Gość: Maxim IP: *.punkt.pl 21.09.08, 19:42 Witam, czy jest jakas 'najlepsza' metoda uczenia sie slowek jezyka obcego? Siedzenie przed zeszytem jest malo efektywne, jakie sposoby polecacie/poleca Pani? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda.wasowska Re: Nauka słówek 30.09.08, 18:39 Nie ma jednej najlepszej metody uczenia się słówek i wyrażeń obcojęzycznych.Wzrokowcy np. lubia uczyć się za pomocą fiszek, słuchowcy przyswajają język dzięki słuchaniu kaset i płyt. . Zdecydowanie jednak polecam uczenie się przez skojarzenia - polecam książki Andrzeja Bubrowieckiego "Popraw swoją pamięć", Marka Szurawskiego "Pamięć" oraz Very Birkenbihl "Jak szybko i łatwo mauczyć się języka".W książkach tych można znaleźć metody ułatwiające uczenie się j. obcego. Powodzenia Jagoda Wąsowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamek Re: Nauka słówek IP: *.eti.pg.gda.pl 27.10.08, 12:50 Witam, Ja polecam stronkę www.slowka.net na której można tworzyć własne grupy słówek, następnie można korzystać z systemu który przepytuje nas z tych słówek wystawiając nam pod koniec stosowną ocenę. Całkiem niezła jest ta stronka i cały czas się rozwija. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Nauka słówek 29.10.08, 23:28 Ja nauczyłem się dość szybko słówek poprzez rozwiązywanie krzyżówek w obcym języku. Na początku było ciężko, ale prowadziłem zeszyt z nowopoznanymi wyrazami i z czasem zacząłem pamiętać więcej i więcej. Nie starałem się ich wkuwać, traktowałem to jako rozrywkę i naprawdę się udało bez większego wysiłku. W krzyżówkach i innych takich łamigłówkach definicje się ciągle powtarzają, pojawiają się stałe synonimy. Jeżeli jesteś bardziej słuchowcem, to najlepiej jest zapamiętywać frazy ze słuchu z filmów z napisami. Odpowiedz Link Zgłoś