ederlezi1981 07.04.09, 00:16 Nie "studenckiego", tylko akademickiego. Poza tym nie chodzi o spóźnianie się studentów, lecz niepisane prawo do pójścia do domu bez żądnych konsekwencji, jeśli wykładowca się spóźni ponad kwadrans. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafirek21 Re: Sprawuje stanowisko? 07.04.09, 00:39 "Sprawuje stanowisko" ? A może jednak zajmuje stanowisko a sprawuje funkcję? Odpowiedz Link Zgłoś
przecinq Re: Studencki savoir vivre 07.04.09, 09:39 > Istnieją jednak wątpliwości co do tego > jak należy zwracać się do magistrów prowadzących zajęcia. > Konsekwencja wymagałaby stosowania w tytulaturze > ich stopnia naukowego Magister to jest tytuł zawodowy, a nie stopień naukowy. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Studencki savoir vivre 07.04.09, 12:53 podobnie jak profesor, który to jest to tytułem naukowym Odpowiedz Link Zgłoś
goscha Re: Studencki savoir vivre 07.04.09, 15:55 Tytułem naukowym jest tylko profesor. Magister i doktor to są stopnie naukowe. Przeczytajcie ustawę o stopniach i tytułach. Odpowiedz Link Zgłoś
lisek500 Re: Studencki savoir vivre 07.04.09, 19:20 Zgodnie z suplementem do mojego dyplomu: - magister to tytuł zawodowy - doktor i doktor habilitowany to stopnie naukowe - profesor [nadzwyczajny i zwyczajny (ten jest najwyżej)] to tytuł naukowy nadawany przez Prezydenta RP Odpowiedz Link Zgłoś
arnoldos Re: Studencki savoir vivre 07.04.09, 21:44 autorka napisała: "którzy posiadają tytuł doktora habilitowanego " No widać szanowna autorka tego jakże przydatnego savoir-vivre, nie wie, ze doktor habilitowany to również stopień naukowy.Nie tytuł. Ale uczymy się przeciez cale zycie. lisek500 napisała > - profesor [nadzwyczajny i zwyczajny (ten jest najwyżej)] to tytuł naukowy Profesor nadzwyczajny to nie tytuł naukowy, a stanowisko na uczelni. Profesorem nadzwyczajnym może być nawet dr bez habilitacji. Tylko profesor zwyczajny (tzw. belwederski) jest tytułem naukowym.. Odpowiedz Link Zgłoś
arnoldos Re: Studencki savoir vivre 07.04.09, 21:46 goscha napisała: > Tytułem naukowym jest tylko profesor. Magister i doktor to są > stopnie naukowe. Przeczytajcie ustawę o stopniach i tytułach. Magister to tytuł zawodowy jak napisał kolega wyżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
lionne7 a docent? 07.04.09, 21:55 Do kogo należałoby się tak zwracać? Do każdego dr hab.? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: a docent? 08.04.09, 00:10 docentów już raczej nie ma (z małymi wyjątkami) Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: a docent? 08.04.09, 00:17 jeszcze sprawa e-maili nie każdy prowadzący jest wszechwiedzący, dlatego listy jakie dostaje w stylu: "witam, kiedy moge u pana zaliczyć nieobecnosc. magda m." niewiele mu mówią i pozostają bez odpowiedzi. nie zaszkodzi napisać: magda mołek, I rok filologii polskiej, st. zaoczne - niektórzy nie są przywiązani do tradycyjnych form, ale nie zaszkodzi zacząć list od słów: "Szanowny Panie Profesorze" - i jeszcze jedno, adresy e-mailowe w stylu: pieknamonisiaaa111@buziaczek.pl - raczej nie służą poważnemu traktowaniu nadawcy :) może to dla niektórych rzeczy oczywiste, ale zapewniam - nie dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś