Gość: OLAAAAAAA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.05.03, 20:28 JAK OBLICZYC Wiedząc, że ctgα=2 i Kąt alfa(pi, 3/2pi) oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Patyczak Re: ZADANIE IP: *.tkdami.net 27.05.03, 20:47 Przyjdzie na forum kolezanka Chemik to ci pomoże :-) Ona jest dobra w te klocki :P A poza tym to co to ma być? To jest forum, a nie zajęcia wyrównawcze! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: ZADANIE IP: *.acn.waw.pl 27.05.03, 21:30 jak alfa należy od pi do 3/2pi to ma ponad 180 stopni i nie masz trójkąta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: ZADANIE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 27.05.03, 21:52 jestem :), to ja tu już za pomoc doraźną robię? (wolalabym cosik z chemii niz z matmy :)) Agatko, funkce trygonometryczne poza trojkątami tez istnieją Rozwiązanie: tgα=1/ctgα = 1/2 tgα=sinα/cosα sin^2α + cos^2α = 1 z ukladu tych równań wychodzi ci że: sinα=(można tu jakoś zrobic pierwiastek?) (pierwiastek z 5)/5 cosα=2*(pierwiastek z 5)/5 w takim przedzile kątów sin i cos są ujemne a tg i ctg dodatnie. Odp: tgα= 1/2 ctgα=2 sinα=-(pierwiastek z 5)/5 cosα=-2*(pierwiastek z 5)/5 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patyczak Re: ZADANIE IP: *.tkdami.net 29.05.03, 20:20 O, przepraszam, Chemik, a nie miałam racji??? Ty jesteś dobra w te klocki... a ja po prostu doceniam dobrych uczniów :-) A co do chemii... nie ma sprawy... zarzuc @, w przyszłym roku bedę Ci wysyłała wszystkie prace domowe.... teraz jeszcze jakos sobie radzę :P Pa pa Odpowiedz Link Zgłoś