Dodaj do ulubionych

ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OTWARTE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 13:54
1B
2C
3A
4D
5A
6C
7D
8B
9A
10D
11D
12B
13A
14D
15C
16D lub B - nie wiem na 100%
17C
18C
19A
20A
21B
22B
23D
24C
25B
OTWARTE:
26 - punkty dostajesz za wypisanie danych i szukanych; wyliczenie dwóch
wartości i odpowiedź.
wartość 1 = 96zł. po opodatkowania - 76,8
27 - 35l.
28 - 45l.
29 - 900km.
30 - x=900-20y lub np. x=(45-y):0,05
31 - grzyb skalny - erozja eoliczna; wydmy - akumulacja eoliczna; kanion -
erozja rzeczna
32 - Punkty są za rysunek, obliczenie na podstawie trójkątów podobnych czyli
twierdzenia Talesa, i odpowiedź - 7m.
33 - Punkty są za obliczenia i odpowiedź - 462m kwadratowe
34 - wysokość wynosi 2,5m.
Odpowiedzi sa prawie pełne sprawdzałem je z nauczycielami matematyki i
biologii, nie potrafili jednak odpowiedzieć na pytanie nr 16. Pytanie na
maila - SniperEye@poczta.onet.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ------ Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.res.pl 09.05.03, 13:59
      ALE TO SĄ PEWNE NA 100% ODPOWIEDZI???????
      • Gość: dynamitee Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.crowley.pl 09.05.03, 16:07
        a jakie bylo 16??
      • Gość: justyMka mi daj odp. na maila!! moj mail: mela72@interia.pl IP: *.stalowa.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 17:43
        i mi i mi !!!plisss
    • Gość: Iza Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 14:12
      W zadaniu 32 wychodzi 8m z podobieństwa trójkątów lub tw. Talesa
      • Gość: Boro Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.kalisz.mm.pl 09.05.03, 14:19
        wychodzi 7 ... musieliscie zle napisac rownanie ktore powinno wygladac tak
        1:x = 0,75:5,25
        1:7 = 75:525
        i niech juz mnie nikt nie denerwuje wynikiem 8 jak nie umie ukladac trojkatow
        w talesie (lama)
      • Gość: blacki Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 14:20
        Gość portalu: Iza napisał(a):

> W zadaniu 32 wychodzi 8m z podobieństwa trójkątów lub tw. Talesa

1m - 0,75m
        x m - 5,25m

3/4x = 21/4m | * 4/3

x = 7

chyba cos zle Ci wyszlo Izo :)
        • Gość: Wito Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 15:28
          Fakt, macie racje, powinno wyjsc 7 metrow w 32. Tez sie tu ciapnalem i
          napisalem 8 ;/ problem polega na tym, ze 6 metrow bylo od Domu do Ani. O,75
          bylo od kaluzy do Ani, wiec 6 - 0,75 = 5,75 m i to jest (w Talesie) to cale
          ramie dolne, a nie 6 m.
          pozdro
          • Gość: Isanti Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.media4.pl / 10.13.2.* 09.05.03, 15:39
            Gość portalu: Wito napisał(a):

> Fakt, macie racje, powinno wyjsc 7 metrow w 32. Tez sie tu ciapnalem i
            > napisalem 8 ;/ problem polega na tym, ze 6 metrow bylo od Domu do Ani. O,75
            > bylo od kaluzy do Ani, wiec 6 - 0,75 = 5,75 m i to jest (w Talesie) to cale
            > ramie dolne, a nie 6 m.
            > pozdro

Ja tam nie wiem ale dla mnie raczej jak się od 6 odejmie 0,75 to wychodzi 5,25
            a nie 5,75 ale to pewnie tylko u mnie......
            • Gość: blacki Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 16:05
              > Ja tam nie wiem ale dla mnie raczej jak się od 6 odejmie 0,75 to wychodzi
              5,25
              > a nie 5,75 ale to pewnie tylko u mnie......

pewnie nie :), a tak poza tym to byla Ewa!
              • Gość: Wito Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 16:09
                O pardasik, rypnalem sie z tym 5,75. Prosze o wybaczenie
    • Gość: aaab Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.tvk-gaj.pl 09.05.03, 14:19
      a czy w zadaniu 15 nie powinno być D??? można to jasno wywnioskować z rysunku
      bo zaznaczono tarczke zarodka, chyba ze się myle...
      • Gość: Olo Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 14:23
        Zadanie są prawie na 100% dobre. Sprawdzałem je z matematykami, więc nie widze
        powodu pomyłki. W 15 żółtko to pokarm dla zarodka, jak w ziarnku bielmo, więc
        nie trafiłeś:P
      • Gość: Alex from Nysa Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 15:11
        Oczywiście że miało być D w 15
        • Gość: Ziomek Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.krosno-podwale.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 20:41
          Jasne że wszystkie odpowiedzi są poprawne ... Mam tak samo jak ty i wsystko mi
          się zgadza !!!!!! Tylko w 16 dałem D i mam nadzieje że to będzie dobrze ...
          Liczę na conajmniej 45 punktów z matematyczno - przyrodniczego testu !!!!!
          PODRÓWKI DLA WSZSTKICH ZIOMKÓW Z KROSNA !!!!!
    • Gość: zdziwiona Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 14:57
      a czy w 7 nie jest A. czy jest ktos w stanie napisc dlaczego nie sa w tym
      momenie w tej samej odległosci od czegos tam9juz nie pamietam co to bylo)
      • Gość: chemik Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 09.05.03, 15:49
        jak wiadomo S=Vt, ale tylko w ruchu jednostajnym, a jeden poruszal sie z
        przyspieszonym, tak S=at^2/2 wartość jest inna
    • Gość: JJczopek Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:15
      Powinno być że oddycha tlenowo z Bielma. Moja kumpela pytała się nauczycielki
      z Biologii. Ale ta jeszcze powiedziała że to zadanie było dla nas za trudne !
      • Gość: Isanti Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.media4.pl / 10.13.2.* 09.05.03, 15:36
        Gość portalu: JJczopek napisał(a):

> Powinno być że oddycha tlenowo z Bielma. Moja kumpela pytała się
        nauczycielki
        > z Biologii. Ale ta jeszcze powiedziała że to zadanie było dla nas za trudne !

Niemoziwe że oddycha tlenowo bo nie ma miejsca na tlen a łupinka nie
        przepuszcza gazów !!!!!!
    • Gość: Isanti Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.media4.pl / 10.13.2.* 09.05.03, 15:34
      w 17 mam odpowiedź D jest to reakcja zobojętnienia. Jestem pewien tej
      odpowiedzi Olo mozesz wyjaśnić czemu to nie jest poprawna odpowiedź?
      • Gość: Olo Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 15:40
        To co napisałeś, że jest reakcją zobojętniania nią nie jest. Przecież
        zobojętniasz łącząc zasadę z kwasem. Dlatego łączac dowolny kwas z węglanem
        wapnia w produktach otrzymasz CO2, co powoduje zmetnienie wody wapiennej.
        Gdzieś widziałem ta reakcję na forum nawet. W każdym razie nauczyciel chemii
        potwierdza mój wybór. 16 - zgadzams się za trudne - jesli B jest dobrze to mam
        źle:P. Nasz biologiczka nawet tego nie wiedziała!!
    • Gość: pepsi Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:44
      Gość portalu: Olo napisał(a):

> (...) punkty dostajesz za (...)

Pieprzysz, nie wiadomo jeszcze, za co dokladnie beda punkty, wiec twoje
      gdybania nie maja tu najmniejszego znaczenia... Dopiero po ogloszeniu
      oficjalnych wynikow bedzie wiadomo, co jest punktowane i w jaki sposob.
      • Gość: Olo Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 15:46
        To nie moja opinia - tak było na próbnych i to jest zdanie matematyków. A
        rzeczywiście moge nie mieć racji, ale jest to bardzo prawdopodobne.
    • Gość: Radzio 15 Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.w-n.pl 09.05.03, 15:47
      w zadaniu 10 mam błędną odpowiedź - ty uważasz , że D , jednak prawidłowa odp.
      to C , bo przecież P=U*I .Nie wprowadzaj ludzi w błąd...
      • Gość: iks Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.gry / 192.168.0.* 09.05.03, 15:51
        chyba ci sie wzory pomyliły
        w 10 chodzilo o opór elektryczny a nie o moc pradu
        a opór to R = U/I
        • Gość: Radzio 15 Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.w-n.pl 09.05.03, 15:57
          Gość portalu: iks napisał(a):

> chyba ci sie wzory pomyliły
          >>
          zwracam honor - już dzisiaj nie kontaktuje.
          ale co do 22 to już mnie nie przekonasz - napewno żuławy wiślane ,a nie sopot.
          • Gość: pepsi Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 16:00
            Gość portalu: Radzio 15 napisał(a):

> ale co do 22 to już mnie nie przekonasz - napewno żuławy wiślane ,a nie
            sopot.

Zaiste mi przykro, bo nie zulawy. Prawidlowa odpowiedz to szczyt rysow. Im
            wyzej, tym nizsze cisnienie. A im nizsze cisnienie, tym nizsza temperatura.
            Wiec najnizsza temperatura bedzie na szczycie rysow.
            • Gość: lol Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.nskmatrix.net.pl 09.05.03, 16:33
              buhaha w górach jest najwieksze cisnienie niz w nizinach w nizinach jest
              najmniejsze qpy....
              • Gość: abakow Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.gorlice.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 19:20
                Gość portalu: lol napisał(a):

> buhaha w górach jest najwieksze cisnienie niz w nizinach w nizinach jest
                > najmniejsze qpy....
                no to fajnie stary masz
      • Gość: mam Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 15:57
        ale to nie ten wzór
        musiszobliczyć to z : U
        R=--
        I
        • Gość: kasia Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 15:58
          to ma być: R=U / I
          • Gość: Radzio15 Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.w-n.pl 09.05.03, 16:00
            juz wiem - ale dzieki :D
          • Gość: Radzio 15 Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.w-n.pl 09.05.03, 16:15
            w 23 zaznaczyłem C :((((((((((((
            Geografica mnie zamorduje - wychodzi na to , że nie znam kierunków N-S-W-E
            :(((((((((((((((((((
    • Gość: xmind Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 16:00
      czy za nie podanie jednostki w 33 zadaniu w odpowiedzi i przy wypisywaniu
      danych bedzie odjety pkt??
      aha czy jezeli wszedzie liczylem bez jednostek w innych zadaniach [np. jak
      liczylem wysokosc z ktorej puszczal zajaczki] ale podalem w odpowiedzi to nie
      strace pkt?
      • Gość: pepsi Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 16:01
        Gość portalu: xmind napisał(a):

> czy za nie podanie jednostki w 33 zadaniu w odpowiedzi i przy wypisywaniu
        > danych bedzie odjety pkt??
        > aha czy jezeli wszedzie liczylem bez jednostek w innych zadaniach [np. jak
        > liczylem wysokosc z ktorej puszczal zajaczki] ale podalem w odpowiedzi to
        nie
        > strace pkt?

O sposobie punktacji bedzie wiadomo wieczorem.
        • Gość: Trpi Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.resetnet.pl 09.05.03, 17:07
          A moim zdaniem 17 D - CaCO(3) + NaOH -> Ca(OH)2 + NaCO(3) - mnie wiecej tak, w
          kazdym razie woda wapienna ma powstac, a nie zmetniec :-)

Czekam na odpowiedzi w wielkim napieciu :-)
        • Gość: Denver Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.tvk.tpsa.pl 09.05.03, 18:01
          Słuchajcie, skoro w 33. zadaniu nie podano jednostki, a w innych podawano, to
          wydaje mi się, że wynik należało podać tak: 462 [j^2], ja tak zrobiłem. Nie
          można było napisać ze 462 [m^2], bo w zadaniu nie było podane, że jednostką
          jest metr.
      • Gość: Olo Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 16:04
        Nam nauczyciele mówili, że trzeba koniecznie podać jednostkę w odpowiedzi,
        jeśli zadanie jest z matmy (a tylko takie były). Teoretycznie kazali policzyć
        w metrach kwadratowych, a za dane jest na ogół jeden punkt, więc myślę, że nie
        powinni Ci odjąć. W poprzednim roku była zasada - wszystko na korzysć ucznia:)
    • Gość: tomek Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 16:15
      w zamkniętych 15 i 16 było do strzelania
      • Gość: Radzio 15 Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.w-n.pl 09.05.03, 16:17
        Czy ja wiem - ja zaznaczyłem w 15 D , a w 16 B i jestem prawie pewnien , że
        dobrze zrobiłem.
      • Gość: Aneta Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 18:28
        Ja mam ok 5 żle w zamknietych, a w tym zadaniu z kałuzą wszystko zrobilam
        dobrze tylko na końcu żle podzieliłam!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Wm Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.sk5.am.poznan.pl 09.05.03, 16:19
      Oddycha tlenowo 100%, skąd by była energia na rozwój zarodka
      • Gość: Radzio 15 Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.w-n.pl 09.05.03, 16:20
        Tak też pomyślałem - zarodek bez tlenu to martwy zarodek ;)
    • Gość: ziutka Re:ja mam inne odp zle niektore sa chyba IP: *.zapolice.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 16:50
      tu sa odpowiedzi nie ktore złe fajnie ze cos ci twoji nauczyciele sa nie za
      dobrze ja mam inne odpowiedzi nie wiem jak to mozliwe ale coz niech bedzie :))
    • Gość: Sawik Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 18:31
      W pewnym sensie ta cała rozmowa skupia się wobec jednego tematu :kto popełnił
      głupszy bład.....otóz przykro mi nie wygracie,gdyż to ja,uczeń gimnazjum nr1 w
      Warszawie pomyliłem wzory w zadaniu 33.spytacie sie jaa to możliwe??Otóz mi sie
      to udało.Zamiast wzoru na PC wziąlęm wzor na obwód(2IIr) Dlaczego to zrobilem??
      Nie mam pojęcia...moglibyście mnie obudzic nawet 3 miechy temu o 2 w nocy i bym
      sie nie pomylił.Pierwszy raz przekonalęm sie na włąsnej skórze co stres robi z
      człowiekiem.Szkoda tylko ze wile godzin pracy nad zadaniami tego typu poszło na
      marne.Denerwuje mnie ze ja si uczyłęm potrafiłem to zrobić a popełniłem
      beznadziejny bład.

PS:3majcie sie wszyscy.Z samobojstwami poczekajcie do wyników.
      Mam nadzieje ze wszystkie te odp. testowe sa dobrze to mialbym tylko jeden
      ewnt. 2 błędy.
      • Gość: Olo Re: ODPOWIEDZI NA MAT-PRZYR - SPRAWDZ SOBIE! + OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.03, 18:48
        Ostatnio dowiedziałem się od biologa, że teoretycznie w 16 obie mogą być
        poprawne (tzn. B i D). Otóż może oddychać beztlenowo w pierwszej fazie
        rozwoju, kiedy jeszcze nie kiełkuje. Po wykiełkowaniu na [pewno tlenowo - co
        na to komisja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka