Gość: adam IP: *.vc-graz.ac.at 01.12.03, 19:35 Fajny test i bardzo potrzebny. ja wtedy mialem 7 lat malo rozumialem z tego cyrku. Pamietam za to lzy mamy i nieobecnosc taty, ktory byl juz od wrzesnia w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zbisol Re: Odpowiedzi do testu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 19:14 Gratuluję pomysłu ! To powinno być rozpowszechniane w szkołach wśród młodych ludzi, którzy nie wiedzą co to był stan wojenny i jak się żyło w czasie komuny - to dla nich jest bajka - a tak było naprawdę. Miałem wtedy 45 lat i pracowałem w Hucie Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigius Re: Odpowiedzi do testu IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.03, 20:07 Gość portalu: adam napisał(a): > Fajny test i bardzo potrzebny. ja wtedy mialem 7 lat malo > rozumialem z tego cyrku. Pamietam za to lzy mamy i nieobecnosc > taty, ktory byl juz od wrzesnia w Stanach. A ja mialam wtedy osiem lat i mialam jedna odp. zle - o odspiewaniu piosenki przez Tatcher I Regana. Slowo, nie wiedzialam o tym! ALe tak na marginesie nie ma sie czym cieszyc, bo jak sie okazalo droga Tatcher i Regana jest do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MF Re: Odpowiedzi do testu IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.03, 23:10 Ja w tym czasie bylam juz dorosla, a mimo to czlowiek zapomina szybko jak toczyly sie wtedy losy nas obywateli, naszego kraju i jak bylo to postrzegane na swiecie. Powinno sie takie pytania zadawac czesciej nie tylko na lamach Gazety, ale i kazdy sam sobie. To przestroga na przyszlosc i nauka dla pokolen, ktore znaja stan wojenny juz tylko jako historie. Zyje od prawie 18-tu lat w RFN i czasami znajomi Niemcy zaskakuja mnie wiadomosciami na temat Polski. Stare sentymenty (te negatywne) tez czasem powracaja, ale jesli chodzi o stan wojenny, gleboko nam Polakom wspolczuja grudniowego prezentu jaki wtedy zaserwowano naszemu narodowi. Za pare lat mozna bedzie zrobic podobny test z " Afery Rywina" !? MF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Odpowiedzi do testu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 20:19 Nnie martw sie ja miałem 26 lat i też mam 19 poprawnych odpowiedzi Tak samo nie pamietałem o tym śpiewaniu. Co do tego czy Tatcher i Regan sa do niczego to tylko prawda subiektywna. Im wtedy to pasowało. Jesli dzisiaj Putin zagrozi Polsce to politycy z zachodu też będą spiewać, bo będa dbac o swój interes. Mam nadzieje że nasi rodacy wreszcie to zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Purchel Korniszon. Znowu błąd. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 23:05 Kłamstwo ;jeśli chodzi o wyroby czekoladopodobne,to nigdy nie były na kartki.Na kartki była czekolada ,którą można było zamienić na pół litra wódki lub sześć paczek papierosów lub sto gram cukierków czekoladowych.Dwója droga Redakcjo.O tym pisałem już rok temu, zasadniczo pobieżnie.Pozdrawiam bynajmiej ,Purchel Korniszon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Znowu błąd. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 18:55 popieram. Jak się robi test należy zapoznać sie z faktami z tamtych lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Znowu błąd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 20:31 Masz racje, prawdziwą czekolade można było kupic bez karte w PEWEKSIE. Ale jeśli uznac że mozna było kupić za tak zwane bony $. To też była na kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nioni Re: Odpowiedzi do testu IP: *.acn.waw.pl 13.12.03, 00:22 Witam. Biję brawo samemu sobie - tylko 2 błędne odpowiedzi, czekolada i Filharmonia Wiedeńska.Z 13 Grudnia pamiętam dwie rzeczy - właśnie brak teleranka i moją mamę płaczącą i zastanawiającą się czy tata wróci z Grecji(jest lek.wet., więc jeżdził z transportami zwierząt).Wrócił .Podobno nawet wojskowi na granicach pukali się w głowy.Dzis sam ,pewnie jak wielu innych nie wiem ,jak ocenic gen.Jaruzelskiego i Stan Wojenny.Gdyby rzeczywiscie pojawili się sąsiedzi ze wschodu z "bratnią" pomoca byłoby nieciekawie , Polacy zdazyli poczuć juz w jakimś stopniu smak małego ,ale jednak rozlużnienia i zagubienia władzy w roku 80' , ingerencja z zewnątrz mogła sie spotkać z dużym oporem społeczeństwa ,co pociągnełoby za sobą rozlew krwi w dużo większym stopniu niż miało to miejsce. ave Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc 43 lata Re: Odpowiedzi do testu IP: *.adsl.snet.net 13.12.03, 06:58 Gość portalu: nioni napisał(a): > Witam. > Biję brawo samemu sobie - tylko 2 błędne odpowiedzi, czekolada > i Filharmonia Wiedeńska. He, he - padlem na tych samych pytaniach ale wczesniej pojawila sie opinia , ktora podzielam ze kartki byly na czekolade... i ze GW sie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM-Z Re: Odpowiedzi do testu IP: *.aster.pl / 10.65.7.* 13.12.03, 01:23 bARDZO DOBRY POMYSŁ Z TESTEM. cierpimy na amnezję społecznej pamięci. Warto ocalić niektóre wspomnienia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stradford-łódź Re: Odpowiedzi do testu IP: 193.16.255.* 13.12.03, 08:48 Mam 40 lat. Wtedy wkraczałem w dorosłość. Bywałem na "dołkach" z powodu łamania "prawa" - godziny po...milicyjnej i zgromadzeń pod budynkiem Solidarności. Idea "S" była piękna; jak zwykle zawiedli ludzie. Szkoda mi Polski i najbiedniejszych Polaków; to nie tak miało być, Panowie, nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazia Re: Odpowiedzi do testu IP: *.gl.digi.pl 13.12.03, 11:35 fajny test, nie było mnie jeszce w tedy na świecie, mogłam sie jeszce conieco dowiedzieć, stonka też fajna, brawa dla pomysłodawcy :)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Odpowiedzi do testu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 12:23 Uzyskałem całkiem dobry wynik... ale ja to przeżyłem osobiście. Przyznam się, że jednak z pamięci ulatują niektóre fakty. ... i to może nawet dobrze. To była paranoja! Młodzieży! Nie zapominaj, że to były paskudne czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Odpowiedzi do testu IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 12:28 A ja urodziłam się w 1983r. i miałam 13 odpowiedzi dobrych. He, muszę się dokształcić;) kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlottka Re: Odpowiedzi do testu IP: *.224.39-62.rev.gaoland.net 13.12.03, 14:57 fajny tescik.........mialam tylko pol roku ale jakos sobie poradzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Głupota! IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.12.03, 19:58 Kolejny raz G.W. udawadnia,że jest marna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Głupota! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 20:26 Masz racje. Dodaj do kompletu "Balcerowiczmusi odejść" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ananakofana a ja mam 17 lat i 18 punktów. IP: *.chello.pl 17.03.04, 16:31 ani jednej nie strzelilam. mam fajna panią od historii Odpowiedz Link Zgłoś