Dodaj do ulubionych

Objawy endometriozy

01.09.05, 10:29
Witam Was

Po ostatniej wizycie u pani gin. dowiedziałam sie że prawdopodobnie to
endometrioza(powiedziała to tak jakby było tylko infekcja gardła)
Lecze się kilka miesięcy ponieważ staramy sie o kruszynke
Po kilku wizytach kupe badaniach pani stwierdziła ze wydaje sie jej ze
pęcherzyki nie pekają wcale cale sa w pęcherzasch wiec co chyba endometrioza
Mam prośbe o opisanie ojawów jakie towarzyszą tej chorobie, moje sa takieze
mam bardzo bolace miesiączki i bardzo gęste, biust dwa razy wiekszy i bardzo
kiepski samopoczucie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mimoooza Re: Objawy endometriozy 02.09.05, 06:29
      Nie jestem lekarzem, ale jeśli pęcherzyki nie pękają, to raczej chyba moża
      podejrzewać zespół policystycznych jajników (w skrócie PCO), czasem te
      schorzenia współwystępują ze sobą. Radzę Ci przejdź się do innego lekarza. A o
      objawach endometriozy przeczytasz w dobrym artykule

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33396&w=28416885

i w tym wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=25430366&v=2&s=0
      Pozdrawiam :-)
      • spczolka Re: Objawy endometriozy 02.09.05, 11:21
        Objawy mogą być różne u różnych osób. Czasem choroba przebiega z ostrymi bólami,
        czasem wręcz bezobjawowo. Podstawą dla lekarza do podejrzeń endometriozy mogą być:
        1. Bolesne i bardzo obfite miesiączki.
        2. Ból utrzymujący się po miesiączce a także w czasie jajeczkowania.
        3. Problemy z zajściem w ciążę.
        4. Stwierdzona endometrioza u matki, siostry, czy kogoś w rodzinie w prostej linii.
        5. Tkliwość i ból w podbrzuszu w czasie stosunku oraz w czasie badania
        palpacyjnego u ginekologa.
        6. Ból w dole brzucha, zaraz nad wzgórkiem łonowym (to też miałam).
        7. Czasem ból w czasie oddawania moczy i stolca. Trudności w oddawaniu stolca.
        8. Badania krwi mogą sugerować anemię. Ja miałam na przykład niski hematokryt,
        za to żelaza miałam w górnej granicy.
        9. Poziom markera Ca 125 może być podwyższony nawet bardzo znacznie.

Ja bym tu dodała jeszcze uczucie ciągłego znurzenia i zmęczenia, takiego
        jakgdyby osłabienia (jak w czasie rekonwalescencji po ciężkiej grypie). Mnie
        bolał brzuch wysoko i promieniował do pleców. Przez to zresztą leczyłam się
        wcześniej na niby to kamienie w nerkach he, he. Bóle w okolicach żołądka i
        nudności po posiłkach (przez to miałam też gastroskopię, kurcze, bo podejrzewali
        wrzody). No i chudłam w oczach. Wszystko to była endometrioza. Cysta, którą
        miałam na jajniku miała 7cm długości i w ogóle mnie nie bolała jak ją lekarz
        dotykał. Jednak miałam bardzo tkliwą macicę w czasie badania.
        Aha i jeszcze jedno. Ja tak źle się czułam przez dwa lata. Chodziłam po
        lekarzach, i się badałam na wszystko. Wyników przeróżnych badań miałam tak
        strasznie dużo, że mi się w szufladzie nie mieściły. Co 2-3 tygodnie coś innego
        badałam. USG robiłam chyba ze 30 razy w przeciągu tych dwu lat. Przez powłoki
        brzuszne i dopochwowo. I nic!!! Nikt nic nie zauważył. I w końcu jednego z
        kolejnych USG (gdzie miesiąc wcześniej było wszystko OK) wykryto u mnie tą
        wielką cystę! Nie wiem od czego to zależy. Te cysty podobno potrafią rosnąć i
        się zmniejszać w różnym czasie cyklu miesięcznego.
    • zumka Re: Objawy endometriozy 07.09.05, 13:27
      Dziewczyny
      Ja mam Problem z zajściem w ciaże i zastanawiam sie czy jezeli podejrzenie
      endometriozy potwierdzi sie czy wysępuje u kobiety z tym schorzeniem owulacja??
      Wczoraj robiła test owulacyjny i wyszedł pozytywny nie wiem czy sie cieszyc czy
      tak mialam zawsze a i tak nic z tego bo to moze byc endometrioza
      • spczolka Re: Objawy endometriozy 07.09.05, 14:20
        Hejo!
        Występowanie owulacji nie ma bezpośredniego związku z endometriozą. Jeśli
        gospodarka hormonalna jest niezakłócona to owulacja prawdopodobnie wystąpi.
        Endometrioza raczej nie wpływa na wydzielanie hormonów. Problemy z zajściem w
        ciążę mogą być spowodowane zrostami na jajowodach (niedrożność), czy zmianami na
        jajnikach (cysty), a także zrosty w obrębie macicy. Problemy z zajściem w ciążę
        u chorych na endometriozę może wiązać się też z zaburzeniami gospodarki
        hormonalnej w skutek przyjmowanych leków.

Krótko mówiąc występowanie bądź brak owulacji nie jest podstawą do podejrzewania
        endometriozy.
        --
        ***Zachęcam wszystkich do dyskusji o endometriozie***
        ***Razem damy sobie radę***
        • jasko_mama Re: Objawy endometriozy 13.10.05, 00:15
          Ja jestem przypadkiem bezobjawowej endometriozy. Bolesne miesiączki - może dwa
          razy w życiu; obfite - zawsze tak samo, tylko jedno - niemozność zajścia w
          ciążę, no i przed operacją podwyższone CA 125 - 179, przy normie 35, wczesnie
          po prostu nie badałam, CRP w normie, OB też. USG tez nie wykywało dużej cysty
          ponad 7 cm, co prawda zawsze miałam jakiś dziwny jeden jajnik tak jak gdyby
          podwójny, ale lekarze twierdzili, że to może natura.
          To jest podstppne cholerstwo, ale można z nim wygrać. Mnie się udało -mój cud
          ma ponad dwa latka, czego Wam zycze z całego serca!!!
          pozdro Basia
    • olka981 Re: Objawy endometriozy 13.10.05, 01:37
      ja mialam tak sama dokladnie zadnych objawow oprocz tego ze bolesne mieisaczki
      przed ciaza i teraz juz 5 lat po ostatnim porodzie bolaly mnie z tylu plecy jak
      by nerka poszlam na usg a tam cysta 8cm zaraz laporoskopia i endomwtrioza wyszla
      ale usuneli mi tylko cyste i biore tabletki anty w ciaglym cyklu zeby wstrzymac
      miesiaczki itd. i ciekawa jestem co inne kobiety biora jak juz maja dzieci ??
      co tu brac zeby bylo najlepsze na te chorobsko w takich przypadkach
      juz czas zeby wymyslili cos na to tyle kobiet to ma na usuniecie macicy mi sie
      nie spieszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka