Dodaj do ulubionych

Korepetycje przez internet

IP: *.acn.pl 09.09.03, 19:53
Czy myslicie ,że to dobry pomysł? Nauczyciel do dyspozycji np.1/2 h
codziennie lub na prośbę potrzebującego?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: nauczyciel Re: Korepetycje przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 21:13
      Za ile i jak zaplacisz? Jak duzo to sluze korepetycjami.
    • Gość: B Re: Korepetycje przez internet IP: *.acn.pl 10.09.03, 14:33
      To bardziej pytanie do uczniów ,czy taka forma by im odpowiadała.Odezwijcia sie.
      • Gość: m Re: Korepetycje przez internet IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 15:53
        Uczniowie są w szkole na lekcjach.. A co do udzielania korepetycji on-line to
        oczywiście praktykowana już dawno metoda ale myślę,że przy wyborze serwisu
        należy dobrze się zastanować. Chodzi mi tutaj o kompetencje korepetytora oraz
        czy aby to na pewno korepetycje czy raczej może pisanie uczniom prac domowych
        (?). Dobry pomysł jeśli zna się osobiście korepetytora a internet ma służyć
        tylko jako środek komunikacji. Pozdrawiam
        • Gość: B Re: Korepetycje przez internet IP: *.acn.pl 10.09.03, 21:56
          Bardzo dziękuje za cenne uwagi. Mam na myśli prawdziwą pomoc a nie prace za
          ucznia. Pozdrawiam.
    • Gość: pigwa Re: Korepetycje przez internet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 15:52
      a jak sobie wyobrazasz regulowanie platnosci?
      • Gość: B Re: Korepetycje przez internet IP: *.acn.pl 11.09.03, 20:05
        To juz sprawa tachniczna.jest to do zrobienia.Pozdrawiam
    • Gość: ZS8 Re: Korepetycje przez internet IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.09.03, 18:19
      Od wielu lat żyję z korepetycji i wiem, że lekcja to nie jest proste
      przekazywanie umiejętności i wiedzy. Bardzo istotne jest wyczucie, czego uczeń
      nie umie, czego nie rozumie a to da się stwierdzić najlepiej podczas rozmowy i
      wykonywania przez niego zadań. Tylko wtedy może zadziałać intuicja nauczyciela.
      Przez internet to rzeczywiście można tylko uczniowi rozwiązać zadania a nie
      czegoś go nauczyć.
      • Gość: B Re: Korepetycje przez internet IP: *.acn.pl 16.09.03, 18:47
        dziekuję wszystkim za wypowiedzi.W nawiazaniu do ostatniej jest w tym dużo
        racji ,ale coraz popularniejsze sa np.internetowe szkoły jezykowe.Może młodzi
        ludzie sie wypowiedzą? bardzo prosze. Pozdrawiam Wszystkich
        • Gość: m Re: Korepetycje przez internet IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 19:43
          >>>>internetowe szkoły jezykowe????
          Jak taka szkoła ma sprawdzić kompetencje ucznia? Nie rozumiem. Może wiecej
          powiesz bo bardzo mnie to zacikawiło.Pozdrawiam
          • Gość: B Re: Korepetycje przez internet IP: *.acn.pl 17.09.03, 19:23
            Znam jedna taką szkołę j.angielskiego. Każdy uczeń ma tam swoje "konto"gdzie
            notuje sie jego postępy.Nie wiem ,czy to sie sprawdza ze strony ucznia, bo znam
            ją od strony twórcy.Organizatorzy twierdza,że słuchacze są zadowoleni.Pozdrawiam
    • Gość: Pontifex Re: Korepetycje przez internet IP: *.koscierzyna.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 20:05
      Wydaje mi się, iż korepetycje przez internet to nienajlepszy pomysł.
      Opieram tą teze na przedmiotach ścislych.
      Aby uczyć np.matematyki tak jak powiedział jeden z moich przedmowców trzeba
      wiedzieć co uczeń umie,a co nie. Takie coś jest możliwe tylko na podstawie
      obserwacji ucznia podczas zajęć/korepetycji.
      Bez tej wiedzy korepetycje na nic się zdadzą.
      Za to można inaczej postrzegać ten problem i inaczej go rozwiązać.
      Spotkałem się z takimi rzeczami jak np."I Ty Przedsiębiorco możesz otrzymać
      dotację - Phare 2000 i Phare 2000 SSG"[www.biznespatner.pl] i abyy dowiedzieć
      się jak to zrobić musimy zareistrować swoją osobe i potem możemy korzystać z
      kursu który naświetla nam dany problem.
      tak sformułowane lekcje np "jak poradzić sobie z zadaniami typu ... wyzncz
      najmniejsza/ najwiekszą wartośc funkcji x^2+2x-3872165=0 oraz ją wykreśl"
      i tu krok po kroku przedstawiało by się jak takie coś zrobić, [mozna by było
      przysłać zadanie do rozwiązani...]
      Myślę, takie podejście do problemu było by bardziej efektowne i efektywne niż
      siedzenie na jakimś czacie i tłumaczenie tego zadania i usiłowanie wyczuć co
      dany człowiek umie a czego nie, już nie mówie o np wykreślaniu funkcji przez
      czata.

Z drugiej zaś strony to podejście ma swoje wady bo czesto spotykam się na
      roznyh forach dyskusyjnych[np www.netwars.pl] zrzeszających rożnych ludzi [w
      tym młodzież szkolną] i tam pojawiają sie tematy w stylu "Jak wyznaczyć kod
      prufera postaci 12345678" czy też "jak opisać ruch jednostajnie zmienny ..."
      i tam internauci pomagają sobie wzajemnie... Także czy jest sens prowadzenia
      korepetycji?

Według mnie NIE bo jeśli ktoś jest na tyle "zkomputeryzowany" aby dokopać się
      do strony jakiegoś korepetyrora to dwa razy szybciej dokopie się do grona
      internautów/znajomych, którzy choćby dla rozrywki mu pomogą i wyliczą zadanie i
      powiedzą co i dlaczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka