bo to nie jest w
                    tej chwili istotne a kto wie ten wie o co chodzi.

co do sciagania to uczelnia sama do tego studentow zmusza. Kaze sie nam wkuwac
                    na pamiec sterte niepotrzebnych informacji, a tak naprawde inzynier musi
                    wiedziec gdzie potrzebne informacje znalezc i jak sie nimi poslozyc. Na
                    przedmiotach, na ktorych trzeba cos policzyc malo kto sciaga, bo predzej czy
                    pozniej braki te wyjda czy to na laborce czy na innym przedmiocie.
                    • kubini20 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 12:51
                      Nie rozumiem po co uczelnia ma przekazywac informacje ,ktore nie maja zadnego
                      znaczenia.Jezeli juz to robia to chyba dlatego, ze wychodza z zalozenia ze jest
                      to potrzebne.Chyba ze ucza rzeczy niepotrzebnych co tylko swiadczy o twojej
                      szkole:(
                      • trampek_86 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 13:06
                        nie do konca.
                        znam ludzi, ktorzy studiowali na moim wydziale przedemna.
                        90% przedmiotow ktore mam i ktore koncza mi sie egzaminem badz zaliczeniem u
                        nich byly to tylko wyklady. Wiedza potrzebna, ale po to aby wiedzec ze istnieje,
                        jak dziala, po co, do czego i gdzie szukac szczegolowych informacji jak by
                        kiedys bylo to do czegos potrzebne. A od nas sie wymaga aby znac na pamiec
                        arhitekture procesorow (kazdego typu) oraz szczegolowe dzialanie pamieci
                        (wszystkich) mimo iz nie studiuje informatyki, a uklady takie sa w moje pracy
                        potrzebne jedynie jako calosc pod postacia znanego kazdemu PC. Albo dajmy na to
                        taki przerzutnik JK. Ja musze wiedziec, jak dziala, co podaje sie na wejscie i
                        co otrzymuje na wyjsci i nie musze wiedziec dokladnie z jakich materialow jest
                        zbudowany i w ktorym roku zostal opracowany albo jaka technologia wykonany.
                        itp itd.
                        • michalz26 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 14:00
                          Zgadza się,że są przedmioty , które spokojnie mogłyby być wykreślone z programu
                          nauczania, ale to czy się ściąga czy nie to zależy od wykładowcy, są modele u
                          których od pierwszych zajęć się wie, że ich przedmiot jest jedyny słuszny i
                          najważniejszy na świecie, i u nich ściaganie nie przechodzi:)
                        • kubini20 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 18:56
                          ok to jest kilka przedmiotow ktorych byc nie powinno bo sie do niczego nie
                          przydaja ale co do sciagania to tego nie pochwalam:Pco do 2 kierunku moze
                          podpasuje ci inzynieria materialowa albo cos w tym rodzaju.
    • jacko27 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 18:44
      proponuje cos z psychologia na UW.
      • michalz26 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 18:54
        A ile jest teraz osób na jedno miejsce na psychologie?, bo jak jak ja zdawałem
        to było ok 15
        • trampek_86 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 19:16
          mysle, ze jezeli ktos sie odbrze uczy to nie interesuje go zabardzo ilosc
          miejsca na osobe...ja jak zdawalem to...to...to...to mnie ta informacja
          interesowala :P
          • anais211 Re: Ranking uczelni 04.05.06, 20:14
            czekam caly czas na ujawnienie tej gorzkiej prawdy o studentach sghu...
        • kubini20 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 11:08
          Mysle ,ze nadal cos kolo tego.Nadal nie ma co liczyc na latwa przeprawe:(Z
          drugiej strony co to za roznica czy jest 15 czy 10 osob na miejsce,to i tak
          duzzzzzzzzza konkurencja.Mozna by sprawdzic w tym rankingu wprost,jak jest on
          tak wychwalany:)
          • michalz26 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 13:08
            A czym on niby różni się od innych rankingów?, czy nie jest tak,że w każdym
            publikowanym rankingu te same uczelnie zajmują podobne miejsca , z niewlielkimi
            korektami?
            • trampek_86 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 17:23
              Ranking WPROST jest dlatego taki dobry, poniewaz przyjmuje, nazwijmy to, zyciowe
              kryteria. Dzieki temu doskonale weryfikuje i porownuje uczelnie.
              • kubini20 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 18:15
                Pierwszym i najwazniejszym kryterium ,ktore powinno sie brac pod uwage to
                mozliowsc zdobycia pracy z dyplomem danej uczelni i to bym nazwal tym 'zyciowym
                kryterium'.
              • kamu24 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 19:15
                Warto tez dowiedziec sie w MENiS czy szkola, w ktorej chce sie studiowac
                otrzymala pozytywna opinie PKA-ta ocenia jakosc ksztalcenia na polskich
                uczelniach i wystawia oceny poszczegolnym kierunkom:-))
                • anais211 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 19:36
                  ja ciagle czekam na ta prawde gorzka, moze to jakas podpucha byla? a tak wogole
                  to uwazacie ze uczelnie prywatne i panswowe moga byc dobrze porownane i
                  ocenione w rankingu? przeciez rozni je tak wiele...
                  • trampek_86 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 21:55
                    a tej prawdy odemnie nie poznasz Zlotko :)
                    • anais211 Re: Ranking uczelni 05.05.06, 23:34
                      poczekaj, jeszcze to z ciebie wydusze:)
                      • michalz26 Re: Ranking uczelni 07.05.06, 17:05
                        Giertych ministrem edukacji, powinien na szybkości pijawić sie rankig
                        seminariów...
                  • kubini20 Re: Ranking uczelni 08.05.06, 10:32
                    ouczywiscie ze moga o czym najlepiej swiadczy tegoroczny ranking wprost.A to ze
                    je rozni tak wiele nie oznacza ze nie maja wiele wspolnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka