Dodaj do ulubionych

Kuba - namiary na rezydentów, wycieczki po polsku

01.06.11, 12:47
Witam
w przyszłym tygodniu (9 czerwca) lecę na 2 tygodnie na Kubę do Varadero. Wczasy wykupiłem w niemieckim biurze. Chciałbym trochę pozwiedzać wyspę, ale najchętniej z przewodnikiem po polsku. Na forum czytałem, że można zapisywać się na wycieczki do innych biur w miarę wolnych miejsc. Czy ktoś ma namiary na polskich rezydentów na Varadero aby dowiedzieć się o te wycieczki np. z Itaki, Rainbow, Triady itp...
Ewentualnie gdzie można na Kubie wykupić takie wycieczki?

Druga sprawa to jakie wycieczki polecacie?
Czytałem, na forum, że polecana jest wycieczka do Trinidadu? Czy to są wycieczki na tą wyspę Trynidad i Tobago?
Obserwuj wątek
    • luckynyc Re: Kuba - namiary na rezydentów, wycieczki po po 06.07.11, 15:17
      Rezydentka TUI na Varadero jest polką - nazywa się Urszula Niedźwiedzka.
      obsługuje zarówno TUI Polskie jak i Niemieckie.
      Po pomoc do niej zwrócić się mogą także turyści z innych biur, jest osobą uczynną - mi pomogła.
      Później podam namiary do niej.

Wycieczki po polsku można załatwić na miejscu. Po prostu trzeba poprosić swojego rezydenta aby zapytał się w agencji, czy w najbliższym czasie jest grupa polska i się do niej dołączyć.
      Na Kubie i tak wszystkie wycieczki organizuje jedna agencja rządowa Cubanacan czy coś takiego, wiec to ułatwia sprawa. Rozważenia wymaga jedynie czy jest sens prosić o polskiego przewodnika. Z tego co wiem jest dwóch przewodników Gloria i jakiś gościu. Ten gościu zasadnicz jeździ tylko z objazdami. Gloria prowadzi wycieczki jednodniowe, ale jej polski jest taki, że często ciężko ją zrozumieć.

Jeśli chodzi o same wycieczki to w mojej ocenie zasadniczo nie mają one sensu. Z Varadero wszędzie jest daleko, a do tego wszystko jest w ruinie, a krajobrazy nie są jakieś powalające, szczególnie jak porówna się je z innymi wyspami karaibów czy tropików. Dla mnie Trinidad był stratą czasu - jedzie się cały dzień, a miasto może kiedyś było ładne, ale obecnie ... na mnie nie zrobiło wrażenia.
      Polecam jedynie Tropicane w Havanie. Sama wycieczka do Havany to wyrzucanie kasy do śmieci. Zasadniczo sprowadzała się ona do zobaczenia 4 zabytków, a poza tym to przewodnik zawiezie was do zaprzyjaźnionego sklepu gdzie mają najlepsze cygara, zaprzyjaźnionej knajpy gdzie mają majlepsze mojito i zaprzyjaźnionej knajpy gdzie mają najlepszą pinacoladę. Driniki były rzeczywiście dobra i dużo lepsze niż w hotelu, ale nie po to wydawałem ponad 100CUC aby kupować drinki w Havanie. Pozostały czas wycieczki to czas wolny. Ja w tym czasie wynająłem sobie taxi, które obwiozło mnie po wszystkich fajnych miejscach i zapłaciłem za to 10 CUC.

Lepiej jest pojechać do Havany samemu. Szczególnie polecam wieczorem Tropicane - warto. Po tropicanie warto natomiast wybrać się na lokalną dyskotekę, gdzie bawią się Kubańczycy. Ważne aby nie była to dyskoteka z nastawieniem dla turystów jak Casa de la Musica a dla lokalnych jak np. Los Gardenas - czy jakoś tak, noc niezapomniana - szczególnie dla facetów.
      • be.du.inka Tropicana 14.07.11, 04:55
        To juz kolejna bardzo pozytywna opinia o Tropicanie. Tropicane wyguglowalam tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,33151,87019283,87019283,swietowanie_30stki_w_Havanie.html Chcialabym zabrac do Hawany mojego faceta na jego urodziny do Tropicany. Dwa tygodnie na Kubie to dla nas za dlugo. Mysle o tygodniu. Widziales moze w swoim biurze
        oferte tygodniowa? Jezeli nie to byc moze polecimy na tydzien bez biura.
        • luckynyc Re: Tropicana 15.11.11, 22:55
          jak dla mnie trochę daleko i długi lot jak na tydzień
          ale w sumie gdybym tam leciał z dziewczyną to dwa tygodnie to rzeczywiście może za długo smile
    • oliv_kaa Re: Kuba - namiary na rezydentów, wycieczki po po 28.02.14, 21:30
      Na Kubie byłam z mężem w zeszłym miesiącu i jesteśmy zachwyceni! Ze swojej strony polecam objazdówkę po tej pięknej wyspie, bo w każdym jej zakątku czekają na nas urocze miejsca i przemili ludzie. Ponadto można wziąć lekcję salsy u rodowitych Kubańczyków, co dostarcza niesamowitych wrażeń! smile Ja kupiłam wycieczkę ze strony www.wycieczkinakaraiby.pl/ i przez cały pobyt towarzyszył na polskojęzyczny pilot, który ma już swoich znajomych wśród miejscowych. Dzięki temu jeszcze lepiej mogliśmy poczuć klimat wyspy. Jedno jest pewne, za rok znów tam wrócimy...
    • wielkipodroznik Re: Kuba - namiary na rezydentów, wycieczki po po 23.05.14, 15:06
      Nie, to nie jest wycieczka na wyspy Trynidad i Tobago a do miasta Trynidad położonego na pd wyspy. Naprawdę szkoda tam jechać tylko na jeden dzień, bo miasto jest wspaniałe i plantacje trzciny cukrowej dookoła, fajny klimat i super dyskoteka salsowa w grocie.
      My byliśmy na Kubie z biurem Latino Tour www.latinotour.pl/cuba-libre-rum-cygara-salsa-i-krokodyle-kuba - jesteśmy zachwyceni, noclegi u rodzin kubańskich, dużo salsy, rumu, bardzo dobre zwiedzanie z 3 noclegami w Trynidadzie!!! , dużo lokalnych atrakcji i na koniec plażowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka