Dodaj do ulubionych

Dominikana - do tych co kilka razy tam byli..

01.10.08, 13:18
Cześć, mam do Was wielką prośbę. Byłem w tym roku w Egipcie z TUI
ale chciałem zasmakować czegoś egzotycznego i wybór padł na
Dominikane. I mam pytanie. Tui jest troszke drogie, możecie poecić
jakieś inne dobre biuro w Polsce które jest tańsze a mają przyzwoitą
ofertę?

Zastanawiałem się jeszcze nad wylotem z Niemieci wykupieniem tam
wycieczki. Może ktoś tak latał, prosiłbym o napisanie co jak
załatwić..i czy jest sens lecieć z Niemiec? Tzn czy wczasy są
faktycznie trochę tańsze czy lepiej nie zawracać sobie głowy i
szukać oferty w Polsce.

Będe wdzięczny za wszystkie informacje.
Obserwuj wątek
    • ixi1.0 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 13:43
      www.domrep.de/
    • inna57 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 14:30
      Latam na Dominikanę od 10 lat i zawsze tylko z Niemiec, oferta nie tylko tańsza
      ale i lepsza (choćby umiejscowienie pokoi). Latanie z TUI z Polski to tylko
      szkoła przepłacania (u nas VAT jest znacznie wyższy niż w Niemczech). Warto
      sobie poszukać na www.lastminute.de lub www.reise.de najlepsze oferty są na 4-6
      tygodni przed wylotem, tylko uwaga jeżeli do momentu wylotu jest mniej niż 30
      dni to trzeba zapłacić kartą.
      Wyloty z Niemiec to Duseldorf, Berlin (drogo), Frankfurt, Lipsk (drogo),
      Monachium. Musisz uwzględnić koszty dotarcia do lotniska wylotowego, taniej jest
      nie z Niemiec a z Angli lub z Holandii (wylot z Amsterdamu.
      Dużo taniej będzie jak zakończy się przebudowa lotniska w Berlinie (Schonefeld),
      które już za dwa lata będzie największym czarterowym lotniskiem w Europie..
      Co do polskich biur podróży to odradzam, spotykałam na miejscu Polaków którzy
      mieli wątpliwą przyjemność podróży z polskim biurem. Podczas 10 godzinnego lotu
      dostali po butelce wody mineralnej i paczce krakersów, resztę mogli sobie
      dokupić po cenach jak z super restauracji. No i pokoje jakoś "dziwnie" mieli z
      widokiem na hotelową pralnię. Interwencje nic nie pomogły po prostu turoperator
      wykupił za tanie pieniądze tzw. pokoje techniczne.
      Chętnie odpowiem na wszelkie dodatkowe pytania.
      Pozdrawiam
      • zielarz0 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 14:43
        Dzięki za informacje.
        To w takim razie mam jeszcze parę pytań smile
        1 Nie było by problemu z wylotem z Anglii, tylko wolałbym żeby to
        był Londyn, mam paru znajomych w Londynie, więc mógłbym sobie
        dolecieć spokojnie 1-2 dni wczesniej. Z angielskim też w miare
        przyzwoicie smile Tylko ja zwykle rezerwuje wczasy z dużym
        wyprzedzeniem, to znaczy 3-6 miesięcy, nie będzie z tym problemu?

2 No i gdzie mogę takie wczasy w Anglii zarezerwować bo zawsze
        szedłem na łatwizne i rezerwowałem tylko przez nasze biura smile

3 Aha no i kiedy najlepiej jechać, tzn żeby nie był to szczyt
        sezonu, ale żeby też nie było jakiejś kijowej pogody- niestety
        jestem zielony w temacie Dominikany więc takie info też by mi się
        przydało.

4 W jakie miejsce lecieć - jestem fanem wylegiwania się na plaży,
        nurkowania i uwielbiam plaże z palemkami

5 jakiś względnie dobry hotel all który nie zabije mnie ceną, z
        fajnymi basenami i przyzwoitym jedzeniem

Będe wdzięczny za dodatkowe informacje smile

• zielarz0 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 14:48
          No tak tylko skoro latasz z Niemiec to głupio pytać o Anglie.. To
          powiedz mi może jak to wygląda z Niemiec, tzn rezerwacja itd
        • in-of-s Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 15:01
          Ad. 3 pomogę smile

Sezon, ale najdroższe ceny to styczeń - kwiecień. Maj, czerwiec - super ceny i
          naprawdę nie warto rezerwować z wyprzedzeniem. Potem wakacje nieco drożej - bo
          wakacje - plus czasami deszcze. Generalnie dobra pora to wrzesień - grudzień ale
          do Świąt. Na listopad warto kupić wcześniej. We wrześniu i październiku warto z
          kolei czekać na lasty.

ad.4 Punta Cana - biały piasek, palmy, rajskie widoki smile JA z kolei byłam w
          Puerto Plata (wylot z Berlina) - piasek nieco żółty, ale także cudownie smile

ad.5 Hotel - jeśli Punta Cana to w zasadzie każdy 4* - podobny standard. Grand
          Paradise Bavaro, Occidental Grand Punta Cana (ex. Flamenco), Barcelo Premium,
          Natura i Catalonia smile

w razie pytań pisz śmiało
        • inna57 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 16:10
          Na Dominikanę z Londynu kupisz ofertę na stronie Tomasa Coocka (Thompsona)
          www.thomascook.com
          Jechać można cały rok, warto na początek ominąć sezon huraganów czyli od maja do
          listopada, na święta i nowy rok ceny są koszmarnie wysokie.
          Klimat na Dominikanie typowy podzwrotnikowy czyli wysoka temperatura średnia ok
          30 stopni (cały rok), częste krótkotrwałe gwałtowne opady (występują cały rok,
          najmniej od lipca do września)
          Plaż z palemkami jest cała masa.
          Hotele są super, wybieraj wyłącznie oferty all, jedzenie takie że lepiej zabrać
          na powrót ciuchy o rozmiar większe wink
      • in-of-s Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 14:50
        Inna57, widzę że masz wiedzę jako turysta, ale proszę Cie nie wprowadzaj w błąd.
        To, że z Niemiec taniej to się zgodzę w 100%. Oferty wcale nie są najtańsze jak
        napisałaś 4-6 tygodni przed wylotem! Przykład: szukałam komuś oferty na
        październik jakiś czas temu, na początku września - cena powyżej 1200 EUR -
        hotel Grand Paradise Bavaro. Teraz na 08.10 za ten hotel z BERLINA cena jest
        poniżej 1000 EUR. Ceny nie zależą od tego czy pojawiają się powiedzmy 6 tygodni,
        ale od pewnych prawidłowości. Mogę Ci podać, obserwowane od dłuższego czasu
        trendy na rynku.. Np. Teraz drogo jest na wyloty w drugiej połowie listopada -
        czyli Twoje 6 tygodni - a ceny spadną, bo idą Święta - i na wyloty pod koniec
        listopada na początku grudnia są zawsze promocje i będzie taniej.

To, że z Lipska czy Berlina drogo to też nie do końca. teraz właśnie te dwa
        lotniska są najtańsze, ale fakt że w najdroższych miesiącach (zimowych) te
        lotniska są droższe. Z Monachium jest taniej niż z Berlina do Meksyku, gdyż lot
        jest z przesiadką - air berlin do Monachium i potem LTU do Cancun. Ale nie można
        przyjąć, że zawsze Lipsk i Berlin są najdroższe.

A nikt nie namawia do kupienia wycieczki w polskim biurze, tylko u polskiego
        agenta biur niemieckich, który sprzedaje po tej samej cenie co organizator
        niemiecki. Pisząc, że Polacy są kwaterowani w gorszej cześci niestety także
        wprowadzasz w błąd i tworzą się niepotrzebne przekonania, że Polacy są gorzej
        traktowani. Wykupując wycieczkę np. niemieckiego ITS lub FTI dostaną takie same
        pokoje (takie sam standard) jak turyści niemieccy.

aaa, odnośnie jeszcze płatności - agent w Polsce poniżej 30 dni akceptuje przelew.
        • zielarz0 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 14:54
          > A nikt nie namawia do kupienia wycieczki w polskim biurze, tylko u
          polskiego
          > agenta biur niemieckich, który sprzedaje po tej samej cenie co
          organizator
          > niemiecki.

Podpowiedz jak mogę to zrobić i gdzie bo szczerze też nie mam
          pojęcia sad(
          • in-of-s Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 15:03
            Zielarz, agentów jest w Polsce kilku, nie chcę robić reklamy konkretnego na
            forum, bo to nie o to chodzi. Napisz do mnie na maila gazetowego:
            in-of-s@gazeta.pl podam Ci stronę i jak coś odpowiem na pytania.
            • zielarz0 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 15:27
              Odezwałem się na priv smile pozdrawiam
        • inna57 Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 16:01
          Nie lubię się spierać ale po pierwsze to że super lastminute jest tańsze od
          normalnej rezerwacji to chyba wie każdy a najtaniej jest pojechać z walizką na
          lotnisko i kupić wycieczkę tuż przed odlotem.
          Air Berlin to nowa marka i jest ta linia właścicielem LTU.
          To Meksyku taniej jest z Brukseli niż z Berlina.
          Polski agent również niemieckiego turoperatora płaci polski podatek VAT który u
          nas jest wyższy niż w Niemczech, dlatego ta sama oferta będzie w Niemczech tańsza.
          Co tego że polscy (nie przedstawiciele niemieckich czy brytyjskich
          turoperatorów) turoperatorzy kupują za tanie pieniądze badziewie to jest fakt
          który miałam wątpliwą przyjemność obserwować osobiście.
          Od jakiegoś czasu zauważyłam że prowadzisz na tym forum agitkę na rzecz
          kupowania w polskich biurach podróży, ciekawe tylko po co ?
          • in-of-s Re: Dominikana - do tych co kilka razy tam byli.. 01.10.08, 16:52
            Ja także się nie lubię spierać, tylko naprawdę w niektórych przypadkach nie masz
            racji, a potem czytają to turyści i myślą, że np. polski agent pobiera opłatę
            lub że będą kwaterowani w gorszych pokojach. Nie jest to prawdą po prostu.

Nie zgodzę się z tym: dlatego ta sama oferta będzie w Niemczech tańsza. Polski
            agent sprzedaje dokładnie po tej samej cenie.

A zgodzę się natomiast, że polskie biuro może wykupić tańsze pokoje, ale nie o
            tym rozmawiamy, bo nikt nie namawia do kupna u polskiego TOUROPERATORA.
            • inna57 Coś mi się wydaje 01.10.08, 18:04
              że jesteś agentem który chce na tym forum złapać klienta.
              To forum służy do wymiany własnych doświadczeń a nie do prowadzenia biznesu.
              Chcesz prowadzić biznes załóż sobie stronę i tam agituj. To jest miejsce dla
              turystów a nie dla "handlowców".
              Swoją opinię wysnułam na podstawie Twoich wpisów do kilku innych wątków.
              W kwestii krypto autoreklamy jestem od lat specjalistą, a Twoje wpisy świadczą o
              Tobie dość jednoznacznie.
              A co do moich doświadczeń z polskimi agentami to nie są one najmilsze - Vipowski
              transfer indywidualny okazał się podróżą zatłoczonym busem, pokój z widokiem na
              morze okazał się pokojem z widokiem na ruchliwą ulicę i skrawek plaży, to tylko
              dwa z wielu przykładów małych kłamstewek którymi karmią polscy agenci.
              Większość z nich ma blade pojęcie o tym co sprzedaje a o ofercie wiedzą tyle co
              napisano w katalogu i to też tylko w tym co po polsku bo już wersja niemiecka to
              dla nich w większości czarna magia.
              Dlatego też kupuję u niemieckich lub brytyjskich turoperatorów którzy są
              bardziej odpowiedzialni za to co sprzedają a w wypadku reklamacji potrafią nisko
              schylić głowę i wynagrodzić ewentualne niedogodności.
              • in-of-s Re: Coś mi się wydaje 01.10.08, 19:16
                odpisałam Ci już na innym wątku. I zakończmy tę dyskusję bo nie po to jest forum.
                • inna57 polecam 01.10.08, 19:34
                  uważne czytanie godziny wpisu. czy to też za trudne ?
                  • pietnacha40 Re: polecam 01.10.08, 23:14
                    Nie rozumiem czego tyczy ta dyskusja.Czy chodzi o zakup wycieczki w
                    polskim biurze,czy u polskiego pośrednika ? Jeśli kupuję internetowo
                    u polskiego pośrednika wyjazd z niemieckiego biura ,to czym on się
                    różni od zakupu tego samego wyjazdu bezpośrednio u niemieckiego ?
                    Sprawdzałam ceny moich wyjazdów,nie było różnicy.W pokojach też.Co
                    do cen z innych państw,to przykładowo Amsterdam był tańszy niż
                    Frankfurt,ale dojazd i nocleg przewyższył tę różnicę i zdecydowałam
                    się na Frankfurt.Ceny z Anglii podobnie,tylko ,ze wylot na last do
                    Londynu,to już wysoka cena.Złapać last i dojechać do Niemiec,nie
                    problem.Co do lastów.Zawsze kupowałam wcześniej,teraz zdecydowanie
                    polecam czekanie na last.W tym roku TUI miało w maju wyjazd do
                    Meksyku za 4200,Dominikanę za 3200,- Tylko polować wink
                    Zdecydowanie polecam wyloty z Niemiec - mniejsza kasa,lepszy samolot.
                    • anuska25 Re: polecam 02.10.08, 18:09
                      No, to może podacie gdzie szukać pośrednikow biur niemieckich.Nie mam
                      zielonego pojecia a zawsze latałam z polskimi.
                      • pietnacha40 Re: polecam 04.10.08, 17:21
                        wpisuję w google "dominikana z niemiec" i się wyświetlają smile
                        '

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka