zarazek30 26.03.09, 14:34 Świetny artykuł!!!! Dobrze, że znalazł się tam Igor - zasłużył na to! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkady.ronin co to za żałosny przykład z tą malarką? 28.03.09, 15:24 Nie dało się znaleźć bardziej sensowniejszego kontrargumentu na nierówność występowania geniuszy na płeć? żałosne dość. o takich sprawach się zwyczajnie nie mówi, zamiast udawać polityczną poprawność i zamieniać ciekawy artykuł w jakiś kamyczek do ogródka feministek. co mnie obchodzi czy się obrażą czarni, baby, i marsjanie? fakty mnie interesują. fakty do propagandy równości, tolerancji i empatii mają się nijak. czy artykuł w gazecie ma moralizować czy informować czytelnika? może w gruncie rzeczy i tak wszystko podporządkowane jest rozrywce, więc im mniej ludzi urazi artykuł tym lepiej. najlepiej wszystkich pogłaskać i pochwalić. a funkcja informacyjna... jaka funkcja informacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
wojna71 Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 28.03.09, 16:37 Masz przychlapane stary. Zaraz oburzone kobiety się odezwą. Jak się po tobie przejadą, przynajmniej będzie co czytać. Ogólnie zgadzam się z tobą , ale co my faceci w dzisiejszych czasach mamy do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 28.03.09, 17:27 kobitki to dopiero pokazuja swoj geniusz tak kolo 18tego roku zycia, przewaznie w Plejboju... Odpowiedz Link Zgłoś
wojna71 Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 28.03.09, 20:19 Tak to prawda, ale nie wszystkie mogą występować w plejboju. Jednak jako bizneswomen są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 28.03.09, 17:31 I tu sie mylisz. Prawda niestety polega na tym, ze w przeszlosci nie przykladalo sie zadnej uwagi do edukacji kobiet, jesli juz to conajwyzej francuski i gaftowanie a do tego wielkiego geniuszu nie trzeba. Kazdy geniusz musi sie gdzies objawic a wiele dziewczynek nie mialo na to szansy. Nie wiadomo ile zanskich geniuszy sie nigdy nie objawilo bo system patriarchalny im nie pozwolil. Nawet teraz jest trudno. Prosty przyklad ze szkoly - u mnie w klasie byly conajmniej trzy dziewczyny bardzo uzdolnione w kierunkach scislych jednak nauczyciele i sami rodzice uwazali, ze po prostu dobrze sie ucza, przykladaja sie do nauki i nie odwalaja obowiazkow. Bardzo przykre jest to, ze kobiety nie maja sie gdzie rozwijac. Wszystkie trzy poszlysmy na politechniki i kazda z nas skonczyla studia z bardzo dobrymi wynikami. Niestety wiekszosc ludzi uwaza, ze na oceny wplyw miala uroda i dorodny biust, jako ze inteligencja z uroda w parze nie chadza. Teraz pracuje, jestem jedyna kobieta w zespole i wciaz spotykam sie z pewnego rodzaju niedowierzaniem, ze ja cos moge umiec. Bo przeciez z takim biustem powinnam biegac po imprezach a nie byc wzietym inzynierem. Odpowiedz Link Zgłoś
zippp84 Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 28.03.09, 21:40 takim jak Ty 365 lat równouprawniania by nie pomogło :(. Masz jakieś pretensje do wszystkich o wszystko, pewnie tylko trzęsienia ziemi i koklusz to nie wina tych okropnych mężczyzn. Powiem Ci tak, moja szefowa został managerem w wieku 24 lat, najmłodszym w historii firmy i na tym nie poprzestała (teraz ma 36 lat) , rozwija się dalej myśli o awansach. Jej nie przeszkadzają wydatne piesi i głębokie piwne oczy. Co więcej cieszy się moim głębokim szacunkiem i podziwem, nie ze względu na atrybuty fizyczne ale na głęboka wiedzie i umiejętności. Jak ktoś jest nieudacznikiem to rąbek od spódnicy ZAWSZE będzie mu przesadzał. Płacz nad sobą dalej i nad niesprawiedliwym patriarchalnym system który już dawno nie istnieje, może w życiu dzięki temu coś osiągniesz. Pozdrawiam Piotr :) Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 29.03.09, 01:36 ty się naucz czytać ze zrozumieniem. Gdzie black halo napisała, ze jej się NIE powiodło? Wręcz przeciwnie, skończyła studia z bardzo dobrym wynikiem, a obecnie jest wziętym inżynierem. Wkurzyła się jednak czytając głupie teksty wojny_71, arkadego, ronina i innych, jak to kobiety tylko do playboya się nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 szkoda,że Polska to taki dziki kraj 28.03.09, 21:23 i u nas równa się do przeciętności w polskim systemie oświaty moje dziecko składało literki w wieku 2 lat ,a samodzielnie nauczyło sie czytac w wieku 3 , potem posżło jak z płatka ,ale poradnie pedagogiczne orzekały,że mimo ponad 2 letniego wyprzedzania na płaszczyźnie intelektualnej rówieśników , oto ze względu na rozwój emocjonalny powinno w swoim roczniku edukacje zacząć, bo szkoły nie mają kasy na tok indywidualny dla dzieci wybitnie zdolnych; tak też przenudziło sie w podstawówce, wygrywając co sie da w konkursach; myślę,że w USA czy innym kraju z nauczaniem blokowym mogłoby już studiować Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.do Re: szkoda,że Polska to taki dziki kraj 29.03.09, 09:56 to wywież matole swojego cudaka-geniusza do USA. Pracowałem tam na jednym z najlepszych uniwersytetów przez 10 lat. Nigdzie na swiecie poza USA nie widziałem takiego matołectwa wsród studentów i naukowców. Czy wiesz, że 89% absolwentów amerykańskiego high schoolu (nazywanego tak najzupełniej bezpodstawnie) to funkcjonalni analfabeci, którzy nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem edytoriala w tygodniku i podręcznika szkolnego? Czy wiesz, że 1/4 tychze absolwentów nie nadaje się do żadnej pracy, właczając nalewanie benzyny do baku na stacji paliw? Czyw wiesz, że połowa amerykańskich studentów koledżów nie potrafi wskazać USA na mapie? Itd, itp..... Odpowiedz Link Zgłoś
findopindo Re: co to za żałosny przykład z tą malarką? 17.08.09, 15:43 Ja, gdybym odniosła sukces, też byłabym na tej liscie, niestety na mogę jedynie zapisac się do klubu zmarnowanych talentów i egzystowac:)) może kiedys założę taki klub, dla wszystkich sfrustrowanych genialnych Polaków, których wykończył system, bieda, zazdrość i pech. Odpowiedz Link Zgłoś
men1972 Brakuje mi w tym artyklule jeszcze D. Tuska 28.03.09, 16:28 Brakuje mi w tym artykule naszego polskiego geniusza, zwanego Słońcem Peru, Donalda Tuska. Geniusz polityczno-ekonomiczny Polaka Donalda Tuska objawił się dosyć pózno. Efektem jego genialnych dokonać, będzie już wkrótce załamanie złotego, a może nawet bankructwo Państwa Polskiego. End Odpowiedz Link Zgłoś
men1972 Re: Brakuje mi w tym artyklule jeszcze D. Tuska 28.03.09, 16:30 A może i druga Irlandia. Ale ta z dziewiętnastego wieku. Kiedy panował głód i 70% bezrobocie. Słońce Peru, geniusz Donald Tusk Odpowiedz Link Zgłoś
wojna71 Re: Brakuje mi w tym artyklule jeszcze D. Tuska 28.03.09, 16:35 Tak będzie we wszystkich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
troll-pilot Re: Brakuje mi w tym artyklule jeszcze D. Tuska 28.03.09, 21:36 A według mnie jesteś zwykłą PIS-owską świnią heeheheheh tak jak kulawy Edgar ułomnu inwalida. Zrób coś a póżniej krytykuj. Nie jestem fanem Tuska ani PO. Ale PIS do piachu powinien iść. Faszyzm jest zakazany w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Najwięksi młodzi geniusze 28.03.09, 16:35 a moim zdaniem przegięcie z tymi koreańsko-chińskimi geniuszami. Nie od dziś wiadomo, że właśnie tam rodzice kładą olbrzymi nacisk na edukację swoich dzieci (a w przyszłości nacisk ten stosuje szkoła różnymi praktykami). Zastanawia mnie fenomen przyjmowania na studia dzieci bez znajomości odpowiednich dziedzin nauki. Nie można (fizycznie, w czasie) nauczyć się tego wszystkiego w rok, czego inni uczą się trzy, cztery, czy nawet osiem lat zasłaniając się jedynie zwiększoną szybkością przyswajania informacji. Wiadomo - spać trzeba, książkę trzeba wziąć i przewertować (nie mówiąc o czytaniu). Tak więc ci młodzi geniusze (poza uzdolnieniami artystycznymi) mają pewnie olbrzymie braki z takich nauk jak socjologia, język narodowy, chemia, fizyka, geografia etc. To boli, że czasem ludzie zachwycają się nad dziełem, nie nad artystą :( Odpowiedz Link Zgłoś
alles_betrug Re: Najwięksi młodzi geniusze 28.03.09, 16:59 dokladnie takie mialem doswiadczenie z mlodocianym lekarzem w USA. Mialem podpiac pod glowny watek ale ty wlasnie otworzyels ten temat ;) A wiec potrzebowalem serii szczepien na wyjazd, cala seria, wszystko tam mialo byc, wymaganie placacego za ten eksperyment biologiczny na mnie. Czekam w klatce, w koncu pojawia sie jakis szczun, myslalem ze jakis poslugacz, do tego byl jeszcze maly, normalne dziecko. Cierpliwie slucham co ten retard belkocze pod nosem (ze sluchawkami i mina mlodocianego aktora, normalny michael j fox jak w jego filmie tyle ze mlodszy). W koncu nie wytrzymalem i pytam: a lekrza kiedy przyjdzie? Czlowieczek mowi poruszony zajsciem ze to ON jest tym lekarzem an ktorego czekam. Wiec mu mowie co potrzebne, przy 10-tym wylcizeniu mowi czy moge jeszcze raz... Zaczalem, facet znowu nie lapie- pozniej sie domyslilem ze nigdy nie mial z taka sytuacja do czynienia: oni tam lecza jak w przychodzi a ja chcialem szczepienia na wojne. Nie wytrzymalem i mowie: panie , wez pan popros jakiegos starszego kolege ktory ma rozeznanie. Czlowieczek zaczal oponowac, wysuwajac calyb majestat ze on tez po studiach. PAnie, mowie, co mi pan zawraca glowe, place duza sume i zycze sobie kogos starszego, jasne?! NIedorobiony sie zmyl i za chwile wszedl normalny amant filmowy, widac ze nie z takimi sobie dawal rade jak ja. Za chwile sprawa byla zalatwiona Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Najwięksi młodzi geniusze 28.03.09, 17:06 co to za szczepionka na wojne? i gdzie ta wojna? widac dobrze cie nakluli skoro 5 lat byles chory... Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Najwięksi młodzi geniusze 29.03.09, 13:28 szczepionki 'na wojnę' to powszechna praktyka w USA. Co prawda tutaj przedmówca mówi o eksperymencie medycznym, jednak zazwyczaj chodzi o zablokowanie jakiegoś pzekaźnika (acetylocholiny - np. Kuwejt). Nieodpowiednia dawka (zbyt duża) co prawda chroni skutecznie, ale jej skutki są widoczne wiele lat po podaniu aż wszystkie receptory w organizmie człowieka się odbudują. To powolny proces i człowiek 'choruje'. Co do młodego lekarza - to mój problem między innymi. Tak się złożyło, że wbrew poszanowania godnej tradycji studia medyczne zacząłem zaraz po liceum, niebawem je skończę. Będę miał wtedy 25 lat. Nie powiem, abym był 'stary', a efekt dodatkowo psuje moja aparycja młodzieńca, którego ustawicznie pytają o dowód. Wyglądam bardzo młodo (teraz tak na max 20 lat) i jest to duży problem na praktykach. Ludzie widzą fartuch w Polsce i kojarzą, że to lekarz. Jednak nieraz spotkałem się z sytuacją, kiedy nie brano mnie pod uwagę i żądano 'starszego' lekarza. Przychodził wtedy mój kolega z roku, który już teraz wygląda na dobre lat 30. On nie ma takiego problemu jak ja. Ot, po prostu mentalność. Jak ktoś jest 'stary' to znaczy, że ma doświadczenie. Młody wiek w zawodzie przeszkadza. Nie mówiąc już o specjalizacjach. Mnie np. bardzo interesuje nowa dziedzina tj. urologia dziecięca. Dopiero od niedawna istnieje w Polsce (na zachodzie już od kilku lat). Obawiam się, że mój wiek, nawet po specjalizacji wielu rodzicom będzie się bardziej kojarzył z pacjentem niż z rzeczywistym doktorem. Wykształcenie nie ma tutaj nic do rzeczy. Doświadczenie każdy musi zdobyć i tyle. Jednak niestety ludzie bardziej szanują staruszków nie nadążających za standardami niż powiedzmy sobie 40-latków, którzy jeżdżą na wszelkie kursy doskonalące i są w stanie stosować najnowsze i najbezpieczniejsze techniki leczenia. Taka ludzka natura po prostu. Pocieszam się myślą, że gdy będę miał lat 30-40 to ciągle będę wyglądał jak zaraz po studiach ;) A co do tych dzieci - podtrzymuję swoje zdanie. Z jednej dziedziny są geniuszami, z pozostałych w najlepszym przypadku w stopniu rozwoju nie-genialnych rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
ratamahatta84 Re: Najwięksi młodzi geniusze 28.03.09, 21:13 Niektórzy uczą się pisać w wieku 3 lat, a inni tej zdolności nigdy nie przyswajają... Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak nauczył się pisać w wieku 2 lat, czytać-rok późnie 28.03.09, 17:28 nauczył się pisać w wieku 2 lat, czytać - rok później ciekawe czy autor tego kawalka nayczyla sie juz pisac ale jeszcze zostalo na nauke czytania Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: nauczył się pisać w wieku 2 lat, czytać-rok p 28.03.09, 17:34 minipolak napisał: > nauczył się pisać w wieku 2 lat, czytać - rok później > > ciekawe czy autor tego kawalka nayczyla sie juz pisac ale jeszcze zostalo na > nauke czytania dziwne ze nie mogl przeczytac tego co napisal Odpowiedz Link Zgłoś
mniszka13 Najwięksi młodzi geniusze 28.03.09, 17:38 jak wspaniale, że swoją inteligencje wykorzystuje dla dobra innych. Odpowiedz Link Zgłoś
findopindo Re: Najwięksi młodzi geniusze 17.08.09, 15:45 mniszka13 napisała: > jak wspaniale, że swoją inteligencje wykorzystuje dla dobra innych. ponieważ jak każdy geniusz dużo dajesz, niewiele dostajesz Odpowiedz Link Zgłoś
bernabeu17 W wieku 10-miesięcy zaczął mówić...:) 28.03.09, 19:05 Jakoś mi się w te rewelacje nie chce wierzyć. W wieku 10 miesięcy organizm nie jest jeszcze na tyle wykształcony. Więcej w tym głupich wymysłów niż prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: W wieku 10-miesięcy zaczął mówić...:) 28.03.09, 20:03 To zależy, co rozumiemy przez "zaczął mówić". Ja też mówiłam w wieku 10 miesięcy, ale maksymalnie dwuwyrazowymi zdaniami, a geniuszem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
baalsaack Re: W wieku 10-miesięcy zaczął mówić...:) 29.03.09, 07:13 Mylisz się, jest wiele informacji na ten temat w różnych źródłach. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Najwięksi młodzi geniusze 28.03.09, 22:07 Niesamowity geniusz - zaczął mówić w wieku 10 miesięcy.... Zabawne, większość dziewczynek w tym wieku też już mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
daimona Dopisałabym jeszcze Akiane 28.03.09, 22:35 Teraz już ma 14 lat chyba ale juz jako 7-8 latka malowała rewelacyjnie. www.artakiane.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
daimona Autoportret Akiane (namalowany w wieku 8 lat) 28.03.09, 22:42 www.akiane.com/paintings/age_08/age08_05.htm Odpowiedz Link Zgłoś
elithib Najwięksi młodzi geniusze 29.03.09, 09:02 "rodem z polskie" - moze by tak zatrudnic małoletniego geniusza do korekty? Odpowiedz Link Zgłoś
georg-e11 Re: Najwięksi młodzi geniusze 01.04.09, 00:41 ludzie borykaja sie z różnymi problemami, ale warto postrzegać je w szerszym kontekście, dlatego proponuję przyswoić sobie wiedzę, którą zawarto w książce sekret, która bije wszelkie rekordy popularności, również w naszym kraju, można też o tym podyskutować na specjalnym forum: forumczytelnikowsekretu , oczywiście te www na pocz. i pl na końcu również. Wierzę, że ta wiedzą pomaga każdemu i w każdej dziedzinie, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szulap Najwięksi młodzi geniusze 24.08.09, 23:37 Fajny artykuł. Przypomina o niesamowitym potencjale ludzkiego umysłu. Szkoda, że tak niewielu jest obdarzonych takim talentem od urodzenia. Całe szczęście dla przeciętnych jest jeszcze nadzieja w postaci ćwiczeń umysłu poprzez trening szybkiego czytania, mnemotechniki, czy NLP. Pozdrawiam, szulap Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Nie ma się czym podniecać 03.09.09, 12:12 Zposród tych genialnych dzieci na prawdziwych geniuszy wyrasta niewielki odsetek. To ,ze ktoś w młodości nagle przescignie rówiesników i mówi mając np 10 miesięcy naprawdę o niczym jeszcze nie świadczy, tak samo jak nie sposób okreslać na pocżatku wyścigu ,że będący w czółówce na poczatku napewno wpadną pierwsi na metę. przypomne skromnie ,że najwiekszy geniusz ostatnich czasów Einstein nie mówił do 4 roku zycia i ledw skończył politechnike. Co chwile są doniesienia o dzieciach ,które trafiająna studia, z reguły z ich geniuszu w latach dojrzałych nie pozostaje nic tzn są zaledwie przeciętnymi w tym co robia . Wypalili się za młodu no i mieli okaleczone dzieciństwo. Naprawde nie ma się czym podniecać. Małpyu dojrzewają szybciej niz ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Nie ma się czym podniecać 12.09.09, 22:54 Takich ludzi nie uznaję za geniuszy - jedynie za szybciej rozwijających się umysłowo (a i to jest uwarunkowane środowiskowo - mamusia, tatuś wytłumaczył 'co i jak'). Prawdziwy geniusz to taki co dokunuje jakiegoś odkrycia, wynalazku, a nie taki co powiela coś co już zostało dokonane. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Nie ma się czym podniecać 12.09.09, 22:56 P.S. Jak wiadomo młody umysł nie jest 'zanieczyszczony' innymi wiadomościami i tym samym łatwiej chłonie wiedzę z danej dziedziny - wystarczy dobre przedstawienie danego zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś